Projek Menyelamat Pembangunan Gajah Putih Berjaya Dilancarkan Oleh NCT Group

Pemaju hartanah ternama, NCT Platinum Sdn Bhd, anak syarikat kepada  NCT Group of Companies (NCT Group) telah melancarkan Ion Belian Garden, sebuah projek pembangunan gajah putihyang terletak di Batang Kali, Selangor.

Majlis pelancaran ini telah disempurnakan oleh Dato’ Menteri Besar Selangor, YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari bersama Pengarah Urusan Kumpulan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, Dato’ Joe Yap Fook Choy. Turut hadir bersama ialah YB Tuan Ng Suee Lim, Speaker Dewan Negeri Selangor.

Projek ini terdahulunya dikenali sebagai projek Lembah Genting yang terdiri daripada 665 plot banglo yang melibatkan lima fasa. Projek tersebut telah terbengkalai hampir 17 tahun oleh pemaju asal. Lebih 200 mangsa telah mendapat peluang kedua melalui projek pemulihan ini.

Memandangkan rekod prestasi NCT yang luas dalam segmen pemulihan ditambah dengan pengalamannya dalam arena hartanah, NCT Group telah diamanahkan untuk membangunkan semula projek ini. Projek ini merupakan projek gajah putih berskala besar yang ketiga bagi NCT Group.

Sebelum ini, NCT Group telah menyempurnakan projek pembangunan perumahan terbengkalai terbesar di Malaysia di Bandar Baru Salak Tinggi dan projek terbengkalai terbesar di Pahang yang dikenali sebagai Billion Court, Genting Highlands.

Bakal menjadi perbandaran terbesar di bahagian Utara Selangor, pembangunan Ion Belian Garden dikonseptualisasikan sebagai sebuah kediaman dan pembangunan komersial yang terkemuka di bandar ini. Keseimbangan gaya hidup moden dikelilingi alam semulajadi merupakan daya tarikan utamanya.

Fasa pertama Ion Belian Garden terdiri daripada lima presint iaitu, Presint A,B,C,D dan E yang terdiri daripada 149 unit rumah teres satu tingkat, 1,009 unit rumah teres dua tingkat dan 9 unit  rumah kedai dua tingkat.

YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor berkata “Kami memuji usaha NCT Group dalam membangunkan projek terbengkalai ini kepada sebuah pembangunan yang bermanfaat. Selain menyumbang kepada pertumbuhan negeri, Ion Belian Garden bakal memberi nafas segar ke Batang Kali sambil mempromosikan kejiranan yang kondusif. Saya yakin Ion Belian Garden akan menerima maklum balas positif daripada pembeli rumah dan meningkatkan peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan di sini.”

Pengarah Urusan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy berkata “Kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada projek penting di Batang Kali. Pelantikan NCT untuk memulihkan tanah seluas 105 ekar menunjukkan kekuatan dan kehebatan kami dalam bidang ini, terutamanya dengan pengalaman langsung kami dalam memulihkan beberapa projek terbengkalai terbesar di Malaysia.

Kami telah menerima sambutan yang menggalakkan dengan kesemua 149 unit Rumah Selangorku habis dijual dalam masa 5 minit selepas pelancaran. Dengan nilai pembangunan kasar dalam akses RM 37 juta, ini menandakan permulaan yang sangat baik untuk Ion Belian Garden dan mengukuhkan nilai pembangunan kami.

Lokasi yang strategik dan harga yang berpatutan di samping akses mudah ke destinasi pelancongan seperti Genting Premium Outlet dan Genting SkyWorlds Theme Park adalah antara tarikan utama untuk pembeli rumah.”

Mengambil inspirasi daripada alam semula jadi, perbandaran ini merupakan yang pertama seumpamanya di Batang Kali. Menawarkan konsep kehidupan hijau yang komprehensif dengan ciri-ciri seperti taman tasik dan rumah pokok. Komuniti berpagar, kejiranan yang tenang dikelilingi oleh kehijauan yang subur, sesuai untuk gaya hidup yang selamat dan tenang.

Ion Belian Garden terletak berhampiran Batang Kali dan Rawang Bypass dan berhampiran dengan kemudahan seperti Stesen KTM Batang Kali, perkhidmatan penjagaan kesihatan, institusi pendidikan, kedai serbaneka, dan banyak lagi.

Ion Belian Garden kini dibuka untuk jualan. Harga setiap unit adalah antara RM442,000 hingga RM676,200 untuk Presint A, RM512,000 hingga RM691,700 untuk Presint B, RM562,000 hingga RM646,400 untuk Presint C, RM250,000 hingga RM296,700 dan RM758,700 000 hingga RM801,300 masing-masing untuk Presint D dan E.

Ion Belian Garden dijangka siap pada 2025 dengan nilai pembangunan kasar kira-kira RM 570 juta.

Untuk maklumat lanjut mengenai Ion Belian Garden, sila layari www.nct.net.my atau hubungi 013 286 2288.

Tentang NCT Group of Companies

NCT Group of Companies bermula pada tahun 1985 sebagai NCT Tiling Sdn Bhd, sebuah syarikat pakar jubin. Pada tahun 1998, NCT melibatkan diri dalam sektor pembangunan, hartanah dan bahan binaan. Sedekad kemudian, NCT berkembang selaku syarikat pembangunan hartanah. Pada tahun 2012, setelah bertahun-tahun mengukir nama di industri pembangunan, NCT diberi kepercayaan bagi menyempurnakan projek perumahan terbiar terbesar di Malaysia. NCT melibatkan diri dalam industri hospitaliti pada tahun 2015 dengan penubuhan Grand Ion Delemen, di destinasi pelancongan terkemuka, Genting Higlands.

Previous ArticleNext Article

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

  • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
  • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
  • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.