Analisis i-SCORE Experian: Campuran Kredit Pengguna Malaysia Tunjuk Perubahan Dalam Masa 3 Tahun di Kala Digitalisasi Membangun dalam Perkhidmatan Kewangan

Experian Information Services (Malaysia) hari ini mengeluarkan analisis trend skor kredit pengguna dan penggunaan kemudahan kredit rakyat Malaysia untuk tempoh 2018-2020. Kajian ini juga mendedahkan perubahan dalam kelayakan kredit rakyat Malaysia mengikut kumpulan usia berdasarkan penilaian risiko kredit i-SCORE Experian.

I-SCORE Experian merupakan skor kredit pengguna di Malaysia. Ia berdasarkan analisis statistik fail kredit pengguna yang akan menunjukkan skor antara angka 300 hingga 800 untuk melambangkan kelayakan kredit individu pada suatu masa. Unik bagi setiap individu, i-SCORE Experian yang lebih tinggi menunjukkan risiko kredit yang lebih rendah kepada pemberi pinjaman. Pada masa yang sama, institusi bank di Malaysia sering menggunakan i-SCORE Experian dalam membuat keputusan perniagaan dan mengurus portfolio mereka.

I-SCORE Experian dikategorikan kepada Gred Risiko (Risk Grades, RG) dari 1-10. Gred Risiko yang lebih baik ialah RG 8-10, sementara RG 1-4 menandakan risiko yang lebih tinggi.

Menerusi Analisis i-SCORE Experian, sejumlah 5.7 juta individu dari pelbagai peringkat usia telah dikaji dan mengambil kira pengguna yang berada di seluruh Malaysia (lihat lampiran untuk maklumat terperinci). Kemudahan kredit yang termasuk dalam kajian ini terdiri daripada kad kredit, pinjaman peribadi, sewa beli (cth: pinjaman kenderaan), gadai janji, overdraf, pinjaman kerajaan & pinjaman pendidikan serta lain-lain.

Skor kredit lebih lemah pada tahun yang terjejas oleh COVID-19, terutamanya buat segmen berusia 22 hingga 28 tahun

Mengulas mengenai analisis i-SCORE Experian, Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif Experian Information Services (Malaysia) berkata, “Apabila membandingkan tahap risiko kredit 2020 dengan 2018, peningkatan dapat dilihat untuk semua kumpulan usia terutama dalam kalangan rakyat Malaysia yang berusia lebih matang. Hampir 70 peratus individu berusia 29 – 35 telah mengekalkan atau menambahbaikkan tahap risiko mereka selama 3 tahun terakhir ini. Peningkatan serupa ini dilihat pada pengguna yang lebih matang, dengan 87 peratus individu berusia lebih dari 65 tahun telah mengekalkan atau menambahbaikkan lagi tahap gred risiko mereka.

Rajah 1: Status Gred Risiko Buat Seluruh Kumpulan Usia (2020 berbanding 2018)

“Ini menandakan bahawa walaupun dilanda COVID-19, pembayaran hutang individu rakyat Malaysia secara amnya stabil pada tahun 2020, dengan kelemahan yang lebih banyak dilihat dalam kalangan pengguna yang lebih muda yang berusia 22-28 tahun. Kini, moratorium pinjaman yang dilaksanakan menyeluruh sepanjang 6 bulan yang berakhir pada September 2020 telahpun beranjak ke arah pendekatan yang lebih menyasarkan mereka yang memerlukan lanjutan atau rundingan untuk Penjadualan atau Penyusunan Semula (Rescheduling & Restructuring). Justeru, kami menggalakkan rakyat Malaysia agar mereka mula mengambil langkah aktif untuk mengawal portfolio kredit mereka di 2021 berikutan masih terdapat risiko dan ketidakpastian dalam ekonomi.”  

Trend campuran kredit berubah pada tahun 2020 berbanding tahun 2018

Dipacu oleh usaha digitalisasi secara meluas oleh bank dan pengguna, rakyat Malaysia di semua segmen usia memperlihatkan perubahan dalam campuran kredit mereka selama 3 tahun terakhir ini. Sebilangan besar pengguna meningkatkan penggunaan kemudahan kredit jangka pendek seperti kad kredit pada tahun 2020 berikutan kekangan fizikal pada tahun yang terjejas oleh COVID-19, lantas mempercepatkan perbankan dan transaksi digital.

