Sapura Group Malaysia Diumumkan sebagai Pengendali Tuan Rumah Acara Komunikasi Kritikal CCW terkemuka di dunia

LONDON, 22 Mac 2019 /PRNewswire/ — Sapura Group, organisasi teknologi terkemuka di Malaysia, telah mengesahkan bahawa ia akan menjadi Pengendali Tuan Rumah untuk Dunia Komunikasi Kritikal (CCW) 2019 TCCA, acara utama dunia untuk profesional komunikasi kritikal. CCW akan diadakan di Kuala Lumpur dari 18-20 Jun.

Sapura mengendalikan Rangkaian Radio Bersepadu Kerajaan (GIRN) yang menggunakan kira-kira 600 stesen pangkalan TETRA untuk memberi perkhidmatan kepada lebih daripada 40,000 pengguna Perlindungan Awam dan Bantuan Bencana (PPDR) di 16 agensi di seluruh Malaysia. Dengan teknologi yang berpusat kepada enam bidang perniagaan utama Sapura, komitmen syarikat yang tidak berbelah bahagi terhadap R&D, inovasi dan keupayaan bangunan membolehkan ia berdaya saing di peringkat global dalam menyediakan penyelesaian komunikasi selamat untuk industri penguatkuasaan keselamatan dan pertahanan, dan merentas pasaran menegak komersial seperti minyak dan gas, kereta api, pembuatan dan penerbangan.

Mohd Zarif Hashim, Ketua Pegawai Operasi Sapura Group berkata: “CCW merupakan pameran tahunan yang mantap untuk pembangunan terbaharu dalam komunikasi kritikal, dan platform untuk membentuk masa depan pasaran ini. Sebagai Pengendali Tuan Rumah rasmi, kami gembira untuk mengalu-alukan acara ini dan semua hadirin ke Malaysia, dan untuk menunjukkan kekuatan rantau kami kepada dunia komunikasi kritikal.”

“Sapura Group mempunyai komitmen yang sebenar terhadap penyampaian keperluan komunikasi kritikal dan merupakan ahli TCCA yang telah lama,” kata Tony Grey, Ketua Eksekutif TCCA. “Kami sangat gembira kerana Sapura telah bersetuju untuk menjadi Pengendali Tuan Rumah untuk CCW, dan kami berharap dapat bekerjasama dengan pasukan Sapura dan Kerajaan Malaysia serta pelanggan agensi mereka untuk memastikan kerja-kerja penting industri komunikasi kritikal mencapai audiens global yang paling meluas.”

CCW 2019 akan diadakan di Pusat Dagangan & Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC). Diposisikan sebagai pemangkin ekonomi dan gerbang laluan ke Asia Tenggara, MITEC merangkumi lebih daripada 45,000 meter persegi ruang pameran yang dibina khas dan dewan pameran tiga kali keluasan biasa. Tempat itu merupakan pusat perdagangan dan pameran terbesar di Malaysia.

Untuk maklumat lanjut tentang Sapura Group, sila lawati http://www.sapura.com.my/

Untuk maklumat lanjut tentang CCW sila lawati www.critical-communications-world.com

Untuk maklumat lanjut tentang TCCA sila lawati www.tcca.info

Sumber: The Sapura Group

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA