Saham Mahal Boleh Naik Lagi Ke Harganya?

Tips untuk membeli saham adalah membeli saham yang uptrend. Namun masih ramai yang tidak mengambil berat akan tips mudah ini. Masih ramai yang terlibat dengan membeli saham-saham yang bersifat spekulasi. Selalunya pelabur runcit spektikal dengan saham-saham yang uptrend kerana majoriti saham yang uptrend adalah saham yang mahal.

Persoalan yang selalu ditimbulkan,

..saham mahal ini boleh naik lagi ke?

Saham mahal selalunya dipanggil bluechip stock atau saham yang mempunyai asas fundamental yang baik. Saham mahal boleh ditakrifkan saham yang bernilai lebih dari RM 1 untuk satu unit saham. Saham mahal memang akan mengambil masa yang lebih lama untuk meningkat naik berbanding saham yang murah.

Namun peningkatan harga saham mahal lebih konsisten jika ia mempunyai asas fundamental yang baik.

Contoh yang terbaik pada tahun lepas adalah saham GENETEC. Haa! Ini bukan saranan belian ye. Hanya sebagai contoh untuk sama-sama kita belajar. Syarikat GENETEC mempunyai kepakaran dalam pelbagai bidang seperti assembly solution, material handling, testing & inspection, in-house machining centre, precision tooling dan aluminium profile.

Selain pada itu, GENETEC memberikan servis mereka kepada semua sektor dan industri seperti kesihatan, Automotif, EV dan juga komputer.

GENETEC pakar dalam membina assembly line mengikut keperluan pelanggan. Kepakaran dalam menjadikan production line dari semi-auto kepada fully automated telah lama meletakkan GENETEC sebagai leader dalam industri yang diceburi.

Dengan kecanggihan teknologi yang ada, production line yang dibina adalah menjimatkan kos dan terkehadapan.

Terbang Ke Awan

Pada tahun lepas, satu berita yang menyebabkan GENETEC melonjak dari paras RM50 sesaham adalah kerana GENETEC menjadi pembekal utama kepada syarikat gergasi TESLA untuk bateri kenderaan elektrik tersebut. Sentimen teknologi hijau telah meletakkan TESLA di hadapan dengan menjadi leader dalam sektor pengeluar kenderaan elektrik di dunia. Harga saham TESLA juga melonjak ke paras all time high pada tahun lepas.

Pada yang masih tidak percaya bahawa GENETEC merupakan pembekal batteri kenderaan elektrik syarikat TESLA, baru-baru ini, lawatan YB Dato Seri Azmin Ali dan rombongan MITI telah membuktikannya. Hal ini kerana YB Dato Seri Azmin Ali sendiri yang mengeluarkan kenyataan bahawa GENETEC merupakan pembekal utama kepada syarikat kenderaan elektrik terbesar dunia yang mempunyai Giga-Factories.

Sumber : MalaysiaStock.biz

Harga saham GENETEC memang sudah berada pada paras yang tinggi dan dikategorikan dalam saham mahal. Pada permulaan tahun 2021, harga saham GENETEC berada pada paras RM2.00 – RM3.00. Ianya meningkat hingga paras RM6.00 dan kemudiannya membuat pullback pada kawasan RM3.00.

Namun begitu, bermula Jun 2021 harga saham GENETEC terus menerus membuat kenaikan sehingga penghujung tahun 2021 mencecah pada RM50 sesaham. 

Masih ramai diluar sana yang beranggapan bahawa saham mahal sudah berada dalam maturity stage dalam bisnes walhal kita perlu melihat potensi industri dan bisnes yang mereka sendiri ceburi. Seperti GENETEC walaupun harga saham sudah dalam kategori saham mahal, harga tetap boleh naik kerana kepercayaan pelabur pada potensi bisnes yang mereka ceburi.

Tiada apa yang mustahil dalam pelaburan saham. Sebagai seorang pelabur bijak, kita perlu mengkaji bisnes syarikat yang ingin kita ceburi. Selain itu, melihat kepada pasukan pengurusan syarikat juga penting. Hal ini kerana syarikat boleh diibaratkan sebagai kereta dan pasukan pengurusan sebagai pemandunya.

Walaupun mempunyai kereta yang bagus dan laju tanpa pemandu yang handal, kereta tersebut tidak kemana-mana. Tips penting yang boleh kita pelajari dari saham GENETEC adalah kaji dahulu bisnes dan potensi syarikat sebelum mula melabur di dalamnya.

Selamat Melabur.

Kami ada menawarkan solusi kepada dilema ini.

Topik-topik yang bakal kami kongsikan

1. Mindset Power
2. Teknik Compounding
3. Jenis Chart
4. 11 Jenis Reversal Candlestick
5. Market Phase
6. Breakout Downtrend Line
7. Kajian Saham
8. Kenali Top 4 Sell Signal
9. Pemilihan Winning Stock
10. Setup Trading Platform Yang Mudahkan Jual Beli

…Dan banyak lagi …

Haa. Ramai yang puas hati dengan Webinar Swing Trading sebelum ini. Ramai kata mudah faham. Nak tahu apa kata alumni Webinar Swing Trading sebelum ini? Jom tengok video yang disediakan!

https://www.facebook.com/watch/?v=1322166808601507

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……