Rakuten Trade Lantik Boost Sebagai Rakan Gabungan Baharu Untuk Tambah Baik Sistem Ganjaran

Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade) telah memeterai pakatan dengan Boost (sebuah perkhidmatan e-dompet tempatan) dalam langkah mengukuhkan sistem ganjarannya untuk memberi tumpuan kepada transaksi tanpa tunai yang semakin diterima pakai sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan tahun lepas.

Kerjasama ini bakal menyaksikan Rakuten Trade beralih kepada penyediaan manfaat yang lebih bersifat serta-merta kepada pelabur runcit digitalnya, dengan mata ganjaran lama boleh ditukarkan kepada mata ganjaran gabungan, yang seterusnya boleh ditebus dengan syiling e-dompet Boost.

Rakuten Trade, yang melancarkan Sistem Ganjarannya pada Ogos 2017, secara purata memberikan 4.3 juta mata RT setiap bulan. Pada 31 Disember 2020, hasil yang dijana daripada sistem ganjarannya mencecah RM16.3 juta dan semakin meningkat setiap tahun.

Memandangkan perubahan gaya hidup semasa yang kini bersifat lebih digital, Rakutan Trade mengambil langkah untuk meneroka idea baharu bagi menambah baik sistem ganjarannya untuk memenuhi keperluan dan meningkatkan pengalaman digital pelanggan.    

Ketua Pegawai Eksekutif Rakuten Trade, En Kazumasa Mise, berkata, “Penambahbaikan berterusan sangat penting bagi pembangunan dan pertumbuhan perniagaan kami. Persekitaran semasa telah menunjukkan keperluan bagi transaksi digital yang memainkan peranan dalam kehidupan harian kita. Sebab itulah Rakuten Trade telah menjalin pakatan strategik dengan Boost, berasaskan kekuatan bersama dalam dunia pendigitalan dan usaha membawa ganjaran bermakna kepada para pelanggan kami. Satu manfaat penting jual beli saham dalam talian, selain daripada yuran broker lebih rendah, ialah ganjaran yang diterima. Memandangkan profil pelabur runcit sentiasa berubah, ganjaran mestilah fleksibel dan mampu disesuaikan mengikut jangkaan mereka yang kini berbeza.”

Boost telah melangkah maju dan mengukuhkan kedudukannya sejak dilancarkan pada 2017, dengan hampir sembilan juta pengguna membuat bayaran tanpa tunai untuk barangan keperluan harian di lebih daripada 228,000 rakan niaga di luar dan dalam talian di seluruh negara.

En. Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost, berkata, “Pertumbuhan digital dan dalam talian luar biasa yang kami catatkan tahun lepas hakikatnya menunjukkan potensi dan peluang tidak terbatas dalam cara kita boleh membayangkan semula dan meneroka cara baharu untuk menggunakan platform digital bagi mengendalikan segenap aspek perniagaan dan gaya hidup. Pada tahun ini, kami komited untuk memanfaatkan lagi peluang untuk merintis jalan dalam usaha mencapai cita-cita negara membina ekonomi digital dan tanpa tunai.”

“Kami berbesar hati untuk mengalu-alukan penyertaan Rakuten Trade sebagai rakan platform pelaburan runcit pertama kami untuk mengukuhkan sistem ganjaran kesetiaan mereka menerusi BoostUp kami. Kerjasama ini akan menggalakkan keupayaan saling kendali antara penyedia perkhidmatan digital dan meningkatkan kemampuan Boost sebagai platform berbilang saluran yang menyediakan ganjaran dan fungsi, menjangkaui kaedah pembayaran digital semata-mata. Dengan rangkaian rakan niaga kami yang terus meningkat dan menjadi pilihan ramai, pelanggan Rakuten Trade mempunyai pelbagai pilihan untuk membelanjakan mata ganjaran mereka,” tambahnya.  

Menerusi kerjasama baharu ini, pelanggan Rakuten Trade boleh menukarkan mata RT kepada syiling (1 mata RT = 1 syiling Boost). Syiling Boost boleh ditebus untuk barangan keperluan harian seperti makanan dan minuman, produk keperluan rumah, barangan runcit, membayar bil dan juga pertukaran kepada tunai e-dompet.

Di samping Boost, rakan ganjaran lain Rakuten Trade terdiri daripada AirAsia BIG Rewards dan BonusLink. Syarikat telah menamatkan kerjasama dengan B Infinite pada Januari 2021 selepas bekerjasama selama tiga tahun. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my atau muat turun aplikasi  iSPEED.my app menerusi Google Play Store atau Apps Store.  

Untuk maklumat lanjut mengenai Boost, sila layari laman web www.myboost.com.my atau ikuti Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Boost boleh didapati untuk muat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery. 

Mengenai Rakuten Trade Sdn Bhd (“Rakuten Trade”)

Rakuten Trade(楽天トレード) ialah hasil usaha sama antara bank pelaburan bebas terulung di Malaysia Kenanga Investment Bank Berhad dan Rakuten Securities, Inc. sebahagian daripada Rakuten Group (“Rakuten”) di Jepun, syarikat pelopor inovasi global. Rakuten Group memperkasakan masyarakat, sambil menyediakan perkhidmatan inovatif yang mudah digunakan oleh pelanggannya di seluruh dunia. Dipilih sebagai Syarikat FinTech (Teknologi Kewangan) Terbaik 2018, Rakuten Trade telah menggegar dunia industri perbankan pelaburan pada 19 Mei 2017 apabila dilancarkan secara rasmi sebagai broker saham digital pertama negara di Malaysia. Platform FinTech mereka memberi peluang kepada pelabur untuk menikmati pengalaman pembrokeran saham dalam talian sepenuhnya dari pembukaan akaun, saluran pasaran secara langsung, pelaksanaan dan penjelasan dagangan, laporan penyelidikan dan juga ganjaran. Rakuten Trade juga merupakan broker perdagangan ekuiti pertama untuk melancarkan sistem ganjarannya yang tersendiri menerusi kerjasama dengan tiga rakan program mata kesetiaan utama di negara ini – AirAsia BIG, BonusLink dan Boost. Pelanggan menerima mata Rakuten Trade apabila mereka berurusan dengan Rakuten Trade termasuk membuka akaun, berdagang, atau merujuk rakan dan keluarga.. Rakuten Trade memegang Lesen Perkhidmatan Modal Pasaran (“CMSL”) terhad daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk menjual beli sekuriti tersenarai dan menawarkan khidmat nasihat pelaburan.

Mengenai Boost 

Boost ialah e-dompet gaya hidup tempatan yang bertujuan mengubah cara pengguna berurus niaga setiap hari. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital terkini, Boost berusaha menjadikan urusan lebih mudah, panas dan selamat, serta memberikan pengalaman keseluruhan yang membawa lebih manfaat kepada pengguna.

Boost dilancarkan pada Januari 2017 sebagai platform yang mendigitalkan salah satu daripada perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna prabayar menambah nilai kredit mudah alih masing-masing. Boost membolehkan pengguna membayar menerusi telefon mudah alih di lokasi yang turut serta tanpa menggunakan tunai atau kad fizikal. Setakat ini, hampir 9 juta pengguna Boost kin boleh membuat pembayaran di lebih daripada 228,000 lokasi rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-ciri utamanya termasuk:

 • Memberi ganjaran kepada pengguna menerusi BoostUP 
 • Penjimatan beli-belah dalam talian menerusi CashUp 
 • Bayar di gedung rakan niaga UnionPay QR di Malaysia
 • Membayar bil utiliti rakan niaga seperti Telekom Malaysia, Astro and Syabas
 • Membayar caj tempat letak kereta di tepi jalan atau berpagar.
 • Mendapatkan bantuan kerosakan tepi jalan atau penyenggaraan kereta
 • Menempah dan membayar tambang pengangkutan awam di B KLIA Ekspress, KTM intercity, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai kepada beberapa badan amal menerusi #DoGoodwithBoost
 • Membeli dan menghadiahkan baucar digital gedung dalam talian, tempat menjamu selera, hiburan, kesihatan & kecantikan  
 • Berkongsi bil menerusi ciri unik yang dinamakan “Go Dutch” 
 • Membeli tambah nilai prabayar
 • Pindahan wang percuma
 • Penghantaran makanan menerusi McDelivery, DeliverEat, PopMeals, EASI dan eatigo
 • Membayar petrol di stesen rakan niaga seperti Shell, Petron and Setel

Pengguna boleh memuat turun Boost daripada Google Play Store, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.myboost.com.my atau ikuti Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp).

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan DoctorOnCall Bekerjasama Untuk Memperkasakan Literasi Kesihatan Dan Penjagaan Pesakit Di Malaysia

Pfizer pada hari ini telah mengumumkan kerjasama dengan DoctorOnCall untuk melancarkan platform terapeutiks digital yang memberi tumpuan kepada tiga sasaran terapeutik utama; berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung. Bagi mendepani dunia dan masyarakat yang semakin cakna teknologi dan mudah alih, platform terapi digital ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mengurus kesihatan mereka, membantu dalam pengurusan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup sambil memberikan panduan dan maklumat lain untuk memudahkan komunikasi antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Platform terapeutiks digital ini merangkumi tiga “pusat kesihatan” di laman web DoctorOnCall yang mengandungi maklumat untuk tiga sasaran terapeutik berikut dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris:

 • Health Centre – Smoking Cessation / Pusat Kesihatan – Berhenti Merokok
 • Health Centre – Vaccination / Pusat Kesihatan – Vaksinasi
 • Health Centre – Heart Health / Pusat Kesihatan – Kesihatan Jantung

Merapatkan jurang antara pesakit, doktor, dan sistem penjagaan kesihatan melalui dunia kesihatan digital

Sepanjang tahun yang lalu, laporan media dan juga laporan pengamal perubatan mengetengahkan kisah-kisah pesakit yang menghadapi gangguan rawatan akibat daripada COVID-19 dan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. Tahun lalu, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) mengesahkan bahawa terdapat pesakit yang mengalami serangan jantung dan strok yang menjauhkan diri dari hospital disebabkan COVID-19. Oleh itu, platform kesihatan digital seperti DoctorOnCall memberikan kemudahan kepada pesakit yang memerlukan nasihat kesihatan segera tetapi tidak dapat berjumpa doktor pada masa kritikal ini kerana ia membolehkan pesakit untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan.

“Walaupun COVID-19 memberikan kesan dan impak yang sangat besar terhadap pelbagai aspek penyediaan penjagaan kesihatan, ia juga memberikan ruang bagi kita untuk mengatur norma yang baharu. Penerapan kesihatan digital dan penjagaan maya akan memainkan peranan yang lebih besar dalam dunia penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Cik Luksanawan Thangpaibool, Pengurus Negara Pfizer Malaysia & Brunei. 

“Sebagai syarikat yang mementingkan pesakit, Pfizer memberikan komitmen untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan dengan sihat melalui pemberian rawatan tepat ketika ia diperlukan. Melalui perkongsian dengan DoctorOnCall, kami berharap untuk memberikan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan di Malaysia peluang untuk terus berhubung dan membuat keputusan yang tepat, baik semasa wabak ini mahupun di masa depan,” tambah Cik Luksanawan Thangpaibool.

Sumber digital untuk berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung

Tiga pusat kesihatan ini menawarkan kandungan menarik di mana pengguna mendapat akses terhadap pelbagai petua dan artikel kesihatan, video pendidikan dan alat-alat seperti kuiz dan permainan. Ini termasuk kalkulator penjimatan merokok, kuiz faktor risiko hipertensi dan permainan vaksinasi.

