Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

Tips untuk membeli saham adalah membeli saham yang uptrend. Namun masih ramai yang tidak mengambil berat akan tips mudah ini. Masih ramai yang terlibat dengan membeli saham-saham yang bersifat spekulasi. Selalunya pelabur runcit spektikal dengan saham-saham yang uptrend kerana majoriti saham yang uptrend adalah saham yang mahal.

Persoalan yang selalu ditimbulkan,

..saham mahal ini boleh naik lagi ke?

Saham mahal selalunya dipanggil bluechip stock atau saham yang mempunyai asas fundamental yang baik. Saham mahal boleh ditakrifkan saham yang bernilai lebih dari RM 1 untuk satu unit saham. Saham mahal memang akan mengambil masa yang lebih lama untuk meningkat naik berbanding saham yang murah.

Namun peningkatan harga saham mahal lebih konsisten jika ia mempunyai asas fundamental yang baik.

Contoh yang terbaik pada tahun lepas adalah saham GENETEC. Haa! Ini bukan saranan belian ye. Hanya sebagai contoh untuk sama-sama kita belajar. Syarikat GENETEC mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang seperti assembly solution, material handling, testing & inspection, in-house machining centre, precision tooling dan aluminium profile.

Selain pada itu, GENETEC memberikan servis mereka kepada semua sektor dan industri seperti kesihatan, Automotif, EV dan juga komputer.

GENETEC pakar dalam membina assembly line mengikut keperluan pelanggan. Kepakaran dalam menjadikan production line dari semi-auto kepada fully automated telah lama meletakkan GENETEC sebagai leader dalam industri yang diceburi.

Dengan kecanggihan teknologi yang ada, production line yang dibina adalah menjimatkan kos dan terkehadapan.

Terbang Ke Awan

Pada tahun lepas, satu berita yang menyebabkan GENETEC melonjak dari paras RM50 sesaham adalah kerana GENETEC menjadi pembekal utama kepada syarikat gergasi TESLA untuk bateri kenderaan elektrik tersebut. Sentimen teknologi hijau telah meletakkan TESLA di hadapan dengan menjadi leader dalam sektor pengeluar kenderaan elektrik di dunia. Harga saham TESLA juga melonjak ke paras all time high pada tahun lepas.

Pada yang masih tidak percaya bahawa GENETEC merupakan pembekal batteri kenderaan elektrik syarikat TESLA, baru-baru ini, lawatan YB Dato Seri Azmin Ali dan rombongan MITI telah membuktikannya. Hal ini kerana YB Dato Seri Azmin Ali sendiri yang mengeluarkan kenyataan bahawa GENETEC merupakan pembekal utama kepada syarikat kenderaan elektrik terbesar dunia yang mempunyai Giga-Factories.

Sumber : MalaysiaStock.biz

Harga saham GENETEC memang sudah berada pada paras yang tinggi dan dikategorikan dalam saham mahal. Pada permulaan tahun 2021, harga saham GENETEC berada pada paras RM2.00 – RM3.00. Ianya meningkat hingga paras RM6.00 dan kemudiannya membuat pullback pada kawasan RM3.00.

Namun begitu, bermula Jun 2021 harga saham GENETEC terus menerus membuat kenaikan sehingga penghujung tahun 2021 mencecah pada RM50 sesaham. 

Masih ramai diluar sana yang beranggapan bahawa saham mahal sudah berada dalam maturity stage dalam bisnes walhal kita perlu melihat potensi industri dan bisnes yang mereka sendiri ceburi. Seperti GENETEC walaupun harga saham sudah dalam kategori saham mahal, harga tetap boleh naik kerana kepercayaan pelabur pada potensi bisnes yang mereka ceburi.

Tiada apa yang mustahil dalam pelaburan saham. Sebagai seorang pelabur bijak, kita perlu mengkaji bisnes syarikat yang ingin kita ceburi. Selain itu, melihat kepada pasukan pengurusan syarikat juga penting. Hal ini kerana syarikat boleh diibaratkan sebagai kereta dan pasukan pengurusan sebagai pemandunya.

Walaupun mempunyai kereta yang bagus dan laju tanpa pemandu yang handal, kereta tersebut tidak kemana-mana. Tips penting yang boleh kita pelajari dari saham GENETEC adalah kaji dahulu bisnes dan potensi syarikat sebelum mula melabur di dalamnya.

Selamat Melabur.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2022

Bursa Malaysia terus menjunam sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan indeks sebanyak 107 mata dalam tempoh sebulan dagangan. Dibuka awal Jun pada paras 1563.40 dan menutup tirai pada paras 1444.22 mata pada akhir Jun 2022. 

Dalam keadaan pasaran yang tidak menentu ini, sudah pasti ada kaunter yang untung dan rugi pada bulan Jun 2022. Kaunter paling rugi pada Jun 2022 mencecah kejatuhan melebihi 40% dalam tempoh sebulan. 

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022. Senarai saham paling rugi untuk bulan Jun tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. South Malaysian Industries Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

South Malaysia Industries Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 40.24% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Talam Transform Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Talam Transform Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 40.0%. 

3. Sapura Energy Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah kaunter syarikat Sapura Energy Berhad dengan kejatuhan sebanyak 35.71% dalam tempoh satu bulan dagangan.

4. LKL International Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

LKL International Berhad berada di tangga keempat untuk kaunter saham paling rugi sepanjang bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 30.77%.

5. Priceworth International Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Priceworth International Bhd yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.30% untuk tempoh sebulan pada Jun 2022. 

6. MQ Technology Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah kaunter saham syarikat MQ Technology Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.00% dalam tempoh sebulan dagangan.

7. SWS Capital Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah kaunter saham syarikat SWS Capital Berhad yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 29.41% dalam tempoh sebulan dagangan pada Jun 2022. 

8. KPower Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat KPower Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Jun 2022 dengan penurunan sebanyak 29.27%. 

9. Caely Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Caely Holdings Bhd merupakan kaunter saham kesembilan paling rugi pada bulan Jun 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.38%.

10. Eduspec Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah kaunter daripada syarikat Eduspec Holdings Berhad dengan penurunan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Jun 2022. 

Masa Untuk Mencari Saham-saham Undervalue?

Kita telah melihat kaunter paling rugi diatas pada bulan Jun 2022 dengan keadaan indeks Bursa yang dalam keadaan yang lemah.

Dalam keadaan yang suram ini, ini adalah masa yang terbaik untuk kita memperhatikan saham-saham yang didagangakan lebih murah daripada harga sepatutnya. 

Bila keadaan pulih, kita boleh tersenyum lebar kelak.