Ada Pengalaman Tunaikan Cek Tradisional?

Pada zaman pembayaran secara digital, sukar untuk membayangkan bahawa cek tradisional masih digunakan. Ini adalah konsep yang luar biasa memandangkan ramai pakar kewangan berpendapat bahawa hari-hari penggunaan tunai juga semakin hampir berakhir.

Menulis cek atau adalah sesuatu yang lebih mungkin anda tonton dalam filem awal tahun 90-an. Jadi adakah kaedah pembayaran menggunakan cek masih relevan pada 2022?

Mempunyai Rekod Fizikal Transaksi Adalah Meyakinkan

Bagi kebanyakan orang, terutamanya generasi yang lebih tua, cek ialah instrumen kewangan yang memberikan anda bukti nyata selepas menghantar atau menerima wang.

Ini mungkin tidak penting bagi kebanyakan orang yang terbiasa dengan akses internet dan perkhidmatan digital di hujung jari mereka, tetapi bagi mereka yang mencapai umur dewasa alam era analog, cek dipercayai mereka lebih daripada platform pembayaran dalam talian.

Cek sukar digunakan oleh pencuri

Cek juga kurang menarik kepada pencuri zaman sekarang berbanding wang tunai atau kad kredit. Cek tidak boleh ditunaikan oleh sesiapa sahaja, dan itu terlalu menyusahkan bagi seorang pencuri moden.

Cek boleh post-dated

Cek berfungsi seperti kontrak, menyatakan bahawa orang yang menerima wang itu akan dibayar jumlah yang ditentukan pada tarikh yang tercatat pada cek. Orang yang menulis cek itu tahu bahawa ia tidak boleh ditunaikan sebelum tarikh tertentu.

Ini mungkin berguna ketika membayar sewa. Anda juga mungkin memerlukan penangguhan sebelum membuat bayaran tunai kerana tidak mempunyai dana yang diperlukan dalam akaun.

Tahu Cara Nak Depositkan Cek?

Jadi, apabila anda menerima cek yang mungkin datangnya dari bos untuk gaji pertama anda, ataupun cek yang datangnya dari client perniagaan, ini adalah perkara-perkara yang perlu dibuat.

Cara tunaikan cek menggunakan Mesin Deposit Cek / Cheque Deposit Machine:

 • Perlu mempunyai akaun bank

Untuk tunaikan cek di Malaysia, anda perlu mempunyai akaun bank. Dalam hal ini, anda boleh tunaikan cek dari bank yang berbeza. Contohnya, sekiranya cek dari Maybank, anda masih boleh tunaikan ke CIMB (pastikan anda mempunyai akaun bank dengan CIMB).

 • Isikan maklumat di belakang cek

Biasanya anda perlu mengisi nama, nombor akaun bank dan nombor telefon.

 • Pergi ke Mesin Deposit Cek

Anda perlu ke mesin deposit cek dan ikuti arahan yang di tulis di skrin Mesin Deposit Cek. Nak guna mesin ini lebih kurang sama sahaja seperti nak guna Cash Deposit Machine. Antara maklumat yang perlu dimasukkan adalah seperti nombor akaun dan jumlah yang tertera atas cek. Gambar cek anda yang diimbas akan dicetak pada resit rujukan anda.

Bank akan mengambil masa beberapa hari untuk proses / clear. Pastikan depositkan cek itu sebelum jam 4 petang. Jika ia adalah cek tempatan, ia akan mengambil masa minima 1 hari bekerja. Manakala, jika ia merupakan cek luar negara anda masih perlu ke kaunter bank untuk tunaikan.

Deposit Cek Mudah Alih

Pernah terbayang suatu hari nanti kita boleh menggunakan kamera dalam telefon untuk tunaikan cek di bank?

Akan sampai suatu masa nanti wujudnya aplikasi dalam telefon untuk mengambil gambar bahagian depan dan belakang cek, dan kedua-dua imej tadi dihantar ke bank secara online tanpa perlu bersusah-susah ke cawangan atau beratur panjang di Mesin Deposit Cek.

Apakah Deposit Cek Mudah Alih?

Deposit cek mudah alih ialah perbankan mudah alih yang membolehkan anda mendepositkan cek ke akaun bank anda menggunakan peranti mudah alih anda. Daripada kaedah mendepositkan cek di Mesin Deposit Cek, di dalam kaunter, anda hanya boleh mendepositkannya ke akaun bank dari mana-mana sahaja anda berada, sama ada di rumah atau ketika bercuti di Desaru.

Sebaik sahaja anda mengimbas dan memuat naik gambar cek tadi, maklumat itu akan melalui proses encryption (penyulitan) dan dihantar ke bank.

Kelebihan Deposit Cek Mudah Alih

Mendepositkan cek menggunakan peranti mudah alih mungkin lebih mudah diakses dan kurang memakan masa berbanding masa yang diambil untuk ke bank atau mesin ATM.

Jika anda boleh menggunakan kamera pada telefon atau tablet dan tahu cara memuat turun aplikasi, maka sudah tentu tiada masalah untuk menggunakan deposit cek mudah alih ini.

Secara ringkasnya, ia:

 • Selesa.
 • Mudah digunakan.
 • Selamat.

Keburukan Deposit Cek Mudah Alih

Nampak seperti canggih, tetapi pasti terdapat beberapa potensi kelemahan. Antaranya Isu-isu teknikal, sebagai contoh, boleh menjadikannya mustahil untuk digunakan. Dan anda mungkin tidak boleh menggunakan kaedah ini jika cek yang anda perlu depositkan melebihi had yang dibenarkan oleh bank.

Teknologi ini bukan datang tanpa risiko. Si penipu atau scammer pasti akan mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi teknologi ini.

Bank Dengan Deposit Cek Mudah Alih

Di Malaysia, kita masih belum ada kaedah atau teknologi ini. Tetapi di luar Negara banyak bank telah lama menawarkan kaedah deposit cek mudah alih. Berikut ialah beberapa bank yang menawarkannya:

 • Chase Bank
 • Ally Bank
 • Bank of America
 • Capital One
 • Citibank
 • U.S. Bank
 • Wells Fargo

Mungkin dengan kewujudan bank digital nanti, kaedah terbaharu ini akan menjadi kenyataan. Baca juga 5 Permohonan Lesen Bank Digital Diluluskan

Previous ArticleNext Article

IMF Yakin Ekonomi Malaysia Akan Berkembang 5.75 Peratus Pada 2022

KUALA LUMPUR, 19 Mei (Bernama) — Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) optimis bahawa ekonomi Malaysia akan berkembang sebanyak 5.75 peratus pada 2022, dipacu oleh permintaan dalam negeri yang terpendam dan permintaan luar yang terus kukuh.

Ini sejajar dengan unjuran pertumbuhan kerajaan antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus bagi 2022. Ekonomi berkembang 3.1 peratus tahun lepas.

Dalam memberikan penilaian terhadap prospek pertumbuhan Malaysia, IMF menyatakan bahawa kadar vaksinasi yang tinggi di negara ini dan sekatan pergerakan yang terhad juga akan menyokong pengembangan ekonomi.

Namun begitu, agensi yang berpangkalan di Washington itu mengakui bahawa terdapat risiko penurunan yang besar, termasuk daripada pandemik COVID-19 dan perang di Ukraine, kesukaran serupa yang dihadapi oleh kedua-dua negara maju dan membangun di seluruh dunia.

“Pertumbuhan Malaysia diunjurkan kukuh dalam jangka sederhana walaupun risiko kesan ekonomi jangka panjang adalah nyata,” kata Lembaga Eksekutif IMF dalam kesimpulannya susulan perundingannya dengan pegawai Malaysia dalam laporan penilaian yang dikeluarkan April lalu.

IMF turut mengalu-alukan pendirian dasar monetari Malaysia yang akomodatif, kerana jangkaan inflasi diterajui dengan baik.

Justeru, IMF maklum dengan komitmen Malaysia terhadap fleksibiliti kadar pertukaran sambil menyatakan ia akan terus membantu negara dengan baik.

Ini diperkukuh lagi minggu lepas apabila Bank Negara Malaysia mengesahkan kedudukannya bahawa ia tidak akan menambat ringgit walaupun mata wang itu lemah.

Ini ialah kerana sektor perbankan masih mempunyai permodalan yang baik dan sangat cair, disokong oleh kualiti aset yang kukuh.

IMF juga berkata bahawa sektor kewangan Malaysia “kekal berdaya tahan,” dan ia digalakkan oleh pembaharuan sektor kewangan yang tertumpu pada keterangkuman, transformasi ekonomi dan ekonomi yang mampan.

Ini jelas mencerminkan konsep Keluarga Malaysia Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang memberi tumpuan kepada keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran yang bertujuan untuk membawa rakyat bersama dalam membantu negara pulih daripada pandemik COVID-19 yang melemahkan.

IMF yang mempunyai 190 negara anggota turut memuji pelaksanaan Rancangan Malaysia Ke-12 kerana ia memberi tumpuan kepada meningkatkan produktiviti buruh/guna tenaga, meningkatkan ekonomi digital dan hijau serta mengukuhkan tadbir urus fiskal.

“Ini akan membantu meminimumkan kesan ekonomi berkaitan pandemik sambil menggalakkan pertumbuhan inklusif dan penghasilan pekerjaan,” kata IMF.

IMF turut mengambil kira penilaian yang kedudukan luar Malaysia adalah sederhana lebih kukuh daripada yang dibenarkan oleh asas ekonomi dan dasar yang diingini.

IMF juga menyarankan dasar untuk mengukuhkan jaringan keselamatan sosial untuk menyokong pemulihan inklusif dan memudahkan pengimbangan semula luaran yang telah dilakukan Malaysia melalui peruntukan berkaitan COVID yang mencecah berbilion ringgit.

Melihat kembali pada tahun 2021, IMF berkata tindak balas dasar pandemik yang pantas, besar dan pelbagai serampang menyokong ekonomi.

Jumlah perbelanjaan belanjawan/peruntukan berkaitan COVID bernilai sehingga RM39 bilion (kira-kira 2.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada 2021, lebih dua kali ganda daripada belanjawan awal RM17 bilion, dan melebihi RM38 bilion yang dibelanjakan pada 2020.

Sehubungan itu, defisit kerajaan persekutuan mencapai kira-kira 6.5 peratus daripada KDNK pada 2021, lebih tinggi daripada kira-kira 5.5 defisit yang diramalkan dalam Bajet 2021.

Hutang kerajaan persekutuan dianggarkan pada 63 peratus daripada KDNK, di bawah siling hutang domestik sebanyak 65 peratus, katanya.

Ditubuhkan pada Julai 1944 selepas Kemelesetan Besar di Amerika Syarikat, IMF berusaha untuk mencapai pertumbuhan dan kemakmuran yang mampan untuk semua 190 negara anggotanya.

Ia berbuat demikian dengan menyokong dasar ekonomi yang menggalakkan kestabilan kewangan dan kerjasama monetari, yang penting untuk meningkatkan produktiviti, penciptaan pekerjaan dan kesejahteraan ekonomi.

Berita asal: IMF Yakin Ekonomi Malaysia Akan Berkembang 5.75 Peratus Pada 2022