Rakuten Trade Lantik Boost Sebagai Rakan Gabungan Baharu Untuk Tambah Baik Sistem Ganjaran

Rakuten Trade Sdn Bhd (Rakuten Trade) telah memeterai pakatan dengan Boost (sebuah perkhidmatan e-dompet tempatan) dalam langkah mengukuhkan sistem ganjarannya untuk memberi tumpuan kepada transaksi tanpa tunai yang semakin diterima pakai sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan tahun lepas.

Kerjasama ini bakal menyaksikan Rakuten Trade beralih kepada penyediaan manfaat yang lebih bersifat serta-merta kepada pelabur runcit digitalnya, dengan mata ganjaran lama boleh ditukarkan kepada mata ganjaran gabungan, yang seterusnya boleh ditebus dengan syiling e-dompet Boost.

Rakuten Trade, yang melancarkan Sistem Ganjarannya pada Ogos 2017, secara purata memberikan 4.3 juta mata RT setiap bulan. Pada 31 Disember 2020, hasil yang dijana daripada sistem ganjarannya mencecah RM16.3 juta dan semakin meningkat setiap tahun.

Memandangkan perubahan gaya hidup semasa yang kini bersifat lebih digital, Rakutan Trade mengambil langkah untuk meneroka idea baharu bagi menambah baik sistem ganjarannya untuk memenuhi keperluan dan meningkatkan pengalaman digital pelanggan.    

Ketua Pegawai Eksekutif Rakuten Trade, En Kazumasa Mise, berkata, “Penambahbaikan berterusan sangat penting bagi pembangunan dan pertumbuhan perniagaan kami. Persekitaran semasa telah menunjukkan keperluan bagi transaksi digital yang memainkan peranan dalam kehidupan harian kita. Sebab itulah Rakuten Trade telah menjalin pakatan strategik dengan Boost, berasaskan kekuatan bersama dalam dunia pendigitalan dan usaha membawa ganjaran bermakna kepada para pelanggan kami. Satu manfaat penting jual beli saham dalam talian, selain daripada yuran broker lebih rendah, ialah ganjaran yang diterima. Memandangkan profil pelabur runcit sentiasa berubah, ganjaran mestilah fleksibel dan mampu disesuaikan mengikut jangkaan mereka yang kini berbeza.”

Boost telah melangkah maju dan mengukuhkan kedudukannya sejak dilancarkan pada 2017, dengan hampir sembilan juta pengguna membuat bayaran tanpa tunai untuk barangan keperluan harian di lebih daripada 228,000 rakan niaga di luar dan dalam talian di seluruh negara.

En. Mohd Khairil Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Boost, berkata, “Pertumbuhan digital dan dalam talian luar biasa yang kami catatkan tahun lepas hakikatnya menunjukkan potensi dan peluang tidak terbatas dalam cara kita boleh membayangkan semula dan meneroka cara baharu untuk menggunakan platform digital bagi mengendalikan segenap aspek perniagaan dan gaya hidup. Pada tahun ini, kami komited untuk memanfaatkan lagi peluang untuk merintis jalan dalam usaha mencapai cita-cita negara membina ekonomi digital dan tanpa tunai.”

“Kami berbesar hati untuk mengalu-alukan penyertaan Rakuten Trade sebagai rakan platform pelaburan runcit pertama kami untuk mengukuhkan sistem ganjaran kesetiaan mereka menerusi BoostUp kami. Kerjasama ini akan menggalakkan keupayaan saling kendali antara penyedia perkhidmatan digital dan meningkatkan kemampuan Boost sebagai platform berbilang saluran yang menyediakan ganjaran dan fungsi, menjangkaui kaedah pembayaran digital semata-mata. Dengan rangkaian rakan niaga kami yang terus meningkat dan menjadi pilihan ramai, pelanggan Rakuten Trade mempunyai pelbagai pilihan untuk membelanjakan mata ganjaran mereka,” tambahnya.  

Menerusi kerjasama baharu ini, pelanggan Rakuten Trade boleh menukarkan mata RT kepada syiling (1 mata RT = 1 syiling Boost). Syiling Boost boleh ditebus untuk barangan keperluan harian seperti makanan dan minuman, produk keperluan rumah, barangan runcit, membayar bil dan juga pertukaran kepada tunai e-dompet.

Di samping Boost, rakan ganjaran lain Rakuten Trade terdiri daripada AirAsia BIG Rewards dan BonusLink. Syarikat telah menamatkan kerjasama dengan B Infinite pada Januari 2021 selepas bekerjasama selama tiga tahun. 

Untuk maklumat lanjut mengenai Rakuten Trade, sila layari www.rakutentrade.my atau muat turun aplikasi  iSPEED.my app menerusi Google Play Store atau Apps Store.  

Untuk maklumat lanjut mengenai Boost, sila layari laman web www.myboost.com.my atau ikuti Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp). Boost boleh didapati untuk muat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery. 

Mengenai Rakuten Trade Sdn Bhd (“Rakuten Trade”)

Rakuten Trade(楽天トレード) ialah hasil usaha sama antara bank pelaburan bebas terulung di Malaysia Kenanga Investment Bank Berhad dan Rakuten Securities, Inc. sebahagian daripada Rakuten Group (“Rakuten”) di Jepun, syarikat pelopor inovasi global. Rakuten Group memperkasakan masyarakat, sambil menyediakan perkhidmatan inovatif yang mudah digunakan oleh pelanggannya di seluruh dunia. Dipilih sebagai Syarikat FinTech (Teknologi Kewangan) Terbaik 2018, Rakuten Trade telah menggegar dunia industri perbankan pelaburan pada 19 Mei 2017 apabila dilancarkan secara rasmi sebagai broker saham digital pertama negara di Malaysia. Platform FinTech mereka memberi peluang kepada pelabur untuk menikmati pengalaman pembrokeran saham dalam talian sepenuhnya dari pembukaan akaun, saluran pasaran secara langsung, pelaksanaan dan penjelasan dagangan, laporan penyelidikan dan juga ganjaran. Rakuten Trade juga merupakan broker perdagangan ekuiti pertama untuk melancarkan sistem ganjarannya yang tersendiri menerusi kerjasama dengan tiga rakan program mata kesetiaan utama di negara ini – AirAsia BIG, BonusLink dan Boost. Pelanggan menerima mata Rakuten Trade apabila mereka berurusan dengan Rakuten Trade termasuk membuka akaun, berdagang, atau merujuk rakan dan keluarga.. Rakuten Trade memegang Lesen Perkhidmatan Modal Pasaran (“CMSL”) terhad daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk menjual beli sekuriti tersenarai dan menawarkan khidmat nasihat pelaburan.

Mengenai Boost 

Boost ialah e-dompet gaya hidup tempatan yang bertujuan mengubah cara pengguna berurus niaga setiap hari. Menggabungkan keperluan gaya hidup dan teknologi digital terkini, Boost berusaha menjadikan urusan lebih mudah, panas dan selamat, serta memberikan pengalaman keseluruhan yang membawa lebih manfaat kepada pengguna.

Boost dilancarkan pada Januari 2017 sebagai platform yang mendigitalkan salah satu daripada perkhidmatan teras syarikat telekomunikasi – cara pengguna prabayar menambah nilai kredit mudah alih masing-masing. Boost membolehkan pengguna membayar menerusi telefon mudah alih di lokasi yang turut serta tanpa menggunakan tunai atau kad fizikal. Setakat ini, hampir 9 juta pengguna Boost kin boleh membuat pembayaran di lebih daripada 228,000 lokasi rakan niaga di seluruh negara.

Ciri-ciri utamanya termasuk:

 • Memberi ganjaran kepada pengguna menerusi BoostUP 
 • Penjimatan beli-belah dalam talian menerusi CashUp 
 • Bayar di gedung rakan niaga UnionPay QR di Malaysia
 • Membayar bil utiliti rakan niaga seperti Telekom Malaysia, Astro and Syabas
 • Membayar caj tempat letak kereta di tepi jalan atau berpagar.
 • Mendapatkan bantuan kerosakan tepi jalan atau penyenggaraan kereta
 • Menempah dan membayar tambang pengangkutan awam di B KLIA Ekspress, KTM intercity, EzCab, CatchThatBus dan Firefly
 • Derma tanpa tunai kepada beberapa badan amal menerusi #DoGoodwithBoost
 • Membeli dan menghadiahkan baucar digital gedung dalam talian, tempat menjamu selera, hiburan, kesihatan & kecantikan  
 • Berkongsi bil menerusi ciri unik yang dinamakan “Go Dutch” 
 • Membeli tambah nilai prabayar
 • Pindahan wang percuma
 • Penghantaran makanan menerusi McDelivery, DeliverEat, PopMeals, EASI dan eatigo
 • Membayar petrol di stesen rakan niaga seperti Shell, Petron and Setel

Pengguna boleh memuat turun Boost daripada Google Play Store, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Untuk maklumat lanjut, layari laman web www.myboost.com.my atau ikuti Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp).

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Luno Lancar Kempen ‘Maju Bersama Luno’ Bersama Atlet Kebangsaan

Kuala Lumpur, 28 Jun 2022: Luno, bursa aset digital yang dikawal selia terkemuka di Malaysia, melancarkan kempen terbaharunya bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka. Kempen ‘Maju Bersama Luno’ menyasar untuk memperkasakan rakyat Malaysia bagi meningkatkan lagi pemahaman mereka mengenai aset dan pelaburan digital sebagai sebahagian daripada inisiatif literasi kewangan, dan menggunakan pendekatan mendidik bagi menghapuskan salah tanggapan umum mengenai mata wang kripto.

Bagi menjayakan kempen ini, Luno telah melantik dua atlet kebangsaan iaitu Pandelela Rinong (Penerjun Olimpik) dan Mohd Zaquan Adha (Pemain Bola Sepak Profesional) sebagai duta jenama. Atlet-atlet tersebut akan menerajui kempen ‘Maju Bersama Luno’, berkongsi perjalanan kewangan peribadi mereka, dan bagaimana mereka memanfaatkan Luno dalam pelan pelaburan mereka. 

Kempen ini dilancarkan oleh Timbalan Menteri Kewangan I, Yang Berhormat Dato’ Indera Mohd Shahar bin Abdullah dan Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low.

Pengurus Besar Asia Pasifik Luno, David Low ketika mengulas mengenai pelancaran tersebut berkata, “Kami amat berbangga dengan kempen ‘Maju Bersama Luno’ yang memperkasakan rakyat Malaysia untuk menambah baik tahap kewangan peribadi mereka dengan meningkatkan pendidikan dan pemahaman mengenai aset digital. Luno sentiasa komited dalam menyokong usaha meningkatkan tahap literasi kewangan di Malaysia, dan kempen ini dibentuk berasaskan kepada prinsip utama kami iaitu menyediakan cara yang selamat, dilindungi, dan mudah untuk rakyat biasa di Malaysia melabur dalam aset digital seperti Bitcoin. Setakat hari ini, kami mempunyai lebih daripada 700,000 pelanggan di Malaysia dan komited untuk terus menyediakan sumber kepada lebih ramai lagi rakyat Malaysia bagi membolehkan mereka mencapai matlamat kewangan mereka menerusi pelaburan dalam aset digital yang selamat dan dilindungi bersama-sama Luno.”

“Minat terhadap aset digital sebagai strategi pelaburan alternatif atau pelengkap bagi mencapai matlamat kewangan semakin meningkat dan kempen ‘Maju Bersama Luno’ akan memberi inspirasi dan bimbingan kepada rakyat Malaysia yang ingin mengembangkan dan memelihara kekayaan mereka. Peranan kami adalah untuk memupuk kesedaran di kalangan rakyat Malaysia dengan sumber yang betul untuk mendalami ilmu tentang aset digital”, tambah David.

