TalariaX Lancar Salah Satu Platform Pemesejan Omnisaluran Paling Bersepadu, sendQuick.io

SINGAPURA, 10 Januari 2019 /PRNewswire/ — TalariaX, pengusaha industri yang utama bagi penyelesaian pemesejan mudah alih perusahaan, melancarkan platform pemesejan omnisaluran dan penyelesaian unggulan yang menggabungkan 10 platform penyampai sosial yang popular iaitu – Facebook Messenger, Webex Teams, WeChat, Telegram, Slack, Microsoft Teams, WeChat Work, Line, WhatsApp (penyepaduan selesai, tidak dilancarkan) dan Viber (penyepaduan selesai, tidak dilancarkan) – menggunakan Antara Muka Pengaturcaraan Aplikasi (API) tunggal.

sendQuick.io, salah satu platform penyampai paling bersepadu yang kini tersedia untuk perusahaan dan pasaran syarikat telekomunikasi di Asia, membolehkan organisasi-organisasi berhubung dan memanfaatkan pelbagai aplikasi (Peringatan, Pemberitahuan, Amaran, Khidmat Pelanggan, OTP dan banyak lagi) serta sistem rangkaian merentas kesemua 10 penyampai sosial popular dan saluran kolaborasi, justeru memudahkan secara meluas proses langganan.

Bilangan pengguna aplikasi pemesejan telefon bimbit seluruh dunia diunjurkan berkembang kepada 2.48 bilion pada tahun 2021. Tahun ini[1], pengguna akan lebih dapat berhubung dengan perniagaan untuk sokongan pelanggan melalui pemesejan berbanding melalui media sosial[2], menakrifkan semula komunikasi digital. “sendQuick.io merupakan bukti kepada tawaran versatil TalariaX yang dapat menampung keperluan berubah-ubah organisasi-organisasi terhadap penyepaduan lancar, meningkatkan produktiviti dan menyediakan penglibatan pelanggan yang cemerlang. Tawaran holistik dan ringkas ini bukan sahaja merupakan proposisi penyelesaian yang berkesan kos, tetapi juga merupakan perkhidmatan yang menawarkan perbualan yang mudah dengan lancar merentas berbilang saluran,” kata JS Wong, Ketua Pegawai Eksekutif TalariaX.

ciri-ciri utama sendQuick.io termasuk:

  • Pemesejan Omnisaluran: Berhubung dengan pelanggan pada waktu nyata melalui penyampai sosial
  • Konfigurasi Mudah: Membolehkan organisasi-organisasi mengkonfigurasi seberapa banyak pemesejan sosial atau instrumen kolaborasi; Persediaan lebih pantas dan kos kemasukan rendah
  • Penyepaduan Aplikasi Seragam: API tunggal dan seragam menyepadukan semua aplikasi dan sistem dengan lancar
  • Pemesejan Siaran: Menghantar pemberitahuan, amaran dan peringatan serta merta kepada pelanggan tentang promosi terkini, transaksi dan perkembangan terkini
  • Akses Data: Boleh diakses melalui awan pada sebarang pelayar/peranti dan boleh direkodkan, disimpan dan boleh diakses untuk dibuka kembali dengan mudah

“Platform kami yang sedia bersepadu membolehkan organisasi-organisasi menyelaraskan proses dengan mudah, mendayakan langganan/konfigurasi dengan mudah dan sekaligus memudahkan penggunaannya sebanyak 90%,” tambah Wong.

Perintis sebenar dalam gerbang pemesejan mudah alih dan pengusaha SMS dan pemesejan mudah alih utama di Singapura, Malaysia dan rantau Asia Pasifik, TalariaX turut melancarkan ‘Conversation’, instrumen pemesejan berasaskan web seragam untuk ejen dan kakitangan agar mudah bersembang dan berinteraksi dengan semua pengguna penyampai pada antara muka tunggal.

Instrumen yang sedia digunakan ini membolehkan syarikat-syarikat untuk memanfaatkan log masuk berbilang pengguna dan berbilang jabatan, berperanan sebagai fungsi khidmat/sokongan pelanggan seperti kaunter bantuan, serta bertindak sebagai instrumen pemasaran untuk maklum balas pengguna, pertanyaan dan interaksi berdepan pelanggan yang lain.

Dalam persekitaran perniagaan dan dunia terhubung yang pantas hari ini, instrumen dan perkhidmatan TalariaX membantu organisasi-organisasi meningkatkan kecekapan operasi, mengurangkan kos overhed dan memudahkan proses demi komunikasi pelanggan yang paling berkesan dan cekap.

Latar Belakang TalariaX Pte Ltd

TalariaX™ membangunkan dan menawarkan penyelesaian pemesejan mudah alih perusahaan bagi meningkatkan aliran kerja dan produktiviti perniagaan. Rangkaian penyelesaian pemesejan mudah alih perniagaan kami dikhususkan untuk membantu syarikat-syarikat menggunakan penyelesaian pemesejan untuk semua aplikasi perusahaan dengan mudah. Ini termasuk Amaran & Pemberitahuan IT, Akses Jarak Jauh Selamat melalui Pengesahan 2-Faktor, Pemesejan Kecemasan & Siaran, Pengautomatan Proses Perniagaan dan Pengawasan Ketersediaan Sistem.

Produk utama kami, sendQuick, ialah gerbang pemesejan gred perusahaan, disediakan pada perkakas, mesin maya dan perkhidmatan awan. sendQuick digunakan oleh lebih 1,500 syarikat termasuk banyak syarikat Fortune Global 500, di 40 negara merentas pelbagai vertikal industri.

Sumber: TalariaX

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.