Baca 5 Buku Ini Jika Ingin Keluar Daripada Kemelut Kewangan

Kata orang, membaca adalah jambatan ilmu. Ini memang benar. Boleh dikatakan hampir semua orang yang berjaya merupakan pembaca tegar.

Bill Gates membaca 50 buah buku setahun dan Warren Buffett pula membaca 500 muka surat sehari! Mereka ini merupakan golongan bilionaire yang tidak pernah kering daripada idea.

Dari mana mereka mendapat idea untuk mengembangkan lagi empayar perniagaan mereka? Tentulah daripada pembacaan yang diamalkan setiap hari.

Dan tahukah anda? Membaca juga merupakan salah satu cara terbaik untuk kita mengutip ilmu kewangan.

Berikut merupakan 5 buah buku kewangan yang wajib kita baca tahun 2020 ini.

1. Rich Dad, Poor Dad (Robert Kiyosaki)

Kredit Gambar: Amazon

Ini merupakan di antara buku kewangan yang paling terkenal abad ini. Ia memberi panduan kepada pembaca tentang bagaimana cara menguruskan kewangan yang betul. Dan yang lagi menarik, ianya boleh diamalkan sesiapa sahaja, tua muda miskin kaya.

Penulis membuat perbandingan bapanya yang tidak begitu kaya dengan bapa kawannya yang kaya-raya. Penulis berkongsi tentang bagaimana mindset serta financial planning seseorang itu boleh mengubah hidup seseorang.

2. The Automatic Millionaire (David Bach)

Penulis memegang title jutawan seawal usia 30 tahun. Jadi, kalau kita nak bersara di usia muda, buku ini pastinya pilihan bacaan terbaik. Tips yang diberikan adalah mudah dan praktikal.

Di antaranya adalah dengan kita lebihkan simpanan berbanding perbelanjaan. Beliau turut menekankan kepentingan melaburkan 10% daripada pendapatan yang diperolehi sebagai persediaan persaraan.

3. The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan To Live and Finish Rich (David Bach)

This image has an empty alt attribute; its file name is Baca-5-Buku-Ini-Jika-Ingin-Keluar-Daripada-Kemelut-Kewangan-2-700x1079.jpg
Kredit Gambar: Amazon

Sama seperti judulnya, buku ini membekalkan tips dan maklumat kepada pembaca tentang langkah-langkah untuk mencapai kebebasan kewangan.

Apa yang menariknya, untuk mencapai kebebasan kewangan, kita tak perlu nak bersusah payah dengan bajet, bekerja keras dan sebagainya.

Macam mana tu? Ha, kalau nak tahu kenalah baca.

4. Tap Dancing To Work (Carol Loomis)

Kredit Gambar: Kobo

Buku ini berkongsi tentang cara Warren Buffett melakukan pelaburan dan juga perniagaan sejak dari awal karier beliau. Buku ini turut disarankan oleh Bill Gates kepada sesiapa sahaja yang ingin menimba ilmu pelaburan.

Bill Gates pun baca dan rekemen supaya kita baca, takkan kita nak tengok saja?

5. The Total Money Make Over (Dave Ramsey)

Kredit Gambar: Kobo

Kalau kita nak bebas daripada belenggu hutang, buku ini merupakan pilihan yang paling tepat. Ia menyediakan 7 langkah untuk membantu kita menguruskan kembali kewangan yang telah koyak.

Ia juga berkongsi mitos tentang kewangan, cara menyimpan dana kecemasan dan juga bagaimana untuk menyediakan skim persaraan.

Bagaimana? Menarik bukan? Jadi apa tunggu lagi, dapatkan buku-buku ini dari kedai buku berhampiran atau download sahaja daripada aplikasi yang tersedia.

Jadikan tahun 2020 ini sebagai tahun untuk kita menambah ilmu tentang kewangan.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/best-personal-financial-books

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Pengeluaran Akaun 3 Tidak Pengaruhi Strategi Pelaburan KWSP – CEO

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Pengeluaran daripada Akaun 3 Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tidak akan menjejaskan strategi pelaburan dana persaraan itu berikutan ia akan dilaksanakan dalam jumlah terkawal dan rangka kerja yang teratur, kata Ketua Pegawai Eksekutifnya Ahmad Zulqarnain Onn.

Beliau berkata KWSP telah menjangkakan pengeluaran sehingga RM25 bilion daripada Akaun 3 pada tahun pertama, diikuti dengan anggaran RM5 bilion pada tahun seterusnya.

“Keseluruhan aset pelaburan KWSP berjumlah RM1.2 trilion. Oleh itu, pengeluaran ini sebenarnya boleh diurus, dapat diramalkan dan tidak membimbangkan,” katanya sambil memaklumkan langkah ini tidak seperti pengeluaran sebelum ini apabila ahli KWSP telah mengeluarkan RM145 bilion daripada dana itu.

Beliau berkata demikian semasa sesi perbincangan ‘Fireside Chat 2’, yang diadakan bersempena dengan Simposium Sasana 2024 anjuran Bank Negara Malaysia.

Sesi berkenaan yang menumpukan kepada aspek simpanan persaraan dikendalikan oleh Pengarah Kanan Ekonomi dan Kewangan di Pejabat Perdana Menteri Nurhisham Hussein.

KWSP dilaporkan telah meluluskan 3.04 juta permohonan untuk mengeluarkan sebanyak RM5.52 bilion daripada Akaun 3 setakat 22 Mei, mencetuskan kebimbangan mengenai potensi peralihan portfolio pelaburan dana itu kepada aset yang sangat cair untuk memudahkan pengeluaran.

Ini, seterusnya, akan memberi kesan kepada pulangan pelaburan dana memandangkan aset yang sangat cair seringkali menjana pulangan rendah.

Mengulas selanjutnya mengenai strategi pelaburan KWSP, Ahmad Zulqarnain berkata pengagihan semula aset berisiko rendah kepada aset berisiko tinggi akan berlaku dalam pasaran domestik, namun akan dilaksanakan secara berhemat.

“Infrastruktur dalam pasaran domestik (adalah sesuatu yang boleh kami lihat), dan kami optimis mengenai bagaimana perkara ini berkembang pada masa ini.

“Segmen tertentu seperti pusat data dan logistik perindustrian sebenarnya berada dalam fasa pertumbuhan kukuh dan meletakkan modal di sini akan memberikan anda jumlah (pulangan) yang lumayan, begitu juga dengan produk semikonduktor, elektrik dan elektronik,” katanya.

KWSP mencapai pertumbuhan sebanyak 4.2 peratus tahun ke tahun pada suku pertama berakhir 31 Mac 2024 dan mengekalkan prospek optimis terhadap ekonomi domestik dan global.

— BERNAMA