KT Corp. Bakal Buka Pusat Realiti Maya (VR) di Malaysia

  • KT Tandatangani Perjanjian dengan IISB Malaysia untuk Perniagaan VR Luar Negara Pertama
  • Dua Rakan Kongsi Tinjau Peluang dalam Rangkaian 5G, Tenaga dan Sekuriti

SEOUL, Korea Selatan, 1 November 2018 /PRNewswire/ — KT Corp. (KRX: 030200; NYSE: KT), syarikat telekomunikasi yang terbesar di Korea Selatan, merancang untuk melancarkan perniagaan realiti maya (VR) luar negara pertamanya di Malaysia, satu langkah terkini dalam usahanya untuk menjadi peneraju global dalam teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

KT menandatangani satu perjanjian dengan Iskandar Innovations Sdn Bhd (IISB) Malaysia awal bulan ini bagi membuka pusat VR di selatan negeri Johor. Majlis menandatangan berlangsung di ibu pejabat KT di pusat bandar Seoul pada 11 Oktober.

Pusat VR baharu ini akan berada di dalam kawasan membeli belah antarabangsa berhampiran Legoland Malaysia, destinasi pelancong yang popular di wilayah ekonomi khas Iskandar Malaysia yang bersempadan dengan Singapura. KT merancang untuk meluaskan perkongsian bersamanya bagi meninjau lebih banyak peluang perniagaan di Malaysia, menawarkan teknologi canggihnya dalam rangkaian dan penyelesaian 5G, tenaga pintar dan keselamatan siber.

“Kami mengambil langkah pertama yang penting dalam meneruskan usaha kerjasama dengan IISB dan memperkenalkan kepakaran kami dalam perniagaan VR,” kata Yoon Kyoung-Lim, ketua Pejabat Perniagaan Global KT. “KT akan berusaha dan melabur bersungguh-sungguh untuk menjalankan perniagaan VR dengan jayanya di Malaysia.”

Datuk Khairil Anwar Ahmad daripada Iskandar Innovations Berhad (IIB), firma induk IISB, berkata, “Saya percaya bahawa kerjasama kami akan membawa kepada pembangunan penyelesaian baharu melangkaui VR dan AR (realiti imbuhan). Pusat VR yang akan ditubuhkan oleh dua syarikat kami menandakan permulaan perkongsian jangka panjang dengan KT.”

IIB ialah sebuah firma pelaburan dan pembangunan yang terlibat dalam pembangunan jangka panjang Iskandar Malaysia. IIB berusaha untuk memastikan Malaysia dapat menjadi destinasi pelaburan yang menarik serta kawasan yang menarik dan sesuai untuk didiami, menumpu pada projek-projek berimpak tinggi dalam aspek pendidikan, pelancongan, libur serta kesihatan dan kesejahteraan.

Bagi merintis perniagaan baharu dengan teknologi inovatif, KT melancarkan dua taman tema VR VRIGHT (http://VRIGHT.com) di Seoul tahun ini dengan kerjasama GS retail, pengendali rangkaian kedai serbaneka utama di Korea Selatan. Syarikat merancang untuk memfrancaiskan perniagaan hiburan VR miliknya pada tahun hadapan di dalam dan luar negara.

KT turut membangunkan perkhidmatan media dan beli belah imersif dengan menggunakan ICT generasi seterusnya, menampilkan bukan sahaja VR dan AR, tetapi juga kecerdasan buatan (AI) dan pemodelan 3D. Pengerusi KT Hwang Chang-Gyu berkata pada bulan lalu bahawa peneraju telekomunikasi Korea tidak lama lagi akan melancarkan VR Theater, satu perkhidmatan VR pada Televisyen Protokol Internet (IPTV).

LATAR BELAKANG KT CORP. (KRX: 030200; NYSE: KT)

KT Corporation, penyedia perkhidmatan telekomunikasi terbesar Korea yang ditubuhkan semula pada tahun 1981 di bawah Akta Perniagaan Telekomunikasi, memimpin era inovasi di negara yang paling terhubung di dunia. Syarikat ini mengetuai revolusi perindustrian keempat dengan rangkaian wayar/tanpa wayar berkelajuan tinggi dan teknologi ICT yang inovatif. Setelah memasang 20 juta talian tetap hanya dalam masa 12 tahun, KT merupakan penyedia telekomunikasi pertama yang memperkenalkan perkhidmatan percubaan 5G berskala besar pada tahun 2018. Ini merupakan satu lagi langkah dalam usaha berterusan KT untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan penting memandangkan ia berhasrat untuk menjadi Syarikat ICT No.1 dan juga Syarikat Rakyat.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Bahasa Inggeris kami di https://corp.kt.com/eng/

Sumber: KT Corp.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kementerian Kewangan Lanjutkan Tempoh Cadangan Belanjawan 2024 Sehingga 22 Sept

KUALA LUMPUR, 15 Sept (Bernama) — Susulan sambutan yang menggalakkan, Kementerian Kewangan (MOF) telah memutuskan untuk memanjangkan tempoh mengumpul maklum balas berkaitan Belanjawan 2024 melalui portal Cadangan Belanjawan 2024 selama seminggu sehingga 22 Sept 2023.

Setakat 13 Sept 2023, Jelajah Belanjawan 2024 telah melangkaui seluruh pelosok negara melalui 9 Jelajah Negeri yang diterajui oleh Timbalan Menteri I Datuk Seri Ahmad Maslan dan Timbalan Menteri II Steven Sim Chee Keong serta 24 sesi libat urus yang dikendalikan kementerian-kementerian di bawah Kerajaan Perpaduan.

“Sesi tersebut melibatkan penyertaan daripada lebih 7,000 peserta dari pelbagai latar belakang seperti dewan perniagaan, pakar ekonomi, teknokrat, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan orang awam,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pada masa yang sama, MOF telah menerima lebih 9,500 maklum balas daripada orang ramai melalui portal Cadangan Belanjawan 2024.

Maklum balas yang diterima melalui semua platform tersebut meliputi bidang kelestarian ekonomi seperti pemeliharaan persekitaran, ekonomi hijau, tata kelola baik, pendigitalan, penambahbaikan tadbir urus fiskal dan langkah-langkah untuk memajukan industri sedia ada seperti industri kreatif dan pelancongan.

Kesiapsiagaan Belanjawan 2024 bermula dengan pembentangan Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat pada 27 Julai 2023, yang turut memainkan peranan sebagai kenyataan pra-Belanjawan.

Kerangka tersebut telah menjadi panduan kepada kertas-kertas dasar Kerajaan Perpaduan untuk menstruktur semula ekonomi Malaysia agar ia berlandas pada trajektori pertumbuhan baharu yang rancak dan saksama.

Kerangka dasar yang telah diluncurkan untuk melengkapi Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat merangkumi Pelan Hala Tuju Peralihan Tenaga Negara (NETR), Pelan Induk Industri Baharu 2023 (NIMP) dan Kajian Separuh Penggal (KSP) Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Ini akan disusul dengan Belanjawan 2024 yang akan dibentang oleh Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Okt 2023, yang akan menggariskan usaha dan inisiatif untuk dilaksanakan pada 2024 bagi mencapai sasaran-sasaran seperti diumumkan oleh Perdana Menteri pada peluncuran Ekonomi MADANI: Memperkasa Rakyat.

Selepas Kuching, Program Jelajah Belanjawan 2024 akan bersambung di Perak, Selangor dan Labuan. Program ini dijangka berakhir pada 22 Sept 2023.

Orang ramai dijemput untuk memberikan pendapat dan cadangan di portal Cadangan Belanjawan 2024 melalui pautan https://budget.mof.gov.my/ms/.

— BERNAMA