Mengapa Ramai CEO Berbangsa ‘India’ Menerajui Syarikat Gergasi Di Amerika Syarikat?

Sejak dulu lagi, kebanyakan syarikat teknologi berkembang di Silicon Valley di California. Pada zaman tersebut, kebanyakan CEO yang menerajui syarikat tersebut merupakan warga negara Amerika Syarikat yang berkulit putih. Kini semua telah berubah dan syarikat teknologi yang berada di Silicon Valley yang semakin besar dari segi market capitalization berkembang dengan pesat.

Selain dari perubahan yang semakin hebat, terdapat budaya kerja yang sama turut berubah di kawasan Silicon Valley. Sejak sedekad kebelakangan ini, kita boleh melihat banyak syarikat gergasi di Amerika Syarikat yang berkaitan dengan teknologi kini telah berubah budaya. Pihak pengurusan tertinggi mereka iaitu CEO bukan lagi berasal dari kaum kulit putih yang berasal dari sana.

Apa yang menarik mengenai perubahan ini? Kebanyakan CEO tersebut adalah berbangsa India dan sebahagian besar mereka masih lagi memegang kerakyatan negara terbabit. Persoalannya kenapa rakyat berbangsa India sangat sinonim dengan pihak pengurusan syarikat tertinggi dalam dunia teknologi terutama di Amerika Syarikat?

Faktor Kenapa Ramai CEO Berbangsa India Di Amerika Syarikat

Gambar : AA

India merupakan sebuah negara miskin dan mempunyai bilangan penduduk yang paling ramai di dunia selepas China. Disebabkan perkara tersebut, peluang untuk rakyat mereka mengembangkan bakat di negara sendiri sangat terhad. Oleh itu, ramai bijak pandai di India berhijrah ke Amerika Syarikat untuk mencari peluang hidup yang lebih baik. Terdapat banyak peluang keemasan yang akan memberi impak tinggi terhadap masa depan karier mereka di sana.

Oleh itu, kita dapati bahawa kebanyakan yang berhijrah ke Amerika Syarikat mempunyai bakat luar biasa berbanding dengan yang tinggal di negara India itu sendiri. 

Selain persaingan yang luar biasa tinggi, kerajaan India juga terkenal sebagai antara negara yang mengamalkan sikap rasuah dalam pentadbiran awam mereka. Disebabkan perkara tersebut, orang yang sepatutnya layak memegang sesuatu jawatan yang penting tidak mendapat hak mereka yang sepatutnya. Kebanyakan pekerja yang berkelayakan ditinggalkan dalam sistem yang tidak betul.

Gambar: Youtube

Selain daripada kerajaan yang korup, India juga terkenal dalam sistem kasta yang masih lagi menebal dalam kalangan masyarakat di sana terutamanya di kawasan pedalaman. Sistem kasta ini merupakan perkara yang sangat menyusahkan kehidupan masyarakat mereka tetapi mereka terpaksa menerimanya kerana termaktub dalam perintah agama.

Seseorang yang lahir dari kasta yang rendah tidak mungkin akan dipandang tinggi sepanjang kehidupannya. Ini menyebabkan mereka tidak mendapat kelebihan berbanding dengan golongan kasta yang lain. Golongan kasta yang paling rendah iaitu paria hanya layak sebagai pekerja bawahan seperti buruh kasar dalam masyarakat mereka.

Walaupun mempunyai latar belakang pendidikan yang bagus tetapi kasta yang rendah, mereka tidak akan dipandang oleh masyarakat disana.

Senarai CEO Berbangsa India Yang Mengemudi Syarikat Gergasi Amerika Syarikat

Antara CEO berbangsa India yang paling berjaya pada ketika ini adalah Satya Nadella yang merupakan CEO Microsoft. Beliau mengambil alih pengurusan syarikat Microsoft dari Steve Ballmer. Dengan pengambilalihan tersebut, dalam tempoh 5 tahun sahaja, syarikat Microsoft telah berkembang sehingga berjaya berada dalam satu kelompok dengan pesaing klasik mereka iaitu Apple yang berjaya mencapai nilai $1 trillion.

Selain Microsoft, Sundar Pichai yang merupakan CEO Google juga turut tersenarai sebagai seorang CEO yang paling berjaya di Amerika Syarikat. Beliau berjaya mengemudi Google yang kini dikenali sebagai Alphabet sehingga turut berjaya mencecah $1 trillion pada tahun lepas.

Selain dua orang ini, kita juga boleh lihat CEO IBM iaitu Arvind Krishna, Adobe Shantanu Narayen dan yang terkini adalah CEO Twitter iaitu Parag Agrawal yang menggantikan Jack Dorsey.

Ini jelas membuktikan sesebuah kejayaan tidak bergantung kepada warna kulit dan juga bangsa. Jika seseorang itu diberikan peluang yang sewajarnya, mungkin peluang itudapat digunakan dalam mengembangkan bakat mereka kepada satu tahap yang tidak dapat dijangka.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Mr. D.I.Y, Avis, Digi, Farm Fresh, Dave’s Deli Dan Maybank Antara Pemenang Di Anugerah Jenama Terbaik Tahun 2022-2023

LONDON, 10 Nov (Bernama) — World Branding Awards edisi ke-15 yang menyaksikan lebih 3,500 jenama daripada lebih 45 buah negara dinamakan sebagai “Jenama Terbaik Tahun ini”. Daripada jumlah ini, kurang daripada 250 jenama diisytiharkan sebagai Pemenang. Majlis anugerah ini telah mengalu-alukan lebih 100 orang tetamu daripada seluruh dunia untuk meraikan kejayaan dan pencapaian beberapa Jenama Terbaik Dunia, di pusat anugerah dunia, Kensington Palace.

Lurpak, Club Med, Yakult, Spotify, CoCo, Amazon, Netflix, Neutrogena, Lego, Cadbury, adalah beberapa jenama yang diumumkan sebagai Pemenang Global di majlis anugerah berprestij ini.

Pemenang Malaysia termasuk Astro, Farm Fresh, Maybank, Munchy’s, Spritzer, Unifi, Avis, Dave’s Deli, Digi, Inside Scoop, AEON, Al-Ikhsan Sports, dan AirAsia. Pemenang Peringkat Nasional lain termasuk Nongfu Spring (China), Hang Seng Bank (Hong Kong), Janji Jiwa (Indonesia), Toast Box (Singapura) dan banyak lagi.

MR. D.I.Y, menggegarkan Asia Tenggara apabila mereka diisytiharkan sebagai jenama ‘Peruncit Pembaikan Rumah’ teratas di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina dan meraih anugerah Peringkat Serantau dalam kategori Peruncit Pembaikan Rumah.

Pemenang Peringkat Serantau lain termasuk; Bosch, Sennheiser, SoundCloud, Huawei, Optical 88, Elkjøp, BreadTalk, Walrus Pumps, Gems Pavilion. Jenama-jenama ini mendapat undi sebagai jenama kegemaran pengguna di 4 buah negara atau lebih merentasi 3 kawasan atau lebih di rantau geografi tertentu.

“Majlis ini meraikan beberapa jenama terbaik di seluruh dunia. Anugerah ini mengiktiraf usaha berterusan pasukan jenama yang membina dan mengekalkan keberadaan mereka dalam pasaran yang sentiasa berubah,” kata Danny Pek, Pengarah Eksekutif, World Branding Forum.

“Pada tahun ini, lebih 150,000 orang pengguna telah mengambil bahagian dalam proses pencalonan. Secara purata, hanya ada 5 pemenang bagi setiap negara, dan ini membuktikan bahawa memenangi World Branding Awards adalah pencapaian yang luar biasa,” En. Richard Rowles, Pengerusi, World Branding Forum.

Acara ini telah dianjurkan oleh penyampai televisyen, Jemma Forte dan menampilkan wawasan eksklusif tentang pengguna masa hadapan yang disediakan oleh Chris Sanderson, Pengasas Bersama, ‘The Future Laboratory’, perunding ramalan wawasan dan trend pengguna yang terkenal.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut dan senarai penuh pemenang, lawati awards.brandingforum.org

Perihal World Branding Awards

World Branding Awards adalah anugerah utama World Branding Forum, sebuah organisasi bukan untung yang berdaftar. Anugerah ini mengiktiraf pencapaian beberapa jenama terbaik dunia. Untuk mendapatkan maklumat lanjut, lawati https://awards.brandingforum.org 

Sumber: World Branding Awards

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mr-d-i-y-avis-digi-farm-fresh-daves-deli-dan-maybank-antara-pemenang-di-anugerah-jenama-terbaik-tahun-2022-2023/