Kenapa Kapas Keluaran Wilayah Xinjiang Sukar Diboikot?

Hubungan di antara Amerika Syarikat dan China sering menjadi tumpuan para pelabur dunia. Ini kerana kedua-dua kuasa besar ekonomi tersebut mempunyai pengaruh yang sangat besar menentukan kedudukan ekonomi dunia pada masa sekarang.

Seperti yang kita sedia maklum perang perdagangan antara kedua-dua buah negara ini semakin hari menjadi semakin keruh apabila kedua-dua kuasa besar ini sering melakukan sekatan perdagangan antara satu sama lain.

Kredit Gambar: Finshots

Pada artikel yang lepas, kita telah melihat bagaimana Amerika Syarikat secara rasmi telah menggubal rang undang-undang antarabangsa yang berkaitan memboikot hasil kapas yang dihasilkan oleh China di wilayah Xinjiang.

Amerika Syarikat yang mendakwa bahawa kapas yang dihasilkan adalah berasal dari pekerja buruh paksa di wilayah tersebut yang ditangkap dan dimasukan ke dalam pusat tahanan dipaksa untuk menjadi pekerja pengutip kapas.

Baca: Barat Melakukan Sekatan Terhadap China Di Atas Tuduhan Melanggar Hak Asasi Manusia

Xinjiang merupakan daerah yang terbesar menghasilkan kapas di China. Hampir 87% kapas China ini dihasilkan di Xinjiang yang menjadikan daerah itu sangat penting kepada pengeluar jenama pakaian ternama di dunia.

Kredit Gambar: BBC

Kenapa Proses Memboikot Gagal?

Perkara ini menyebabkan boikot yang dilakukan oleh Amerika Syarikat terhadap China tidak berkesan. Faktor pertama yang menyebabkan kebanyakan syarikat dari barat sukar untuk memboikot kapas tersebut adalah disebabkan harga yang ditawarkan di sana adalah sangat murah dan kapas yang dihasilkan di Xinjiang boleh dikatakan berkualiti tinggi. Tenaga kos buruh yang murah serta logistik yang lengkap menyebabkan banyak syarikat barat sukar untuk mengatakan tidak.

Selain itu juga, untuk memboikot sepenuhnya kapas yang dihasilkan di Xinjiang oleh syarikat pengeluar pakaian barat dilihat hampir mustahil. Walaupun mereka memboikot sepenuhnya kapas dari Xinjiang, mereka perlu berdepan dengan pengilang dari pihak ketiga yang menggunakan kapas dari Xinjiang untuk menghasilkan produk pakaian syarikat mereka.

Kebanyakan kilang dari pihak ketiga menggunakan produk kapas dari Xinjiang bagi menjimatkan kos pembuatan. Negara seperti Kemboja, Pakistan, Bangladesh dan Vietnam merupakan pengguna terbesar kapas yang dihasilkan di Xinjiang. Ia dilihat sangat sukar bagi syarikat barat untuk keluar dari bayangan kapas yang dihasilkan di Xinjiang.

Kerajaan China juga turut mengeluarkan amaran yang keras kepada mana-mana syarikat pakaian barat yang beroperasi di negara itu supaya tidak memboikot kapas dari Xinjiang atau mereka akan berdepan dengan tindakan yang lebih tegas terhadap mana-mana syarikat yang tidak mematuhi peraturan yang terdapat dalam negara itu.

Bakal Kehilangan Pasaran Jika Boikot Dilakukan Dalam Tempoh Yang Lama

Kebanyakan syarikat dari barat bimbang berdepan dengan tindakan tegas yang bakal dilakukan oleh China memandangkan negara tersebut merupakan pasaran terbesar bagi mereka. Dengan jumlah pendududuk seramai 1.4 billion, pasaran China merupakan pasaran yang sangat berpengaruh bagi syarikat barat.

Kredit Gambar: The Finery Report

Selain itu juga, kebanyakan rakyat China sudah mula menunjukkan sokongan terhadap negara tersebut melalui media sosial mereka. Ada di antara mereka yang membakar barangan keluaran baju syarikat negara barat yang menyokong tindakan memboikot kapas Xinjiang. Semangat kebangsaan rakyat China begitu tinggi dalam isu ini menunjukkan ia sukar bagi syarikat barat untuk terus memboikot kapas dari Xinjiang.

Sehingga hari ini, kebanyakan syarikat barat masih lagi berhati-hati dalam memboikot kapas dari Xinjiang disebabkan oleh isu sensitif di antara blok barat dan timur yang menyukarkan mereka membuat pilihan. Ibarat ditelan mati emak, diluah mati bapa.

Sumber Rujukan: CNBC

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kenali Bisnes Lain Berkaitan Lee Thiam Wah, Pengasas 99 Speedmart

Lee Thiam Wah dikenali sebagai ‘Raja Mini Mart’ dan dilahirkan pada tahun 1964 di Klang. Beliau mengalami polio semasa bayi, sehingga menyebabkan kehilangan fungsi kedua-dua belah kaki dan terpaksa menggunakan kerusi roda. Lee hanya mendapat pendidikan sekolah rendah. Namun, perkara tersebut tidak menghalang beliau untuk menjadi seorang usahawan yang berjaya.

Lee mula berjinak-jinak dalam perniagaan dengan menjual snek di tepi jalan sebelum akhirnya berjaya mengumpulkan wang yang mencukupi untuk membuka sebuah kedai runcit pada usia 23 tahun. Perkara ini kemudiannya membuka jalan kepada kerjayanya dalam industri runcit sehingga lahirnya 99 Speemart yang kita kenali hari ini. Pada 25 November 2021, 99 Speedmart telah melancarkan cawangannya yang ke-2,000, menurut laman webnya.

Kini, Lee Thiam Wah meerupakan seorang usahawan yang berpengaruh dalam industri peruncitan Malaysia serta memiliki pelbagai kepentingan perniagaan di pelbagai sektor di dalam dan luar negara. Berikut adalah beberapa contoh pegangan bisnes Lee Thiam Wah:

99 Speedmart

Penglibatan: Pengasas dan pemegang saham

99 Speedmart pertama kali dibuka pada tahun 1987 di Taman Sentosa, Klang, Selangor. Ia adalah hasil usaha Lee Thiam Wah yang memulakan perniagaan ini dengan kedai runcit kecil sebelum berkembang dan membuka banyak cawangan di seluruh Malaysia, menjadikannya salah satu rangkaian pasar mini yang paling popular di negara ini.

Burger King (Malaysia dan Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 18 Ogos 2015) dengan pegangan saham sebanyak 70% (tidak langsung) dalam Cosmo Restaurants Sdn Bhd.

Pada tahun 2015, Lee membeli rangkaian restoran makanan segera Burger King di Malaysia dan Singapura daripada Ekuiti Nasional Bhd dengan harga RM74.6 juta. Tahun 2022, syarikat melaporkan jualan sebanyak RM248 juta dan kerugian sebanyak RM1 juta.

Alliance Bank

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 5.076%

Lee Thiam Wah muncul sebagai antara pemegang saham besar dalam Alliance Bank Malaysia Bhd, menerusi Global Success Network Sdn Bhd.

Careon Pharmacy

Gambar: depkes.org

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 15 September 2020) dan pemegang saham yang besar (langsung)

Careon Pharmacy Sdn Bhd adalah rangkaian farmasi runcit yang dimiliki sepenuhnya oleh Lee Thiam Wah. Ditubuhkan pada tahun 2020, Careon Pharmacy bertujuan untuk menyediakan produk farmaseutikal dan perkhidmatan kesihatan kepada masyarakat. Tahun 2022, syarikat ini melaporkan jualan sebanyak RM20 juta dan kerugian dalam RM7 juta.

Selain Careon Pharmacy, satu lagi jenama farmasi di bawah Lee Thiam Wah adalah Medsense Pharmacy di bawah syarikat Subang Excel Healthcare Sdn Bhd. Saham syarikat ini dipegang sepenuhnya oleh Careon Pharmacy Sdn Bhd.

Ali, Muthu dan Ah Hock

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 1 Mac 2019) dan dengan pegangan saham terbesar dalam syarikat Nasi Lemak Gempak Sdn Bhd.

Lee Thiam Wah memiliki pegangan saham terbesar dalam kopitiam Ali, Muthu dan Ah Hock. Rangkaian restoran ini terkenal dengan suasana kopitiamnya dan menawarkan pelbagai masakan tempatan Malaysia dalam suasana santai. Not bad, tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM30 juta dan keuntungan dalam RM1 juta.

Radiant Globaltech (disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia)

Penglibatan: Pegangan saham sebanyak 15.40% dalam Radiant Globaltech Bhd

Lee Thiam Wah muncul sebagai pemegang saham ketiga terbesar dalam pembekal penyelesaian teknologi runcit (perkakasan dan perisian), Radiant Globaltech Bhd (RGTech). Lee memegang saham sebanyak 15.40% melalui syarikatnya iaitu Global Success Network Sdn. Bhd. Tahun 2022 syarikat melaporkan jualan sebanyak RM137 juta dan keuntungan RM9 juta.

Sumber : BursaMarketPlace

U Stars Supermarket (Singapura)

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 3 April 2023) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

The Bakery Depot Pte Ltd (Singapura)

Penglibatan: Pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Cleanwave

Penglibatan: Pengarah (dilantik pada 5 Julai 2018) dan pemegang saham yang besar (tidak langsung)

Syarikat ini terlibat dalam pengangkutan, logistik, perdagangan, pengilangan, pengedaran, import dan eksport, penyimpanan, penjualan dan pemasaran pelbagai produk penjagaan rumah dan kebersihan, produk pembersihan, kosmetik dan produk penjagaan diri.

Untuk makluman juga, 99 Speedmart ingin apungkan 17% sahamnya melalui IPO dengan anggaran RM1.5 billion. Akan tetapi IPO 99 Speed Mart yang akan dilancarkan nanti nampaknya macam tidak patuh syariah.

Sumber: Prospektus IPO 99 Speedmart

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee