KT Corp. Bakal Buka Pusat Realiti Maya (VR) di Malaysia

  • KT Tandatangani Perjanjian dengan IISB Malaysia untuk Perniagaan VR Luar Negara Pertama
  • Dua Rakan Kongsi Tinjau Peluang dalam Rangkaian 5G, Tenaga dan Sekuriti

SEOUL, Korea Selatan, 1 November 2018 /PRNewswire/ — KT Corp. (KRX: 030200; NYSE: KT), syarikat telekomunikasi yang terbesar di Korea Selatan, merancang untuk melancarkan perniagaan realiti maya (VR) luar negara pertamanya di Malaysia, satu langkah terkini dalam usahanya untuk menjadi peneraju global dalam teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

KT menandatangani satu perjanjian dengan Iskandar Innovations Sdn Bhd (IISB) Malaysia awal bulan ini bagi membuka pusat VR di selatan negeri Johor. Majlis menandatangan berlangsung di ibu pejabat KT di pusat bandar Seoul pada 11 Oktober.

Pusat VR baharu ini akan berada di dalam kawasan membeli belah antarabangsa berhampiran Legoland Malaysia, destinasi pelancong yang popular di wilayah ekonomi khas Iskandar Malaysia yang bersempadan dengan Singapura. KT merancang untuk meluaskan perkongsian bersamanya bagi meninjau lebih banyak peluang perniagaan di Malaysia, menawarkan teknologi canggihnya dalam rangkaian dan penyelesaian 5G, tenaga pintar dan keselamatan siber.

“Kami mengambil langkah pertama yang penting dalam meneruskan usaha kerjasama dengan IISB dan memperkenalkan kepakaran kami dalam perniagaan VR,” kata Yoon Kyoung-Lim, ketua Pejabat Perniagaan Global KT. “KT akan berusaha dan melabur bersungguh-sungguh untuk menjalankan perniagaan VR dengan jayanya di Malaysia.”

Datuk Khairil Anwar Ahmad daripada Iskandar Innovations Berhad (IIB), firma induk IISB, berkata, “Saya percaya bahawa kerjasama kami akan membawa kepada pembangunan penyelesaian baharu melangkaui VR dan AR (realiti imbuhan). Pusat VR yang akan ditubuhkan oleh dua syarikat kami menandakan permulaan perkongsian jangka panjang dengan KT.”

IIB ialah sebuah firma pelaburan dan pembangunan yang terlibat dalam pembangunan jangka panjang Iskandar Malaysia. IIB berusaha untuk memastikan Malaysia dapat menjadi destinasi pelaburan yang menarik serta kawasan yang menarik dan sesuai untuk didiami, menumpu pada projek-projek berimpak tinggi dalam aspek pendidikan, pelancongan, libur serta kesihatan dan kesejahteraan.

Bagi merintis perniagaan baharu dengan teknologi inovatif, KT melancarkan dua taman tema VR VRIGHT (http://VRIGHT.com) di Seoul tahun ini dengan kerjasama GS retail, pengendali rangkaian kedai serbaneka utama di Korea Selatan. Syarikat merancang untuk memfrancaiskan perniagaan hiburan VR miliknya pada tahun hadapan di dalam dan luar negara.

KT turut membangunkan perkhidmatan media dan beli belah imersif dengan menggunakan ICT generasi seterusnya, menampilkan bukan sahaja VR dan AR, tetapi juga kecerdasan buatan (AI) dan pemodelan 3D. Pengerusi KT Hwang Chang-Gyu berkata pada bulan lalu bahawa peneraju telekomunikasi Korea tidak lama lagi akan melancarkan VR Theater, satu perkhidmatan VR pada Televisyen Protokol Internet (IPTV).

LATAR BELAKANG KT CORP. (KRX: 030200; NYSE: KT)

KT Corporation, penyedia perkhidmatan telekomunikasi terbesar Korea yang ditubuhkan semula pada tahun 1981 di bawah Akta Perniagaan Telekomunikasi, memimpin era inovasi di negara yang paling terhubung di dunia. Syarikat ini mengetuai revolusi perindustrian keempat dengan rangkaian wayar/tanpa wayar berkelajuan tinggi dan teknologi ICT yang inovatif. Setelah memasang 20 juta talian tetap hanya dalam masa 12 tahun, KT merupakan penyedia telekomunikasi pertama yang memperkenalkan perkhidmatan percubaan 5G berskala besar pada tahun 2018. Ini merupakan satu lagi langkah dalam usaha berterusan KT untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan penting memandangkan ia berhasrat untuk menjadi Syarikat ICT No.1 dan juga Syarikat Rakyat.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Bahasa Inggeris kami di https://corp.kt.com/eng/

Sumber: KT Corp.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Burger King ® Memperkenal Identiti Visual Baru, Rancangan Perkembangan Pesat Di Tengah-Tengah Kemelut Covid-19

Cosmo Restaurants Sdn Bhd (Burger King Malaysia), pemegang francais Burger King Corporation hari ini mengumumkan rancangannya untuk mengembangkan pasarannya sebanyak 20% menjelang akhir tahun.

Pengumuman itu dibuat bersempena dengan pelancaran identiti visual Burger King baharu yang bakal kelihatan pada semua titik pertemuan pelanggan. Burger King juga akan memperbaharui logo, pembungkusan, pakaian seragam kru dan papan tanda dan hiasan restorannya.

Unjuran penjenamaan semula ini, reka bentuk restoran Burger King yang baharu akan membolehkan urusan prosedur penjarakan fisikal dan urusan pengesanan kontak rapat dijalankan dengan lebih efisien dengan adanya kemudahan-kemudahan seperti pandu-masuk, sistem pesanan kod QR dan aplikasi web.

“Ini adalah penjenamaan semula lengkap yang pertama dalam jangka lebih dari pada 20 tahun dan penjenamaan baharu ini diilhamkan daripada makanan sebenar dan lazat. Reka bentuk baharu kami melambangkan penambahbaikan terkini Burger King terhadap rasa dan kualiti makanan serta tindakan kami untuk mengabaikan segala jenis warna, bahan perasa dan pengawet dari sumber buatan dalam resipi kami yang bersesuaian dengan peredaran zaman,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Burger King Malaysia, Ng Lee Tieng.

Burger King Malaysia kini menguruskan lebih daripada 120 restoran di Malaysia dan menyasarkan untuk membuka 25 restoran lagi menjelang akhir tahun 2021.

Beliau menambah, dengan adanya penjenamaan baharu ini, Burger King Malaysia bertekad untuk terus maju dan meneruskan rancangan pengembangan agresifnya di tengah-tengah kemelut ekonomi sedang melanda Malaysia akibat wabak COVID 19 kerana rancangan ini dapat membantu ekonomi negara.

Menjelang akhir tahun 2021, pemegang francais Burger King ini nekad untuk membuka restoran mereka ke-147.

Kos membuka restoran-restoran baharu dengan identiti visual baharu ini dijangkakan akan mencecah RM30 juta.

“Walaupun operasi perniagaan kami terkesan dengan akibat COVID-19 yang melanda negara pada tahun lepas, kami masih melaburkan sejumlah RM22 juta untuk membuka 18 restoran baharu, lapan di antaranya dilancarkan pada bulan Disember dan empat daripadanya mengikut identiti visual baharu,” katanya sambil menambah bahawa restoran-restoran baharu itu juga telah mencipta peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia.

Ng juga berkata bahawa dari bulan Mac tahun lalu sehingga kini, Burger King Malaysia telah membelanjakan lebih dari satu juta Ringgit untuk membeli pembasmi kuman, sarung tangan dan pelitup muka untuk semua pekerja dan pengunjung restorannya.

Katanya, Burger King Malaysia akan terus berusaha untuk meningkatkan prosedur keselamatannya supaya keselamatan pelanggan dan pekerjanya terjamin.

“Kami juga akan terus menyokong masyarakat dengan cara terbaik kami- menyumbangkan burger segar yang berkualiti tinggi secara percuma kepada barisan hadapan yang bertugas  di hospital dan sekatan jalan raya serta mereka yang terlibat dalam perkhidmatan penghantaran,” kata Ng.

Mengenai BURGER KING®:

Ditubuhkan pada tahun 1954, jenama Burger King adalah rangkaian makanan segera kedua terbesar di dunia yang mengkhusus kepada panyajian burger. Sebagai pengasas The Whopper®, rangkaian Burger King mengendalikan restoran-restoran segera di lebih dari 18,800 lokasi di serata dunia. Hampir 100 peratus restoran Burger King dimiliki dan dikendalikan oleh francais bebas, kebanyakan francais ini merupakan perniagaan keluarga yang telah beroperasi selama beberapa dekad. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenama Burger King, sila lawati laman web jenama Burger King di www.bk.com atau ikuti kami di Facebook, Twitter dan lnstagram.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!