Jeff Bezos Berjaya Menambah Kekayaan $13 Bilion Dalam Masa 15 Minit

Hanya dalam 15 minit sahaja, pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos telah menambah kekayaan beliau sebanyak $13 bilion. Semuanya gara-gara beliau memiliki sebanyak 12% saham di dalam Amazon.

Dengan penambahan kekayaan tersebut, beliau menduduki tahkta orang terkaya di dunia selepas ianya kerap berubah di antara dirinya, Bill Gates dan juga Bernard Arnault.

Faktor utama yang menyumbang kepada penambahan kekayaan Jeff Bezos adalah peningkatan harga saham Amazon yang naik secara mendadak minggu lepas. Amazon yang berjaya membuat jualan luarbiasa pada cuti sempena sambutan tahun baru dan juga perayaan hari Krismas.

Amazon yang mengeluarkan penyata suku tahun akhir pada minggu lepas dan syarikat tersebut berjaya membuat jualan sebanyak $87 billion pada suku tahun keempat. Saham Amazon telah naik sebanyak 12% hanya dalam masa 15 minit sahaja.

Industri peruncitan Amerika Syarikat berkembang dengan pesat sejak akhir-akhir ini. Jika sebelum ini, gergasi peruncitan dunia seperti Walmart dan juga peruncitan lain bersaing sesama sendiri bagi menyediakan pengalaman pembelian yang menarik kepada pelanggan mereka; kini mereka telah mendapat persaingan yang luar biasa daripada Amazon.

Amazon telah mengubah cara tradisional membeli belah kepada era baru menggunakan e-commerce yang lebih mudah, murah dan menjimatkan masa pelanggan.

Amazon berjaya menguasai pasaran peruncitan e-commerce di Amerika Syarikat sejak akhir ini dengan penguasaan sebanyak 50%. Jualan sempena dengan cuti akhir tahun dan Krismas telah memihak kepada Amazon.

Syarikat ini telah mengambil market share yang banyak dari gergasi peruncitan seperti Walmart dan juga Target.

Jualan tahunan itu dibantu oleh strategi yang dilakukan oleh Amazon dengan memberi perhatian yang lebih terperinci terhadap Amazon Prime. Di antara langkah yang dilakukan oleh Amazon dalam menjaga pengalaman pembelian untuk Prime Member mereka adalah berjanji akan memberi penghantaran percuma kepada Prime Member jika penghantaran mengambil masa lebih daripada 24 jam dari tempoh pembelian.

Iklan

Selain itu juga, Amazon telah memperbanyakkan pusat pengumpulan barang di seluruh Amerika Syarikat. Prime member Amazon yang dipercayai seramai 150 juta seluruh dunia sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang mereka terima.

Amazon juga sedang bersaing hebat di dalam teknologi simpanan awam. Hala tuju syarikat tersebut sedikit terganggu tahun lalu akibat persaingan dengan Microsoft dalam merebut kontrak ketenteraan  yang bernilai $10 bilion yang menyaksikan Amazon tewas dalam penganugerahan kontrak tersebut kepada Microsoft.

Simpanan Awan Amazon yang lebih dikenali sebagai Amazon Web Servis (AWS) merupakan tulang belakang Amazon kerana ia merupakan punca keuntungan utama syarikat  berbanding dengan sektor perniagaan yang lain.

Amazon yang tidak berpuas hati dengan kepuusan tersebut telah membuat rayuan kepada Makahamah Perseketuan Amerika Syarikat bagi mengangguhkan kerjasama di antara Microsoft  dengan pihak Pentagon.

Selain Jeff Bezos, turut mendapat habuan dari kenaikan saham Amazon adalah bekas isteri beliau. MacKenzie yang memiliki sebanyak 4% saham saham Amazon telah menjadi wanita ke-4 terkaya di dunia dengan nilai kekayaan sebanyak $37 bilion. Sebelum ini, MacKenzie telah menjual sebanyak 200,000 unit yang bernilai $ 400 juta pada awal tahun.

Selain saham Amazon, pesaing terdekatnya di dalam sektor simpanan awam iaitu Microsoft juga mendapat kesan yang positif apabila membentangkan laporan tahunan dan menyebabkan harga saham syarikat itu meningkat. Bill Gates dan Steve Ballmer turut menambah kekayaan mereka ekoran kenaikan harga saham Microsoft.

Lain pula yang menimpa nasib pengasas Facebook iaitu Mark Zukenberg. Laporan kewangan yang dibentangkan oleh syarikat tersebut tidak menyebelahi dirinya yang menyaksikan beliau kehilangan $4 bilion apabila harga saham Facebook jatuh sebanyak 8%. Walaubagaimanpun, Mark masih lagi memegang tempat keenam orang terkaya dunia menurut perkiraan Forbes.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kisah Permulaan 7-Eleven Hampir 100 Tahun Yang Lalu

7-Eleven sangat terkenal di seluruh Malaysia sebagai sebuah francais yang maju, tetapi tak ramai yang tahu bagaimana ia telah tercipta pada awalnya. Kisah permulaan 7-Eleven ini mungkin boleh dijadikan inspirasi buat anda yang ingin berjaya dan membina network.

Sejarah 7-Eleven

7-Eleven adalah rangkaian kedai serbaneka Jepun-Amerika dengan ibu pejabatnya terletak di Dallas, Texas. Ia ditubuhkan pada tahun 1927 sebagai kedai blok ais di Dallas dengan nama Kedai Tote’m (Tote’m Store) pada tahun 1928 sehinggalah tahun 1946.

Namun kemudiannya, 70% syarikat itu telah diambil alih oleh konglomerat Jepun, Ito-Yokado pada tahun 1991, dan ianya telah disusun semula.

Pada tahun 2005, ia telah menjadi anak syarikat Seven-Eleven Japan Co. Ltd. Kini ianya berpusat di Tokyo Seven & I Holdings Co. Ltd. 7-Eleven dan beroperasi di 17 buah negara.

Setakat Jun 2019, mereka mempunyai cawangan sebanyak 68,236 buah kedai.

Kisah 7-Eleven Tercipta

Kedai yang kita kenali dengan nama 7-Eleven ini pada asalnya telah ditubuhkan pada tahun 1927 dengan nama Tote’m Store. Pada mulanya, kedai ini menjual blok ais. Blok ais tersebut digunakan bagi pemeliharaan makanan di rumah yang tidak mempunyai peti sejuk.

Selepas itu, ia telah bergabung dengan Syarikat Southland Ice yang terletak di Dallas. Tidak dapat dipastikan sama ada sebelum atau pun selepas penggabungan, salah satu kedai di sana juga mula menjual barang-barang makanan.

Pada tahun 1931, Joe C. Thompson, Sr. telah dilantik menjadi presiden Syarikat Southland Ice. Semasa Era Kemelesetan Ekonomi pada tahun tersebut, syarikat itu telah jatuh muflis. Namun tidak lama selepas itu, mereka muncul dengan idea baru iaitu lebih menekankan kepada konsep makanan dan minuman.

Iklan

Nama 7-Eleven Mula Digunakan

Pada tahun 1946, kedai-kedai mereka telah membuat rebranding dan diberi nama 7-Eleven. Nama tersebut dipilih berdasarkan waktu operasi mereka yang berlanjutan dari jam 7:00 pagi hinggalah jam 11:00 malam setiap hari.

Perkembangan 7-Eleven Dalam Konsep Francais

Sekitar tahun 1950-an, kedai 7-Eleven mula berkembang di luar Texas dan mereka mula membuka kedai 7-Eleven di kawasan pantai timur Amerika pula.

Anak lelaki Joseph Thompson telah menjadi presiden syarikat tersebut pada tahun 1961. Perniagaan mereka semakin bagus dan terus berkembang dengan pesatnya.

Tahukah anda, bermula pada tahun 1963 pula, beberapa cawangan 7-Eleven dibuka 24 jam sehari dan pada tahun berikutnya, syarikat ini mula membuka francaisnya kepada orang ramai?

Syarikat Southland Ice telah melesenkan perniagaan 7-Eleven kepada Jepun pada tahun 1973. Setahun selepas itu, terdapat 5,000 kedai 7-Eleven di seluruh dunia.

Syarikat tersebut semakin berkembang dalam penjualan makanan, minuman dan sebagainya sehinggalah ke hari ini. Kini, 7-Eleven bukanlah hanya menjual blok ais seperti zaman dahulu, tetapi telah menjual bahan makanan, barang runcit dan bermacam-macam lagi.

Yang bestnya, kedai 7-Eleven ini dibuka berhampiran dengan kita dan jarang sekali ditutup.

Sumber RujukanBritannica

Iklan

Ada Saham Tengah Peram? Jana Pendapatan Dengan Skim SBL

KUALA LUMPUR: Affin Hwang Investment Bank Bhd dengan kerjasama Bursa Malaysia Bhd hari ini melancarkan Pinjam dan Meminjam Sekuriti (SBL) bagi pelabur runcit.

Pengarah Urusan Kumpulan Affin Hwang Capital, Datuk Maimoonah Hussain, berkata produk itu bertujuan membolehkan pelabur runcit untuk mempelbagaikan pelaburan mereka.

Beliau berkata, dengan menawarkan produk berkenaan, pihaknya berharap memudahkan dagangan jualan pendek terkawal (RSS) dan aktiviti pasaran dan pada masa sama meluaskan dan menembusi bekalan SBL dalam pasaran tempatan.

Keadaan itu, katanya, akan meningkatkan penyertaan tempatan daripada aktiviti dagangan runcit dan institusi.

“Affin Hwang Investment Bank adalah peserta utama dalam lanskap SBL tempatan dengan menawarkan kepada segmen institusi dan runcit.

“Kami mula menyediakan perkhidmatan SBL pada 2017,” katanya pada pelancaran produk berkenaan di sini, hari ini.

Pelancaran SBL pelabur runcit itu membolehkan pelabur runcit meraih lebih pulangan daripada pelaburan semasa mereka.

SBL Runcit membolehkan pelabur meminjam aset yang mana mereka sudah miliki tetapi tidak mahu menjual dengan segera kepada Affin Hwang Investment, selaku peminjam.

Iklan

Ia membolehkan pelabur runcit memperoleh pendapatan faedah bagi meminjamkan aset mereka, sekali gus berpotensi mendapat lebih pulangan melebihi dividen yang lazimnya mereka peroleh.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Bursa Malaysia, Datuk Seri Tajuddin Atan, berkata pihaknya berharap lebih banyak broker mengikut langkah Affin Hwang Investment Bank meneroka segmen SBL runcit pada masa depan, sekali gus menggalakkan lebih banyak aktiviti SBL dalam pasaran modal.

Beliau berkata, dengan matlamat Bursa Malaysia menjadi peneraju pasaran ASEAN, pihaknya akan terus meningkatkan tawaran pasaran sejajar dengan pasaran maju menerusi produk dan kemudahan.

“Melangkah ke hadapan, pembangunan SBL termasuk pelan meningkatkan senarai semasa 239 saham layak bagi SBL dan jualan singkat untuk memenuhi kepelbagaian dan kecairan yang besar,” katanya.

Sumber: BH Online

Bagaimana Dengan Status Patuh Syariah?

Setakat kajian yang kami jalankan, Securities Borrowing and Lending (SBL) adalah produk konvensional yang ditawarkan oleh Affin Hwang Investment.

Manakala produk alternatif yang patuh Syariah pula dipanggil Islamic Securities Selling and Buying Negotiated Transaction (ISSBNT), yang juga ditawarkan oleh Affin Hwang Investment. Nak tahu lebih lanjut pasal ISSBNT ni, boleh layari laman web Bursa Malaysia.

Iklan

10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 (Pulangan Kaw Kaw…)

Tahun 2018 telah pun melabuhkan tirainya. Dan kami bawakan kepada anda 10 saham terbaik patuh Syariah di Bursa Malaysia untuk tahun 2018.

Bagaimana ianya dikira?

Kita ambil harga saham pada awal tahun, iaitu hari pertama dagangan untuk 2018 iaitu 2 Januari 2018 dan hari terakhir dagangan untuk 2018 iaitu 31 Disember 2018.

1. Merge Energy

Sumber: Bursa Marketplace

2. Dufu Technology Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

3. Watta Holding

Sumber: Bursa Marketplace

4. Lee Swee Kiat Group

Sumber: Bursa Marketplace

5. Caely Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

6. Pansar Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. PMB Technology

Iklan

Sumber: Bursa Marketplace

8. Supermax Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

9. Pinehill Pacific

Sumber: Bursa Marketplace

10. Sanbumi Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

Tak pernah dengar nama-nama syarikat ni?

Tapi nama-nama seperti Nestle, Dutch Lady, Ajinomoto, Top Glove mesti pernah dengar kan? Kalau nak tahu buat masa ni kita ada 689 saham syarikat yang patuh syariah tersenarai di Bursa Malaysia.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Terbaik 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance Last Year iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener,  Value Investing Screener dan banyak lagi.

Saham ni bukan sentiasa untung, rugi juga perkara biasa. Baca juga 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi 2018.

Minat nak belajar lagi?

Macam mana nak pilih saham yang baik?

Macam mana nak melabur dengan strategi yang betul?

Bila nak beli? Bila nak jual?

Haa…Kalau “0” dan tak tahu apa-apa tentang pelaburan saham patuh syariah ni, kami syorkan anda untuk hadir belajar dengan Asri Ahmad Academy , program mereka diiktiraf Bursa Malaysia-i.

Ambil langkah pertama anda, tak rugi apa pun. Sama-sama perkasakan ekonomi diri dan keluarga.

