6 Cara Berkesan Menipu Diri Sendiri Untuk Menyimpan Wang

Menyimpan wang adalah sukar bagi sesetengah orang. Ada saja alasan yang diberi. Sedangkan kita disarankan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 3-6 bulan gaji di dalam tabung kecemasan.

Statistik Bank Negara Malaysia (BNM) juga menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mampu untuk menyediakan RM1,000 ketika berlaku kecemasan.

Ramai yang niat nak buat simpanan kecemasan 10% daripada gaji. Gaji RM3,000 simpan RM300. Gaji RM4,000 simpan RM400. Tapi, simpan tak pernah penuh-penuh. Pantang nampak banyak terus pergi ATM tekan keluar.

Oleh itu, jom kita tengok beberapa cara berkesan untuk ‘tipu’ diri sendiri.

Tipu Diri #1: Automasikan Simpanan

Cara paling mudah untuk menyimpan wang adalah dengan menetapkan pelan simpanan automatik. Kebanyakan institusi kewangan membenarkan kita melakukan pemindahan tetap dari akaun simpanan ke tempat lain seperti ASB, Tabung Haji dan bermacam-macam lagi.

Disebabkan ia akan ditolak secara automatik, kita boleh anggap duit gaji kita ‘hilang’ setiap bulan.

Ada rasa tertipu tak?

Tipu Diri #2: Simpan Baki Duit Perbelanjaan

Setiap kali pulang ke rumah sama ada dari tempat kerja atau pasaraya, belajar untuk simpan baki wang perbelanjaan ke dalam tabung. Jadikan ini sebagai satu rutin setiap kali keluar rumah.

Tidak kira sama ada duit syiling atau duit kertas seringgit sekalipun, simpan saja ke dalam tabung. Pasti jumlahnya akan jadi banyak selepas tempoh sebulan.

Tipu Diri #3: Namakan Akaun Anda

Berikan tabung anda nama khusus seperti ‘Langkawi’ atau ‘Lamborghini’, maka anda akan lebih cenderung untuk cuba mencapai sasaran tabung tersebut.

Dengan menamakan atau mendefinisikan matlamat boleh membantu anda ‘bergerak’ ke objektif tersebut yang terbukti lebih berkesan daripada sekadar meletakkan wang ke dalam kategori ‘simpanan hari tua’, ‘simpanan beli kereta’ atau yang samar-samar.

Tipu Diri #4: Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu

 

Untuk benar-benar menjadikan simpanan sebagai keutamaan, jangan memikirkan simpanan sebagai aktiviti pilihan. Sebaliknya, buatlah simpanan sebagai salah satu daripada ‘bil’ bulanan anda, sama seperti instalment kereta atau instalment rumah.

‘Bayar’ akaun simpanan anda sebelum membuat sebarang perbelanjaan dan hanya belanja baki wang yang anda miliki. Ini memastikan bahawa tidak kira apa yang terjadi, anda mampu untuk mencapai matlamat simpanan anda.

Tipu Diri #5: Cari Jalan Susah

Kebanyakan bank kini membolehkan anda mengakses akaun anda 24 jam sehari, 7 hari seminggu sama ada melalui aplikasi telefon pintar atau laman web. Cara terbaik untuk berjimat adalah untuk menjadikannya sukar untuk dibelanjakan.

Letakkan beberapa halangan di antara diri anda dengan duit tersebut. Satu cara adalah dengan membuka akaun di bank yang menyukarkan anda untuk berurusan dengan bank tersebut. Minta mereka untuk tidak memberikan anda kad ATM atau sebarang akses perbankan internet, barulah anda tak berasa gatal tangan untuk menggunakan duit tersebut.

Tipu Diri #6: Tempoh Menunggu

Berapa kali anda menyesal selepas membeli sesuatu? Kita biasanya mudah terpedaya dengan jualan murah atau ayat-ayat manis iklan yang sering lalu-lalang, menyebabkan kita membeli berdasarkan emosi dan bukannya keperluan.

Cuba berikan diri anda sekurang-kurangnya 24 jam sebelum nak beli apa-apa, terutamanya yang melibatkan amaun yang besar. Masa menunggu ini dapat membantu dalam membezakan di antara kehendak dan keperluan.

Biasa kaedah ini menjadi. Tak percaya boleh cuba.

Tipu Diri #7 : Simpan Dalam Emas

Emas adalah simpanan kalis bocor. Jika tak percaya simpan dulu sehingga jadi tabiat. Dulu kaedah ini penulis gunakan setiap kali dapat bonus. Tetapi sekarang dah mudah sebab kita boleh buat simpanan emas secara online.

Sebulan 1 Gram Emas

Boleh menggunakan teknik satu bulan satu gram emas. Satu bulan satu gram emas bermaksud, setiap bulan anda mestilah konsisten sekurang-kurangnya membeli dan menyimpan emas sebanyak satu gram. Bayangkan jika anda konsisten menyimpan satu gram emas dalam tempoh setahun, simpanan anda itu sudah pasti menjadi 12 gram dalam masa setahun.

Tapi Kalau nak simpan kurang 1 gram boleh ke?

Boleh. Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.


Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TUBE Wujud Lebih 13,000 Peluang Pekerjaan, Raih Jualan RM154.38 Juta – Ewon

KUALA LUMPUR, 11 Jun (Bernama) — Program Tunas Usahawan Belia Bumiputera (TUBE) berjaya mewujudkan sebanyak 13,866 peluang pekerjaan dan menyumbang nilai jualan terkumpul hasil daripada perniagaan yang dijalankan berjumlah RM154.38 juta sepanjang penganjurannya sejak 2014 sehingga 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata TUBE merupakan inisiatif Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi agensinya SME Corporation Malaysia (SME Corp) yang bermatlamat membantu belia bumiputera yang ingin memulakan perniagaan supaya sentiasa berfikiran kreatif dan inovatif agar dapat maju serta berdaya saing.

“Dengan bantuan geran permulaan sebanyak RM15,000 yang disalurkan oleh SME Corp, berdasarkan kepada rancangan perniagaan yang dibentangkan semasa latihan TUBE-X akan membantu anda menggerakkan perniagaan yang diusahakan dan memperkukuh perniagaan yang telah bermula,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menyampaikan ucaptama pada Majlis Temu Ramah TUBE yang kini dijenamakan semula sebagai TUBE-X bersempena dengan tahun ke-10 penganjurannya di sini hari ini.

Ewon berkata TUBE adalah program penting yang membantu perkembangan dan pembangunan usahawan dalam kalangan belia selain penjana peluang pekerjaan kepada masyarakat.

Menurutnya seramai 805 usahawan belia bumiputera berjaya dilatih menerusi program TUBE-X pada tahun ini melibatkan peruntukan berjumlah RM12 juta.

TUBE adalah program berbentuk latihan asas keusahawanan untuk memupuk semangat keusahawanan dan membina ketahanan diri dalam kalangan usahawan belia bumiputera berusia 18 hingga 30 tahun bagi mengendalikan perniagaan mereka.

Program ini juga bertujuan melahirkan lebih ramai pencipta pekerjaan sekali gus menangani masalah kebolehpasaran dalam kalangan belia.

— BERNAMA