Kantar, Worldpanel Division Dedah Jenama FMCG Paling Jadi Pilihan Malaysia 2019

KUALA LUMPUR, Malaysia, 20 Jun 2019 /PRNewswire/ – Asia Brand Footprint melaporkan kedudukan jenama FMCG utama dari segi titik capaian pengguna (CRP) * khusus di 7 pasar Asia – tanah besar China, Indonesia, Korea, Malaysia, Filipina, Taiwan dan Vietnam.

(*) Brand Footprint berbeza daripada penarafan jenama lain menerusi penyediaan maklumat mengenai tingkah laku pengguna yang sebenar dan bukan sikap. Consumer Reach Points (CRPs, Titik Capaian Pengguna) membentuk asas penarafan. Satu metrik inovatif yang mengukur berapa banyak isi rumah di seluruh dunia membeli (penembusan) dan berapa kerap memilih (kekerapan) sesuatu jenama, ia memberikan gambaran sebenar pilihan pembeli.

Resipi untuk Pertumbuhan Jenama di Asia

Di Asia, sepanjang lebih kurang sedekad yang lalu, trend pengguna dan tumpuan telah beralih untuk mencerminkan tiga keperluan berikut berkisarkan kesihatan dan keselamatan, kemudahan dan kebahagiaan.

Pengguna Asia menjadi lebih berhati-hati terhadap pilihan pembelian dari segi manfaat kesihatan mereka dan konsep kesihatan dan keselamatan berkembang pada tahap yang ditentukan oleh pengguna mengikut keperluan gaya hidup dan peringkat kehidupan mereka.

Contohnya, di bahagian atas atau bandar-bandar di Asia, para pengguna biasanya mencari bahan bukan aditif, berkualiti tinggi, organik atau berasaskan tumbuhan dan lain-lain dalam makanan atau minuman yang mereka ambil atau penjagaan diri dan juga produk rumah tangga. Sejumlah pengguna milenial dan kurun ini yang semakin meningkat juga meneliti asal-usul atau sumber ramuan dan produk sama ada dari sudut kelestarian alam sekitar atau perspektif anti-penuaan peribadi manakala populasi perak atau warga tua melihat sama ada produk ini akan membantu pemeliharaan hidup atau untuk meningkatkan imuniti terhadap penyakit yang biasanya dikaitkan dengan usia tua.

Pengguna juga menghargai keselesaan. Golongan lebih muda menuntut produk dan pembungkusan bermakna yang mudah digunakan yang dapat memenuhi keperluan mereka, dan saluran yang memberi mereka akses yang paling cepat dan paling mudah kepada produk ini. Di seluruh rantau ini, makanan segera seperti makanan ringan, bijirin, sup beras atau bantuan memasak yang mudah seperti sos dan pembuat makanan, dan lain-lain merupakan produk yang mencapai pertumbuhan apabila masa menjadi lebih berharga daripada wang. Dari segi saluran, hasil daripada perkembangan teknologi dan peningkatan penggunaan internet di rantau ini, garis antara dalam talian dan luar talian semakin kabur. Melalui dalam talian, pembeli mendapat akses yang lebih mudah kepada pelbagai produk dengan maklumat yang berkembang dan mereka juga boleh membelinya dengan hanya satu klik bila-bila masa, di mana-mana sahaja, yang memberikan kemudahan yang lebih baik. Oleh itu, banyak jenama kini bergerak ke dalam talian dan meluaskan kehadiran digital mereka untuk dapat memenuhi keperluan pengguna di mana sahaja mereka berada dan pada bila-bila masa mereka inginkan.

Akhir sekali, sering kali membeli-belah adalah tentang kepuasan dan kepuasan semerta. Oleh itu, pengguna mencari mentaliti “rasa gembira” apabila mereka secara sengaja memilih satu jenama berbanding jenama yang lain. Jenama-jenama ini perlu memenuhi keperluan yang berbeza-beza yang timbul dari pelbagai kesempatan dan tujuan yang berbeza-beza dan memberi mereka sebab yang menambat perhatian untuk memilih produk mereka berbanding pesaing mereka.

Marcy Kou, Ketua Pegawai Eksekutif Worldpanel Division Asia, Kantar, berkata: “Pengguna kini semakin bijak memilih, bermaklumat dan banyak mengembara.  Hasilnya, mereka terdedah kepada lebih banyak pilihan, idea, produk, dan perspektif. Semua ini mempengaruhi, membentuk dan mengubah persepsi dan tuntutan mereka ke mana membuat pembelian bukan hanya mengenai produk, tetapi apa lagi yang ditawarkan oleh jenama itu, termasuk pengalaman membeli-belah lengkap untuk mereka sebagai pengguna.”

5 jenama FMCG utama yang paling terpilih dalam setiap pasaran tempatan

5 Yang Utama Tanah Besar China

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Yili127590.97.5
2Mengniu105388.16.5
3Master Kong85080.85.6
4Haday52073.34.0
5Want Want45364.93.7

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Yili, jenama tenusu nombor 1 di tanah besar China, menduduki tempat pertama dalam jumlah pasaran FMCG. 9 daripada 10 isi rumah bandar tanah besar China membeli Yili tahun lepas. Yili memperoleh kedudukannya dengan memenuhi permintaan kemudahan dan kesihatan pengguna. Mengniu, jenama tenusu lain di tanah besar China mengambil tempat ke-2. Master Kong, jenama produk makanan segera dan minuman di kedudukan ke-3, kira-kira 850 juta kali dipilih oleh hampir 80% isi rumah bandar di seluruh pasaran pada tahun 2018. Haday, jenama terkemuka dalam pasaran perasa dan Want Want, pembuat keropok beras terbesar dan susu berperisa di tanah besar China menduduki tempat ke-4 dan ke-5 masing-masing.

5 Utama Bandar Indonesia

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Indomie1,24197.542.9
2So Klin77194.727.4
3Kapal Api67383.327.2
4Royco61885.024.5
5Mie Sedaap58187.122.5

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Indomie, jenama mi segera ikon Indonesia, menawarkan pelbagai variasi perisa dan pada masa yang sama kekal relevan kepada pengguna Indonesia menduduki tempat pertama di Indonesia untuk tahun ketujuh berturut-turut, memperolehi penembusan 97.5% pada tahun 2018. CRP dan kekerapannya jauh lebih tinggi berbanding dengan 5 jenama utama yang lain. Satu lagi jenama mi segera, Mie Sedaap, memperoleh kedudukan kelima. Jenama penjagaan rumah paling popular di Indonesia – So Klin berjaya mencapai tempat kedua dalam penarafan ini. Mengambil kedudukan ketiga ialah Kapal Api, jenama minuman paling dipilih kerana ia terdapat dalam 8 daripada 10 (83.3%) isi rumah. Akhirnya, jenama aditif makanan Unilever Indonesia, Royco berjaya memperoleh kedudukan keempat.

5 Utama Korea

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Ottogi95.299.25.5
2Masinnen Milk81.790.78.2
3Seoul Milk81.652.17.4
4DONGWON71.557.44.4
5Beksol65.285.44.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Di Korea, jenama makanan paling menjadi pilihan Ottogi memperoleh tempat pertama dalam pasaran keseluruhan FMCG Korea dengan penembusan yang tinggi (99.2%), hampir semua isi rumah mengambilnya dari rak sekurang-kurangnya sekali tahun lepas. Termasuk jenama Ottogi, jenama makanan terulung meningkat menerusi pengukuhan aktif barisan produk dan pelaburan dalam talian — Dongwon, jenama F&B menduduki tempat keempat dan jenama bahan memasak CJ, Beksol menduduki tempat kelima. Seoul Milk yang menduduki tempat ketiga, mengukuhkan inisiatif komunikasi jenamanya 52.1% penembusan meningkat dari rak 81.6 juta kali tahun lepas. Masinnen Milk Namyang Dairy Products memperoleh kedudukannya sebagai jenama nombor satu dalam pasaran tenusu dan mengambil tempat kedua dalam pasaran FMCG keseluruhan.

5 Utama Malaysia

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Maggi4386.28.5
2Milo3484.87.0
3Marigold2165.15.5
4Dutch Lady2158.26.1
5Ayam1858.25.3

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Maggi mengambil tempat pertama terutamanya dengan mewujudkan lebih banyak kesempatan daripada tahun sebelumnya. Hampir 9 dalam 10 rakyat Semenanjung Malaysia telah memilih jenama Maggi dan memilihnya sebanyak 43 juta kali. Kedudukan di No. 2 ialah Milo, jenama buatan Nestlé, minuman kegemaran rakyat Malaysia Semenanjung sepanjang masa – meskipun mempunyai rangkaian produk yang lebih kecil daripada Maggi, 85% daripada isi rumah Semenanjung Malaysia telah mengambil jenama itu, yang berlaku 34 juta kali. Syarikat tenusu dan minuman yang terkemuka di Malaysia, Marigold dan Dutch Lady masing-masing pada kedudukan rapat ketiga dan keempat. Marigold mempunyai penembusan yang lebih besar tetapi dari segi kekerapan, Dutch Lady membentuk pangkalan yang lebih kecil dengan kadar capaian yang lebih tinggi. Ayam, jenama makanan dalam tin kegemaran Malaysia, mengalami tempoh yang sukar tahun sebelumnya, tetapi memperoleh semula kepercayaan pengguna sedia ada pada tahun 2018, memenangi lebih banyak kesempatan dan menduduki tempat dalam kedudukan 5 teratas.

5 Utama Filipina 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Lucky Me81297.735.8
2Nescafe66084.233.7
3Surf54588.526.5
4Silver Swan48680.226.1
5Kopiko47672.028.4

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Lucky Me, jenama mi tempatan, telah muncul di tempat teratas untuk tahun keempat berturut-turut. Ia mencapai 812 juta kali dalam CRP dan hampir semua isi rumah (97.7%) telah memilih jenama ini dari rak pada tahun 2018. Filipina kekal sebagai negara penggemar kopi dengan dua jenama kopi berada di kedudukan 5 teratas. Nescafe menduduki tempat kedua melalui pengedaran dan usaha promosi berterusan yang tidak kenal lelah. Sementara itu, Kopiko telah naik ke tempat kelima, meningkat naik dari tempat kesembilan tahun lepas. Surf, jenama detergen berjaya menyandang tempat ketiganya melalui percaturannya dalam sub-kategori yang berbeza di bawah penjagaan rumah. 88.5% pengguna pernah sekurang-kurangnya sekali membeli produk ini pada tahun lepas.

Silver Swan telah menjadi bumbu ruji di dapur Filipina dan menduduki tempat keempat dalam pasaran FMCG keseluruhan.

5 Utama Taiwan 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1I Mei839110.8
2Kuang Chuan59779.0
3Fresh Delight45697.7
4Wei Chuan Lin Feng Yin32428.9
5Uni-President30715.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Di Taiwan, produk tenusu menunjukkan peningkatan yang tinggi, didorong oleh produk susu segar dan teh susu. Pemenangnya ialah I Mei. Susu segar I Mei membuat percaturan yang baik dan ia turut aktif melancarkan minuman-minuman baharu di pasaran. Kira-kira 9 daripada 10 (91.0%) isi rumah telah memilih jenama ini tahun lepas. Kuang Chuan, yang terkenal dengan jenama Tea Time, telah diambil dari rak 9 kali secara purata bagi setiap isi rumah pada tahun lepas. Ia menduduki tempat kedua. Fresh Delight dan Wei Chuan Lin Feng Yin menunjukkan pertumbuhan yang sihat dan menduduki tempat ketiga dan keempat. Uni-President, syarikat minuman teh RTD terkenal yang juga menyediakan mi segera memegang kedudukan kelima dalam jumlah pasaran, mencapai 30 juta kali dalam CRP.

5 Utama 4 Bandar Penting Bandar Vietnam 

KedudukanJenama Tindakan belian (titik capaian pengguna dalam juta) Belian isi rumah sekurang-kurang sekali (penembusan) Pilihan pengguna (kekerapan) 
1Vinamilk4991.919.4
2Hao Hao1875.68.5
3Nam Ngu1468.37.6
4Ngoi Sao Phuong Nam1146.68.5
5Milo1149.78.0

Sumber: Laporan Asia Brand Footprint 2019 Kantar

Latar Belakang Kantar

Kantar ialah syarikat data, pandangan dan perundingan terkemuka di dunia. Kami lebih memahami bagaimana orang berfikir, merasa, berbelanja, berkongsi, mengundi dan melihat dberbanding yang lain. Menggabungkan kepakaran kami dalam pemahaman manusia dengan teknologi canggih, 30,000 orang Kantar membantu organisasi terkemuka dunia berjaya dan berkembang.

Untuk maklumat lanjut, sila lawati kami di www.kantar.com/worldpanel

Twitter : LinkedIn

Sumber: Kantar

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!