HASiL Iktiraf Peranan Media Dalam Memacu Ekosistem Percukaian Negara

Kuala Lumpur, 11 April 2023 – Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) telah menganjurkan Majlis Berbuka Puasa dan Apresiasi Media 2023 di Sunway Putra Hotel, Kuala Lumpur bagi mengiktiraf peranan agensi media dalam membantu HASiL memacu ekosistem percukaian negara dengan menyampaikan maklumat secara berkesan kepada orang ramai. Seramai 130 orang pengamal media yang terdiri daripada ketua-ketua agensi dan wartawan dari 55 agensi media telah hadir bagi memeriahkan majlis apresiasi ini.

Menurut YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL, inisiatif ini diadakan khusus buat rakan-rakan media di Semenanjung Malaysia sebagai tanda penghargaan ke atas liputan berita sepanjang tahun 2022 yang secara tidak langsung dapat meningkatkan imej positif HASiL dan menyebarluaskan maklumat percukaian semasa dalam memastikan rakyat celik cukai menerusi pendekatan A.E.S (Awareness, Education, Services).

Signifikan hubungan rapat antara HASiL dan rakan-rakan media juga terbukti apabila HASiL berjaya mencipta sejarah dengan mengutip jumlah cukai langsung tertinggi dalam tahun 2022 iaitu RM175 bilion melebihi sasaran yang ditetapkan oleh Kerajaan iaitu RM160.2 bilion. HASiL percaya rakan-rakan media telah berjaya menjalankan tugas dengan cemerlang dalam mempromosikan produk-produk dan perkhidmatan-perkhidmatan HASiL serta melaporkan isu-isu percukaian negara dengan tepat dan berkesan.

Penganjuran Majlis Berbuka Puasa dan Apresiasi Media di Semenanjung Malaysia ini merupakan siri ketiga selepas program tersebut diadakan di Sarawak dan Sabah pada 04 dan 05 April 2023 yang lalu. Turut diadakan adalah penyampaian plak penghargaan kepada agensi media yang hadir. Majlis juga diserikan dengan kehadiran barisan Timbalan-Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif, pengurusan atasan dan pegawai-pegawai kanan HASiL.

Previous ArticleNext Article

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA