Ada Pengalaman Tunaikan Cek Tradisional?

Pada zaman pembayaran secara digital, sukar untuk membayangkan bahawa cek tradisional masih digunakan. Ini adalah konsep yang luar biasa memandangkan ramai pakar kewangan berpendapat bahawa hari-hari penggunaan tunai juga semakin hampir berakhir.

Menulis cek atau adalah sesuatu yang lebih mungkin anda tonton dalam filem awal tahun 90-an. Jadi adakah kaedah pembayaran menggunakan cek masih relevan pada 2022?

Mempunyai Rekod Fizikal Transaksi Adalah Meyakinkan

Bagi kebanyakan orang, terutamanya generasi yang lebih tua, cek ialah instrumen kewangan yang memberikan anda bukti nyata selepas menghantar atau menerima wang.

Ini mungkin tidak penting bagi kebanyakan orang yang terbiasa dengan akses internet dan perkhidmatan digital di hujung jari mereka, tetapi bagi mereka yang mencapai umur dewasa alam era analog, cek dipercayai mereka lebih daripada platform pembayaran dalam talian.

Cek sukar digunakan oleh pencuri

Cek juga kurang menarik kepada pencuri zaman sekarang berbanding wang tunai atau kad kredit. Cek tidak boleh ditunaikan oleh sesiapa sahaja, dan itu terlalu menyusahkan bagi seorang pencuri moden.

Cek boleh post-dated

Cek berfungsi seperti kontrak, menyatakan bahawa orang yang menerima wang itu akan dibayar jumlah yang ditentukan pada tarikh yang tercatat pada cek. Orang yang menulis cek itu tahu bahawa ia tidak boleh ditunaikan sebelum tarikh tertentu.

Ini mungkin berguna ketika membayar sewa. Anda juga mungkin memerlukan penangguhan sebelum membuat bayaran tunai kerana tidak mempunyai dana yang diperlukan dalam akaun.

Tahu Cara Nak Depositkan Cek?

Jadi, apabila anda menerima cek yang mungkin datangnya dari bos untuk gaji pertama anda, ataupun cek yang datangnya dari client perniagaan, ini adalah perkara-perkara yang perlu dibuat.

Cara tunaikan cek menggunakan Mesin Deposit Cek / Cheque Deposit Machine:

 • Perlu mempunyai akaun bank

Untuk tunaikan cek di Malaysia, anda perlu mempunyai akaun bank. Dalam hal ini, anda boleh tunaikan cek dari bank yang berbeza. Contohnya, sekiranya cek dari Maybank, anda masih boleh tunaikan ke CIMB (pastikan anda mempunyai akaun bank dengan CIMB).

 • Isikan maklumat di belakang cek

Biasanya anda perlu mengisi nama, nombor akaun bank dan nombor telefon.

 • Pergi ke Mesin Deposit Cek

Anda perlu ke mesin deposit cek dan ikuti arahan yang di tulis di skrin Mesin Deposit Cek. Nak guna mesin ini lebih kurang sama sahaja seperti nak guna Cash Deposit Machine. Antara maklumat yang perlu dimasukkan adalah seperti nombor akaun dan jumlah yang tertera atas cek. Gambar cek anda yang diimbas akan dicetak pada resit rujukan anda.

Bank akan mengambil masa beberapa hari untuk proses / clear. Pastikan depositkan cek itu sebelum jam 4 petang. Jika ia adalah cek tempatan, ia akan mengambil masa minima 1 hari bekerja. Manakala, jika ia merupakan cek luar negara anda masih perlu ke kaunter bank untuk tunaikan.

Deposit Cek Mudah Alih

Pernah terbayang suatu hari nanti kita boleh menggunakan kamera dalam telefon untuk tunaikan cek di bank?

Akan sampai suatu masa nanti wujudnya aplikasi dalam telefon untuk mengambil gambar bahagian depan dan belakang cek, dan kedua-dua imej tadi dihantar ke bank secara online tanpa perlu bersusah-susah ke cawangan atau beratur panjang di Mesin Deposit Cek.

Apakah Deposit Cek Mudah Alih?

Deposit cek mudah alih ialah perbankan mudah alih yang membolehkan anda mendepositkan cek ke akaun bank anda menggunakan peranti mudah alih anda. Daripada kaedah mendepositkan cek di Mesin Deposit Cek, di dalam kaunter, anda hanya boleh mendepositkannya ke akaun bank dari mana-mana sahaja anda berada, sama ada di rumah atau ketika bercuti di Desaru.

Sebaik sahaja anda mengimbas dan memuat naik gambar cek tadi, maklumat itu akan melalui proses encryption (penyulitan) dan dihantar ke bank.

Kelebihan Deposit Cek Mudah Alih

Mendepositkan cek menggunakan peranti mudah alih mungkin lebih mudah diakses dan kurang memakan masa berbanding masa yang diambil untuk ke bank atau mesin ATM.

Jika anda boleh menggunakan kamera pada telefon atau tablet dan tahu cara memuat turun aplikasi, maka sudah tentu tiada masalah untuk menggunakan deposit cek mudah alih ini.

