SEG International Bhd Catat Keuntungan Tertinggi Boleh Diagih kepada Pemegang Saham dalam 5 Tahun

KOTA DAMANSARA, Malaysia, 17 Jun 2019 /PRNewswire/ — SEG International Bhd (SEGi), semasa Mesyuarat Agung Tahunan Ketiga Puluh Tiga telah mencapai keuntungan tinggi 5 tahun sebelum cukai sebanyak RM47.8 juta pada tahun 2018. Keuntungan yang boleh diagihkan kepada pemegang saham diisytiharkan sebanyak RM42.2 juta pada tahun 2018 (meningkat sebanyak 4.9%).

Menuju masa depan, SEGi akan terus memacu transformasi bernilai tambah yang dapat memenuhi keperluan pasaran yang semakin berkembang melalui operasi-operasi teras Universiti dan Kolej SEGi. Falsafah SEGi ialah setiap pemegang kepentingan, termasuk pelajar, kakitangan, pembekal, komuniti dan pelabur adalah penting. Ia akan kekal amat berdaya saing, melanjutkan cita-cita antarabangsanya dan berusaha untuk memberikan pengalaman akademik yang luar biasa kepada pelajar, selari dengan objektif dalam menjadikan SEGi sebagai “Universiti Pilihan”. Ini dapat dicapai dengan menjadi universiti bertumpu kualiti dan dipacu masa depan. Strategi-strateginya selari untuk memperkasa SEGi bagi meningkatkan kecekapan, kapasiti dan keupayaannya terhadap pertumbuhan mampan menuju masa depan.

Selepas 42 tahun beroperasi, hari ini SEGi mempunyai sekitar 20,000 pelajar di 5 kampusnya di seluruh Malaysia. SEGi telah berkembang maju lantaran banyak faktor, namun khususnya hasil daripada dedikasi ke arah kecemerlangan dalam menyediakan pendidikan pengajian tinggi yang berkualiti.

SEGi dikenali di seluruh wilayah tersebut sebagai pusat untuk penyelidikan, kesarjanaan dan pengajaran. Kombinasi antara reputasi akademik yang mantap, dengan memberi penekanan pada kebolehpekerjaan, kemahiran masa depan dan pengalaman pelajar yang berkualiti, telah membawa kepada pengiktirafan jenama yang kukuh serta kejayaan kemasukan pelajar. Strategi-strategi ini berserta komitmen ke arah penambahbaikan berterusan menjadikan SEGi sebagai institusi pendidikan ternama, sinonim dengan kecemerlangan pendidikan dan nilai untuk wang.

SEGi melihat perkongsian luar negaranya sebagai bahagian penting dalam strategi antarabangsanya. Jaringan perkongsian universiti asingnya merupakan komponen penting untuk bantuan global dan komitmen SEGi terhadap pengantarabangsaan. Program-program ijazah SEGi kini ditawarkan dengan kerjasama universiti-universiti di UK, AS dan Australia, menarik minat pelajar-pelajar daripada pelbagai latar belakang dan bangsa. Ini dilengkapi dengan program-program bantuan global yang hebat serta pakej-pakej kewangan yang fleksibel untuk menjadikan pengajian tinggi lebih berpatutan buat semua.

Sumber: SEG International Bhd (SEGi)

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

PruBSN Meraikan Musim Perayaan Dengan Lestari; Bawa Mesej Kelestarian Di Seluruh Negara Melalui Inisiatif CSR

Kuala Lumpur, April 2, 2024 – Prudential BSN Takaful Berhad (“PruBSN”), Pengendali Takaful Keluarga No.1 di Malaysia selama 10 tahun berturut-turut, memperkasakan komuniti melalui inisiatif tanggungjawab sosial korporat (“CSR”) sepanjang kempen bulan Ramadan dan Aidilfitri. 721 orang sukarelawan dalam kalangan ejen dan warga kerja PruBSN di seluruh negara telah menggembleng tenaga dalam program seharian menyantuni komuniti. Program ini dijalankan secara serentak di semua 14 buah negeri seluruh Malaysia.

Berkongsi semangat Ramadan melalui amalan memberi sumbangan, sukarelawan PruBSN dengan kerjasama Yayasan MyPrihatin (“YMP”), telah memasak dan mengagihkan sebanyak 12,000 bungkus bubur lambuk ke pelbagai lokasi termasuk masjid, madrasah dan institusi pengajian tinggi di kesemua 14 buah negeri. Selain itu, para sukarelawan turut bersama membersihkan kawasan Tanah Perkuburan Islam Pantai Dalam, Kuala Lumpur bagi menyediakan persekitaran yang selesa dan memudahkan orang awam untuk berziarah khususnya pada Aidilfitir yang akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif PruBSN, Wan Saifulrizal Wan Ismail berkata,” Kami telah mengumpulkan lebih 4,000 jam sukarelawan melalui semua inisiatif ini. Di PruBSN, kami bukan sahaja menyediakan jaminan kewangan kepada rakyat Malaysia tetapi para petugas dan ejen kami turut mempunyai aspirasi untuk menjadi juara kelestarian dalam menghulurkan bantuan dan memupuk perubahan positif dalam kalangan komuniti dan alam sekitar.”

“Inisiatif-inisiatif CSR ini adalah sebahagian daripada perangkaan ESG atau agenda kelestarian kami. Sebagai pengendali takaful, komitmen kami terhadap kelestarian berkait rapat dengan prinsip-prinsip Islam sejajar dengan Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (“UNSDG”). Ini adalah seiring pendekatan strategik kami untuk mengintegrasikan nilai ekonomi, alam sekitar dan sosial di samping mendokong standard etika ke arah masa depan yang lebih inklusif, saksama dan
mampan,” tambah beliau.

PruBSN telah menaja perlindungan takaful untuk lebih 148,000 keluarga-keluarga yang kurang bernasib baik sejak tahun 2018 melalui inisiatif Microtakaful Jariyah. Salah satu aktiviti untuk mengumpulkan dana tersebut adalah kempen menderma di bulan Ramadan, One Donation, One Family (“ODOF”). Kempen ODOF yang telah memasuki tahun ke-5 ini, mensasarkan untuk menyediakan perlindungan takaful percuma selama 1 tahun sebanyak RM10,000 bagi membantu golongan berpendapatan rendah melalui program PruBSN Microtakaful Jariyah. PruBSN dijangka akan membuat kutipan sebanyak lebih RM 60,000 untuk musim perayaan kali ini dengan sumbangan kolektif daripada para petugas, ejen, pelanggan dan orang ramai.

PruBSN turut menghasilkan sebuah penceritaan yang penuh emosi melalui video Raya bertajuk “Kisah Raya Papa”. Sebuah penceritaan dramatic mengenai warisan yang meninggalkan nilai-nilai sedekah jariyah dan kasih sayang seorang bapa yang tidak berbelah bagi terhadap anak-anak perempuannya. Kisah ini dibintangi oleh selebriti-selebriti terkenal seperti Arash Mohamad, Aishah Azman, Mas Anizan dan ramai lagi pelakon yang berbakat. Penceritaan ini mengekspresikan makna di sebalik “Ta’awun” seperti yang diterapkan dalam prinsip takaful melibatkan sifat ihsan dan nilai pertolongan bersama.

Bersempena dengan kempen menyambut perayaan Aidilfitri dengan lebih mesra alam, PruBSN turut berkolaborasi bersama Pencetus Ummah (PU) Amin untuk menyampaikan mesej-mesej utama mengenai kepentingan kelestarian daripada perspektif Islam kepada orang ramai. Selain itu, tahun ini PruBSN juga akan mengedarkan “duit raya” dengan sampul duit edisi eksklusif yang dihasilkan menggunakan kertas yang diperakui Forest Stewardship Council (“FSC”). Pensijilan ini adalah bukti kepada komitmen PruBSN
terhadap penjagaan alam sekitar yang merangkumi perhutangan lestari.

Pada tahun lepas, PruBSN telah memperkenalkan Dana Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG) yang dikenali sebagai Takafulink Dana ESG Global. Takafulink Dana ESG Global menjangkakan untuk memperkukuhkan pertumbuhan mampan yang disasarkan untuk menepati UNSDG serta menyediakan kaedah baru bagi pelaburang yang bertanggungjawab untuk para pelabur yang menyokong Gerakan ESG dengan menghasilkan impak global yang positif.