Bil Elektrik Tinggi? Semak Bil TNB Terkini Dan Terdahulu Dengan myTNB Portal Online

Ada yang merungut dengan mengatakan bil elektrik mereka tinggi daripada biasa. Tapi berapa banyak beza dengan bil sebelum ini?

Ada pula urusan yang memerlukan kita mendapatkan transaksi atau bil bayaran TNB terkini dan terdahulu, tetapi bagaimana caranya untuk menyemak segala bil jika semua bil-bil tidak disimpan?

“Aduh, saya pun pening fikirkan cara untuk semak bil bayaran bulan ini, sebab bil yang terima hari tu sudah hilang. Tak tahu nak bayar berapa”

Eh, sampai tak ingat pula berapa nak bayar. Tak perlu susah-susah nak fikir, sebenarnya kita boleh buat semakan melalui Portal Online myTNB sahaja. Jom lihat cara-cara semak bil TNB terkini dan terdahulu.

Proses Pendaftaran

1. Daftar di https://www.mytnb.com.my/

Layari laman web myTNB, pilih bahagian daftar portal myTNB. Kemudian, lihat bahagian atas yang tertulis Register. Pilih register di TNB Account.

Klik dan isi maklumat pendaftaran anda seperti nama, nombor kad pengenalan, emel, kata laluan dan tekan Create Account.

2. Pengesahan Emel

Semak emel anda, Portal TNB akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk mengesahkan pendaftaran. Anda perlu masuk ke emel anda dan tekan pautan pengesahan yang diberi.

Setelah akaun anda berjaya disahkan, anda boleh terus masuk di portal TNB dengan mengisi emel serta kata laluan yang diletakkan tadi.

3. Setting Akaun

Sebelum membuat semakan bil, anda harus kemaskini akaun anda dengan memasukkan maklumat penting seperti nombor akaun TNB yang tertera pada bil anda setiap bulan, iaitu 14 digit bagi No Akaun Lama dan 12 digit bagi No Akaun Baru.

Pergi ke bahagian Dashboard dan Manage Account. Pilih Own Account dan klik Add Account. Kemudian isi no akaun tnb anda. Jika anda guna banyak nombor akaun, ulang step no 3 ini.

Cara Semak Bil TNB Terkini

4.  Manage Account

Pergi ke bahagian Dashboard seperti biasa dan klik View Detail.  Anda boleh melihat jumlah bil terkini, tarikh dan maklumat penting yang harus anda tahu mengenai bil anda pada bulan tersebut.

Anda juga boleh ke tab Manage Account dan semak secara terperinci dengan menekan Account Information.

KreditMySumber

Cara Semak Bil TNB Terdahulu

5.  Manage Account

Sama seperti tadi, anda balik ke Dashboard dan pergi ke Manage Account, kemudian akan lihat Own Account. Dari Own Account, klik View di bahagian Action.

6.  Billing And Payment History

Di bahagian Manage Account pula, anda boleh masuk ke Billing and payment history untuk melihat bil-bil tnb anda terdahulu. Anda dapat melihat bil mengikut bulan-bulan lepas beserta jumlahnya.

Klik Print untuk melihat secara jelas dan lebih terperinci.

KreditHasrulHassan

Anda juga boleh install aplikasi myTNB di dalam telefon bimbit anda dengan mudah dan cepat. Boleh muat turun di Google Play Store dan Apple App Store.

Gunakan dari telefon bimbit pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada. Mudah kan?

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga: