Hukum Waris Menggunakan Pampasan Insurans Konvensional Yang Ditinggalkan Arwah

Hari ini, ketika mana produk-produk takaful sudah semakin banyak dan bertambah baik; masih terdapat segelintir umat Islam di Malaysia yang mengambil produk Insurans (nyawa) Konvensional.

Ada 15 syarikat takaful beroperasi di Malaysia yang menawarkan pelbagai produk yang kompeten dan komprehensif. Yang terbaru adalah FWD Takaful.

Jadi kita dah ada banyak pilihan, mengapa masih pilih yang haram?

Sumber: Bank Negara Malaysia

“Sama saja insurans dan takaful ni, istilah saja yang berbeza.”

“Cuba bandingkan harga insurans dengan takaful, rugi je bayar takaful sebab lagi mahal.”

“Tapi produk insurans ni kami laburkan ke dalam dana patuh syariah.”

Ini antara dialog ejen insurans yang cuba mengelirukan masyarakat. Lebih malang, ejen-ejen insurans ini ada juga dari kalangan Islam!

Memang tak dinafikan ada beberapa produk insurans yang lebih murah harganya jika dibandingkan dengan produk takaful. Tapi hukum Allah tidak boleh dipermainkan.

Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-16 telah memutuskan bahawa insurans nyawa adalah haram dan sebagai suatu muamalah yang fasad (rosak) kerana aqad(kontrak)nya tidak sesuai dengan prinsip-prinsip Islam iaitu:

  1. Mengandungi gharar (ketidak-tentuan)
  2. Mengandungi unsur judi
  3. Mengandungi muamalah riba

Insurans konvesional hukumnya haram. Haram untuk dibeli oleh pelanggan dan haram juga kepada ejen untuk mempromosikannya. Boleh rujuk kepada hasil Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan.

Permasalahan Pampasan Insurans Konvensional Sebagai Harta Tak Patuh Syariah

Masa kita ambil insurans atau takaful hayat, kita perlu letakkan satu nama (waris) sebagai penerima pampasan. Ia dinamakan sebagai penama.

Walaupun dari segi istilahnya sama iaitu penama, tetapi dari sudut hukumnya adalah jauh berbeza.

Penama dalam insurans hanyalah wasi (pentadbir harta). Manakala, penama dalam takaful pula boleh jadi wasi (pentadbir harta) atau boleh jadi benefisiari (pemilikan penuh), bergantung pada pemilihan yang dibuat oleh pemilik polisi semasa hayatnya.

Disebabkan insurans konvensional adalah suatu muamalah yang tidak patuh syariah di atas faktor yang telah dinyatakan, maka pampasan polisi insurans konvensional yang diterima oleh waris juga jatuh sebagai harta tidak patuh syariah.

Harta tidak patuh syariah, terkeluar daripada senarai harta pusaka bagi si mati. Maka waris yang diletakkan sebagai penama perlu uruskan ikut tatacara urusan wang tak patuh syariah dan bukan harta pusaka.

Bagaimana Nak Uruskan Wang Tak Patuh Syariah?

Menurut hasil Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada bulan April 2011, hanya jumlah pokok yang dibayar arwah semasa hidupnya sahaja yang boleh diambil dan diuruskan sebagai harta pusaka arwah yang perlu diagihkan mengikut faraid.

Manakala pampasan polisi insurans tersebut perlu dilupuskan dan disucikan dengan cara menyerahkannya kepada Baitul Mal atau didermakan untuk kegunaan masyarakat umum, khusunya untuk fakir miskin.

Walaubagaimapun, sekiranya waris kepada pembeli polisi insurans tersebut, (isteri atau anak-anak) dikategorikan sebagai golongan fakir dan miskin, maka hukumnya adalah harus bagi mereka untuk mengambil wang pampasan polisi insurans konvensional tersebut dengan jumlah sekadar keperluan sahaja.

Kadar keperluan mereka perlu disahkan oleh pihak berkuasa atau Jawatankuasa Kariah kawasan berkenaan.

Segera Bertukar Ke Takaful

Nasihat peribadi saya kepada mereka yang masih mencarum dengan polisi insuran konvensional, cepat-cepatlah bertukar kepada syarikat takaful.

Adakah berbaloi setelah membayar bertahun-tahun polisi insurans nyawa tetapi apabila meninggal dunia, anak dan isteri kita hanya boleh mengambil sebahagian kecil sahaja daripada wang pampasan tersebut?

Sekiranya waris ambil dan gunakan juga pampasan insurans tersebut, maka telah jatuh haram hukumnya dan menjadi tidak berkat wang dan harta yang mereka miliki.

Sebagai penutup, marilah kita sama-sama renung dan fahamkan sebuah hadis riwayat At-Thabrani;

عن أنس بن مالك عن النبي صلى الله عليه و سلم قال : ] طَلبُ الحَلالِ وَاجِبٌ على كلِ مُسلِم

Maksudnya: Daripada Anas bin Malik meriwayatkan dari Rasulullah SAW, bersabda; “Mencari yang halal adalah suatu kewajipan ke atas setiap Muslim”.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang perunding harta pusaka di bawah Syarikat Pusaka KUDS Sdn Bhd. Selain aktif menulis perkongsian mengenai urus pusaka di Facebook, beliau kadangkala menerima jemputan untuk memberikan ceramah umum berkaitan urus harta pusaka.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kempen Takaful4All Dorong Kadar Penembusan Takaful Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 9 Mei (Bernama) — Kempen Takaful4All yang diperkenalkan oleh Persatuan Takaful Malaysia (MTA) hari ini bersedia untuk meningkatkan kadar penembusan takaful di negara ini.

Ketua Pegawai Eksekutif MTA Mohd Radzuan Mohamed berkata sebanyak 18 pengendali takaful dan takaful semula akan menyertai kempen ini untuk meningkatkan kesedaran berhubung konsep dan manfaat takaful serta mempromosikan celik kewangan menerusi jerayawara, pertandingan dan libat urus merentasi pelbagai platform.

Pandemik Covid-19 pada asasnya telah meningkatkan kesedaran terhadap keperluan perlindungan melalui “jaringan keselamatan” bagi mengimbangi segala kemungkinan.

“Pada masa ini, kami mempunyai 20 peratus bahagian pasaran dalam takaful am dan keluarga. Kami berharap kempen ini akan membantu meningkatkannya secara lebih pantas dan memperoleh bahagian pasaran yang signifikan dalam tempoh tiga hingga lima tahun akan datang,” katanya kepada pemberita selepas pelancaran Takaful4All pada majlis rumah terbuka LipLapLipLap Raya di sini hari ini.

Menurut laporan tahunan MTA, perniagaan takaful am merekodkan kenaikan 21.1 peratus bagi jumlah sumbangan kasar perniagaan kepada RM4.64 bilion pada 2022 daripada RM3.83 bilion pada 2021.

Laporan itu menjelaskan, industri takaful keluarga mencatatkan kadar penembusan sebanyak 20.1 peratus pada 2022 berbanding 18.6 peratus pada 2021.

Mohd Radzuan berkata inisiatif Takaful4All tercetus selepas banjir melanda Johor pada tahun ini dan antara aktiviti yang dijadualkan bagi kempen tersebut adalah Takaful In Campus, Takaful Masuk Kampung dan Takaful Hi-5.

MTA turut memperkenalkan logo rasmi Takaful4All dan laman web baharunya untuk memperkukuh kehadiran digital persatuan itu dan menyediakan akses kepada maklumat dan sumber untuk ahli, pelanggan dan orang ramai.

Menurutnya laman web baharu itu akan menyediakan artikel dan alatan interaktif, daripada berita dan acara sehinggalah kepada sumber dalam talian untuk sesiapa yang berminat dalam industri takaful dan misi MTA.

— BERNAMA