Rajah 2: Campuran Kemudahan Kredit mengikut Kumpulan Usia Sepanjang 3 Tahun (2018-2020)

Mengulas lebih lanjut tentang segmen berusia 22 hingga 28 tahun, Lai telah menekankan kemunculan sebuah trend yang menggusarkan dalam kalangan mereka yang masih baharu kepada kredit dan pengurusan kemudahan kredit. Perubahan paling ketara dalam campuran kredit dari 2018 hingga 2020 dilihat di kalangan golongan muda Malaysia. Aspek yang paling menyumbang ke arah campuran kemudahan kredit mereka dalam 3 tahun yang lalu adalah dalam Pinjaman Kerajaan & Pendidikan dan Lain-lain (32 peratus). Tetapi pada tahun 2020, Kad Kredit menjadi penyumbang utama, meningkat hampir dua kali ganda dari 20 peratus menjadi 38 peratus. Hampir 2 dari 5 (39 peratus) individu dalam kumpulan usia ini juga mengalami tahap risiko yang kian merosot (rujuk Rajah 1).

“Pengguna yang baru sahaja menggunakan kredit adalah golongan paling terdedah dengan risiko kerana mereka mungkin kekurangan pengalaman dalam pengurusan kredit. Malah, sebarang salah urus dalam kredit boleh menyebabkan kesan jangka panjang terhadap akses untuk kemudahan kredit. Nasihat Experian kepada pengguna muda Malaysia adalah untuk mengambil langkah proaktif agar menjadi lebih celik kewangan dari awal. Paling penting, memantau skor kredit anda sendiri akan menjadikan anda lebih mengambil tahu dan menghargai betapa pentingnya pengurusan kredit sepanjang kehidupan kita,” nasihat Lai.

Laman web perbandingan kewangan tempatan, RinggitPlus yang baru-baru ini mengeluarkan Kajian Celik Kewangan Malaysia RinggitPlus 2020 juga mendedahkan bahawa golongan belia / milenial (di bawah 35 tahun) adalah tidak celik kewangan. Dengan hanya 29 peratus menyedari pentingnya dana kecemasan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (MCO) dilaksanakan, hampir satu daripada empat (23 peratus) golongan ini berbelanja dengan jumlah yang sama ataupun lebih daripada pendapatan mereka. Tiga dari lima (hampir 60 peratus) dalam segmen usia ini mengatakan bahawa mereka tidak dapat menampung perbelanjaan mereka dengan simpanan semata-mata, untuk jangkamasa lebih dari 3 bulan.

Pemberi pinjaman memperketat syarat kelulusan baharu di kebanyakan portfolio pada tahun 2020

Rajah 3: Kelulusan Gred Risiko Kemudahan Kredit (Jan 2020 – Sep 2020)

Sebahagian daripada kajian ini juga merangkumi pemerhatian mengenai kelulusan di seluruh kemudahan kredit sepanjang 3 suku pertama tahun 2020. Dari bulan Jun 2020 hingga September 2020 (rujuk Rajah 3), kriteria pemberian pinjaman yang ketat dapat dilihat sewaktu kekangan aktiviti ekonomi yang sebahagian besarnya diakibatkan oleh kesan Covid-19. Pemberi pinjaman meluluskan pemohon yang mempunyai gred risiko kredit yang lebih baik (RG 8-10) dalam portfolio kad kredit dan pinjaman peribadi mereka. Trend yang serupa telah direkodkan dalam portfolio kredit bercagaran untuk gadai janji dan sewa beli.

Trend konservatif ini berkemungkinan besar akan berterusan berikutan ketidakstabilan ekonomi yang masih berlanjutan, kewujudan kes COVID-19, ketidakpastian politik dan juga keadaan darurat Malaysia ketika ini.

Sudut pandang daripada analisis Experian turut mencerminkan data yang dikeluarkan oleh Laporan Tinjauan Ekonomi Malaysia 2020/2021 yang mencatatkan bahawa sebahagian besar hutang seisi rumah merangkumi pinjaman untuk pembelian hartanah kediaman (55.9%) pinjaman peribadi (14.2%) dan kereta penumpang (12.3%). Dalam tujuh bulan pertama pada tahun 2020, kelulusan dan pengeluaran pinjaman turun sebanyak 22% dan 7.3% kepada RM185.5 bilion dan RM657.1 bilion. Pinjaman seisi rumah juga bergerak perlahan dengan kelulusan pinjaman yang menurun sebanyak 30% kepada RM88.9 bilion.

“Walaupun tahun 2020 adalah amat mencabar, skor risiko kredit tetap kukuh secara umumnya. Ini mungkin disebabkan pelbagai pengenalan inisiatif dan langkah rangsangan dari kerajaan. Namun dalam jangka masa panjang, apabila bantuan ini berkurangan, impak sebenar mungkin akan muncul dan mempengaruhi ekonomi, lantas kelestarian syarikat dan pekerjaan. Sebagai individu, sebarang keputusan membabitkan kredit memainkan peranan yang sangat penting dalam kehidupan kita. Dengan ketidaktentuan ekonomi yang bakal kita tempuhi, kami menggesa rakyat Malaysia untuk tetap proaktif dan mendalami hal ehwal pengurusan kredit dan kewangan mereka agar mereka dapat merancang masa hadapan di samping menguatkan langkah pemulihan masing-masing selepas ini,” akhiri Lai.  

Mengenai Experian

Experian adalah syarikat perkhidmatan maklumat global terkemuka di dunia. Saat-saat terpenting dalam kehidupan – dari membeli rumah atau kereta, menghantar anak melanjutkan pelajaran, sehinggalah mendapatkan pelanggan baharu untuk mengembangkan perniagaan – kami meletakkan kuasa di tangan pengguna dan pelanggan kami untuk menguruskan data mereka dengan yakin. Antaranya, kami membantu individu untuk mengawal kewangan mereka dan mengakses perkhidmatan kewangan. Kami turut membantu perniagaan untuk membuat keputusan yang lebih bijak supaya mereka dapat berkembang lebih maju. Selain itu, kami membantu pemberi pinjaman untuk memberi pinjaman dengan lebih bertanggungjawab, di samping membantu organisasi untuk mencegah penipuan dan jenayah identiti.

Kami mempunyai 17,800 pekerja yang beroperasi di 45 negara dan saban hari, kami melabur ke arah teknologi baharu, bakat baharu dan inovasi untuk membantu semua pelanggan kami memaksimumkan setiap peluang yang tiba. Kami disenaraikan di Bursa Saham London (EXPN) dan tersenarai dalam FTSE 100 Index.

Ketahui lebih lanjut di www.experianplc.com atau lawati laman kandungan global kami untuk mendapatkan berita dan pandangan terkini dari Kumpulan Syarikat kami.

Lampiran

Pecahan Demografi Kajian
* Kumpulan Usia 18-21 dikecualikan daripada kajian kerana akses kemudahan kredit adalah terhad

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pfizer Dan DoctorOnCall Bekerjasama Untuk Memperkasakan Literasi Kesihatan Dan Penjagaan Pesakit Di Malaysia

Pfizer pada hari ini telah mengumumkan kerjasama dengan DoctorOnCall untuk melancarkan platform terapeutiks digital yang memberi tumpuan kepada tiga sasaran terapeutik utama; berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung. Bagi mendepani dunia dan masyarakat yang semakin cakna teknologi dan mudah alih, platform terapi digital ini memberi peluang kepada rakyat Malaysia untuk mengurus kesihatan mereka, membantu dalam pengurusan penyakit dan meningkatkan kualiti hidup sambil memberikan panduan dan maklumat lain untuk memudahkan komunikasi antara pesakit dan penyedia penjagaan kesihatan mereka.

Platform terapeutiks digital ini merangkumi tiga “pusat kesihatan” di laman web DoctorOnCall yang mengandungi maklumat untuk tiga sasaran terapeutik berikut dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris:

  • Health Centre – Smoking Cessation / Pusat Kesihatan – Berhenti Merokok
  • Health Centre – Vaccination / Pusat Kesihatan – Vaksinasi
  • Health Centre – Heart Health / Pusat Kesihatan – Kesihatan Jantung

Merapatkan jurang antara pesakit, doktor, dan sistem penjagaan kesihatan melalui dunia kesihatan digital

Sepanjang tahun yang lalu, laporan media dan juga laporan pengamal perubatan mengetengahkan kisah-kisah pesakit yang menghadapi gangguan rawatan akibat daripada COVID-19 dan penguatkuasaan perintah kawalan pergerakan di seluruh negara. Tahun lalu, Persatuan Hospital Swasta Malaysia (APHM) mengesahkan bahawa terdapat pesakit yang mengalami serangan jantung dan strok yang menjauhkan diri dari hospital disebabkan COVID-19. Oleh itu, platform kesihatan digital seperti DoctorOnCall memberikan kemudahan kepada pesakit yang memerlukan nasihat kesihatan segera tetapi tidak dapat berjumpa doktor pada masa kritikal ini kerana ia membolehkan pesakit untuk segera menghubungi doktor untuk mendapatkan bantuan.

“Walaupun COVID-19 memberikan kesan dan impak yang sangat besar terhadap pelbagai aspek penyediaan penjagaan kesihatan, ia juga memberikan ruang bagi kita untuk mengatur norma yang baharu. Penerapan kesihatan digital dan penjagaan maya akan memainkan peranan yang lebih besar dalam dunia penjagaan kesihatan pada masa depan,” kata Cik Luksanawan Thangpaibool, Pengurus Negara Pfizer Malaysia & Brunei. 

“Sebagai syarikat yang mementingkan pesakit, Pfizer memberikan komitmen untuk membantu masyarakat menjalani kehidupan dengan sihat melalui pemberian rawatan tepat ketika ia diperlukan. Melalui perkongsian dengan DoctorOnCall, kami berharap untuk memberikan pesakit dan penyedia perkhidmatan kesihatan di Malaysia peluang untuk terus berhubung dan membuat keputusan yang tepat, baik semasa wabak ini mahupun di masa depan,” tambah Cik Luksanawan Thangpaibool.

Sumber digital untuk berhenti merokok, vaksinasi, dan kesihatan jantung

Tiga pusat kesihatan ini menawarkan kandungan menarik di mana pengguna mendapat akses terhadap pelbagai petua dan artikel kesihatan, video pendidikan dan alat-alat seperti kuiz dan permainan. Ini termasuk kalkulator penjimatan merokok, kuiz faktor risiko hipertensi dan permainan vaksinasi.

  • Berhenti merokok: Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendakwa bahawa wabak tembakau adalah salah satu ancaman kesihatan awam terbesar di dunia. Ia membunuh lebih daripada lapan juta orang setahun di seluruh dunia dan merupakan beban ekonomi yang besar seperti melalui kos penjagaan kesihatan besar untuk penyakit yang berkaitan dengan merokok[1]. Di Malaysia, 1017 dalam setiap 100,000 kematian yang dilaporkan adalah disebabkan penyakit yang berkaitan dengan merokok, menjadikannya penyebab utama kematian di Malaysia sejak tahun 1980-an[2]. Disebabkan itu, pusat kesihatan berhenti merokok di laman web DoctorOnCall memberikan petua untuk berhenti merokok. Melalui platform ini, pesakit juga dapat mengira jumlah penjimatan yang mereka boleh peroleh jika mereka berhenti merokok sekarang dan seberapa cepat paru-paru mereka dapat menghitam berdasarkan tingkah laku merokok mereka.
Alat bagi membantu dan menggalakkan pesakit untuk berhenti merokok
  • Vaksinasi: Pandemik COVID-19 telah menunjukkan kepentingan vaksin untuk melindungi diri kita dari penyakit yang dicegah oleh vaksin. Menurut WHO, vaksin berjaya mencegah 2 hingga 3 juta kematian daripada penyakit seperti tetanus, difteria, campak, pneumokokus dan influenza[3]. Di Malaysia, penyakit pneumokokus merupakan salah satu penyakit yang dicegah oleh vaksin yang paling lazim. Penyakit pneumokokus boleh membawa kesan serius dan berpotensi membawa maut, oleh itu langkah pencegahan seperti vaksinasi adalah cara terbaik untuk mencegah penyakit pneumokokus[4]. Untuk membantu orang ramai lebih memahami vaksin dan imunisasi serta menghilangkan salah faham mengenai topik ini, pusat kesihatan vaksinasi di laman web DoctorOnCall mengandungi artikel dan video yang berguna serta inisiatif perundingan doktor percuma. Pesakit juga dapat lihat jumlah penjimatan yang boleh diperolehi jika tidak perlu membayar kos pembiayaan kemasukan ke hospital dan rawatan dengan mendapatkan vaksin untuk penyakit pneumokokus.
  • Kesihatan jantung: Penyakit kardiovaskular merupakan penyebab utama kematian di Malaysia sejak awal 1980-an[5]. Daftar NCVD-ACS (Pangkalan Data Penyakit Kardiovaskular Kebangsaan – Sindrom Koronari Akut) tahun 2014-2015 menunjukkan bahawa rakyat Malaysia mengalami serangan jantung pada usia yang lebih muda berbanding dengan di negara maju6. Fibrilasi atrium (AF) adalah aritmia berterusan yang paling lazim dihadapi dalam amalan klinikal7. Kadar prevalens AF di peringkat global adalah pada angka kira-kira 33.5 juta pada tahun 2010, dan akan terus meningkat seiring dengan peningkatan usia, meningkatkan kesedaran penjagaan kesihatan dan menambah baik alat diagnostik7. Oleh kerana AF berkait rapat dengan penyakit kardiovaskular seperti penyakit arteri koronari, penyakit jantung valvular, kegagalan jantung dan hipertensi, ia pasti akan menambahkan beban besar terhadap kos penjagaan kesihatan masa depan7. Dalam usaha untuk membantu rakyat Malaysia belajar mengenai anatomi jantung, gangguan dan petua untuk  menguruskan kesihatan jantung, pusat kesihatan di laman web DoctorOnCall membolehkan pesakit memeriksa risiko hipertensi mereka dengan Kalkulator Risiko Hipertensi. Pesakit juga dapat mengetahui risiko strok mereka dengan mengambil kuiz penilaian kendiri di platform ini.
Alat bagi membantu pesakit memahami hipertensi dan risiko strok

“Dalam era digital di mana pendidikan kesihatan cuba untuk memupuk perubahan tingkah laku yang berpanjangan yang akan menghasilkan persekitaran kesihatan yang lebih baik, kita mempunyai tanggungjawab untuk mendorong inovasi yang menjamin kesihatan dalam masyarakat kita. Dengan mengorak langkah dalam alam maya yang sentiasa berubah, kami berharap kerjasama kami dengan Pfizer akan menimbulkan minat terhadap maklumat yang dikongsi dan boleh membentuk masyarakat yang diperkasakan,” kata En Chiak Tang, Ketua Pegawai Operasi DoctorOnCall.

Untuk maklumat lanjut mengenai tiga pusat kesihatan yang dilancarkan oleh Pfizer dan DoctorOnCall, sila layari https://www.doctoroncall.com.my/


[1] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/tobacco#tab=tab_1

[2] International Journal of Collaborative Research on Internal Medicine & Public Health. Smoking and Burden of Ill Health: A Review of the Malaysian Context. Accessed from: https://internalmedicine.imedpub.com/smoking-and-burden-of-ill-health-a-review-of-themalaysian-context.php?aid=6423

[3] World Health Organization. Health Topics, Tobacco. Accessed from: https://www.who.int/health-topics/vaccines-and-immunization#tab=tab_1

[4] MyHealth. Ministry of Health Malaysia. Pneumococcal Vaccine. Accessed from: http://www.myhealth.gov.my/en/pneumococcal-vaccine/

[5] Primary & Secondary Prevention of Cardiovascular Disease 2017. Accessed from: https://www.moh.gov.my/moh/resources/Penerbitan/CPG/CARDIOVASCULAR/3.pdf

6 Dr. Nandakumar A/L Ramakrishnan, Consultant Cardiologist. Columbia Asia. More Malaysians Are Suffering Heart Attacks at a Younger Age Accessed from: https://www.columbiaasia.com/malaysia/health-articles/more-malaysians-are-suffering-heart-attacks-younger-age

7 US National Library of Medicine National Institutes of Health. Heart Asia 2016. Prevalence of atrial fibrillation in the Malaysian communities. Accessed from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133392/

Iklan

Majalah Labur