 • Berhenti merokok: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa wabak tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia. Ia membunuh lebih daripada lapan juta orang setahun di seluruh dunia dan merupakan beban ekonomi yang besar seperti melalui kos penjagaan kesihatan besar untuk penyakit yang berkaitan dengan merokok[1]. Di Malaysia, 1017 dalam setiap 100,000 kematian yang dilaporkan adalah disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, menjadikannya penyebab utama kematian di Malaysia sejak tahun 1980-an[2]. Disebabkan itu, pusat kesihatan berhenti merokok di laman web DoctorOnCall memberikan petua untuk berhenti merokok. Melalui platform ini, pesakit juga dapat mengira jumlah penjimatan yang mereka boleh peroleh jika mereka berhenti merokok sekarang dan seberapa cepat paru-paru mereka dapat menghitam berdasarkan tingkah laku merokok mereka.
Alat bagi membantu dan menggalakkan pesakit untuk berhenti merokok
 • Vaksinasi: Pandemik COVID-19 telah menunjukkan kepentingan vaksin untuk melindungi diri kita dari penyakit yang dicegah oleh vaksin. Menurut WHO, vaksin berjaya mencegah 2 hingga 3 juta kematian daripada penyakit seperti tetanus, difteria, campak, pneumokokus dan influenza[3]. Di Malaysia, penyakit pneumokokus merupakan salah satu penyakit yang dicegah oleh vaksin yang paling lazim. Penyakit pneumokokus boleh membawa kesan serius dan berpotensi membawa maut, oleh itu langkah pencegahan seperti vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit pneumokokus[4]. Untuk membantu orang ramai lebih memahami vaksin dan imunisasi serta menghilangkan salah faham mengenai topik ini, pusat kesihatan vaksinasi di laman web DoctorOnCall mengandungi artikel dan video yang berguna serta inisiatif perundingan doktor percuma. Pesakit juga dapat lihat jumlah penjimatan yang boleh diperolehi jika tidak perlu membayar kos pembiayaan kemasukan ke hospital dan rawatan dengan mendapatkan vaksin untuk penyakit pneumokokus.
 • Kesihatan jantung: Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian di Malaysia sejak awal 1980-an[5]. Daftar NCVD-ACS (Pangkalan Data Penyakit Kardiovaskular Kebangsaan – Sindrom Koronari Akut) tahun 2014-2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda berbanding dengan di negara maju6. Fibrilasi atrium (AF) adalah aritmia berterusan yang paling lazim dihadapi dalam amalan klinikal7. Kadar prevalens AF di peringkat global adalah pada angka kira-kira 33.5 juta pada tahun 2010, dan akan terus meningkat seiring dengan peningkatan usia, meningkatkan kesedaran penjagaan kesihatan dan menambah baik alat diagnostik7. Oleh kerana AF berkait rapat dengan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, penyakit jantung valvular, kegagalan jantung dan hipertensi, ia pasti akan menambahkan beban besar terhadap kos penjagaan kesihatan masa depan7. Dalam usaha untuk membantu rakyat Malaysia belajar mengenai anatomi jantung, gangguan dan petua untuk  menguruskan kesihatan jantung, pusat kesihatan di laman web DoctorOnCall membolehkan pesakit memeriksa risiko hipertensi mereka dengan Kalkulator Risiko Hipertensi. Pesakit juga dapat mengetahui risiko strok mereka dengan mengambil kuiz penilaian kendiri di platform ini.
Alat bagi membantu pesakit memahami hipertensi dan risiko strok

“Dalam era digital di mana pendidikan kesihatan cuba untuk memupuk perubahan tingkah laku yang berpanjangan yang akan menghasilkan persekitaran kesihatan yang lebih baik, kita mempunyai tanggungjawab untuk mendorong inovasi yang menjamin kesihatan dalam masyarakat kita. Dengan mengorak langkah dalam alam maya yang sentiasa berubah, kami berharap kerjasama kami dengan Pfizer akan menimbulkan minat terhadap maklumat yang dikongsi dan boleh membentuk masyarakat yang diperkasakan,” kata En Chiak Tang, Ketua Pegawai Operasi DoctorOnCall.

Untuk maklumat lanjut mengenai tiga pusat kesihatan yang dilancarkan oleh Pfizer dan DoctorOnCall, sila layari https://www.doctoroncall.com.my/


[1] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/tobacco#tab=tab_1

[2] International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health. Smoking and Burden of Ill Health: A Review of the Malaysian Context. Accessed from: https://internalmedicine.imedpub.com/smoking-and-burden-of-ill-health-a-review-of-themalaysian-context.php?aid=6423

[3] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[4] MyHealth. Ministry of Health Malaysia. Pneumococcal Vaccine. Accessed from: http://www.myhealth.gov.my/en/pneumococcal-vaccine/

[5] Primary & Secondary Prevention of Cardiovascular Disease 2017. Accessed from: https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf

6 Dr. Nandakumar A/L Ramakrishnan, Consultant Cardiologist. Columbia Asia. More Malaysians Are Suffering Heart Attacks at a Younger Age Accessed from: https://www.columbiaasia.com/malaysia/health-articles/more-malaysians-are-suffering-heart-attacks-younger-age

7 US National Library of Medicine National Institutes of Health. Heart Asia 2016. Prevalence of atrial fibrillation in the Malaysian communities. Accessed from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133392/

Iklan

Majalah Labur