Perkahwinan Hampir Musnah Akibat Hutang 6 Angka, Wanita Ini Kembali Bangkit

Wanita ini berkongsi bersama kami akan perit getir kehidupan beliau sebelum ini apabila menghadapi masalah kewangan yang serius. Beliau dan suami bukanlah orang yang susah pada asalnya namun kelalaian membuatkan mereka ditimpa musibah hutang. 

Ya. Dalam pengurusan kewangan, siapa sahaja boleh mempunyai masalah. Yang kaya atau yang miskin, jika gagal menguruskan duit dengan betul, mereka akan gagal dan mungkin boleh dijatuhkan bankrap. 

Apakah Masalah Yang Berlaku?

Bermula dengan keseronokan mempunyai wang atau pendapatan tetap yang banyak, tanpa berfikir panjang, si suami membeli sebuah kereta ‘mahal’  dengan komitmen bulanan yang tinggi. Akhirnya, apabila hilang pendapatan tetap, bayaran bulanan kereta tertangguh selama berbulan-bulan dan kereta perlu ditarik.

Untuk menyelesaikan masalah bayaran bulanan kereta yang tidak mampu dibayar, si suami mengambil keputusan untuk menjual kereta yang dibeli melalui seorang kawan yang bekerja di used car dealer. Harapkan pegar, pegar makan padi. Kawan yang diberikan kepercayaan sepenuhnya untuk membantu mereka menjual semula kereta tersebut, lesap. Begitu juga dengan kereta, turut lesap sekali. 

Gambar ilustasi.

Hampir setahun mereka mencari dan terus mencari ‘kawan’ dan ‘kereta’ yang lesap. Hutang pula tertunggak sebanyak RM 150,000. Sudahlah kereta pun tiada, hutang pula perlu ditanggung dan tidak dapat dilangsaikan. 

Bayangkan apa yang berlaku apabila kereta yang telah lesap dan tidak dapat dilelong oleh bank. Disebabkan oleh kekangan kewangan, pasangan ini banyak menggunakan kad kredit untuk perbelanjaan harian. Haa. Mesti ramai dah terfikir apa yang terjadi kan? 

Betul! Mereka hanya membayar kad kredit pada had minimum yang ditetapkan. Makin bertambahlah hutang bersama ‘interest’ kad kredit yang tinggi. Ketika itu, hutang kad kredit juga tertunggak hampir RM 30,000.00. 

Cabaran Kepada Diri & Keluarga

Ketika keadaan yang mendesak dan penuh dengan tekanan, wanita ini menceritakan bahawa beliau dan suaminya bergaduh hampir setiap hari. Pastinya, dengan dihimpit beban kewangan sebegini rupa, umpama tiada jalan lagi untuk masalah ini diselesaikan.

Ahli keluarga terdekat menasihati untuk terus bersabar dan ada yang menasihati untuk bercerai. Namun, ianya tidak semudah yang diungkapkan dengan kata-kata. Memikirkan anaknya yang baru sahaja lahir, dengan rasa cinta yang tidak pernah lusuh, mungkin ujian ini adalah untuk menguji kekuatan cinta dua insan ini. 

Mengatasi Masalah Kewangan

Memilih untuk menyelesaikan masalah yang dialami, pasangan yang sebelum ini bergaji tetap kini menukar kerja dan mencari pendapatan lebih dengan membuat sales. Suaminya mengambil keputusan untuk menjadi sales advisor di sebuah cawangan kereta mewah. Wanita ini pula menjadi ejen pelaburan, insuran dan perancangan pusaka.

Mereka bekerja tanpa henti selama bertahun-tahun demi misi untuk bebas dari hutang. Ia merupakan fasa yang perit kerana kepenatan bekerja siang dan malam membuatkan mereka terus menerus bergaduh. Sekali lagi mereka diuji. Kedua-duanya masih tidak bersependapat dari aspek yang lain dan masing-masing mula makan hati.

Mereka mengambil keputusan untuk menghabiskan duit baki yang ada untuk mendapatkan bantuan daripada life coach antarabangsa. Ini merupakan pelaburan yang mendatangkan hasil yang lumayan kerana mereka diajar untuk melihat masalah dari sudut yang membina. Melalui bimbingan seorang profesional, mereka berjaya menyusun semula kehidupan dan perkahwinan.

Sehingga sekarang, wanita ini dan suaminya masih lagi berada dalam proses kebangkitan daripada zaman kegelapan kewangan yang dihadapinya beberapa tahun dulu. 

Jika anda ingin mengetahui lebih lanjut kisah wanita ini, bagaimana beliau dan suami berjaya menguruskan kewangan dan hutang yang pada ketika itu sangat serius, Majalah Labur membawakan kepada anda semua, Puan Aisya Rahman, Perancang Kewangan berdaftar untuk berkongsi serta membantu anda semua dalam pengurusan kewangan yang efektif.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Membayar hutang dan membuat simpanan sememangnya sangat penting bagi setiap individu. Mungkin ia boleh bergantung kepada situasi masing-masing, tetapi mana satu yang lebih penting? 

Mungkin kita akan menerima pelbagai jawapan yang berbeza dari pihak penasihat kewangan mengenai hutang dan simpanan.

Kebanyakan daripada kita akan melakukan kedua-duanya, bayar hutang dan menyimpan.  Tetapi terdapat beberapa faktor untuk dipertimbangkan apabila memutuskan yang mana lebih penting. 

Tidak dapat dinafikan bahawa ia merupakan salah satu cabaran yang besar untuk memilih antara membayar hutang dan membuat simpanan. Baiklah, dalam entri kali ini kami akan kongsikan mengenai bayar hutang atau buat simpanan, mana lebih penting?

1. Kebaikan Membayar Hutang

Sebelum kita masuk kepada topik utama, harus kita fahami kenapa perlu membayar hutang dan apa kebaikannya. Ia penting kerana dapat mengurangkan jumlah faedah yang dibayar dari masa ke semasa. Justeru dengan membayar hutang juga dapat membantu masalah kewangan yang besar seperti kad kredit dengan faedah tinggi. Selain itu, skor kredit kita juga akan meningkat.

Kebaikan membayar hutang yang kedua pula adalah ia dapat menghilangkan beban yang terpaksa ditanggung. Perlu diketahui, emosi juga akan menjadi lebih stabil kerana beban hutang sudah hilang. Selain itu, tahap kesihatan mental kita juga tidak akan terganggu.

Kebaikan terakhir dalam membayar hutang adalah anda boleh memberi tumpuan sepenuhnya kepada matlamat kewangan yang lain. Jadi, segala perancangan dan impian anda dapat direalisasikan dengan ketiadaan hutang.

2. Kebaikan Membuat Simpanan

Anda juga perlu ketahui tentang kebaikan membuat simpanan sebelum kita beralih kepada topik utama. Kebaikan yang diperoleh dalam membuat simpanan adalah dapat membantu menyelesaikan masalah kewangan jika terjadi situasi yang tidak dapat dijangka. 

Antara situasi yang tidak dapat dijangka adalah kemalangan, kerosakan harta benda dan juga masalah kesihatan. Apabila mempunyai wang simpanan, anda tak pening kepala fikirkan bagaimana cara mendapatkan wang lagi untuk tampung hal yang sepatutnya.

Selain itu, membuat simpanan juga dapat membawa anda berusaha dalam mencapai matlamat yang diingini. Jadi, matlamat ini dapat direalisasikan tanpa perlu berhutang ataupun membuat hutang yang baru. Perlu diingatkan juga, semakin banyak anda membuat simpanan, maka semakin baik kehidupan anda kelak.

Bayar Hutang Atau Buat Simpanan, Mana Lebih Penting?

Dalam memilih untuk membayar hutang atau membuat simpanan, boleh dikatakan kedua-duanya mempunyai kelebihan masing-masing dalam kehidupan kita. Mungkin ada dalam kalangan kita memerlukan untuk membayar hutang terlebih dahulu dan ada juga yang memerlukan untuk membuat simpanan terlebih dahulu.

Namun, untuk membantu anda dalam memilih yang mana lebih penting, cuba lihat beberapa point ini:

1. Fikir Mengenai Situasi Pekerjaan Yang Dilakukan

Jika pekerjaan anda tidak memberikan keselesaan kepada anda, anda harus mengutamakan simpanan kecemasan. Ini kerana jika anda membayar hutang secara agresif, kemudian kehilangan pekerjaan. Anda tidak akan mempunyai simpanan walaupun anda tidak mempunyai hutang. 

Sekiranya anda mempunyai simpanan, ia boleh membantu anda mengelakkan daripada terjerumus dalam hutang sekiranya berlaku penutupan tempat kerja atau jika diberhentikan kerja.

2. Tentukan Jumlah Simpanan Yang Perlu Dibuat

Bagi menentukan jumlah yang diperlukan dalam membuat simpanan, biasanya simpanan tersebut haruslah mampu menampung 6 bulan kehidupan anda tanpa gaji. Jika ia tidak dapat menampung 6 bulan kehidupan anda, maka teruskan lagi untuk membuat simpanan. Apabila cukup jumlahnya, barulah anda boleh membayar hutang yang ada secara agresif. 

3. Kenal Pasti Jenis Hutang Yang Ada

Sesetengah hutang mempunyai kadar faedah yang sangat tinggi. Bagi anda yang mempunyai hutang dengan faedah yang tinggi perlu mengutamakan membayarnya. Namun, sekiranya jumlah hutang tersebut agak kecil, maka anda boleh mempertimbangkan untuk tidak terlalu mendesak membayarnya jika simpanan bulanan anda rendah. Jadi, simpanan bulanan juga perlu diteruskan walaupun jumlahnya RM5 sebulan.

Akhir kata, mempunyai hutang dalam jangka masa yang panjang adalah tidak wajar, kerana ia boleh menghalang kemajuan anda ke arah matlamat kewangan. 

Pada masa yang sama, anda juga tidak perlu melengahkan masa untuk membuat simpanan. Fikir dengan bijak dalam menentukan mana satu lebih penting dalam meningkatkan tahap kewangan anda untuk lebih baik lagi.

Baca juga: