Shop Malaysia Online Di Shopee Kembali Setelah Menjana Aktiviti Ekonomi Bernilai RM540 Juta Pada Tahun Lepas

Kempen Shop Malaysia Online (SMO) di Shopee kembali untuk tahun kedua bagi memanfaatkan lebih ramai rakyat Malaysia melalui baucar diskaun, pulangan tunai dan subsidi penghantaran percuma yang akan membantu dalam pengurusan kos sara hidup. Pada tahun lepas, kempen Ringgit-ke-Ringgit di Shopee ini telah memanfaatkan lebih daripada 2.9 juta pembeli, menjana jualan bernilai lebih daripada RM540 juta untuk 80,000 penjual Malaysia di platform e-dagang tersebut.

Mengulas tentang prestasi kempen tahun lepas, Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau, Shopee berkata, “Kempen ini telah memanfaatkan lebih daripada 2.9 juta rakyat Malaysia yang menggunakan baucar untuk menambah baik kesihatan serta menaik taraf rumah mereka, dan juga membeli barangan keperluan harian untuk rumah tangga masing-masing. Sementara itu, kempen ini telah melahirkan pembeli atas talian baharu yang secara puratanya telah membuat empat pembelian tambahan di Shopee dalam tempoh kempen ini, walaupun perintah kawalan pergerakan pada masa itu telah dilonggarkan. Data ini menunjukkan bahawa selain memberi impak positif kepada kegiatan ekonomi, inisiatif ini telah berjaya memacu digitalisasi.”

SMO adalah sebuah inisiatif e-dagang oleh Kementerian Kewangan (MOF), dengan Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) ditugaskan untuk memacu kempen ini dari sekarang hingga 31 Disember 2021.

Ho menambah bahawa Shopee berasa sukacita untuk bersama-sama membiayai kempen ini sekali lagi bagi menyokong pertumbuhan ekonomi digital Malaysia dan mengembangkan perusahaan mikro, kecil dan sederhana. “Fokus utama kami dari segi perniagaan adalah untuk memperkasakan komuniti dan penjual tempatan melalui pendekatan penyetempatan hiper atau hyper localised dan membolehkan e-dagang untuk dinikmati oleh semua. Oleh itu, program seperti SMO adalah selaras dengan misi kami dan kami akan memberi komitmen dalam Ringgit dan Sen.”

Matlamat jangka pendek bagi SMO adalah untuk memacu penggunaan domestik. Objektif jangka panjang SMO pula adalah untuk membawa lebih ramai pengguna ke atas talian dan menggalakkan para pembeli agar membuat pilihan untuk menyokong penjual tempatan. Demi membantu pihak kerajaan mencapai objektif-objektif ini, Shopee akan mengambil pendekatan serampang tiga mata bagi kempen SMO tahun ini.

Pertama, Shopee akan memberi ganjaran menarik dalam bentuk baucar diskaun, pulangan tunai Syliling Shopee dan subsidi penghantaran percuma untuk pengguna Malaysia apabila mereka menyokong dan membeli daripada penjual tempatan yang memiliki label “ShopMalaysia”.


Kedua, Shopee akan berusaha untuk menarik pelanggan dan menjana aliran tunai kembali kepada peruncit luar talian seperti kedai makanan dan minuman, kedai serbaneka, farmasi dan banyak lagi melalui pulangan tunai dan diskaun sebanyak lebih daripada RM3. Ini boleh didapati di portal dalam aplikasi “Deals Near Me” apabila para pengguna membeli Baucar ShopeePay serendah 1 sen dan menebusnya dengan ShopeePay.

Ketiga, SMO bagi tahun ini juga melibatkan sokongan tambahan kepada penjual tempatan untuk mengeksport barangan mereka dan menembusi pasaran baharu. Shopee akan melaksanakan usaha ini menerusi Shopee International Platform (SIP), sebuah inisiatif rentas sempadan hujung ke hujung yang merangkumi logistik, pembayaran serta perkhidmatan pelanggan untuk penjual tempatan tanpa kos tambahan. Bagi jenama dan penjual Malaysia yang telah pun berjaya menembusi pasaran luar negara melalui SIP, platform e-dagang tersebut akan menawarkan manfaat istimewa seperti baucar diskaun, baucar pulangan tunai Syiling Shopee dan rebat penghantaran percuma untuk pelanggan mereka.

Mengenai program eksport Shopee, Ho berkongsi bahawa ramai peruncit dan peniaga kecil di Malaysia telah menerima manfaat daripada kempen-kempen bertema yang dijalankan oleh Shopee di luar negara. “Produk-produk Halal Malaysia, kopi dan juga alat ganti automotif amat popular di luar negara. Selain itu, jenama-jenama tempatan seperti Kluang Coffee, Elianware dan Fipper juga berjaya menarik minat warganegara Singapura melalui SIP. Oleh itu, kami berasa teruja bahawa MOF dan MDEC telah memuatkan elemen eksport dalam SMO tahun ini kerana kami percaya bahawa sokongan tambahan ini akan terus meningkatkan daya saing para penjual tempatan. Kami juga akan terus menyokong inisiatif ini dengan memberi penekanan khusus untuk mempromosikan produk yang dihasilkan secara tempatan demi menghasilkan impak yang lebih besar kepada ekonomi Malaysia.”

Surina Shukri, Ketua Pegawai Eksekutif, MDEC berkata, “MDEC berpegang teguh pada azam kami untuk membolehkan perniagaan-perniagaan Malaysia berkembang serta mengharungi tempoh yang mencabar ini. Dengan sokongan padu daripada pihak Kerajaan dan kolaborasi yang berkesan antara sektor awam dan swasta, kami berhasrat untuk terus menjadi pemangkin bagi pertumbuhan eDagang di Malaysia dan juga sama pentingnya, mengekalkan mata pencarian dan pekerjaan pada waktu yang sama. Bersama-sama, kita dapat mencapai matlamat MyDIGITAL dan menempatkan negara di landasan yang baik menuju ke arah Malaysia 5.0; sebuah negara digital yang berdaya saing di seluruh dunia, berteraskan inklusiviti, kemampanan dan kesejahteraan bersama, dengan ini menjadikan Malaysia sebagai Nadi Digital ASEAN.”

Memandangkan SMO berlangsung seiring dengan 7.7 Jualan Tengah Tahun Shopee, rakyat Malaysia akan mendapat ganjaran hebat. Selain daripada tawaran daripada SMO, rakyat Malaysia juga dapat menikmati penghantaran percuma tanpa pembelanjaan minimum, Pulangan Tunai Syiling Shopee 120%, 7.7 juta baucar serta penjimatan hingga 77%. Para pengguna turut berpeluang memenangi sebahagian daripada 27 juta Syiling Shopee dan sebuah PlayStation 5 dengan bermain permainan menarik semasa 7.7 Jualan Tengah Tahun yang sedang berlangsung hingga 7 Julai. Untuk maklumat lanjut mengenai kempen Shop Malaysia Online, layari https://shopee.com.my/m/smo2021.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.