Pemergian Abdul Wahid Jantan – Sifu Technical Analyst

Kita telah dikejutkan dengan pemergian Encik Abdul Wahid Jantan yang merupakan Ahli Felo MATA yang telah banyak melahirkan ilmuan dalam bidang Technical Analysis di Malaysia.

Allahyarham menggunakan Pendekatan Matematik untuk melakukan Financial Technical Analysis (FTA), dan ramai pengurus-pengurus dana, pedagang minyak, pedagang pasaran saham, pedagang forex, ahli ekonomi dan penganalisa telah belajar dengan beliau. Di antara metodologi yang dipopularkan beliau adalah Wahid Time of Occurrence (WTO), AWJ ELLIOTT WAVE, AWJ LINE dan banyak lagi.

Sedikit latarbelakang Allahyarham Abdul Wahid Jantan:

Abdul Wahid Jantan merupakan Perunding Utama untuk AWJ Consulting dan merupakan Presiden dan CEO untuk Pegasus Resources Sdn Bhd. Beliau memulakan kerjayanya sebagai seorang jurutera petroleum dengan CONOCO Oil Refinery di England. Beliau kemudiannya menyertai Merrill Lynch & Co sebagai pedagang komoditi, tenaga, mata wang, niaga hadapan kewangan.

Seterusnya, beliau telah bekerja dengan Telerate AP–Dow Jones kemudiannya bersama dengan REUTERS Ltd dalam sektor perniagaan, maklumat kewangan dan IT. Beliau pernah menjadi Pengarah Urusan bagi Asia-Pacific Petroleum Refining Corp Ltd (APRC) dan dilantik sebagai perunding dan ketua pembiayaan korporat dan institusi untuk Bank Islam Malaysia.

Salam Takziah Kepada Keluarga Abdul Wahid Jantan.

Innalillahiwainnahirojiun…

إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّـا إِلَيْهِ رَاجِعون

Ya Allah Ya Tuhanku ampunilah dia, rahmatilah dia, maafkanlah dia, muliakanlah kematiannya, lapangkanlah kuburnya, jadikanlah syurga sebagai ganti tempat tinggalnya dan berilah kesabaran kepada ahli keluarganya, semoga arwah di tempatkan di kalangan orang-orang yang beriman.. AlFatihah

. بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـلَمِين۞ ٱلرَّحْمَـنِ ٱلرَّحِيم۞ مَـلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين۞إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ۞ ٱهْدِنَا ٱلصِّرَطَ ٱلْمُسْتَقِيمَ۞صِرَطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ۞ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ۞امين

Kredit Gambar: FB Malaysian Association of Technical Analysts – MATA

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bursa Malaysia Sahkan Perbincangan Pindah Ke TRX

KUALA LUMPUR, 18 Jun (Bernama) –Bursa Malaysia Bhd mengesahkan bahawa perbincangan dengan Mulia Property Development Sdn Bhd mengenai perpindahan ke Tun Razak Exchange (TRX) sedang berjalan, dengan butiran terperinci masih belum dimuktamadkan.

“Pengumuman selanjutnya hanya akan dibuat apabila terdapat perkembangan penting mengenai perkara itu,” kata pengendali bursa saham itu dalam makluman kepada Bursa hari ini.

Bursa Malaysia berkata demikian sebagai mengulas dua artikel bertajuk “Bursa Malaysia mulling move to TRX” and “In final negotiation stage, Bursa Malaysia’s headquarters to be moved to TRX,” (Bursa Malaysia timbang pindah TRX” dan “Rundingan di peringkat akhir, ibu pejabat Bursa Malaysia akan dipindahkan ke TRX)  yang dikeluarkan baru-baru ini.

Menurut artikel itu Bursa Malaysia dan Mulia Property sedang di peringkat akhir rundingan untuk memindahkan ibu pejabat bursa ke TRX. Sekiranya langkah itu menjadi kenyataan, Bursa Malaysia berkemungkinan akan menduduki dua tingkat bangunan Exchange 106.

Mulia Property adalah pemaju bangunan Exchange 106 setinggi 106 tingkat di TRX.

Ketika ini Bursa Malaysia beroperasi di Exchange Square, kompleks pejabat 16 tingkat yang terletak di Bukit Kewangan, di sini.

–BERNAMA