Kenapa Kapas Keluaran Wilayah Xinjiang Sukar Diboikot?

Hubungan di antara Amerika Syarikat dan China sering menjadi tumpuan para pelabur dunia. Ini kerana kedua-dua kuasa besar ekonomi tersebut mempunyai pengaruh yang sangat besar menentukan kedudukan ekonomi dunia pada masa sekarang.

Seperti yang kita sedia maklum perang perdagangan antara kedua-dua buah negara ini semakin hari menjadi semakin keruh apabila kedua-dua kuasa besar ini sering melakukan sekatan perdagangan antara satu sama lain.

Kredit Gambar: Finshots

Pada artikel yang lepas, kita telah melihat bagaimana Amerika Syarikat secara rasmi telah menggubal rang undang-undang antarabangsa yang berkaitan memboikot hasil kapas yang dihasilkan oleh China di wilayah Xinjiang.

Amerika Syarikat yang mendakwa bahawa kapas yang dihasilkan adalah berasal dari pekerja buruh paksa di wilayah tersebut yang ditangkap dan dimasukan ke dalam pusat tahanan dipaksa untuk menjadi pekerja pengutip kapas.

Baca: Barat Melakukan Sekatan Terhadap China Di Atas Tuduhan Melanggar Hak Asasi Manusia

Xinjiang merupakan daerah yang terbesar menghasilkan kapas di China. Hampir 87% kapas China ini dihasilkan di Xinjiang yang menjadikan daerah itu sangat penting kepada pengeluar jenama pakaian ternama di dunia.

Kredit Gambar: BBC

Kenapa Proses Memboikot Gagal?

Perkara ini menyebabkan boikot yang dilakukan oleh Amerika Syarikat terhadap China tidak berkesan. Faktor pertama yang menyebabkan kebanyakan syarikat dari barat sukar untuk memboikot kapas tersebut adalah disebabkan harga yang ditawarkan di sana adalah sangat murah dan kapas yang dihasilkan di Xinjiang boleh dikatakan berkualiti tinggi. Tenaga kos buruh yang murah serta logistik yang lengkap menyebabkan banyak syarikat barat sukar untuk mengatakan tidak.

Selain itu juga, untuk memboikot sepenuhnya kapas yang dihasilkan di Xinjiang oleh syarikat pengeluar pakaian barat dilihat hampir mustahil. Walaupun mereka memboikot sepenuhnya kapas dari Xinjiang, mereka perlu berdepan dengan pengilang dari pihak ketiga yang menggunakan kapas dari Xinjiang untuk menghasilkan produk pakaian syarikat mereka.

Kebanyakan kilang dari pihak ketiga menggunakan produk kapas dari Xinjiang bagi menjimatkan kos pembuatan. Negara seperti Kemboja, Pakistan, Bangladesh dan Vietnam merupakan pengguna terbesar kapas yang dihasilkan di Xinjiang. Ia dilihat sangat sukar bagi syarikat barat untuk keluar dari bayangan kapas yang dihasilkan di Xinjiang.

Kerajaan China juga turut mengeluarkan amaran yang keras kepada mana-mana syarikat pakaian barat yang beroperasi di negara itu supaya tidak memboikot kapas dari Xinjiang atau mereka akan berdepan dengan tindakan yang lebih tegas terhadap mana-mana syarikat yang tidak mematuhi peraturan yang terdapat dalam negara itu.

Bakal Kehilangan Pasaran Jika Boikot Dilakukan Dalam Tempoh Yang Lama

Kebanyakan syarikat dari barat bimbang berdepan dengan tindakan tegas yang bakal dilakukan oleh China memandangkan negara tersebut merupakan pasaran terbesar bagi mereka. Dengan jumlah pendududuk seramai 1.4 billion, pasaran China merupakan pasaran yang sangat berpengaruh bagi syarikat barat.

Kredit Gambar: The Finery Report

Selain itu juga, kebanyakan rakyat China sudah mula menunjukkan sokongan terhadap negara tersebut melalui media sosial mereka. Ada di antara mereka yang membakar barangan keluaran baju syarikat negara barat yang menyokong tindakan memboikot kapas Xinjiang. Semangat kebangsaan rakyat China begitu tinggi dalam isu ini menunjukkan ia sukar bagi syarikat barat untuk terus memboikot kapas dari Xinjiang.

Sehingga hari ini, kebanyakan syarikat barat masih lagi berhati-hati dalam memboikot kapas dari Xinjiang disebabkan oleh isu sensitif di antara blok barat dan timur yang menyukarkan mereka membuat pilihan. Ibarat ditelan mati emak, diluah mati bapa.

Sumber Rujukan: CNBC

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

5 Mindset Orang Kaya Dalam Dunia Kewangan

Menjadi orang kaya adalah impian semua orang, tetapi tahukah anda bagaimana akan kehidupan mereka?

Kebanyakan daripada mereka telah bekerja keras untuk menambahkan lagi aset mereka. Orang kaya sangat bijak dalam menjadikan diri mereka kaya raya.

Mereka mencapai status kekayaan melalui usaha dan pelbagai jenis cabaran yang berliku. Mereka juga mempunyai pemikiran yang agak berbeza dalam dunia kewangan bagi membantu menjaga dan membina kekayaan mereka. Dalam entri kali ini, kami akan kongsikan mindset orang kaya dalam dunia kewangan yang patut anda contohi.

1. Mencari Jalan Menyelesaikan Masalah Yang Mendatang

Ramai orang kaya menghabiskan kira-kira 10.5 jam sebulan hidup mereka hanya untuk merancang pelaburan yang dijalankan. Oleh itu, masalah mungkin sering terjadi. Berbeza dengan kita, pasti akan mengalah dengan segera. Betul tak?

Pada mindset orang kaya,  mereka akan mencari jalan untuk menyelesaikan masalah yang datang kepada mereka. Mereka tahu sekiranya masalah tersebut tidak dapat diselesaikan dengan baik, mereka akan mengalami kerugian dalam bisnes dan pelaburan yang diceburi.

2. Sentiasa Belajar Daripada Kegagalan

Kita sememangnya sentiasa mengalami kegagalan tetapi adakah kita belajar daripada kesilapan tersebut? Jika ya, syabas! Mindset anda juga sama seperti orang kaya dalam dunia kewangan.

Orang kaya sememangnya sentiasa belajar daripada kegagalan yang diperoleh mereka terutamanya dalam bidang kewangan.  Mereka biasanya akan berwaspada dengan sebarang kesilapan yang pernah terjadi kepada bisnes mereka sebelum ini. Cara terbaik untuk belajar daripada kesilapan kita adalah dengan meletakkan diri kita di luar zon keselesaan.

3. Berani Mengambil Risiko

Risiko sentiasa memberi gambaran tentang bahaya atau ketakutan yang disebabkan oleh kekurangan pengetahuan tentang sesuatu perkara. Walaupun kebanyakan daripada kita biasanya akan lari daripada sebarang risiko, namun bagi mindset orang kaya, mereka biasanya akan berani untuk mengambil risiko. Mereka akan menukarkan mindset ketakutan kepada sesuatu yang positif.

Apabila berkaitan dengan risiko juga, orang kaya akan membuat analisis sebelum melakukan sesuatu perniagaan ataupun pelaburan. Mereka juga akan mempercayai analisisnya dan tidak akan membiarkan sesiapa sahaja mengubah keputusan mereka. Oleh itu, jangan takut untuk mengambil risiko jika anda telah membuat analisis dan yakin dengan keputusan tersebut.

4. Ingin Dikelilingi Oleh Kumpulan Yang Berfikiran Positif

Kita ketahui bahawa rakan akan mempengaruhi kehidupan kita tidak kiralah berkaitan dengan apa jua perkara. Bagi orang kaya, mindset mereka sering ingin berkawan dan dikelilingi oleh kumpulan yang mempunyai fikiran positif. Dengan berada dalam kumpulan (circle) positif, ia akan membuatkan sesiapa sahaja menjadi seperti kelompok kumpulan tersebut.

Selain itu, dengan berada dalam kelompok yang berfikiran positif akan membuat kita sentiasa berada di landasan yang betul. Mereka juga sering memastikan kita mempunyai sifat bertanggungjawab ke atas tindakan dan keputusan yang telah dibuat.

5. Bijak Dalam Mengurus Kewangan

Mindset orang kaya yang terakhir dan yang paling utama dalam dunia kewangan adalah mereka bijak menguruskan kewangan dan mereka berbelanja mengikut keperluan sahaja. 

Dalam erti kata lain, mereka tahu sempadan perbelanjaan mereka dan tidak akan berbelanja melebihi sempadan tersebut. Apa yang penting bagi orang kaya adalah untuk menjadi kaya dan bukannya kelihatan kaya.

Akhir kata, mindset orang kaya dalam dunia kewangan di atas sememangnya perlu dicontohi oleh kita semua untuk memberikan kehidupan yang baik walaupun tidak sekaya seperti jutawan. 

Mindset seperti mereka juga mampu mengubah cara anda menguruskan kewangan anda dalam semua aspek yang berkaitan dengan kewangan. Semoga dengan entri ini, ia mampu memberi sedikit sebanyak manfaat buat anda dalam mencontohi mindset orang kaya dari segi  kewangan.