Buat permulaan boleh baca artikel ini : 15 Panduan Beginner Perlu Tahu Tentang Pelaburan Saham di Bursa Malaysia

Iklan

5 Apps dan Web Seorang Pelabur Saham Global Perlu Tahu

Alhamdulillah, semakin ramai yang berminat nak menceburi pelaburan saham di peringkat antarabangsa. Bagi membantu kita berdepan dengan cabaran pasaran saham global, jom kita dengar tips daripada Stallion Brothers mengenai 5 aplikasi telefon pintar dan laman web seorang pelabur global perlu tahu.

Gunakan Kelebihan Yang Kita Ada

Pelabur dan Internet memang tak boleh berpisah sebab internet ni macam makanan ruji untuk pelabur hari ni. Connection yang laju memang sangatlah penting bila nak trade. Kalau perlahan macam siput, memang koyak emosi. So, Stallion nak nasihatkan korang gunakan telco yang laju di lokasi yang korang selalu berada.

Lepas ada connection yang laju, pastikan Gadget anda berada pada tahap terbaik. Feedback dari student setakat ni, APPLE & HUAWEI adalah jenama paling consistent untuk TRADE menggunakan gadget. Sekarang, banyak BROKER dah ada APPs. Jadi, trade pakai gadget pon dah ok.

Selepas dah ada Internet connection yang laju dan gadget yang sesuai, korang kenalah melawat Website atau Apps yang Stallion suggest ni. Semua adalah percuma dan sangat informative! Sebelum tidur tu rajin-rajinlah scroll website ni untuk ambil mood melabur.

1. INVESTING.COM

Investing.com ni adalah ibu segala website untuk pelabur sebab kita boleh jumpa pasaran saham seluruh dunia kat situ. Dari sebesar-besar United States sampai lah sekecil-kecil Malaysia semua ada.

Dalam website ni, pergerakan saham adalah LIVE dan banyak berita terbaru ada dalam tu. Semua ni diberikan secara PERCUMA!

2. CNBC

CNBC ni adalah antara Website atau Apps yang paling berguna untuk pelabur bagi mendapatkan news yang telah diolah dengan pantas dan mudah. Kebanyakan information dalam ni adalah mudah difahami dan berbentuk ringkas.

So kalau tengah sibuk tapi masih nak tahu apa update terbaru tentang saham, CNBC adalah yang terbaik!

3. IDEAL RATINGS

Ini adalah Website yang digunakan untuk semak status shariah saham di pasaran global. Dah dapat idea nak beli apa, terus semak status kat sini. Lepas tu, baru buat kajian lebih terperinci dari segi TA atau FA.

Tips untuk guna apps ini, jangan pilih lokasi masa register atau switch on button maps kat phone korang bila guna apps ni. Sebabnya, nanti korang tak boleh akses stocks U.S.. Dia bagi list saham Bursa Malaysia je.

4. TWITTER

Selagi Donald Trump ni President of United States, korang semua WAJIB ada account Twitter sebab Donald Trump memang suka buat statement yang panas melalui Twitter.

Iklan

Setiap ayat yang dikeluarkan boleh memberi impak yang besar kepada pasaran saham dunia.

5. FACEBOOK

Yang ini memang ramai yang ada, tapi tak ramai gunakan dengan sebaiknya. Daripada sibuk layan baca komen sambil makan popcorn lebih baik korang follow posting ilmiah.

Cara mudah untuk dapatkan sharing yang ilmiah adalah korang join closed group kitorang, KUASAI PASARAN GLOBAL – JANA PENDAPATAN DALAM USD (Klik Untuk Join).

Dalam ni memang Stallion dan team akan berikan update tentang pasaran, live video market outlook dan ilmu-ilmu macam mana korang boleh jana pendapatan di pasaran global. Yang penting korang dah ada akaun CDS atau akaun trading global.

Sebenarnya ada banyak lagi website yang tersangatlah padu untuk pelabur global sebagai guidance untuk membeli dan menjual tapi memerlukan tutorial untuk anda follow step by step. Okay, masa program Seminar Melabur Saham Global nanti, Stallion akan tunjuk website yang lebih padu dan tutorial kepada anda!

Sumber: Stallion Brothers

Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Pasaran saham Amerika Syarikat, China dan juga Malaysia kelihatan sedang membuat kenaikan, rebut peluang untuk melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google, Adidas, Li-Ning dan bermacam-macam lagi.

Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

KUALA LUMPUR
MENARA PGRM
CHERAS
27 JULAI 2019
8.00 PAGI – 1.00 PETANG

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!