Bank Digital Pertama China, WeBank perkenal Paradigma ‘3O’ Perbankan Terbuka di Money 20/20 Asia

SINGAPURA, 22 Mac 2019 /PRNewswire/ — Henry Ma, Naib Presiden dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank di Singapura, menunjukkan kepada audiens Money 20/20 sebuah dunia masa depan ‘Perbankan Terbuka’ dan memperkenalkan Paradigma ‘3O’ perkhidmatan perbankan terbuka, serta pendekatan yang sepadan untuk menangani cabaran yang berkaitan.

Gartner telah menakrifkan ‘Perbankan Terbuka’ sebagai perniagaan platform di mana data, algoritma, rekod transaksi dan prosedur dikongsi dalam ekosistem untuk menyediakan perkhidmatan kepada rakan kongsi termasuk pelanggan, pekerja, pemaju pihak ketiga, syarikat dan vendor Teknologi Kewangan.

Henry percaya bahawa model perbankan terbuka membolehkan bank untuk membenamkan keupayaan produk, risiko dan teknologi mereka ke dalam industri tertentu, dan pada masa yang sama bank dapat mendekati pelanggan sasaran mereka dengan lebih tepat.

Ini merupakan keadaan yang saling menguntungkan. Bank-bank boleh menyediakan perkhidmatan kewangan berdasarkan konteks keperluan utama pelanggan dalam pelbagai senario, manakala perniagaan rakan kongsi tanpa kepakaran dan keupayaan kewangan dapat memberi khidmat yang lebih baik kepada pelanggan mereka. Hasilnya, bank boleh mencapai pasaran bukan utama dan nic yang tidak atau kurang mendapat perkhidmatan perbankan dan menggalakkan kewangan inklusif dengan berkesan.

‘Perbankan Terbuka’ telah menarik perhatian besar bank-bank di Chinapada tahun lalu (2018) dan kebanyakan daripada mereka telah melancarkan platform perbankan terbuka berdasarkan teknologi API.

Walau bagaimanapun, menurut Henry Ma, perbankan terbuka bukan sekadar teknologi API dan dicirikan oleh Paradigma ‘3O’, terutamanya ‘Platform Terbuka’, ‘Inovasi Terbuka’ dan ‘Kolaborasi Terbuka’.

  • Platform Terbuka melibatkan penggunaan teknologi API, SDK dan H5 untuk menyediakan perkhidmatan perbankan bagi rakan kongsi.
  • Inovasi Terbuka menggalakkan perisian sumber terbuka, pelesenan harta intelek dan pelaksanaan rujukan untuk memperkasa perkongsian.
  • Kolaborasi terbuka memupuk pakatan perniagaan menggunakan teknologi teragih.

Pada masa ini, WeBank mengamalkan Paradigma ‘3O’ dengan proaktif dan menerapkan teknologi pinggir utama dalam kes-kes penggunaan industri kewangan serta rakan kongsinya dalam industri-industri lain, termasuk perkhidmatan undang-undang, media, hiburan, perkhidmatan awam dan kerajaan dan perniagaan runcit. WeBank berusaha untuk menjadi penginovasi bagi perkhidmatan kewangan kontekstual, perintis dalam komuniti teknologi dan arkitek bagi ekosistem perniagaan kolaboratif.

Dengan pembangunan perbankan terbuka, risiko dan cabaran timbul. Keselamatan siber, hubungan dengan pelbagai rakan kongsi yang berbilang, kesinambungan perniagaan, privasi data dan budaya syarikat merupakan perkara biasa untuk ditangani.

Untuk menangani isu-isu ini, mekanisme penilaian risiko siber hujung-ke-hujung perlu disediakan dan melaksanakan teknologi inovatif seperti ‘Rantaian Konsortium Terbuka’ untuk memudahkan penyambungan dengan rakan-rakan kongsi, menubuhkan pelan kesinambungan perniagaan yang komprehensif, memperkenalkan penyelesaian perlindungan identiti dan privasi teragih berasaskan rantaian blok dan memupuk budaya pembuatan keputusan yang tangkas dan terpencar. Ia dianggap sebagai antara amalan terbaik yang paling penting untuk era Perbankan Terbuka di WeBank.

Sumber: WeBank Co Ltd

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA