7 Tabiat Buruk Kewangan Perlu Elak

Sama ada menguruskan wang sendiri atau wang perniagaan, pasti ramai antara kita yang mempunyai tabiat buruk dalam menguruskan kewangan. Tahukah anda, tabiat buruk dalam kewangan ini sebenarnya akan memberi kesan terhadap keadaan kewangan diri untuk menjadi tidak kukuh dan ada juga menjadi muflis disebabkannya. 

Walaupun dengan hanya satu tabiat buruk, kemungkinan kesannya sangat teruk pada masa akan datang. Bagi membantu mengukuhkan kewangan kita semua, mari kami kongsikan 7 tabiat buruk kewangan yang perlu kita elakkan.

1. Sentiasa Berhutang

​​

Mungkin bagi anda, berhutang adalah suatu perkara yang biasa dan ia sudah menjadi lumrah kehidupan buat masyarakat kita. Namun tahukah anda, sentiasa berhutang merupakan tabiat buruk kewangan yang perlu dielakkan. 

Sekiranya berhutang untuk dijadikan modal perniagaan, ia juga haruslah diteliti secara masak-masak sama ada jumlah tersebut relevan ataupun tidak dengan kemampuan kita untuk membayarnya.

2. Sifat Boros Berbelanja

Selain itu, tidak dinafikan lagi bahawa ramai dalam kalangan kita yang mempunyai sikap boros apabila berbelanja.  Tabiat ini juga perlu dikawal dan dielakkan agar tidak menjejaskan sumber kewangan kita. Rata-rata masyarakat kita amat cenderung boros berbelanja apabila terdapat jualan murah dan hadiah percuma.

3. Mahukan Barangan Mahal

Ada segolongan individu yang pasti mempunyai tabiat mahukan semua jenis barangan mahal. Tabiat ini juga perlu dielakkan kerana ia adalah tabiat buruk kewangan yang juga akan menjadikannya satu pembaziran besar sekiranya barangan tersebut mempunyai fungsi yang sama dengan barangan murah.

Oleh itu, sebelum membeli sesuatu barangan yang mahal, buat survey secara mendalam mengenai barangan tersebut sama ada berbaloi ataupun tidak.

4. Sentiasa Buat Majlis Besar-Besaran

Masyarakat negara kita sememangnya amat gemarkan majlis perayaan, perkahwinan ataupun hari jadi. Untuk pengetahuan anda, membuat majlis sememangnya tidak salah tetapi sekiranya majlis tersebut adalah secara besar-besaran, ia bakal memberi kesan yang buruk kepada keadaan kewangan kita. 

Ia adalah tabiat buruk yang perlu kita elakkan kerana akan mendatangkan pembaziran.

5. Mempunyai Sikap Tamak

Dalam perniagaan juga, kita semua sememangnya tidak boleh lari daripada mempunyai sikap tamak untuk memperolehi kekayaan. Tabiat ini perlu dielakkan agar tidak memberikan impak yang buruk dan dapat memberi kesan kepada perniagaan kita. Jadi, uruskan kewangan secara bijak dan jangan sesekali mempunyai sikap tamak.

6. Tidak Mempunyai Wang Simpanan

Wang simpanan akan diambil sedikit dari gaji, yang pastinya semua menunggu gaji setiap bulan untuk berbelanja dan bercuti. Akhirnya tiada wang simpanan untuk disimpan. Jadi, wang tersebut habis begitu sahaja dan ada juga yang terpaksa berhutang kerana tidak mempunyai wang yang mencukupi. 

Tabiat ini juga perlu dielakkan. Sebagai alternatif, seseorang perlu mendapatkan wang sampingan, kerja lebih masa, buat 2 kerja dalam sehari atau lakukan pelaburan simpanan supaya wang boleh bertambah.

7. Tidak Mempunyai Senarai Perbelanjaan

Tabiat buruk kewangan yang perlu kita elakkan adalah tidak mempunyai senarai perbelanjaan. Perbelanjaan kewangan dapat dikawal sepenuhnya sekiranya anda menyediakan senarai perbelanjaan untuk rujukan.

Akhir kata, dengan mengelakkan tabiat buruk tersebut,  kita akan dapat menyimpan wang atau menjana lebih banyak wang. Semoga tiada lagi tabiat buruk kewangan kita, kita dapat kecapi bebas kewangan dan mempunyai banyak simpanan wang kelak.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Masih Kaji Mekanisme Berkesan Agih Bantuan, Subsidi – Kementerian Ekonomi

KUALA LUMPUR, 30 Nov (Bernama) —  Kerajaan masih di peringkat mengkaji mekanisme bagi pengagihan bantuan dan subsidi secara paling berkesan serta mudah kepada rakyat, kata Kementerian Ekonomi.

Antara kaedah itu termasuk pengagihan menerusi e-baucar, e-dompet atau penyaluran tunai secara terus melalui akaun bank.

“Sebagai contoh, bayaran Sumbangan Tunai Rahmah secara tunai akan disalurkan terus ke dalam akaun bank penerima manakala skim-skim bantuan terpilih di bawah Jabatan Kebajikan Masyarakat pula menggunakan e-dompet.

“Bagaimanapun, penyaluran bantuan secara tunai masih perlu dipertimbangkan untuk penerima di kawasan luar bandar yang berdepan kesukaran capaian rangkaian telekomunikasi.

“Oleh itu, mekanisme ini perlu diteliti dengan lebih lanjut bagi memastikan agihan berkenaan dapat dilaksanakan dengan lebih cekap dan memudahkan penerima,” katanya dalam jawapan bertulis yang disiarkan di laman sesawang Parlimen hari ini. 

Kenyataan itu sebagai menjawab pertanyaan Tuan Azli Yusof (PH-Shah Alam) sama ada kerajaan berhasrat memperkenalkan sistem e-dompet secara menyeluruh untuk menggantikan bantuan tunai dalam pelaksanaan bantuan subsidi bersasar kepada golongan yang memerlukan barangan asas.

Menjelaskan selanjutnya, kementerian berkata selaras dengan langkah ke arah pendigitalan ekonomi, pelaksanaan ekosistem tanpa tunai seperti e-dompet juga dapat menggalakkan masyarakat untuk menggunapakai teknologi.

— BERNAMA