SC Siasat Sindiket yang Disyaki Dalangi Skim Pelaburan Tidak Berlesen

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) sedang menyiasat satu sindiket yang disyaki mendalangi lima skim pelaburan tidak berlesen, termasuk dua skim firma klon, yang telah menipu ratusan pelabur dengan jumlah lebih RM7 juta dalam aktiviti pelaburan yang tidak berlesen.

Susulan aduan dan maklumat daripada orang ramai, baru-baru ini SC telah menyerbu beberapa lokasi di Kuala Lumpur dan merampas rekod dan peranti yang digunakan oleh sindiket tersebut. SC turut merampas pelayan (server) yang digunakan sindiket itu dalam menjalankan skim penipuan. Siasatan sedang dijalankan atas kesalahan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007.

Siasatan awal menunjukkan bahawa sindiket tersebut telah menjalankan sekurang-kurangnya lima skim pelaburan tidak berlesen sejak 2016:

1. Amal Trust (juga dikenali sebagai Wakala Ventures atau AML Global) Nombor Pendaftaran Syarikat: 002848059-U URL: https://amal-trust.com/ (disekat)

2. Asia Equity Ventures Nombor Pendaftaran Syarikat: 002576131-V URL: Tidak dapat diakses lagi sejak 2018

3. Perniagaan Global Ekuiti Nombor Pendaftaran Syarikat: 002697965-K URL: Tidak mempunyai laman web

4. Lindale Ventures Nombor Pendaftaran Syarikat: 003041846-U URL: http://www.lindale-ventures.com/ (disekat)

5. Waheed Ventures (juga dikenali sebagai Waheed Trading atau Wadeed Global Ventures) Nombor Pendaftaran Syarikat: 003089431-V URL: https://waheed-ventures.com/ (disekat)

Orang ramai yang telah berurusan dengan skim-skim tidak berlesen ini atau dengan wakilnya diminta untuk tampil memberikan maklumat yang berkaitan kepada pihak SC dengan menghubungi 012-6113519 atau e-mel [email protected].

Kesemua lima skim tersebut telah dimasukkan ke dalam Senarai Peringatan Pelabur SC: http://www.sc.com.my/investor-alert. SC juga telah meminta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia untuk menyekat laman-laman web yang berkaitan.

SC ingin mengingatkan para pelabur agar sentiasa berhati-hati ketika menilai peluang pelaburan, terutamanya yang menjanjikan pulangan yang sangat tinggi degan sedikit atau tanpa risiko. Pelabur juga disarankan agar mendapatkan bimbingan penasihat berlesen yang sah. Pelabur digesa untuk mengesahkan status individu atau syarikat yang menawarkan peluang pelaburan melalui laman web SC di

Mengenai Suruhanjaya Sekuriti Malaysia:

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC), sebuah badan berkanun yang melapor kepada Menteri Kewangan, ditubuhkan di bawah Akta Suruhanjaya Sekuriti 1993. Ia merupakan agensi kawal selia tunggal bagi pengawalseliaan dan pembangunan pasaran modal. SC mempunyai tanggungjawab langsung untuk menyelia dan memantau aktiviti institusi pasaran, termasuk bursa dan rumah penjelasan, dan mengawal selia semua individu yang dilesenkan di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007. Maklumat lanjut mengenai SC boleh didapati di laman sesawangnya di www.sc.com.my. Ikuti SC di twitter di @SecComMy untuk perkembangan terkini.

Previous ArticleNext Article

RMJDT: Bila Duit Ringgit Masuk Dunia Blockchain

Bullish Aim Sdn Bhd, sebuah syarikat yang dipengerusikan dan dimiliki oleh Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim, melancarkan secara rasmi RMJDT, sebuah stablecoin yang disokong ringgit di Zetrix (dahulunya dikenali MyEG), rangkaian blockchain yang menyokong Malaysia Blockchain Infrastructure (MBI). Stablecoin ialah sejenis mata wang kripto yang direka supaya nilainya stabil kerana ia disandarkan kepada aset lain.

Ramai yang dengar saja perkataan coin, terus teringat Bitcoin, Dogecoin yang harganya berubah setiap hari. Tapi RMJDT ni lain. Mari kita cuba fahamkan perlahan-lahan.

Apa Benda Sebenarnya RMJDT?

RMJDT bukan mata wang baharu menggantikan Ringgit, dan Johor bukan ada duit sendiri.

Bayangkan duit Ringgit biasa, tapi versi digital sepenuhnya dan hidup atas teknologi blockchain. Nilai dia 1 RM = 1 RMJDT, jadi tidak ada turun naik ganas macam aset digital/kripto.

Kalau Bitcoin tu macam saham yang naik turun ikut pasaran, RMJDT ni lebih macam duit e-wallet cuma bukan duduk dalam akaun bank, tapi dalam blockchain.

Jadi, dia bukan token untuk orang beli dan jual (trade), tapi lebih kepada duit versi digital yang boleh digunakan dalam ekosistem blockchain.

Jadi RMJDT Boleh Jual Beli Dekat Luno?

Jawapan: Tidak.

Kenapa?

  • Ia bukan token spekulasi.
  • Tujuan dia bukan “beli murah jual mahal”.
  • Platform kripto macam Luno hanya senaraikan aset berstatus pelaburan (yang dikawal oleh Suruhanjaya Sekuriti).

RMJDT ni berada dalam kategori stablecoin transaksi, bukan “asset to trade”.

Untuk rekod, RMJDT bukan stablecoin Ringgit pertama di Malaysia. Sebelum ini kita sudah ada MYRC, iaitu stablecoin yang disandarkan 1:1 kepada Ringgit Malaysia dan diterbitkan oleh BLOX.

Apa yang berbeza nanti adalah bagaimana setiap stablecoin ini digunakan, diintegrasikan dengan ekosistem kewangan dan sejauh mana ia diterima oleh orang ramai.

Cuba Bayangkan Beberapa Situasi Harian

1) Bayar Barang atau Servis dalam Blockchain

Contoh: beli servis AI, cloud computing atau aplikasi yang beroperasi atas blockchain. Lebih cepat, tak perlu tunggu clearance bank.

2) Hantar Duit ke Kawan / Freelance / Bisnes

Pindahkan duit, tapi tanpa bank sebagai orang tengah. Tangan ke tangan… tapi digital.

  • Transaksi cepat
  • Kos rendah
  • Sesuai kalau hantar ke luar negara

3) Urusan Rentas Sempadan (Import/Export)

Peniaga kecil yang beli barang dari China, Vietnam, Indonesia boleh bayar dalam stablecoin ringgit tanpa nak pening pasal kadar pertukaran matawang (FX fees).

4) Ekonomi Digital Tempatan Boleh Berkembang

Kalau lebih banyak aplikasi guna blockchain, kita perlu:

  • mata wang digital yang stabil
  • dikawal selia
  • tidak volatile macam kripto spekulatif
PerkaraKripto (Bitcoin/Ethereum)RMJDT
NilaiNaik turunTetap ikut Ringgit
TujuanPelaburan / buat untung daripada pergerakan hargaTransaksi digital
Boleh jual beli di Luno?YaTidak
VolatilityTinggiRendah
Perumpamaan…Saham digitalDuit blockchain

RMJDT Cara Baru Guna Wang

Malaysia sedang mengambil langkah ke arah ekonomi digital yang lebih moden. Rakyat biasa mungkin tak perasan pun istilah teknikal di belakangnya tapi yang mereka akan alami cuma satu: urusan kewangan menjadi lebih senang.

Zetrix disenaraikan di Bursa Malaysia sebagai syarikat penyedia perkhidmatan digital / blockchain / gov-services (dah tukar nama dari MYEG ke Zetrix AI). Saham Zetrix nampak naik lebih 5% pagi ni, macam pasaran tengah “masuk” cerita blockchain dan RMJDT. Tapi ini cuma pergerakan harian, bukan signal confirm beli, siapa berminat masih kena buat kajian fundamental dan analisis risiko dulu.