Projek Menyelamat Pembangunan Gajah Putih Berjaya Dilancarkan Oleh NCT Group

Pemaju hartanah ternama, NCT Platinum Sdn Bhd, anak syarikat kepada  NCT Group of Companies (NCT Group) telah melancarkan Ion Belian Garden, sebuah projek pembangunan gajah putihyang terletak di Batang Kali, Selangor.

Majlis pelancaran ini telah disempurnakan oleh Dato’ Menteri Besar Selangor, YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari bersama Pengarah Urusan Kumpulan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, Dato’ Joe Yap Fook Choy. Turut hadir bersama ialah YB Tuan Ng Suee Lim, Speaker Dewan Negeri Selangor.

Projek ini terdahulunya dikenali sebagai projek Lembah Genting yang terdiri daripada 665 plot banglo yang melibatkan lima fasa. Projek tersebut telah terbengkalai hampir 17 tahun oleh pemaju asal. Lebih 200 mangsa telah mendapat peluang kedua melalui projek pemulihan ini.

Memandangkan rekod prestasi NCT yang luas dalam segmen pemulihan ditambah dengan pengalamannya dalam arena hartanah, NCT Group telah diamanahkan untuk membangunkan semula projek ini. Projek ini merupakan projek gajah putih berskala besar yang ketiga bagi NCT Group.

Sebelum ini, NCT Group telah menyempurnakan projek pembangunan perumahan terbengkalai terbesar di Malaysia di Bandar Baru Salak Tinggi dan projek terbengkalai terbesar di Pahang yang dikenali sebagai Billion Court, Genting Highlands.

Bakal menjadi perbandaran terbesar di bahagian Utara Selangor, pembangunan Ion Belian Garden dikonseptualisasikan sebagai sebuah kediaman dan pembangunan komersial yang terkemuka di bandar ini. Keseimbangan gaya hidup moden dikelilingi alam semulajadi merupakan daya tarikan utamanya.

Fasa pertama Ion Belian Garden terdiri daripada lima presint iaitu, Presint A,B,C,D dan E yang terdiri daripada 149 unit rumah teres satu tingkat, 1,009 unit rumah teres dua tingkat dan 9 unit  rumah kedai dua tingkat.

YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor berkata “Kami memuji usaha NCT Group dalam membangunkan projek terbengkalai ini kepada sebuah pembangunan yang bermanfaat. Selain menyumbang kepada pertumbuhan negeri, Ion Belian Garden bakal memberi nafas segar ke Batang Kali sambil mempromosikan kejiranan yang kondusif. Saya yakin Ion Belian Garden akan menerima maklum balas positif daripada pembeli rumah dan meningkatkan peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan di sini.”

Pengarah Urusan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy berkata “Kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada projek penting di Batang Kali. Pelantikan NCT untuk memulihkan tanah seluas 105 ekar menunjukkan kekuatan dan kehebatan kami dalam bidang ini, terutamanya dengan pengalaman langsung kami dalam memulihkan beberapa projek terbengkalai terbesar di Malaysia.

Kami telah menerima sambutan yang menggalakkan dengan kesemua 149 unit Rumah Selangorku habis dijual dalam masa 5 minit selepas pelancaran. Dengan nilai pembangunan kasar dalam akses RM 37 juta, ini menandakan permulaan yang sangat baik untuk Ion Belian Garden dan mengukuhkan nilai pembangunan kami.

Lokasi yang strategik dan harga yang berpatutan di samping akses mudah ke destinasi pelancongan seperti Genting Premium Outlet dan Genting SkyWorlds Theme Park adalah antara tarikan utama untuk pembeli rumah.”

Mengambil inspirasi daripada alam semula jadi, perbandaran ini merupakan yang pertama seumpamanya di Batang Kali. Menawarkan konsep kehidupan hijau yang komprehensif dengan ciri-ciri seperti taman tasik dan rumah pokok. Komuniti berpagar, kejiranan yang tenang dikelilingi oleh kehijauan yang subur, sesuai untuk gaya hidup yang selamat dan tenang.

