Mengapa Ramai CEO Berbangsa ‘India’ Menerajui Syarikat Gergasi Di Amerika Syarikat?

Sejak dulu lagi, kebanyakan syarikat teknologi berkembang di Silicon Valley di California. Pada zaman tersebut, kebanyakan CEO yang menerajui syarikat tersebut merupakan warga negara Amerika Syarikat yang berkulit putih. Kini semua telah berubah dan syarikat teknologi yang berada di Silicon Valley yang semakin besar dari segi market capitalization berkembang dengan pesat.

Selain dari perubahan yang semakin hebat, terdapat budaya kerja yang sama turut berubah di kawasan Silicon Valley. Sejak sedekad kebelakangan ini, kita boleh melihat banyak syarikat gergasi di Amerika Syarikat yang berkaitan dengan teknologi kini telah berubah budaya. Pihak pengurusan tertinggi mereka iaitu CEO bukan lagi berasal dari kaum kulit putih yang berasal dari sana.

Apa yang menarik mengenai perubahan ini? Kebanyakan CEO tersebut adalah berbangsa India dan sebahagian besar mereka masih lagi memegang kerakyatan negara terbabit. Persoalannya kenapa rakyat berbangsa India sangat sinonim dengan pihak pengurusan syarikat tertinggi dalam dunia teknologi terutama di Amerika Syarikat?

Faktor Kenapa Ramai CEO Berbangsa India Di Amerika Syarikat

Gambar : AA

India merupakan sebuah negara miskin dan mempunyai bilangan penduduk yang paling ramai di dunia selepas China. Disebabkan perkara tersebut, peluang untuk rakyat mereka mengembangkan bakat di negara sendiri sangat terhad. Oleh itu, ramai bijak pandai di India berhijrah ke Amerika Syarikat untuk mencari peluang hidup yang lebih baik. Terdapat banyak peluang keemasan yang akan memberi impak tinggi terhadap masa depan karier mereka di sana.

Oleh itu, kita dapati bahawa kebanyakan yang berhijrah ke Amerika Syarikat mempunyai bakat luar biasa berbanding dengan yang tinggal di negara India itu sendiri. 

Selain persaingan yang luar biasa tinggi, kerajaan India juga terkenal sebagai antara negara yang mengamalkan sikap rasuah dalam pentadbiran awam mereka. Disebabkan perkara tersebut, orang yang sepatutnya layak memegang sesuatu jawatan yang penting tidak mendapat hak mereka yang sepatutnya. Kebanyakan pekerja yang berkelayakan ditinggalkan dalam sistem yang tidak betul.

Gambar: Youtube

Selain daripada kerajaan yang korup, India juga terkenal dalam sistem kasta yang masih lagi menebal dalam kalangan masyarakat di sana terutamanya di kawasan pedalaman. Sistem kasta ini merupakan perkara yang sangat menyusahkan kehidupan masyarakat mereka tetapi mereka terpaksa menerimanya kerana termaktub dalam perintah agama.

Seseorang yang lahir dari kasta yang rendah tidak mungkin akan dipandang tinggi sepanjang kehidupannya. Ini menyebabkan mereka tidak mendapat kelebihan berbanding dengan golongan kasta yang lain. Golongan kasta yang paling rendah iaitu paria hanya layak sebagai pekerja bawahan seperti buruh kasar dalam masyarakat mereka.

Walaupun mempunyai latar belakang pendidikan yang bagus tetapi kasta yang rendah, mereka tidak akan dipandang oleh masyarakat disana.

Senarai CEO Berbangsa India Yang Mengemudi Syarikat Gergasi Amerika Syarikat

Antara CEO berbangsa India yang paling berjaya pada ketika ini adalah Satya Nadella yang merupakan CEO Microsoft. Beliau mengambil alih pengurusan syarikat Microsoft dari Steve Ballmer. Dengan pengambilalihan tersebut, dalam tempoh 5 tahun sahaja, syarikat Microsoft telah berkembang sehingga berjaya berada dalam satu kelompok dengan pesaing klasik mereka iaitu Apple yang berjaya mencapai nilai $1 trillion.

Selain Microsoft, Sundar Pichai yang merupakan CEO Google juga turut tersenarai sebagai seorang CEO yang paling berjaya di Amerika Syarikat. Beliau berjaya mengemudi Google yang kini dikenali sebagai Alphabet sehingga turut berjaya mencecah $1 trillion pada tahun lepas.

Selain dua orang ini, kita juga boleh lihat CEO IBM iaitu Arvind Krishna, Adobe Shantanu Narayen dan yang terkini adalah CEO Twitter iaitu Parag Agrawal yang menggantikan Jack Dorsey.

Ini jelas membuktikan sesebuah kejayaan tidak bergantung kepada warna kulit dan juga bangsa. Jika seseorang itu diberikan peluang yang sewajarnya, mungkin peluang itudapat digunakan dalam mengembangkan bakat mereka kepada satu tahap yang tidak dapat dijangka.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee