Bil Elektrik Tinggi? Semak Bil TNB Terkini Dan Terdahulu Dengan myTNB Portal Online

Ada yang merungut dengan mengatakan bil elektrik mereka tinggi daripada biasa. Tapi berapa banyak beza dengan bil sebelum ini?

Ada pula urusan yang memerlukan kita mendapatkan transaksi atau bil bayaran TNB terkini dan terdahulu, tetapi bagaimana caranya untuk menyemak segala bil jika semua bil-bil tidak disimpan?

“Aduh, saya pun pening fikirkan cara untuk semak bil bayaran bulan ini, sebab bil yang terima hari tu sudah hilang. Tak tahu nak bayar berapa”

Eh, sampai tak ingat pula berapa nak bayar. Tak perlu susah-susah nak fikir, sebenarnya kita boleh buat semakan melalui Portal Online myTNB sahaja. Jom lihat cara-cara semak bil TNB terkini dan terdahulu.

Proses Pendaftaran

1. Daftar di https://www.mytnb.com.my/

Layari laman web myTNB, pilih bahagian daftar portal myTNB. Kemudian, lihat bahagian atas yang tertulis Register. Pilih register di TNB Account.

Klik dan isi maklumat pendaftaran anda seperti nama, nombor kad pengenalan, emel, kata laluan dan tekan Create Account.

2. Pengesahan Emel

Semak emel anda, Portal TNB akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk mengesahkan pendaftaran. Anda perlu masuk ke emel anda dan tekan pautan pengesahan yang diberi.

Setelah akaun anda berjaya disahkan, anda boleh terus masuk di portal TNB dengan mengisi emel serta kata laluan yang diletakkan tadi.

3. Setting Akaun

Sebelum membuat semakan bil, anda harus kemaskini akaun anda dengan memasukkan maklumat penting seperti nombor akaun TNB yang tertera pada bil anda setiap bulan, iaitu 14 digit bagi No Akaun Lama dan 12 digit bagi No Akaun Baru.

Pergi ke bahagian Dashboard dan Manage Account. Pilih Own Account dan klik Add Account. Kemudian isi no akaun tnb anda. Jika anda guna banyak nombor akaun, ulang step no 3 ini.

Cara Semak Bil TNB Terkini

4.  Manage Account

Pergi ke bahagian Dashboard seperti biasa dan klik View Detail.  Anda boleh melihat jumlah bil terkini, tarikh dan maklumat penting yang harus anda tahu mengenai bil anda pada bulan tersebut.

Anda juga boleh ke tab Manage Account dan semak secara terperinci dengan menekan Account Information.

KreditMySumber

Cara Semak Bil TNB Terdahulu

5.  Manage Account

Sama seperti tadi, anda balik ke Dashboard dan pergi ke Manage Account, kemudian akan lihat Own Account. Dari Own Account, klik View di bahagian Action.

6.  Billing And Payment History

Di bahagian Manage Account pula, anda boleh masuk ke Billing and payment history untuk melihat bil-bil tnb anda terdahulu. Anda dapat melihat bil mengikut bulan-bulan lepas beserta jumlahnya.

Klik Print untuk melihat secara jelas dan lebih terperinci.

KreditHasrulHassan

Anda juga boleh install aplikasi myTNB di dalam telefon bimbit anda dengan mudah dan cepat. Boleh muat turun di Google Play Store dan Apple App Store.

Gunakan dari telefon bimbit pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada. Mudah kan?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Rancangan Malaysia Kesebelas (RMK-11) – Sejauh Mana Pelaksanaannya?

Pada hari Khamis 18 Oktober 2018 yang lalu, Perdana Menteri Malaysia Tun Dr Mahathir Mohamad telah pun membentangkan Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) 2016-2020: Keutamaan dan Peneklanan Baharu di Bangunan Parlimen.

Tapi sebelum itu, apa kata kita recap semula apa itu RMK-11 ini:

Sumber: Astro Awani

Sekarang dah tahu apa itu RMK-11, apa kata kita dengar kupasan Kajian Separuh Penggal tersebut daripada pihak Kapital.my.

Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) 2016-2020 yang dibentangkan oleh Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad bukanlah sekadar memberi perincian pencapaian pelan pembangunan tetapi juga mahu menyatakan keutamaan kerajaan yang baru untuk memacu kemajuan Malaysia.

Dalam sesi pembentangan itu, Tun Mahathir telah menggariskan enam tunjang utama dalam RMK11 iaitu mereformasi tadbir urus ke arah meningkatkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan awam, memperkukuh pembangunan inklusif dan kesejahteraan rakyat, menuju ke arah pembangunan wilayah yang seimbang, memperkasa modal insan, mempertingkat kemampanan alam sekitar melalui pertumbuhan hijau dan memperkukuh pertumbuhan ekonomi.

Antara perkara yang ditekankan dalam pembentangan RMK11 ini ialah pembaharuan institusi dengan amalan tadbir urus dan polisi yang baik bagi menarik pelabur kembali ke Malaysia. Tun Mahathir  menyatakan akan memberi keutamaan dan penekanan baru dalam mereformasi tadbir urus bagi meningkatkan ketelusan dan kecekapan perkhidmatan awam.