Maju ke hadapan dengan aset digital untuk semua rakyat Malaysia

Inisiatif ‘Maju Bersama Luno’ ini telah direka bentuk secara khusus bagi memenuhi peningkatan permintaan terhadap aset digital – daripada para individu yang berhasrat untuk memulakan perjalanan pelaburan mereka hinggalah kepada mereka yang baru berjinak-jinak dengan mata wang kripto dan ingin meningkatkan lagi pendidikan dan pemahaman aset digital mereka.

Inisiatif ini turut merangkumi beberapa usaha seperti:

 • Aplikasi Luno dalam Bahasa Melayu – Luno telah melabur untuk menyediakan pilihan Bahasa Melayu dalam aplikasinya yang sedang dilancarkan secara berperingkat untuk semua pengguna.
 • Kandungan tempatan – Luno akan melancarkan lebih banyak lagi sumber dan komunikasi dalam Bahasa Melayu bagi menyokong rakyat Malaysia dalam perjalanan pembelajaran kripto mereka.
 • Lebih banyak pilihan aset digital – Minggu lepas, Luno turut mengembangkan pilihan pelaburannya kepada tujuh aset digital yang diluluskan dengan menawarkan dua token baharu: Chainlink (LINK) dan Uniswap (UNI) di dalam platformnya. Dalam tempoh beberapa hari yang lalu, rakyat Malaysia telah pun berdagang menggunakan aset digital baharu ini dengan nilai dagangan lebih daripada RM 7 juta

Susulan pelancaran kempen ini, Luno akan melancarkan lebih banyak lagi inisiatif pendidikan bagi menarik penglibatan dan mendidik lebih ramai rakyat Malaysia. Kempen ini akan diadakan merentasi pelbagai titik sentuh luar dan dalam talian termasuk jelajah pendidikan di lapangan bagi menggalakkan pemahaman mengenai aset dan pelaburan digital, kursus pembelajaran dalam talian Akademi Luno mengenai mata wang kripto khusus untuk masyarakat tempatan, dan sesi perbincangan mengenai kecergasan kewangan bagi menarik minat rakyat Malaysia dari seluruh negara.

Penerjun Olimpik, Pandelela Rinong ketika mengulas mengenai kerjasama beliau dengan Luno Malaysia berkata, “Semasa saya masih kecil, saya selalu ingin tahu mengenai perkara yang saya minati, dan begitulah bagaimana saya mula berkecimpung dalam dunia terjunan. Sama juga dengan kesejahteraan kewangan, saya mula tahu tentang aset digital sebagai salah satu kelas pelaburan melalui seorang kawan dan ia mencetus perasaan ingin tahu saya untuk membuat langkah pertama iaitu belajar lebih lanjut mengenainya. Saya gembira kerana dapat menjadi sebahagian daripada kempen Luno dan tidak sabar untuk meneruskan perjalanan ini bersama-sama dengan rakyat Malaysia yang lain.”

Pemain Bola Sepak Profesional, Mohamad Zaquan Adha berkata, “Sebagai seorang ahli sukan, saya percaya bahawa mempunyai semangat ingin tahu atau minat untuk belajar adalah langkah paling penting ke arah perkembangan peribadi anda. Saya sememangnya berminat dalam meningkatkan tahap kecergasan kewangan saya dan mempelajari tentang aset digital. Saya gembira kerana dapat bekerjasama dengan Luno bagi memberi inspirasi kepada rakyat Malaysia untuk memulakan langkah pertama dan terus maju dalam perjalanan kecergasan kewangan mereka.”

“Kami harap inisiatif ini dapat meningkatkan kesedaran mengenai aset digital dan kempen ini akan menjadi pemacu utama usaha meningkatkan tahap kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia,” ujar David.Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai kempen ‘Maju Bersama Luno’ dan aktiviti yang berkaitan dengannya, sila ikuti Luno di Facebook di www.facebook.com/LunoMalaysia.