Baca 5 Buku Ini Jika Ingin Keluar Daripada Kemelut Kewangan

Kata orang, membaca adalah jambatan ilmu. Ini memang benar. Boleh dikatakan hampir semua orang yang berjaya merupakan pembaca tegar.

Bill Gates membaca 50 buah buku setahun dan Warren Buffett pula membaca 500 muka surat sehari! Mereka ini merupakan golongan bilionaire yang tidak pernah kering daripada idea.

Dari mana mereka mendapat idea untuk mengembangkan lagi empayar perniagaan mereka? Tentulah daripada pembacaan yang diamalkan setiap hari.

Dan tahukah anda? Membaca juga merupakan salah satu cara terbaik untuk kita mengutip ilmu kewangan.

Berikut merupakan 5 buah buku kewangan yang wajib kita baca tahun 2020 ini.

1. Rich Dad, Poor Dad (Robert Kiyosaki)

Kredit Gambar: Amazon

Ini merupakan di antara buku kewangan yang paling terkenal abad ini. Ia memberi panduan kepada pembaca tentang bagaimana cara menguruskan kewangan yang betul. Dan yang lagi menarik, ianya boleh diamalkan sesiapa sahaja, tua muda miskin kaya.

Penulis membuat perbandingan bapanya yang tidak begitu kaya dengan bapa kawannya yang kaya-raya. Penulis berkongsi tentang bagaimana mindset serta financial planning seseorang itu boleh mengubah hidup seseorang.

2. The Automatic Millionaire (David Bach)

Penulis memegang title jutawan seawal usia 30 tahun. Jadi, kalau kita nak bersara di usia muda, buku ini pastinya pilihan bacaan terbaik. Tips yang diberikan adalah mudah dan praktikal.

Di antaranya adalah dengan kita lebihkan simpanan berbanding perbelanjaan. Beliau turut menekankan kepentingan melaburkan 10% daripada pendapatan yang diperolehi sebagai persediaan persaraan.

3. The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan To Live and Finish Rich (David Bach)

This image has an empty alt attribute; its file name is Baca-5-Buku-Ini-Jika-Ingin-Keluar-Daripada-Kemelut-Kewangan-2-700x1079.jpg
Kredit Gambar: Amazon

Sama seperti judulnya, buku ini membekalkan tips dan maklumat kepada pembaca tentang langkah-langkah untuk mencapai kebebasan kewangan.

Apa yang menariknya, untuk mencapai kebebasan kewangan, kita tak perlu nak bersusah payah dengan bajet, bekerja keras dan sebagainya.

Macam mana tu? Ha, kalau nak tahu kenalah baca.

4. Tap Dancing To Work (Carol Loomis)

Kredit Gambar: Kobo

Buku ini berkongsi tentang cara Warren Buffett melakukan pelaburan dan juga perniagaan sejak dari awal karier beliau. Buku ini turut disarankan oleh Bill Gates kepada sesiapa sahaja yang ingin menimba ilmu pelaburan.

Bill Gates pun baca dan rekemen supaya kita baca, takkan kita nak tengok saja?

5. The Total Money Make Over (Dave Ramsey)

Kredit Gambar: Kobo

Kalau kita nak bebas daripada belenggu hutang, buku ini merupakan pilihan yang paling tepat. Ia menyediakan 7 langkah untuk membantu kita menguruskan kembali kewangan yang telah koyak.

Ia juga berkongsi mitos tentang kewangan, cara menyimpan dana kecemasan dan juga bagaimana untuk menyediakan skim persaraan.

Bagaimana? Menarik bukan? Jadi apa tunggu lagi, dapatkan buku-buku ini dari kedai buku berhampiran atau download sahaja daripada aplikasi yang tersedia.

Jadikan tahun 2020 ini sebagai tahun untuk kita menambah ilmu tentang kewangan.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/best-personal-financial-books

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!