KT Corp. Bakal Buka Pusat Realiti Maya (VR) di Malaysia

  • KT Tandatangani Perjanjian dengan IISB Malaysia untuk Perniagaan VR Luar Negara Pertama
  • Dua Rakan Kongsi Tinjau Peluang dalam Rangkaian 5G, Tenaga dan Sekuriti

SEOUL, Korea Selatan, 1 November 2018 /PRNewswire/ — KT Corp. (KRX: 030200; NYSE: KT), syarikat telekomunikasi yang terbesar di Korea Selatan, merancang untuk melancarkan perniagaan realiti maya (VR) luar negara pertamanya di Malaysia, satu langkah terkini dalam usahanya untuk menjadi peneraju global dalam teknologi maklumat dan komunikasi (ICT).

KT menandatangani satu perjanjian dengan Iskandar Innovations Sdn Bhd (IISB) Malaysia awal bulan ini bagi membuka pusat VR di selatan negeri Johor. Majlis menandatangan berlangsung di ibu pejabat KT di pusat bandar Seoul pada 11 Oktober.

Pusat VR baharu ini akan berada di dalam kawasan membeli belah antarabangsa berhampiran Legoland Malaysia, destinasi pelancong yang popular di wilayah ekonomi khas Iskandar Malaysia yang bersempadan dengan Singapura. KT merancang untuk meluaskan perkongsian bersamanya bagi meninjau lebih banyak peluang perniagaan di Malaysia, menawarkan teknologi canggihnya dalam rangkaian dan penyelesaian 5G, tenaga pintar dan keselamatan siber.

“Kami mengambil langkah pertama yang penting dalam meneruskan usaha kerjasama dengan IISB dan memperkenalkan kepakaran kami dalam perniagaan VR,” kata Yoon Kyoung-Lim, ketua Pejabat Perniagaan Global KT. “KT akan berusaha dan melabur bersungguh-sungguh untuk menjalankan perniagaan VR dengan jayanya di Malaysia.”

Datuk Khairil Anwar Ahmad daripada Iskandar Innovations Berhad (IIB), firma induk IISB, berkata, “Saya percaya bahawa kerjasama kami akan membawa kepada pembangunan penyelesaian baharu melangkaui VR dan AR (realiti imbuhan). Pusat VR yang akan ditubuhkan oleh dua syarikat kami menandakan permulaan perkongsian jangka panjang dengan KT.”

IIB ialah sebuah firma pelaburan dan pembangunan yang terlibat dalam pembangunan jangka panjang Iskandar Malaysia. IIB berusaha untuk memastikan Malaysia dapat menjadi destinasi pelaburan yang menarik serta kawasan yang menarik dan sesuai untuk didiami, menumpu pada projek-projek berimpak tinggi dalam aspek pendidikan, pelancongan, libur serta kesihatan dan kesejahteraan.

Bagi merintis perniagaan baharu dengan teknologi inovatif, KT melancarkan dua taman tema VR VRIGHT (http://VRIGHT.com) di Seoul tahun ini dengan kerjasama GS retail, pengendali rangkaian kedai serbaneka utama di Korea Selatan. Syarikat merancang untuk memfrancaiskan perniagaan hiburan VR miliknya pada tahun hadapan di dalam dan luar negara.

KT turut membangunkan perkhidmatan media dan beli belah imersif dengan menggunakan ICT generasi seterusnya, menampilkan bukan sahaja VR dan AR, tetapi juga kecerdasan buatan (AI) dan pemodelan 3D. Pengerusi KT Hwang Chang-Gyu berkata pada bulan lalu bahawa peneraju telekomunikasi Korea tidak lama lagi akan melancarkan VR Theater, satu perkhidmatan VR pada Televisyen Protokol Internet (IPTV).

LATAR BELAKANG KT CORP. (KRX: 030200; NYSE: KT)

KT Corporation, penyedia perkhidmatan telekomunikasi terbesar Korea yang ditubuhkan semula pada tahun 1981 di bawah Akta Perniagaan Telekomunikasi, memimpin era inovasi di negara yang paling terhubung di dunia. Syarikat ini mengetuai revolusi perindustrian keempat dengan rangkaian wayar/tanpa wayar berkelajuan tinggi dan teknologi ICT yang inovatif. Setelah memasang 20 juta talian tetap hanya dalam masa 12 tahun, KT merupakan penyedia telekomunikasi pertama yang memperkenalkan perkhidmatan percubaan 5G berskala besar pada tahun 2018. Ini merupakan satu lagi langkah dalam usaha berterusan KT untuk menyampaikan produk dan perkhidmatan penting memandangkan ia berhasrat untuk menjadi Syarikat ICT No.1 dan juga Syarikat Rakyat.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang Bahasa Inggeris kami di https://corp.kt.com/eng/

Sumber: KT Corp.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Alliance Bank Tawar Pilihan Pembiayaan PKS Digital Patuh Shariah Untuk PKS Mikro Dan Kecil

Kuala Lumpur, 2 Ogos 2022 – Alliance Bank Malaysia Berhad (“Alliance Bank” atau “Bank”) telah memperkenalkan pilihan pembiayaan patuh Shariah yang baharu untuk membantu perniagaan mikro dan kecil, terutamanya yang beroperasi dalam industri halal atau yang memilih sumber dana yang dibenarkan oleh Islam.

Pilihan pembiayaan digital yang cepat dan mudah dimohon yang berasaskan konsep murabahah komoditi (tawarruq) ini membolehkan perniagaan mikro dan kecil mendapat pembiayaan sehingga RM500,000 secara mudah dengan kaedah digital sepenuhnya. Pembiayaan ini disediakan kepada perniagaan yang telah beroperasi sekurang-kurangnya selama tiga tahun dengan perolehan tahunan minimum sebanyak RM500,000.

“Kami kini berkembang untuk menawarkan produk-produk patuh Shariah sepenuhnya sebagai pilihan tambahan untuk para pemilik perniagaan bagi memenuhi keperluan kewangan mereka selain daripada pinjaman PKS digital konvensional. Menerusi proses permohonan digital yang mudah dan pantas, pemilik perniagaan boleh memohon dan menjejak status permohonan pada bila-bila masa di mana-mana sahaja. Sasaran kami pada tahun ini adalah untuk menyediakan pembiayaan PKS digital sebanyak RM200 juta bagi membantu para pemilik perniagaan berkembang melalui penyelesaian PKS Digital kami,” kata Encik Kevin Shum, Naib Presiden Kanan dan Ketua PKS Digital Alliance Bank.

Sebagai tambahan kepada bantuan kewangan, Alliance Bank menyokong pemilik perniagaan menerusi pelbagai pilihan penyelesaian digital bagi membantu mereka menguruskan dan mengembangkan perniagaan mereka dengan lebih cekap selain memasuki pasaran baharu. Portal Penyelesaian BizSmart® yang disediakan oleh Bank menyediakan lebih 200 produk dan perkhidmatan oleh rakan niaga untuk membantu perniagaan mencapai kepada lebih ramai pelanggan, mendigitalkan dan melaksanakan amalan mampan pada kadar yang lebih rendah dengan memanfaatkan rangkaian PKS Bank yang kukuh. Bank juga akan melancarkan produk-produk baharu khusus untuk memenuhi keperluan perniagaan mikro dan kecil dalam tempoh beberapa bulan yang akan datang.

“Sebagai Bank yang sudah sekian lama menyokong perniagaan di Malaysia, kami faham bahawa perniagaan mikro dan kecil, terutamanya perniagaan yang baharu, mungkin berdepan dengan cabaran untuk mendapatkan saluran kredit perniagaan disebabkan mereka masih belum dapat membina sejarah kredit yang baik. Oleh yang demikian, kami turut menawarkan saluran kemudahan mikro bagi membantu mereka memenuhi keperluan aliran tunai jangka pendek dan pada masa yang sama membantu mereka membina sejarah kredit. Dengan profil kredit perniagaan yang sihat, kami seterusnya akan dapat menyediakan saluran kredit yang lebih besar untuk keperluan mengembangkan perniagaan mereka pada masa hadapan,” tambah En. Shum.

Pilihan pembiayaan patuh Shariah PKS Digital Alliance Bank membolehkan pemilik perniagaan meningkatkan modal kerja mereka dengan kadar keuntungan siling yang telah ditetapkan untuk semua struktur pembiayaan. Ia menawarkan tempoh sehingga tujuh tahun dengan kadar berubah daripada serendah kadar pembiayaan asas + 3.50% setahun (kadar pembiayaan asas semasa kini pada 5.92% setahun).

Untuk maklumat lanjut tentang penyelesaian PKS Digital Alliance Bank, sila layari https://www.alliancebank.com.my/digitalsme.