6 Cara Berkesan Menipu Diri Sendiri Untuk Menyimpan Wang

Menyimpan wang adalah sukar bagi sesetengah orang. Ada saja alasan yang diberi. Sedangkan kita disarankan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 3-6 bulan gaji di dalam tabung kecemasan.

Statistik Bank Negara Malaysia (BNM) juga menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mampu untuk menyediakan RM1,000 ketika berlaku kecemasan.

Ramai yang niat nak buat simpanan kecemasan 10% daripada gaji. Gaji RM3,000 simpan RM300. Gaji RM4,000 simpan RM400. Tapi, simpan tak pernah penuh-penuh. Pantang nampak banyak terus pergi ATM tekan keluar.

Oleh itu, jom kita tengok beberapa cara berkesan untuk ‘tipu’ diri sendiri.

Tipu Diri #1: Automasikan Simpanan

Cara paling mudah untuk menyimpan wang adalah dengan menetapkan pelan simpanan automatik. Kebanyakan institusi kewangan membenarkan kita melakukan pemindahan tetap dari akaun simpanan ke tempat lain seperti ASB, Tabung Haji dan bermacam-macam lagi.

Disebabkan ia akan ditolak secara automatik, kita boleh anggap duit gaji kita ‘hilang’ setiap bulan.

Ada rasa tertipu tak?

Tipu Diri #2: Simpan Baki Duit Perbelanjaan

Setiap kali pulang ke rumah sama ada dari tempat kerja atau pasaraya, belajar untuk simpan baki wang perbelanjaan ke dalam tabung. Jadikan ini sebagai satu rutin setiap kali keluar rumah.

Tidak kira sama ada duit syiling atau duit kertas seringgit sekalipun, simpan saja ke dalam tabung. Pasti jumlahnya akan jadi banyak selepas tempoh sebulan.

Tipu Diri #3: Namakan Akaun Anda

Berikan tabung anda nama khusus seperti ‘Langkawi’ atau ‘Lamborghini’, maka anda akan lebih cenderung untuk cuba mencapai sasaran tabung tersebut.

Dengan menamakan atau mendefinisikan matlamat boleh membantu anda ‘bergerak’ ke objektif tersebut yang terbukti lebih berkesan daripada sekadar meletakkan wang ke dalam kategori ‘simpanan hari tua’, ‘simpanan beli kereta’ atau yang samar-samar.

Tipu Diri #4: Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu

 

Untuk benar-benar menjadikan simpanan sebagai keutamaan, jangan memikirkan simpanan sebagai aktiviti pilihan. Sebaliknya, buatlah simpanan sebagai salah satu daripada ‘bil’ bulanan anda, sama seperti instalment kereta atau instalment rumah.

‘Bayar’ akaun simpanan anda sebelum membuat sebarang perbelanjaan dan hanya belanja baki wang yang anda miliki. Ini memastikan bahawa tidak kira apa yang terjadi, anda mampu untuk mencapai matlamat simpanan anda.

Tipu Diri #5: Cari Jalan Susah

Kebanyakan bank kini membolehkan anda mengakses akaun anda 24 jam sehari, 7 hari seminggu sama ada melalui aplikasi telefon pintar atau laman web. Cara terbaik untuk berjimat adalah untuk menjadikannya sukar untuk dibelanjakan.

Letakkan beberapa halangan di antara diri anda dengan duit tersebut. Satu cara adalah dengan membuka akaun di bank yang menyukarkan anda untuk berurusan dengan bank tersebut. Minta mereka untuk tidak memberikan anda kad ATM atau sebarang akses perbankan internet, barulah anda tak berasa gatal tangan untuk menggunakan duit tersebut.

Tipu Diri #6: Tempoh Menunggu

Berapa kali anda menyesal selepas membeli sesuatu? Kita biasanya mudah terpedaya dengan jualan murah atau ayat-ayat manis iklan yang sering lalu-lalang, menyebabkan kita membeli berdasarkan emosi dan bukannya keperluan.

Cuba berikan diri anda sekurang-kurangnya 24 jam sebelum nak beli apa-apa, terutamanya yang melibatkan amaun yang besar. Masa menunggu ini dapat membantu dalam membezakan di antara kehendak dan keperluan.

Biasa kaedah ini menjadi. Tak percaya boleh cuba.

Tipu Diri #7 : Simpan Dalam Emas

Emas adalah simpanan kalis bocor. Jika tak percaya simpan dulu sehingga jadi tabiat. Dulu kaedah ini penulis gunakan setiap kali dapat bonus. Tetapi sekarang dah mudah sebab kita boleh buat simpanan emas secara online.

Sebulan 1 Gram Emas

Boleh menggunakan teknik satu bulan satu gram emas. Satu bulan satu gram emas bermaksud, setiap bulan anda mestilah konsisten sekurang-kurangnya membeli dan menyimpan emas sebanyak satu gram. Bayangkan jika anda konsisten menyimpan satu gram emas dalam tempoh setahun, simpanan anda itu sudah pasti menjadi 12 gram dalam masa setahun.

Tapi Kalau nak simpan kurang 1 gram boleh ke?

Boleh. Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.


Alhamdulillah, terkini kami telah berjaya terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.