Ion Belian Garden terletak berhampiran Batang Kali dan Rawang Bypass dan berhampiran dengan kemudahan seperti Stesen KTM Batang Kali, perkhidmatan penjagaan kesihatan, institusi pendidikan, kedai serbaneka, dan banyak lagi.

Ion Belian Garden kini dibuka untuk jualan. Harga setiap unit adalah antara RM442,000 hingga RM676,200 untuk Presint A, RM512,000 hingga RM691,700 untuk Presint B, RM562,000 hingga RM646,400 untuk Presint C, RM250,000 hingga RM296,700 dan RM758,700 000 hingga RM801,300 masing-masing untuk Presint D dan E.

Ion Belian Garden dijangka siap pada 2025 dengan nilai pembangunan kasar kira-kira RM 570 juta.

Untuk maklumat lanjut mengenai Ion Belian Garden, sila layari www.nct.net.my atau hubungi 013 286 2288.

Tentang NCT Group of Companies

NCT Group of Companies bermula pada tahun 1985 sebagai NCT Tiling Sdn Bhd, sebuah syarikat pakar jubin. Pada tahun 1998, NCT melibatkan diri dalam sektor pembangunan, hartanah dan bahan binaan. Sedekad kemudian, NCT berkembang selaku syarikat pembangunan hartanah. Pada tahun 2012, setelah bertahun-tahun mengukir nama di industri pembangunan, NCT diberi kepercayaan bagi menyempurnakan projek perumahan terbiar terbesar di Malaysia. NCT melibatkan diri dalam industri hospitaliti pada tahun 2015 dengan penubuhan Grand Ion Delemen, di destinasi pelancongan terkemuka, Genting Higlands.

Previous ArticleNext Article

Habib Ketengahkan Tekat, Seni Warisan Melayu

Kuala Lumpur, 15 Mac 2023 – HABIB, jenama barang kemas terulung di Malaysia, hari ini melancarkan kempen raya “Rantaian Kasih di Aidilfitri 2023” bertempat di Hotel Grand Hyatt Kuala Lumpur. Kempen yang akan bermula dari 23 Mac sehingga 21 April 2023 ini, mengambil inspirasi serta menampilkan warisan tradisional Tekat, iaitu seni hiasan sulaman Melayu yang dihasilkan dengan cara menyulam benang emas pada latar belakang baldu yang kaya dengan warnanya.

Bangga sebagai sebuah jenama tempatan, HABIB sentiasa mengangkat keindahan dan keunikan warisan seni budaya. Seni Tekat pada usulnya dikaitkan dengan kegunaan persalinan Diraja, perhiasan istana dan upacara pertabalan. Tekat juga sering digunakan untuk menghiasi barangan majlis perkahwinan dalam masyarakat Melayu. Penghasilan Tekat menitikberatkan kehalusan serta kekemasan, begitu juga proses pembuatan barangan kemas HABIB, yang amat mementingkan perincian serta ketelitian pada reka bentuk dan ketukangannya yang jelas terpancar pada koleksi Raya HABIB.

Mengulas lanjut mengenai kempen raya tersebut, Pengerusi Eksekutif Kumpulan HABIB, Dato’ Sri Meer berkata, “Hari Raya Aidilfitri adalah yang paling dinantikan kerana kita dapat berkumpul mengeratkan lagi silaturrahim serta bermaaf-maafan bersama keluarga, sahabat dan yang tersayang”.

“Mengangkat tradisi acara tahunan yang disambut sejak lebih 20 tahun, yang dinamakan Rantaian Kasih; ia menggambarkan sebuah ketulusan ikatan yang terjalin. Jadi, hubungan baik dengan para pelanggan sentiasa menjadi keutamaan dan suatu kegembiraan bagi kami dapat melihat para pelanggan bersama keluarga mereka melangkah masuk ke bilik pameran serta menikmati pengalaman membeli-belah yang menyeronokkan. Lebih istimewa pada tahun ini, kami sangat teruja untuk mempamerkan seni Tekat yang diterapkan dengan nilai sejarah dan warisan yang memerlukan kreativiti dan penghasilan bermutu. Kami  memastikan para pelanggan disajikan dengan pelbagai pilihan untuk setiap lapisan umur dengan mendapatkan koleksi baharu untuk digayakan pada hari lebaran nanti.”

Koleksi utama yang ditampilkan merupakan Koleksi Arowana HABIB, yang menerapkan unsur geometri yang teliti dan halus, seperti si ikan naga, dengan sisik meliuk gemalai dan mempesona, serta simboliknya yang dikaitkan dengan tuah serta kekayaan. Koleksi ini diperbuat daripada emas 750 (18K) bertatahkan berlian yang ditawarkan dengan pelbagai reka bentuk dan kombinasi batu permata pelbagai warna. Unik dengan rekaan versatil, boleh dijadikan sebagai rantai leher mahupun kerongsang untuk gaya yang berbeza. Tidak dilupakan rantai leher labuh bersama loket berlian eksklusif, yang sangat popular digayakan untuk perayaan istimewa serta cantik dipadankan bersama baju kurung ataupun kebaya untuk kelihatan lebih mewah.

Koleksi kegemaran ramai, Oro Italia 916 HABIB juga dipersembahkan dengan rekaan baharu, yang lebih menawan, hasil gabungan pelbagai kemasan seperti high polish, potongan berlian, matte dan kemasan satin yang membawa suntikan nafas baharu kepada reka bentuk klasik.

Turut menjadi perhatian, Koleksi Eksklusif Emas 916 HABIB dengan rekaan lebih kontemporari, gabungan emas 916 berona kuning dan putih, yang hanya boleh didapati secara eksklusif di HABIB. Buat kaum jejaka, Butang Baju Melayu yang sentiasa menjadi pelengkap di pagi Raya, hadir dalam bentuk dan warna baharu, segak dipadankan dengan cincin perak paladium. Untuk kanak-kanak pula, seleksi emas 916 bermotifkan flora dan fauna ditawarkan.

Tahun ini, HABIB menyambut Aidilfitri dengan memberi penghormatan kepada warisan seni Tekat, melalui motif yang diilhamkan daripada alam semulajadi dan tumbuh-tumbuhan tempatan. Wafer Syiling Emas 999.9 Edisi Terhad tahun ini didatangkan dalam lima reka bentuk berbeza – Bunga Cengkih, Bunga Kekwa, Bunga Padi, Bunga Raya, dan Awan Larat. Setiap satu, dilengkapi dengan rekaan sampul yang indah sesuai dijadikan sebagai hadiah, pengganti duit raya atau dikumpul sebagai koleksi peribadi.

HABIB memilih pelakon muda berjiwa besar, Sharifah Rose sebagai wajah selebriti yang memperagakan koleksi HABIB. Buat julung kalinya juga, HABIB berkolaborasi bersama pereka fesyen terkenal Malaysia, Syomirizwa Gupta, yang menampilkan busana mewah yang elegan dan berwarna ceria sebagai penyeri di Aidilfitri, untuk digayakan bersama koleksi Raya HABIB.

Kempen Rantaian Kasih di Aidilfitri 2023 dilancarkan oleh Pengerusi Eksekutif Kumpulan HABIB, Dato’ Sri Meer, diiringi Pengarah Eksekutif Kumpulan HABIB, Datin Sri Zarida Noordin serta Pengurus Besar Kanan Jualan, Mohd Zaruddin Mahmud dan Ketua Pegawai Pemasaran, Joseph Lam. Majlis pelancaran dilengkapkan dengan penampilan pengusaha Tekat yang berpengalaman serta menunjukkan kehalusan seni ini untuk dihargai umum, acara juga dimeriahkan dengan persembahan istimewa penghibur tanah air, Kaka Azraff.

Kempen ini berlangsung di seluruh bilik pameran HABIB bermula 23 Mac sehingga 21 April 2023. Untuk maklumat lanjut, layari laman sesawang rasmi www.habibjewels.com dan ikuti sosial media HABIB di FacebookInstagramTiktokTwitterPinterest dan melanggan di YouTube.