Jeff Bezos Berjaya Menambah Kekayaan $13 Bilion Dalam Masa 15 Minit

Hanya dalam 15 minit sahaja, pengasas Amazon iaitu Jeff Bezos telah menambah kekayaan beliau sebanyak $13 bilion. Semuanya gara-gara beliau memiliki sebanyak 12% saham di dalam Amazon.

Dengan penambahan kekayaan tersebut, beliau menduduki tahkta orang terkaya di dunia selepas ianya kerap berubah di antara dirinya, Bill Gates dan juga Bernard Arnault.

Faktor utama yang menyumbang kepada penambahan kekayaan Jeff Bezos adalah peningkatan harga saham Amazon yang naik secara mendadak minggu lepas. Amazon yang berjaya membuat jualan luarbiasa pada cuti sempena sambutan tahun baru dan juga perayaan hari Krismas.

Amazon yang mengeluarkan penyata suku tahun akhir pada minggu lepas dan syarikat tersebut berjaya membuat jualan sebanyak $87 billion pada suku tahun keempat. Saham Amazon telah naik sebanyak 12% hanya dalam masa 15 minit sahaja.

Industri peruncitan Amerika Syarikat berkembang dengan pesat sejak akhir-akhir ini. Jika sebelum ini, gergasi peruncitan dunia seperti Walmart dan juga peruncitan lain bersaing sesama sendiri bagi menyediakan pengalaman pembelian yang menarik kepada pelanggan mereka; kini mereka telah mendapat persaingan yang luar biasa daripada Amazon.

Amazon telah mengubah cara tradisional membeli belah kepada era baru menggunakan e-commerce yang lebih mudah, murah dan menjimatkan masa pelanggan.

Amazon berjaya menguasai pasaran peruncitan e-commerce di Amerika Syarikat sejak akhir ini dengan penguasaan sebanyak 50%. Jualan sempena dengan cuti akhir tahun dan Krismas telah memihak kepada Amazon.

Syarikat ini telah mengambil market share yang banyak dari gergasi peruncitan seperti Walmart dan juga Target.

Jualan tahunan itu dibantu oleh strategi yang dilakukan oleh Amazon dengan memberi perhatian yang lebih terperinci terhadap Amazon Prime. Di antara langkah yang dilakukan oleh Amazon dalam menjaga pengalaman pembelian untuk Prime Member mereka adalah berjanji akan memberi penghantaran percuma kepada Prime Member jika penghantaran mengambil masa lebih daripada 24 jam dari tempoh pembelian.

Selain itu juga, Amazon telah memperbanyakkan pusat pengumpulan barang di seluruh Amerika Syarikat. Prime member Amazon yang dipercayai seramai 150 juta seluruh dunia sangat berpuas hati dengan perkhidmatan yang mereka terima.

Amazon juga sedang bersaing hebat di dalam teknologi simpanan awam. Hala tuju syarikat tersebut sedikit terganggu tahun lalu akibat persaingan dengan Microsoft dalam merebut kontrak ketenteraan  yang bernilai $10 bilion yang menyaksikan Amazon tewas dalam penganugerahan kontrak tersebut kepada Microsoft.

Simpanan Awan Amazon yang lebih dikenali sebagai Amazon Web Servis (AWS) merupakan tulang belakang Amazon kerana ia merupakan punca keuntungan utama syarikat  berbanding dengan sektor perniagaan yang lain.

Amazon yang tidak berpuas hati dengan kepuusan tersebut telah membuat rayuan kepada Makahamah Perseketuan Amerika Syarikat bagi mengangguhkan kerjasama di antara Microsoft  dengan pihak Pentagon.

Selain Jeff Bezos, turut mendapat habuan dari kenaikan saham Amazon adalah bekas isteri beliau. MacKenzie yang memiliki sebanyak 4% saham saham Amazon telah menjadi wanita ke-4 terkaya di dunia dengan nilai kekayaan sebanyak $37 bilion. Sebelum ini, MacKenzie telah menjual sebanyak 200,000 unit yang bernilai $ 400 juta pada awal tahun.

Selain saham Amazon, pesaing terdekatnya di dalam sektor simpanan awam iaitu Microsoft juga mendapat kesan yang positif apabila membentangkan laporan tahunan dan menyebabkan harga saham syarikat itu meningkat. Bill Gates dan Steve Ballmer turut menambah kekayaan mereka ekoran kenaikan harga saham Microsoft.

Lain pula yang menimpa nasib pengasas Facebook iaitu Mark Zukenberg. Laporan kewangan yang dibentangkan oleh syarikat tersebut tidak menyebelahi dirinya yang menyaksikan beliau kehilangan $4 bilion apabila harga saham Facebook jatuh sebanyak 8%. Walaubagaimanpun, Mark masih lagi memegang tempat keenam orang terkaya dunia menurut perkiraan Forbes.

Sumber Rujukan:

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Janice Bryant Howroyd: Wanita Pertama Di Amerika Syarikat Yang Mengasaskan Syarikat Bernilai Bilion Dolar

Mengurus dan membangunkan syarikat yang mempunyai market capitalizatian melebihi USD1 bilion adalah perkara yang biasa bagi syarikat yang berpangkalan di Amerika Syarikat. Tetapi amat jarang jika pengasas syarikat adalah merupakan seorang wanita yang berasal dari keturunan Afrika Amerika, ia merupakan sesuatu yang amat luar biasa sekali.

Ini kerana kebiasaanya perniagaan yang besar ini dimonopoli oleh golongan lelaki berkulit putih.

Mari kita kenali seorang tokoh wanita kulit hitam yang pertama di Amerika Syarikat yang berjaya mengasas dan menguruskan syarikat yang bertaraf bilion dolar dari segi market capitalization.

Wanita tersebut adalah Janice Bryant Howroyd yang dilahirkan pada tahun 1952 di North Carolina. Beliau mempunyai 11 orang adik-beradik dan merupakan anak ke-4.

Pada tahun 1960-an ketika era perkauman masih lagi tebal di Amerika Syarikat, beliau dan keluarga lain yang berkulit hitam telah terkena tempiasnya. Janice mempunyai semangat yang kental ketika usia remaja dengan lantang melawan ketidakadilan yang berlaku di dalam masyarakat Amerika Syarikat pada ketika itu.

Ketika itu, masih lagi terdapat sekolah yang mengasingkan pelajar berdasarkan warna kulit. Sekolah ini masih lagi dibenarkan pada era ini yang menyebabkan ramai kaum kulit hitam berjuang untuk mendapatkan keadilan bagi bangsa mereka di Amerika Syarikat.

Beliau seterusnya telah berjaya melanjutkan pengajianya ke peringkat yang lebih tinggi iaitu ke peringkat universiti di dalam bidang kesusasteraan Bahasa Inggeris.

Selepas tamat pengajian, Janice bekerja sebagai setiausaha untuk sebuah syarikat majalah hiburan di syarikat milik abang iparnya yang terletak di California. Di sinilah beliau terdedah dengan pelbagai cabang perniagaan termasuk yang ada di dalam bidang hiburan, seperti pelancongan, perniagaan dan sebagainya.

Kredit Gambar: Pinterest

Janice yang menimba banyak pengalaman telah mengambil keputusan untuk menubuhkan perniagaannya sendiri.

Beliau menubuhkan sebuah syarikat yang bernama ActOne Group yang fokus sebagai agensi mencari pekerja. Syarikatnya itu menyediakan perkhidmatan untuk syarikat lain dalam mendapatkan pekerja yang berkualiti tinggi.

Janice bermula dengan modal sebanyak USD1,500 dengan USD900 dipinjamkan oeh ibunya untuk menyewa sebuah pejabat kecil di Beverly Hills, California pada tahun 1978.

Beliau terus berusaha keras untuk membawa syarikatnya ke persada dunia. Di antara strategi pertama yang digunakannya untuk mendapatkan pelanggan adalah dengan memberi perkhidmatan yang terbaik sehingga pelanggan itu mengesyorkan perkhidmatan yang disediakan oleh syarikatnya itu kepada kenalan mereka.

Usahanya itu berhasil apabila syarikatnya semakin maju sehingga menjadi sebuah syarikat yang bertaraf bilion dolar. Syarikatnya kini mempunyai seramai 2,600 orang pekerja dan mempunyai 19 cawangan di seluruh dunia.

Kredit Gambar: Amazon

Beliau juga kini mempunyai 17,000 pelanggan yang telah menggunakan perkhidmatan yang disediakannya.

Salah satu rahsia kejayaan yang beliau kongsikan adalah dengan mempunyai matlamat yang jelas. Janice juga memberi motivasi kepada para pekerjanya supaya mereka sedar bahawa mereka adalah aset syarikat yang berharga.

Selain daripada itu, beliau juga mengajar para pekerjanya supaya berdikari untuk mencapai matlamat yang ditetapkan oleh syarikat. Sekiranya pekerja bekerja dengan penuh semangat dan berdedikasi, kejayaan akan mudah dicapai oleh mereka dan secara lumrahnya syarikat juga akan berjaya.

Kita boleh membuat kesimpulan bahawa kejayaan ini bukan berasal daripada warna kulit, keturunan atau agama. Tetapi ianya hasil kerja keras dan tidak mengenal erti berputus asa.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!