Baca 5 Buku Ini Jika Ingin Keluar Daripada Kemelut Kewangan

Kata orang, membaca adalah jambatan ilmu. Ini memang benar. Boleh dikatakan hampir semua orang yang berjaya merupakan pembaca tegar.

Bill Gates membaca 50 buah buku setahun dan Warren Buffett pula membaca 500 muka surat sehari! Mereka ini merupakan golongan bilionaire yang tidak pernah kering daripada idea.

Dari mana mereka mendapat idea untuk mengembangkan lagi empayar perniagaan mereka? Tentulah daripada pembacaan yang diamalkan setiap hari.

Dan tahukah anda? Membaca juga merupakan salah satu cara terbaik untuk kita mengutip ilmu kewangan.

Berikut merupakan 5 buah buku kewangan yang wajib kita baca tahun 2020 ini.

1. Rich Dad, Poor Dad (Robert Kiyosaki)

Kredit Gambar: Amazon

Ini merupakan di antara buku kewangan yang paling terkenal abad ini. Ia memberi panduan kepada pembaca tentang bagaimana cara menguruskan kewangan yang betul. Dan yang lagi menarik, ianya boleh diamalkan sesiapa sahaja, tua muda miskin kaya.

Penulis membuat perbandingan bapanya yang tidak begitu kaya dengan bapa kawannya yang kaya-raya. Penulis berkongsi tentang bagaimana mindset serta financial planning seseorang itu boleh mengubah hidup seseorang.

2. The Automatic Millionaire (David Bach)

Penulis memegang title jutawan seawal usia 30 tahun. Jadi, kalau kita nak bersara di usia muda, buku ini pastinya pilihan bacaan terbaik. Tips yang diberikan adalah mudah dan praktikal.

Di antaranya adalah dengan kita lebihkan simpanan berbanding perbelanjaan. Beliau turut menekankan kepentingan melaburkan 10% daripada pendapatan yang diperolehi sebagai persediaan persaraan.

3. The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan To Live and Finish Rich (David Bach)

This image has an empty alt attribute; its file name is Baca-5-Buku-Ini-Jika-Ingin-Keluar-Daripada-Kemelut-Kewangan-2-700x1079.jpg
Kredit Gambar: Amazon

Sama seperti judulnya, buku ini membekalkan tips dan maklumat kepada pembaca tentang langkah-langkah untuk mencapai kebebasan kewangan.

Apa yang menariknya, untuk mencapai kebebasan kewangan, kita tak perlu nak bersusah payah dengan bajet, bekerja keras dan sebagainya.

Macam mana tu? Ha, kalau nak tahu kenalah baca.

4. Tap Dancing To Work (Carol Loomis)

Kredit Gambar: Kobo

Buku ini berkongsi tentang cara Warren Buffett melakukan pelaburan dan juga perniagaan sejak dari awal karier beliau. Buku ini turut disarankan oleh Bill Gates kepada sesiapa sahaja yang ingin menimba ilmu pelaburan.

Bill Gates pun baca dan rekemen supaya kita baca, takkan kita nak tengok saja?

5. The Total Money Make Over (Dave Ramsey)

Kredit Gambar: Kobo

Kalau kita nak bebas daripada belenggu hutang, buku ini merupakan pilihan yang paling tepat. Ia menyediakan 7 langkah untuk membantu kita menguruskan kembali kewangan yang telah koyak.

Ia juga berkongsi mitos tentang kewangan, cara menyimpan dana kecemasan dan juga bagaimana untuk menyediakan skim persaraan.

Bagaimana? Menarik bukan? Jadi apa tunggu lagi, dapatkan buku-buku ini dari kedai buku berhampiran atau download sahaja daripada aplikasi yang tersedia.

Jadikan tahun 2020 ini sebagai tahun untuk kita menambah ilmu tentang kewangan.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/best-personal-financial-books

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Planworth Memperuntukkan Dana Pembiayaan Sebanyak RM500 Juta Untuk Memperkasa PMKS Tempatan

Kuala Lumpur, 9 Ogos 2022 – Planworth Global Factoring, institusi kewangan bukan bank untuk pemfaktoran dan Rantaian Bekalan Kewangan yang terkemuka dan terbesar telah memperuntukkan sejumlah RM 500 juta untuk membawa penyelesaian kemudahan pemfaktoran dan pembiayaan kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS). Dana tersebut bertujuan memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang menjalankan urusan Perniagaan ke Perniagaan (B2B) dan Perniagaan ke Kerajaan (B2G) dengan akses ke pembiayaan modal yang selamat dan mudah. 

Sekitar 97.4% daripada keseluruhan perniagaan di Malaysia buat masa kini terdiri daripada PMKS, dan ia juga merupakan penunjuk utama kesihatan ekonomi tempatan. Dengan memahami kesan jangka masa panjang Perintah Kawalan Pergerakan Covid-19 terhadap kebanyakan perniagaan, ramai pakar telah menyarankan pemberian sokongan kewangan yang lebih besar bagi mengukuhkan lagi usaha pemulihan PMKS pasca pandemik – sebuah matlamat yang turut disokong oleh Planworth melalui inisiatif pembiayaan ini. 

Mengenai hal ini, Ketua Pegawai Eksekutif Planworth Global Factoring, Dato Andy Kuek berkata, “Visi Planworth adalah untuk memperkasa PMKS tempatan untuk berkembang dan menyumbang kepada ekonomi negara kita dengan penyelesaian keberkesanan kos kami yang boleh diperibadikan. Setakat ini kami telah menyalurkan lebih daripada RM1 bilion kepada PMKS tempatan. Berikutan kisah-kisah kejayaan yang telah kami saksikan sendiri, kami kini memperuntukkan lebih dana untuk membantu lebih banyak PMKS dengan keperluan dokumen yang ringkas, polisi yang mesra kredit untuk PMKS, proses kelulusan yang pantas, serta penyaluran dana yang pantas tanpa perlu jaminan.”

Dengan peruntukan sebanyak RM500 juta ini, Planworth akan memperluas lagi penyelesaian pembiayaan setempat mereka yang komprehensif bagi menyediakan Surat Sokongan, Modal Kerja, Pembiayaan PO, dan Pembiayaan Pasca/Pembiayaan Invois (Post Financing/Invoice Financing) untuk memenuhi keperluan perkembangan PMKS pada setiap tahap, serta untuk keperluan pembiayaan perniagaan jangka pendek hujung-ke-hujung. Melalui penyediaan akses bagi pengaliran tunai yang selamat dan lebih pantas, Planworth membolehkan syarikat-syarikat ini memenuhi keperluan kewangan mereka dengan segera serta membiayai operasi kewangan harian mereka. 

Inisiatif ini merupakan sebahagian daripada matlamat utama Planworth dalam memperjuangkan perkembangan lanskap perniagaan tempatan dan kewangan, sebagai institusi kewangan pemfaktoran pilihan PMKS dan syarikat-syarikat pemula yang memerlukan pembiayaan. Planworth merupakan sebuah institusi kewangan yang bereputasi dan berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan untuk membiayai para kontraktor, penjual, dan pembekal kepada Kerajaan, Syarikat-syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC), dan sektor swasta. Kemudahan Pemfaktoran/Pembiayaan Invois Planworth dikecualikan daripada duti setem bermula daripada 1 Januari 2022 sehingga 31 Disember 2023, berikutan kelulusan daripada Kementerian Kewangan Malaysia. 

Dana ini masih terbuka untuk permohonan sehingga penghujung tahun 2022 tetapi tertakluk kepada ketersediaan. Sila layari https://planworthfinance.com/apply-now/ atau imbas Kod QR di bawah:

Mengenai Planworth Global Factoring

Planworth Global Factoring merupakan institusi kewangan bukan bank terbesar yang menyediakan pembiayaan pemfaktoran dan rantaian kewangan serta berdaftar dengan Kementerian Kewangan Malaysia dan ePerolehan. Penarafan kredit kepada Planworth diiktiraf oleh Experian dan CTOS. Syarikat ini menyediakan pelbagai variasi penyelesaian kewangan untuk memperkasa PMKS dan syarikat-syarikat pemula tempatan dengan akses pembiayaan yang cepat dan mudah untuk memacu cita-cita perniagaan mereka.

Planworth merupakan syarikat 100% milik rakyat Malaysia, dan sebahagian daripada Grand Columbia Group yang ditubuhkan pada tahun 1992. Planworth mempunyai pelbagai geran daripada MATRADE dan MDEC, serta mempunyai kerjasama kukuh dengan SME Bank, CEDAR dan Deutsche Factoring Bank. Planworth juga telah memenangi pelbagai anugerah, antaranya SME100 Fast Moving Companies 2021, CTOS Credit Excellence 2021, serta anugerah Singapore SME500 untuk dua tahun berturut-turut daripada 2020 sehingga 2022.