Kemudahan Kotak Serahan (Drop Box) Disediakan Di Sabah Dan Sarawak Bagi Pengemukaan Borang Permohonan Rayuan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)

Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDNM) ingin memaklumkan bahawa pemohon rayuan Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) di Sabah dan Sarawak boleh mengemukakan borang dan semua dokumen sokongan berkaitan permohonan rayuan BPR mereka melalui kemudahan Kotak Serahan (Drop Box) yang disediakan di pejabat Cawangan, Pejabat Satelit dan Pusat Khidmat Hasil (PKH) LHDNM serta di Pejabat-Pejabat Daerah yang berhampiran. Kemudahan Kotak Serahan ini akan disediakan sehingga tarikh akhir permohonan rayuan BPR iaitu pada 30 Jun 2021.

Inisiatif ini diambil bagi memudahkan pemohon rayuan BPR di Sabah dan Sarawak yang mempunyai kesukaran untuk membuat permohonan rayuan secara dalam talian, sekali gus dapat membantu mereka mematuhi Prosedur Operasi Standard (S.O.P.) yang ditetapkan oleh Kerajaan dalam mengekang penularan COVID-19 kerana larangan merentas daerah.

Melalui kaedah ini pemohon hanya perlu meletakkan borang rayuan BPR yang lengkap berserta semua dokumen sokongan berkaitan ke dalam kotak serahan yang disediakan mengikut waktu operasi pejabat-pejabat yang dinyatakan di atas.

Bagi memastikan borang dan dokumen yang diserahkan adalah teratur dan tidak bercampur dengan borang rayuan pemohon lain, pemohon diingatkan agar memasukkan borang dan dokumen sokongan rayuan BPR di dalam sampul atau mencantumkannya (Stapler) dengan kemas terlebih dahulu sebelum meletakkannya ke dalam kotak serahan tersebut.

Sekadar makluman, waktu operasi kaunter permohonan rayuan BPR di Cawangan, Pejabat Satelit dan Pusat Khidmat Hasil LHDNM dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 adalah seperti berikut:

Sila layari portal BPR di https://bpr.hasil.gov.my untuk maklumat lanjut berkaitan permohonan rayuan ini.

Sebarang pertanyaan atau maklum balas juga boleh diajukan kepada LHDNM melalui:
a) Talian Hotline BPR di talian 1800-88-2747 (Isnin hingga Jumaat, 9.00 pagi – 4.00 petang);
b) HASiL Live Chat; dan
c) Borang Maklum Balas di portal rasmi LHDNM di pautan pantas
https://maklumbalaspelanggan.hasil.gov.my/MaklumBalas/ms-MY/

Dikeluarkan Oleh:
Bahagian Komunikasi | Pejabat Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia

Previous ArticleNext Article

Pakej PEMERKASA Perkenal Pembiayaan Pengukuhan PKS Untuk Membantu PKS Mengharungi Tempoh Sukar

SME Corporation Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) bekerjasama dengan  Malaysian Industrial Development Finance Berhad (MIDF) telah meningkatkan usaha berterusan mereka dengan menawarkan bantuan kewangan kepada PKS yang  menghadapi masalah kewangan serta sektor yang terpinggir melalui kemudahan  pembiayaan baharu iaitu Pembiayaan Pengukuhan PKS (SMERF). 

Berikutan peningkatan jumlah kes COVID-19 dan pelaksanaan perintah kawalan  pergerakan dan yang terkini penutupan seluruh negara, ekonomi negara dan kehidupan  rakyat Malaysia telah teruk terjejas.

Kerjasama ini adalah konsisten dalam menyokong  PKS sejak dari awal pandemik dan skim pembiayaan baharu ini bertujuan membantu  PKS menguruskan aliran tunai dengan lebih baik sekali gus memastikan kelangsungan perniagaan mereka. 

SMERF, skim pembiayaan di bawah Program Strategik Memperkasa Rakyat dan  Ekonomi (PEMERKASA) oleh Kerajaan yang disalurkan melalui SME Corp. Malaysia dan dilaksanakan oleh MIDF, telah dibangunkan untuk memudah cara PKS yang berdaya  maju yang mempunyai kekangan kewangan dan sektor yang terpinggir untuk kekal  berdaya tahan dan terus berusaha melalui peningkatan kebolehpasaran produk mereka,  kemampanan perniagaan serta penerapan teknologi dan modenisasi.

Dengan kaedah  pembiayaan yang cepat dan fleksibel, produk ini dijangka dapat membantu  memperkukuhkan perniagaan teras mereka, meningkatkan produktiviti dan membantu mengekalkan pekerjaan.

Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM250,000 atau sehingga 90% daripada jumlah kos yang layak dengan kadar faedah serendah 3%. 

“Dengan wujudnya SMERF diharap dapat memberi ruang bernafas kepada PKS  termasuk perusahaan mikro dalam menghadapi kesukaran ekonomi yang dihadapi.  Pembiayaan ini akan mengurangkan kekangan aliran tunai yang dihadapi oleh PKS yang  berdaya maju dalam mengukuhkan & mencapai matlamat perniagaan, di samping  memperteguhkan teras perniagaan serta membina keupayaan dan kemampuan.”

Ketua Pegawai Eksekutif SME Corp Malaysia, Rizal Nainy. 

Sementara itu, Azizi Hj. Mustafa, Ketua Divisyen Kewangan Pembangunan MIDF berkata:

“Kami memuji langkah yang diambil Kerajaan untuk membantu PKS dan kami  menyokong penuh inisiatif ini dengan memberikan sebanyak mungkin bantuan kepada  mereka yang terkesan ketika mengharungi tempoh sukar ini. Terima kasih juga kepada  Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi dan SME Corp. Malaysia yang  menyediakan dana untuk SMERF. MIDF dengan besar hati memainkan peranan kami  dalam menyokong pemulihan ekonomi negara dan membantu PKS sebagai enjin  pertumbuhan. “

Permohonan untuk SMERF akan dibuka kepada PKS mulai 26 Julai 2021. Untuk  maklumat lebih lanjut mengenai skim pembiayaan baharu ini atau mengenai  pengurangan kadar pembiayaan, orang ramai boleh menghubungi MIDF melalui Unit  Penasihat Perniagaan di 1-300-88-6433 atau e-mel [email protected].

Majalah Labur