Projek Menyelamat Pembangunan Gajah Putih Berjaya Dilancarkan Oleh NCT Group

Pemaju hartanah ternama, NCT Platinum Sdn Bhd, anak syarikat kepada  NCT Group of Companies (NCT Group) telah melancarkan Ion Belian Garden, sebuah projek pembangunan gajah putihyang terletak di Batang Kali, Selangor.

Majlis pelancaran ini telah disempurnakan oleh Dato’ Menteri Besar Selangor, YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari bersama Pengarah Urusan Kumpulan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy dan Pengarah Eksekutif Kumpulan, Dato’ Joe Yap Fook Choy. Turut hadir bersama ialah YB Tuan Ng Suee Lim, Speaker Dewan Negeri Selangor.

Projek ini terdahulunya dikenali sebagai projek Lembah Genting yang terdiri daripada 665 plot banglo yang melibatkan lima fasa. Projek tersebut telah terbengkalai hampir 17 tahun oleh pemaju asal. Lebih 200 mangsa telah mendapat peluang kedua melalui projek pemulihan ini.

Memandangkan rekod prestasi NCT yang luas dalam segmen pemulihan ditambah dengan pengalamannya dalam arena hartanah, NCT Group telah diamanahkan untuk membangunkan semula projek ini. Projek ini merupakan projek gajah putih berskala besar yang ketiga bagi NCT Group.

Sebelum ini, NCT Group telah menyempurnakan projek pembangunan perumahan terbengkalai terbesar di Malaysia di Bandar Baru Salak Tinggi dan projek terbengkalai terbesar di Pahang yang dikenali sebagai Billion Court, Genting Highlands.

Bakal menjadi perbandaran terbesar di bahagian Utara Selangor, pembangunan Ion Belian Garden dikonseptualisasikan sebagai sebuah kediaman dan pembangunan komersial yang terkemuka di bandar ini. Keseimbangan gaya hidup moden dikelilingi alam semulajadi merupakan daya tarikan utamanya.

Fasa pertama Ion Belian Garden terdiri daripada lima presint iaitu, Presint A,B,C,D dan E yang terdiri daripada 149 unit rumah teres satu tingkat, 1,009 unit rumah teres dua tingkat dan 9 unit  rumah kedai dua tingkat.

YAB Dato’ Seri Amirudin Bin Shari, Dato’ Menteri Besar Selangor berkata “Kami memuji usaha NCT Group dalam membangunkan projek terbengkalai ini kepada sebuah pembangunan yang bermanfaat. Selain menyumbang kepada pertumbuhan negeri, Ion Belian Garden bakal memberi nafas segar ke Batang Kali sambil mempromosikan kejiranan yang kondusif. Saya yakin Ion Belian Garden akan menerima maklum balas positif daripada pembeli rumah dan meningkatkan peluang pekerjaan untuk penduduk tempatan di sini.”

Pengarah Urusan NCT Group, Dato’ Sri Yap Ngan Choy berkata “Kami berbesar hati untuk menjadi sebahagian daripada projek penting di Batang Kali. Pelantikan NCT untuk memulihkan tanah seluas 105 ekar menunjukkan kekuatan dan kehebatan kami dalam bidang ini, terutamanya dengan pengalaman langsung kami dalam memulihkan beberapa projek terbengkalai terbesar di Malaysia.

Kami telah menerima sambutan yang menggalakkan dengan kesemua 149 unit Rumah Selangorku habis dijual dalam masa 5 minit selepas pelancaran. Dengan nilai pembangunan kasar dalam akses RM 37 juta, ini menandakan permulaan yang sangat baik untuk Ion Belian Garden dan mengukuhkan nilai pembangunan kami.

Lokasi yang strategik dan harga yang berpatutan di samping akses mudah ke destinasi pelancongan seperti Genting Premium Outlet dan Genting SkyWorlds Theme Park adalah antara tarikan utama untuk pembeli rumah.”

Mengambil inspirasi daripada alam semula jadi, perbandaran ini merupakan yang pertama seumpamanya di Batang Kali. Menawarkan konsep kehidupan hijau yang komprehensif dengan ciri-ciri seperti taman tasik dan rumah pokok. Komuniti berpagar, kejiranan yang tenang dikelilingi oleh kehijauan yang subur, sesuai untuk gaya hidup yang selamat dan tenang.

Ion Belian Garden terletak berhampiran Batang Kali dan Rawang Bypass dan berhampiran dengan kemudahan seperti Stesen KTM Batang Kali, perkhidmatan penjagaan kesihatan, institusi pendidikan, kedai serbaneka, dan banyak lagi.

Ion Belian Garden kini dibuka untuk jualan. Harga setiap unit adalah antara RM442,000 hingga RM676,200 untuk Presint A, RM512,000 hingga RM691,700 untuk Presint B, RM562,000 hingga RM646,400 untuk Presint C, RM250,000 hingga RM296,700 dan RM758,700 000 hingga RM801,300 masing-masing untuk Presint D dan E.

Ion Belian Garden dijangka siap pada 2025 dengan nilai pembangunan kasar kira-kira RM 570 juta.

Untuk maklumat lanjut mengenai Ion Belian Garden, sila layari www.nct.net.my atau hubungi 013 286 2288.

Tentang NCT Group of Companies

NCT Group of Companies bermula pada tahun 1985 sebagai NCT Tiling Sdn Bhd, sebuah syarikat pakar jubin. Pada tahun 1998, NCT melibatkan diri dalam sektor pembangunan, hartanah dan bahan binaan. Sedekad kemudian, NCT berkembang selaku syarikat pembangunan hartanah. Pada tahun 2012, setelah bertahun-tahun mengukir nama di industri pembangunan, NCT diberi kepercayaan bagi menyempurnakan projek perumahan terbiar terbesar di Malaysia. NCT melibatkan diri dalam industri hospitaliti pada tahun 2015 dengan penubuhan Grand Ion Delemen, di destinasi pelancongan terkemuka, Genting Higlands.

Previous ArticleNext Article

Carsome Peroleh Kemudahan Pembiayaan RM100 Juta Daripada AmBank

KUALA LUMPUR, 16 Julai (Bernama) — Carsome Group memperoleh kemudahan pembiayaan sebanyak RM100 juta daripada AmBank Group bagi mengembangkan kecairannya dan meningkatkan kapasitinya untuk pertumbuhan masa depan.

Kemudahan pembiayaan itu akan memperkasakan Carsome serta meningkatkan kapasitinya untuk berkembang dan berinovasi, katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Eric Cheng berkata kemudahan pembiayaan yang penting itu menyokong model perniagaan Carsome, mengukuhkan keupayaan kewangan kumpulan dan menekankan komitmennya dalam menawarkan penyelesaian yang boleh diakses dan meningkatkan pengalaman pemilikan kereta.

“Melalui Carsome Capital, kami akan memanfaatkan kerjasama ini untuk mengembangkan lagi tawaran perkhidmatan kami, meluaskan impak dan terus berinovasi dalam ekosistem automotif di seluruh Asia Tenggara,” katanya.

Syarikat itu berkata dengan sokongan AmBank, ia mampu mempercepatkan lagi proses urus niaga kereta terpakai Carsome, menawarkan pengalaman yang komprehensif dan tanpa kerumitan kepada pelanggannya.

Ditubuhkan pada 2015, Carsome berkembang pesat menjadi platform e-dagang kereta bersepadu terbesar di Asia Tenggara, menawarkan perkhidmatan komprehensif seperti pemeriksaan kereta, jualan, pembiayaan dan sokongan selepas jualan.

— BERNAMA