Baca 5 Buku Ini Jika Ingin Keluar Daripada Kemelut Kewangan

Kata orang, membaca adalah jambatan ilmu. Ini memang benar. Boleh dikatakan hampir semua orang yang berjaya merupakan pembaca tegar.

Bill Gates membaca 50 buah buku setahun dan Warren Buffett pula membaca 500 muka surat sehari! Mereka ini merupakan golongan bilionaire yang tidak pernah kering daripada idea.

Dari mana mereka mendapat idea untuk mengembangkan lagi empayar perniagaan mereka? Tentulah daripada pembacaan yang diamalkan setiap hari.

Dan tahukah anda? Membaca juga merupakan salah satu cara terbaik untuk kita mengutip ilmu kewangan.

Berikut merupakan 5 buah buku kewangan yang wajib kita baca tahun 2020 ini.

1. Rich Dad, Poor Dad (Robert Kiyosaki)

Kredit Gambar: Amazon

Ini merupakan di antara buku kewangan yang paling terkenal abad ini. Ia memberi panduan kepada pembaca tentang bagaimana cara menguruskan kewangan yang betul. Dan yang lagi menarik, ianya boleh diamalkan sesiapa sahaja, tua muda miskin kaya.

Penulis membuat perbandingan bapanya yang tidak begitu kaya dengan bapa kawannya yang kaya-raya. Penulis berkongsi tentang bagaimana mindset serta financial planning seseorang itu boleh mengubah hidup seseorang.

2. The Automatic Millionaire (David Bach)

Penulis memegang title jutawan seawal usia 30 tahun. Jadi, kalau kita nak bersara di usia muda, buku ini pastinya pilihan bacaan terbaik. Tips yang diberikan adalah mudah dan praktikal.

Di antaranya adalah dengan kita lebihkan simpanan berbanding perbelanjaan. Beliau turut menekankan kepentingan melaburkan 10% daripada pendapatan yang diperolehi sebagai persediaan persaraan.

3. The Automatic Millionaire: A Powerful One-Step Plan To Live and Finish Rich (David Bach)

This image has an empty alt attribute; its file name is Baca-5-Buku-Ini-Jika-Ingin-Keluar-Daripada-Kemelut-Kewangan-2-700x1079.jpg
Kredit Gambar: Amazon

Sama seperti judulnya, buku ini membekalkan tips dan maklumat kepada pembaca tentang langkah-langkah untuk mencapai kebebasan kewangan.

Apa yang menariknya, untuk mencapai kebebasan kewangan, kita tak perlu nak bersusah payah dengan bajet, bekerja keras dan sebagainya.

Macam mana tu? Ha, kalau nak tahu kenalah baca.

4. Tap Dancing To Work (Carol Loomis)

Kredit Gambar: Kobo

Buku ini berkongsi tentang cara Warren Buffett melakukan pelaburan dan juga perniagaan sejak dari awal karier beliau. Buku ini turut disarankan oleh Bill Gates kepada sesiapa sahaja yang ingin menimba ilmu pelaburan.

Bill Gates pun baca dan rekemen supaya kita baca, takkan kita nak tengok saja?

5. The Total Money Make Over (Dave Ramsey)

Kredit Gambar: Kobo

Kalau kita nak bebas daripada belenggu hutang, buku ini merupakan pilihan yang paling tepat. Ia menyediakan 7 langkah untuk membantu kita menguruskan kembali kewangan yang telah koyak.

Ia juga berkongsi mitos tentang kewangan, cara menyimpan dana kecemasan dan juga bagaimana untuk menyediakan skim persaraan.

Bagaimana? Menarik bukan? Jadi apa tunggu lagi, dapatkan buku-buku ini dari kedai buku berhampiran atau download sahaja daripada aplikasi yang tersedia.

Jadikan tahun 2020 ini sebagai tahun untuk kita menambah ilmu tentang kewangan.

Sumber Rujukan: https://www.imoney.my/articles/best-personal-financial-books

Iklan

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nabi Enggan Solat Jenazah Ke Atas Jenazah Yang Masih Berhutang

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, pernah satu ketika, didatangkan satu jenazah kepada Nabi Muhammad SAW. Lalu para sahabat meminta Baginda Nabi menyempurnakan solat (jenazah) bagi jenazah tersebut. Kemudian Baginda bertanya para sahabat:

“Adakah dia (jenazah tersebut) ada meninggalkan sesuatu?”

Sahabat menjawab tiada. Kemudian Baginda bertanya lagi;

“Adakah dia mempunyai hutang?”

Sahabat kemudian menjawab. “Ada. Jenazah masih mempunyai hutang sebanyak tiga dinar.”

Baginda terus bersabda; “Solatlah kamu ke atas temanmu ini. (Nabi enggan solat jenazah).

Lalu Abu Qatadah berkata; Wahai Rasulullah, solatlah ke atas jenazah ini kerana aku akan menanggung (melunaskan) segala hutangnya.

Mak barulah akhirnya Nabi menyempurnakan solat jenazah tersebut.

(Hadis Muttafaqun Alaih)

Beratnya Isu Hutang

Kehidupan dalam dunia hari ini hampir mustahil seseorang itu dapat hidup tanpa membuat sebarang hutang. Ada yang  berhutang kerana keperluan yang mendesak dan ada juga yang sanggup berhutang kerana ingin memenuhi kemahuan dan kehendak.

Bagaimana pandangan Islam dalam isu hutang?

Islam memandang serius permasalahan hutang bahkan sehingga ayat Al-Quran yang paling panjang sekali menceritakan tentang hutang. Satu ayat dalam satu muka surat penuh hanya memperincikan masalah hutang. Ianya terkandung pada Surah Al-Baqarah ayat 282.

Hukum Berhutang Dan Memberi Hutang Dalam Islam

Secara asasnya, memberi hutang hukumnya sunat dan sangat digalakkan kerana orang yang memberi hutang akan mendapat ganjaran yang istimewa di sisi Allah. Al-Quran juga bahkan menggalakan pemberi hutang untuk memudahkan si pemiutang dengan memberi kelonggaran supaya dapat meringkan bebannya.

Dan jika (orang yang berhutang itu) dalam kesukaran, maka berilah tangguh sampai dia berkelapangan. Dan menyedekahkan (sebahagian atau semua hutang) itu, lebih baik bagimu, jika kamu mengetahui. (Q.S. Al-Baqarah : 280)

Manakala hukum berhutang pula pada asasnya harus. Walaubagaimanapun dalam beberapa situasi yang berbeza, hukum berhutang berubah mengikut keadaan.

Pertama: Haram jika pemiutang tahu si penghutang berhutang untuk tujuan yang diharamkan seperti minum arak, judi dan sebagainya.

Kedua: Makruh sekiranya pemiutang tahu si penghutang berhutang untuk perkara yang tidak bermanfaat atau menunjuk-nunjuk, ataupun penghutang tahu dia tidak mampu membayar semula hutang tersebut.

Ketiga: Berhutang boleh jadi wajib pemiutang tahu si penghutang sangat memerlukan hutang tersebut untuk menampung hidupnya dan keluarganya dan tiada cara lain untuk dia memperolehinya kecuali dengan cara berhutang.

Walaubagaimanupun, di pihak penghutang, menjadi tanggungjawabnya untuk melunaskan semua hutang yang telah dipinjamnya. 

مَا مِنْ أَحَدٍ يَدَّانُ دَيْنًا ، فَعَلِمَ اللَّهُ أَنَّهُ يُرِيدُ قَضَاءَهُ ، إِلاَّ أَدَّاهُ اللَّهُ عَنْهُ فِي الدُّنْيَا

Maksudnya: “Tidaklah seseorang yang berhutang dan Allah mengetahui bahawa dia ingin melunaskannya, kecuali Allah akan memudahkan untuk menyelesaikannya di dunia.”

(Riwayat al-Nasa’ie, Ibn Majah dan Ahmad)

Ancaman Ke Atas Orang Yang Dengan Sengaja Enggan Membayar Hutang

1. Mati dalam keadaan berhutang, segala amal solehnya akan dijadikan sebagai ganti. Nabi pernah bersabda;

“Barangsiapa yang mati dalam keadaan masih memiliki hutang satu dinar atau satu dirham, maka hutang tersebut akan dilunaskan dengan kebaikannya (di hari kiamat nanti) kerana di sana (di akhirat) tidak ada lagi dinar dan dirham.” (Riwayat Ibnu Majah)

Itulah keadaan orang yang mati dalam keadaan masih membawa hutang dan belum juga dilunaskan, maka untuk membayarnya akan diambil dari pahala kebaikannya. Itulah yang terjadi ketika hari kiamat kerana di sana tidak ada lagi dinar dan dirham untuk melunaskan hutang tersebut.

Akhirnya habis segala kebaikan yang dilakukan di dunia kerana perlu diganti untuk ‘membayar hutangnya’ di akhirat kelak.

2. Bertemu dengan Allah di Akhirat sebagai pencuri jika dengan sengaja tidak mahu melunaskan hutang semasa di dunia. Dari Shuhaib Al Khoir, Rasulullah S.A.W bersabda:

“Siapa saja yang berhutang lalu berniat untuk tidak mahu melunaskannya, maka dia akan bertemu Allah (pada hari kiamat) dalam status sebagai pencuri.”

(Riwayat Ibnu Majah)

Haram hukumnya apabila kita dari awal semasa meminjam lagi sudah bertekad untuk sengaja tidak membayarnya.

3. Dosa hutang tidak diampunkan walaupun mati syahid.

Pada zaman Nabi, suatu ketika para sahabat duduk bersama Rasulullah S.A.W ketika sedang menguburkan jenazah.

Baginda mengangkatkan kepala baginda ke langit kemudian menepuk dahinya dengan telapak tangan kemudian berkata, “Subhaanallah, betapa berat ancaman yang diturunkan.”

Para sahabat semua diam sahaja walaupun masing-masing tertanya dengan tindakan Nabi tersebut. Hanya pada keesokan harinya baru ada sahabat yang bertanya tentang perbuatan Nabi tersebut. Lalu Baginda menjawab.

“Demi Allah jiwaku berada di tanganNya, seandainya seorang lelaki terbunuh fi sabilillah (berjihad) kemudian dihidupkan kembali kemudian terbunuh kemudian dihidupkan kembali kemudian terbunuh sementara ia punya hutang, maka ia tidak akan masuk syurga hingga selesai hutangnya.”  (Riwayat An- Nasa’i, Ahmad, Al-Hakim)

Dalam hadis yang lain, Nabi Muhammad pernah bersabda;

“Diampunkan semua dosa bagi orang mati yang terkorban syahid kecuali jika ia mempunyai hutang (kepada manusia).” (Riwayat Muslim)

Betapa besarnya dosa tidak melunaskan hutang. Hatta orang yang mati syahid ketika berjihad di jalan Allah pun tidak dibenarkan masuk syurga kerana masih berhutang, apatah lagi kita.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah patuh syariah yang menguruskan perancangan harta dan pentadbiran pusaka.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!