6 Cara Berkesan Menipu Diri Sendiri Untuk Menyimpan Wang

Menyimpan wang adalah sukar bagi sesetengah orang. Ada saja alasan yang diberi. Sedangkan kita disarankan untuk mempunyai sekurang-kurangnya 3-6 bulan gaji di dalam tabung kecemasan.

Statistik Bank Negara Malaysia (BNM) juga menunjukkan bahawa 75% rakyat Malaysia tidak mampu untuk menyediakan RM1,000 ketika berlaku kecemasan.

Ramai yang niat nak buat simpanan kecemasan 10% daripada gaji. Gaji RM3,000 simpan RM300. Gaji RM4,000 simpan RM400. Tapi, simpan tak pernah penuh-penuh. Pantang nampak banyak terus pergi ATM tekan keluar.

Oleh itu, jom kita tengok beberapa cara berkesan untuk ‘tipu’ diri sendiri.

Tipu Diri #1: Automasikan Simpanan

Cara paling mudah untuk menyimpan wang adalah dengan menetapkan pelan simpanan automatik. Kebanyakan institusi kewangan membenarkan kita melakukan pemindahan tetap dari akaun simpanan ke tempat lain seperti ASB, Tabung Haji dan bermacam-macam lagi.

Disebabkan ia akan ditolak secara automatik, kita boleh anggap duit gaji kita ‘hilang’ setiap bulan.

Ada rasa tertipu tak?

Tipu Diri #2: Simpan Baki Duit Perbelanjaan

Setiap kali pulang ke rumah sama ada dari tempat kerja atau pasaraya, belajar untuk simpan baki wang perbelanjaan ke dalam tabung. Jadikan ini sebagai satu rutin setiap kali keluar rumah.

Tidak kira sama ada duit syiling atau duit kertas seringgit sekalipun, simpan saja ke dalam tabung. Pasti jumlahnya akan jadi banyak selepas tempoh sebulan.

Tipu Diri #3: Namakan Akaun Anda

Berikan tabung anda nama khusus seperti ‘Langkawi’ atau ‘Lamborghini’, maka anda akan lebih cenderung untuk cuba mencapai sasaran tabung tersebut.

Dengan menamakan atau mendefinisikan matlamat boleh membantu anda ‘bergerak’ ke objektif tersebut yang terbukti lebih berkesan daripada sekadar meletakkan wang ke dalam kategori ‘simpanan hari tua’, ‘simpanan beli kereta’ atau yang samar-samar.

Tipu Diri #4: Bayar Diri Anda Terlebih Dahulu

 

Untuk benar-benar menjadikan simpanan sebagai keutamaan, jangan memikirkan simpanan sebagai aktiviti pilihan. Sebaliknya, buatlah simpanan sebagai salah satu daripada ‘bil’ bulanan anda, sama seperti instalment kereta atau instalment rumah.

‘Bayar’ akaun simpanan anda sebelum membuat sebarang perbelanjaan dan hanya belanja baki wang yang anda miliki. Ini memastikan bahawa tidak kira apa yang terjadi, anda mampu untuk mencapai matlamat simpanan anda.

Tipu Diri #5: Cari Jalan Susah

Kebanyakan bank kini membolehkan anda mengakses akaun anda 24 jam sehari, 7 hari seminggu sama ada melalui aplikasi telefon pintar atau laman web. Cara terbaik untuk berjimat adalah untuk menjadikannya sukar untuk dibelanjakan.

Letakkan beberapa halangan di antara diri anda dengan duit tersebut. Satu cara adalah dengan membuka akaun di bank yang menyukarkan anda untuk berurusan dengan bank tersebut. Minta mereka untuk tidak memberikan anda kad ATM atau sebarang akses perbankan internet, barulah anda tak berasa gatal tangan untuk menggunakan duit tersebut.

Tipu Diri #6: Tempoh Menunggu

Berapa kali anda menyesal selepas membeli sesuatu? Kita biasanya mudah terpedaya dengan jualan murah atau ayat-ayat manis iklan yang sering lalu-lalang, menyebabkan kita membeli berdasarkan emosi dan bukannya keperluan.

Cuba berikan diri anda sekurang-kurangnya 24 jam sebelum nak beli apa-apa, terutamanya yang melibatkan amaun yang besar. Masa menunggu ini dapat membantu dalam membezakan di antara kehendak dan keperluan.

Biasa kaedah ini menjadi. Tak percaya boleh cuba.

Tipu Diri #7 : Simpan Dalam Emas

Emas adalah simpanan kalis bocor. Jika tak percaya simpan dulu sehingga jadi tabiat. Dulu kaedah ini penulis gunakan setiap kali dapat bonus. Tetapi sekarang dah mudah sebab kita boleh buat simpanan emas secara online.

Sebulan 1 Gram Emas

Boleh menggunakan teknik satu bulan satu gram emas. Satu bulan satu gram emas bermaksud, setiap bulan anda mestilah konsisten sekurang-kurangnya membeli dan menyimpan emas sebanyak satu gram. Bayangkan jika anda konsisten menyimpan satu gram emas dalam tempoh setahun, simpanan anda itu sudah pasti menjadi 12 gram dalam masa setahun.

Tapi Kalau nak simpan kurang 1 gram boleh ke?

Boleh. Dengan minimum pembelian 0.25 gram emas atau serendah RM66 (berdasarkan harga emas RM264 segram), semuanya boleh dilakukan secara online.

Prosesnya sangat mudah:

  • Layari laman web KAB Gold
  • Lengkapkan borang pendaftaran
  • Verify emel

Kemudian dah boleh login dan buat pembelian pertama anda hari ini juga.


Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.