Secara ringkasnya, ia:

 • Selesa.
 • Mudah digunakan.
 • Selamat.

Keburukan Deposit Cek Mudah Alih

Nampak seperti canggih, tetapi pasti terdapat beberapa potensi kelemahan. Antaranya Isu-isu teknikal, sebagai contoh, boleh menjadikannya mustahil untuk digunakan. Dan anda mungkin tidak boleh menggunakan kaedah ini jika cek yang anda perlu depositkan melebihi had yang dibenarkan oleh bank.

Teknologi ini bukan datang tanpa risiko. Si penipu atau scammer pasti akan mempunyai cara tersendiri untuk mengatasi teknologi ini.

Bank Dengan Deposit Cek Mudah Alih

Di Malaysia, kita masih belum ada kaedah atau teknologi ini. Tetapi di luar Negara banyak bank telah lama menawarkan kaedah deposit cek mudah alih. Berikut ialah beberapa bank yang menawarkannya:

 • Chase Bank
 • Ally Bank
 • Bank of America
 • Capital One
 • Citibank
 • U.S. Bank
 • Wells Fargo

Mungkin dengan kewujudan bank digital nanti, kaedah terbaharu ini akan menjadi kenyataan. Baca juga 5 Permohonan Lesen Bank Digital Diluluskan

Previous ArticleNext Article

SIRIM Berkembang Ke China, Tubuh Syarikat Pensijilan Hunan SIRIM Huaseng

KUALA LUMPUR, 2 Dis (Bernama) — SIRIM Bhd kini melebarkan sayapnya ke China menerusi penubuhan Hunan SIRIM Huasheng Certification and Inspection Co Ltd, syarikat usaha sama yang menawarkan perkhidmatan pensijilan.

Pengerusi SIRIM Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali berkata syarikat di wilayah Hunan itu akan memulakan operasi pada Januari depan dengan menyediakan perkhidmatan pensijilan, khususnya standard IATF 16949, aktiviti pemeriksaan serta latihan.

“Menerusi syarikat usaha sama ini, SIRIM QAS International kini bertapak di China, terutama dalam sektor pembuatan automotif negara itu yang juga sektor terbesar dunia dengan menyumbang pengeluaran sebanyak 21 juta kereta penumpang pada 2021 selain memiliki lebih separuh daripada lokasi diperakui IATF di dunia,” katanya pada Majlis SIRIM Industri (MSI) 2022 di sini, hari ini.

Acara itu telah dirasmikan oleh Timbalan Ketua Setiausaha (Pelaburan) Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI), Datuk Bahria Mohd Tamil.

Standard IATF 16949 merujuk standard antarabangsa untuk sistem pengurusan kualiti automotif yang dibangunkan oleh Pasukan Petugas Automotif Antarabangsa (IATF), SIRIM QAS International, anak syarikat milik penuh SIRIM Berhad dan satu-satunya badan pensijilan di Asia Tenggara yang diiktiraf oleh IAFT.

Sementara itu, Presiden merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SIRIM Datuk Dr Ahmad Sabirin Arshad berkata nilai pelaburan syarikat usaha sama di China itu adalah kira-kira RM1 juta yang disasarkan dapat menjana pendapatan mencecah jutaan ringgit pada tahun-tahun mendatang susulan perkembangan pesat industri tersebut.

“Pensijilan di bawah kerjasama ini adalah bagi memastikan produk-produk yang mempunyai sijil berkaitan ke pasaran antarabangssa dan tidak hanya terhad di Malaysia,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata memandangkan China sedang melaksanakan sekatan pergerakan pada masa ini, kerja-kerja berkaitan pensijilan terbabit akan dijalankan secara jarak jauh dan akan diperluaskan selepas sekatan tersebut dilonggarkan yang dijangkakan selepas sambutan Tahun Baru Cina, tahun depan.

Mengulas MSI 2022, Ahmad Sabirin berkata acara bertemakan alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) itu merupakan program tahunan bagi mengeratkan hubungan dan kerjasama antara SIRIM, industri dan agensi kerajaan serta membantu kerajaan menjadikan ESG sebagai agenda utama.

“Kami juga bekerjasama dengan MITI untuk menghasilkan pensijilan baharu yang menggabungkan ketiga-tiga elemen ESG sebagai satu pensijilan. Malaysia mahu menerajui (usaha ini) untuk memulakan perjalanan berkaitan,” katanya.

Selain itu, Ahmad Tajuddin berkata biarpun terdapat pihak yang mungkin tidak berminat menggunapakai ESG akibat faktor salah tanggapan dan kos tinggi, organisasi sebaliknya perlu menyedari bahawa usaha bagi menjamin masa depan bukan sesuatu yang boleh diukur dengan wang.

“Saya berharap organisasi di Malaysia akan berurusan dengan SIRIM dan anak syarikat kami serta mengikuti pelbagai program serta pensijilan sebagai bukti mereka celik ESG,” katanya.

— BERNAMA