Mengapa Ramai CEO Berbangsa ‘India’ Menerajui Syarikat Gergasi Di Amerika Syarikat?

Sejak dulu lagi, kebanyakan syarikat teknologi berkembang di Silicon Valley di California. Pada zaman tersebut, kebanyakan CEO yang menerajui syarikat tersebut merupakan warga negara Amerika Syarikat yang berkulit putih. Kini semua telah berubah dan syarikat teknologi yang berada di Silicon Valley yang semakin besar dari segi market capitalization berkembang dengan pesat.

Selain dari perubahan yang semakin hebat, terdapat budaya kerja yang sama turut berubah di kawasan Silicon Valley. Sejak sedekad kebelakangan ini, kita boleh melihat banyak syarikat gergasi di Amerika Syarikat yang berkaitan dengan teknologi kini telah berubah budaya. Pihak pengurusan tertinggi mereka iaitu CEO bukan lagi berasal dari kaum kulit putih yang berasal dari sana.

Apa yang menarik mengenai perubahan ini? Kebanyakan CEO tersebut adalah berbangsa India dan sebahagian besar mereka masih lagi memegang kerakyatan negara terbabit. Persoalannya kenapa rakyat berbangsa India sangat sinonim dengan pihak pengurusan syarikat tertinggi dalam dunia teknologi terutama di Amerika Syarikat?

Faktor Kenapa Ramai CEO Berbangsa India Di Amerika Syarikat

Gambar : AA

India merupakan sebuah negara miskin dan mempunyai bilangan penduduk yang paling ramai di dunia selepas China. Disebabkan perkara tersebut, peluang untuk rakyat mereka mengembangkan bakat di negara sendiri sangat terhad. Oleh itu, ramai bijak pandai di India berhijrah ke Amerika Syarikat untuk mencari peluang hidup yang lebih baik. Terdapat banyak peluang keemasan yang akan memberi impak tinggi terhadap masa depan karier mereka di sana.

Oleh itu, kita dapati bahawa kebanyakan yang berhijrah ke Amerika Syarikat mempunyai bakat luar biasa berbanding dengan yang tinggal di negara India itu sendiri. 

Selain persaingan yang luar biasa tinggi, kerajaan India juga terkenal sebagai antara negara yang mengamalkan sikap rasuah dalam pentadbiran awam mereka. Disebabkan perkara tersebut, orang yang sepatutnya layak memegang sesuatu jawatan yang penting tidak mendapat hak mereka yang sepatutnya. Kebanyakan pekerja yang berkelayakan ditinggalkan dalam sistem yang tidak betul.

Gambar: Youtube

Selain daripada kerajaan yang korup, India juga terkenal dalam sistem kasta yang masih lagi menebal dalam kalangan masyarakat di sana terutamanya di kawasan pedalaman. Sistem kasta ini merupakan perkara yang sangat menyusahkan kehidupan masyarakat mereka tetapi mereka terpaksa menerimanya kerana termaktub dalam perintah agama.

Seseorang yang lahir dari kasta yang rendah tidak mungkin akan dipandang tinggi sepanjang kehidupannya. Ini menyebabkan mereka tidak mendapat kelebihan berbanding dengan golongan kasta yang lain. Golongan kasta yang paling rendah iaitu paria hanya layak sebagai pekerja bawahan seperti buruh kasar dalam masyarakat mereka.

Walaupun mempunyai latar belakang pendidikan yang bagus tetapi kasta yang rendah, mereka tidak akan dipandang oleh masyarakat disana.

Senarai CEO Berbangsa India Yang Mengemudi Syarikat Gergasi Amerika Syarikat

Antara CEO berbangsa India yang paling berjaya pada ketika ini adalah Satya Nadella yang merupakan CEO Microsoft. Beliau mengambil alih pengurusan syarikat Microsoft dari Steve Ballmer. Dengan pengambilalihan tersebut, dalam tempoh 5 tahun sahaja, syarikat Microsoft telah berkembang sehingga berjaya berada dalam satu kelompok dengan pesaing klasik mereka iaitu Apple yang berjaya mencapai nilai $1 trillion.

Selain Microsoft, Sundar Pichai yang merupakan CEO Google juga turut tersenarai sebagai seorang CEO yang paling berjaya di Amerika Syarikat. Beliau berjaya mengemudi Google yang kini dikenali sebagai Alphabet sehingga turut berjaya mencecah $1 trillion pada tahun lepas.

Selain dua orang ini, kita juga boleh lihat CEO IBM iaitu Arvind Krishna, Adobe Shantanu Narayen dan yang terkini adalah CEO Twitter iaitu Parag Agrawal yang menggantikan Jack Dorsey.

Ini jelas membuktikan sesebuah kejayaan tidak bergantung kepada warna kulit dan juga bangsa. Jika seseorang itu diberikan peluang yang sewajarnya, mungkin peluang itudapat digunakan dalam mengembangkan bakat mereka kepada satu tahap yang tidak dapat dijangka.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee