Pelantikan Ke Majlis Penasihat Syariah (MPS) SC Untuk Penggal 1 Julai 2023-30 Jun 2026

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) hari ini mengumumkan barisan Majlis Penasihat Syariah (MPS) baharunya untuk tempoh tiga tahun bermula 1 Julai 2023 hingga 30 Jun 2026.

Barisan baharu terdiri daripada ahli berikut:

  1. Profesor Dr. Aznan Hasan – Profesor, Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Semula)
  2. Profesor Dr. Engku Rabiah Adawiah Engku Ali – Profesor, Institut Perbankan dan Kewangan Islam, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Semula)
  3. Profesor Dr. Ashraf Md Hashim – Timbalan Presiden Penyelidikan/Pengarah Eksekutif, Pusat Pengurusan Penyelidikan ISRA, Universiti INCEIF (Pelantikan Semula)
  4. Profesor Dato’ Dr. Asmadi Mohamed Naim – Naib Canselor, Universiti Islam Antarabangsa Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah (Pelantikan Semula)
  5. Profesor Madya Dr. Mohamed Fairooz Abdul Khir – Pengarah, Pusat Kecemerlangan Kewangan Sosial Islam, Universiti INCEIF (Pelantikan Semula)
  6. Sahibus Samahah Dato’ Setia Dr. Haji Anhar Haji Opir – Mufti Selangor (Pelantikan Baru)
  7. Dr. Marjan Muhammad – Pengarah, Jaminan Kualiti Penyelidikan dan Penerbitan, Pusat Pengurusan Penyelidikan ISRA, Universiti INCEIF (Lantikan Baharu)
  8. Penolong Profesor Dr. Akhtarzaite Haji Abdul Aziz – Penolong Profesor, Abdulhamid Abusulayman Kulliyyah Ilmu Wahyu dan Kemanusiaan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (Pelantikan Baru)
  9. En Burhanuddin Lukman – Bekas Penyelidik, Akademi Penyelidikan Syariah Antarabangsa untuk Kewangan Islam (Pelantikan Baru)

Ditubuhkan pada 16 Mei 1996 di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti Malaysia 1993, MPS merupakan pihak berkuasa yang menentukan penggunaan prinsip Syariah dalam urus niaga pasaran modal Islam (ICM).

Di samping itu, mandat MPS termasuk memastikan pelaksanaan ICM mematuhi prinsip Syariah.

MPS terdiri daripada cendekiawan Syariah terkemuka, ahli akademik dan pengamal pasaran yang mempunyai pengetahuan dan pengalaman luas dalam bidang Syariah, pasaran modal, kewangan dan undang-undang.

Mengulas mengenai barisan baharu itu, Pengerusi SC Dato’ Seri Dr Awang Adek Hussin berkata: “MPS memainkan peranan penting dalam memastikan pasaran modal Islam sentiasa mengikuti perkembangan terkini dalam industri, di samping menyokong dan memudahkan usaha untuk mengukuhkan kedudukan Malaysia dalam ruang ini.

“Di SC, kami terus menyepadukan inovasi dan kemampanan ke dalam pengetahuan dan amalan Syariah untuk mengukuhkan daya saing Malaysia sebagai hab kepimpinan pemikiran ICM global yang terkemuka.”

“Terima kasih diucapkan kepada ahli terdahulu atas dedikasi mereka dalammemajukan pembangunan ICM Malaysia. Diharapkan barisan ahli baharu untuk penggal ini akan terus memajukan aspirasi kewangan Islam,” katanya.

Untuk maklumat lanjut tentang MPS, sila layari: https://www.sc.com.my/development/icm/shariah/members-of-the-shariah-advisory-council.

SURUHANJAYA SEKURITI MALAYSIA

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Cypark Terbitkan Tranche Ketiga Sukuk Musharakah Kekal RM165 Juta

KUALA LUMPUR, 26 Sept (Bernama) — Cypark Renewable Energy Sdn Bhd, anak syarikat milik penuh Cypark Resources Bhd telah menerbitkan tranche ketiga Sukuk Musharakah Kekal sebanyak RM165 juta dalam nilai nominal atas dasar tidak bercagar daripada saiz terbitan sehingga RM265 juta di bawah Program Sukuk Musharakah Kekal (Penerbitan Tranche Ketiga).

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia, Cypark Resources berkata hasil yang diperoleh daripada penerbitan Tranche Ketiga itu akan digunakan untuk modal kerja, perbelanjaan modal, pembayaran balik pembiayaan dan pinjaman sedia ada, membayar kos dan perbelanjaan lain yang berkaitan dengan penerbitan Program Sukuk Musharakah Kekal.

“Penerbitan itu telah dilanggan sepenuhnya oleh Jakel Capital Sdn Bhd, pemegang saham utama syarikat, berdasarkan hasil pasaran yang setanding dengan terbitan Program Sukuk Musharakah Kekal,” katanya.

Cypark Resources juga berkata dengan selesainya penerbitan Tranche Ketiga juga menandakan selesainya Program Sukuk Musharakah Kekal.

RHB Investment Bank Bhd merupakan penasihat utama, pengatur utama dan pengurus utama bagi Program Sukuk Musharakah Kekal dan juga pengurus utama bagi penerbitan Tranche Ketiga.

— BERNAMA