Menteri Hal Ehwal Ekonomi, Datuk Seri Azmin Ali turut dipetik berkata bahawa kerajaan sebelum ini gagal mencapai sasaran mereka kerana ketirisan dan juga rasuah. Oleh itu, pembaharuan tadbir urus adalah penting bagi memulihkan kembali keyakinan pelabur untuk datang ke Malaysia.

“Dan antara tonggak terpenting dalam Kajian Separuh Penggal RMK11 untuk memastikan urus tadbir yang baik kerana dengan urus tadbir ini dapat jamin keyakinan baru di kalangan pelabur asing untuk kembali semula ke Malaysia dan dapat menjana pertumbuhan. Dan dengan pertumbuhan kita dapat agih kekayaan secara adil dan saksama,” ujar Azmin Ali.

Kredit: The Star

Antara perkara yang menjadi tumpuan daripada sesi pembentangan ini adalah pengumuman tempoh perkhidmatan jawatan Perdana Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri yang dihadkan kepada dua penggal sahaja bagi mereformasikan sistem politik.

Menurut Tun Mahathir lagi, bagi pelantikan jawatan utama di Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Jabatan Audit Negara dan Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, kerajaan akan menubuhkan sebuah jawatankuasa pemilih yang akan bertanggungjawab bagi memperaku pelantikan jawatan-jawatan penting ini.

“Suruhanjaya tertentu seperti SPRM dan SPR akan juga bertanggungjawab secara langsung kepada Parlimen. Langkah segera untuk mereformasi sistem politik juga akan dilaksanakan. Tempoh perkhidmatan jawatan Perdana Menteri, Menteri Besar dan Ketua Menteri akan dihadkan kepada dua penggal. Perdana Menteri juga tidak akan memegang portfolio lain,” ujar Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad sewaktu sesi pembentangan RMK11.

Kredit: Kosmo

Antara perkara lain yang bakal dilaksanakan lagi dalam tempoh RMK11 ini ialah pengembalian semula Akta Perkhidmatan Parlimen 1963 untuk mempertingkatkan kuasa autonomi Parlimen.

Selain itu, kerajaan juga mahu memerangi rasuah secara menyeluruh dalam sektor awam dan juga swasta. Antara langkah yang bakal diambil ialah dengan mentransformasi SPRM untuk menjadi sebuah badan bebas sepenuhnya di samping akan mengkaji semula Akta SPRM secara menyeluruh.

Kerajaan juga akan menilai kembali Akta Perlindungan Saksi 2009 dan Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010 bagi mempertingkatkan undang-undang pencegahan rasuah.

Menurut laporan RMK11 ini, institusi sekarang masih kekurangan semak dan imbang (check and balance) antara executive, legislative dan judiciary. Pengasingan kuasa adalah asas penting bagi membendung penumpuan kuasa pada sesetengah bahagian dalam kerajaan sahaja. Disebabkan hal itu, pekerja perkhidmatan awam yang memegang jawatan-jawatan sensitif akan diwajibkan kepada sistem ‘job rotation’.

Peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya juga akan diasingkan dengan melantik dua individu yang berlainan supaya semak dan imbang dapat dipertingkatkan pada semua peringkat.

Antara pembaharuan institusi yang bakal dilaksanakan lagi ialah penubuhan sebuah suruhanjaya bebas aduan dan salahlaku polis bagi memperkasakan integriti serta mencegah salahlaku dalam anggota polis.

Kerajaan juga akan melantik pegawai bebas (Ombudsman) yang akan menyiasat sebarang aduan dan salah urus tadbir dalam perkhidmatan awam dan akan melapor secara terus kepada Parlimen.

Dalam pembentangan itu juga, Tun Dr Mahathir menyatakan kerajaan akan menambahbaik sistem pilihan raya yang sedia ada. Antara perkara yang bakal dilakukan ialah menurunkan had umur pengundi kepada 18 tahun serta memperkenalkan undang-undang berkaitan pembiayaan politik.

Sebuah rangka kerja perundangan yang komprehensif dan berkesan juga bakal diperkenalkan bagi menambah baik prosedur perolehan kerajaan di samping menguatkuasakan pelaksanaan tender terbuka serta mengkaji semula rangka kerja perkongsian awam-swasta.

“Mandat yang diberikan oleh rakyat adalah untuk kita melakukan perubahan. Maka reformasi tadbir urus menjadi keutamaan. Kita telah melakukannya dengan menukar pemimpin institusi kritikal seperti institusi kehakiman, Jabatan Peguam Negara, SPRM dan SPR. Tadbir urus kerajaan perlu diperbaiki. Ketelusan akan ditingkatkan bagi mencegah rasuah dan membasmi salah guna kuasa,” ujar Perdana Menteri itu.

Sumber: Kapital.my

 

Iklan

Suami Isteri Dilanggar Dan Ditetak Akibat Perebutan Harta Pusaka

Kes-kes perbalahan antara ahli keluarga yang berebut harta pusaka tidaklah lagi asing dalam masyarakat kita. Kebiasaannya, perebutan harta pusaka akan diakhiri dengan keretakan hubungan keluarga.

Namu sejak kebelakangan ini, lain pula ceritanya.

Kredit Gambar: BH Onine

Akhbar Berita Harian melaporkan, pada 21 Mei 2020 di Kampung Chuang Rasa, Selangor, sepasang suami isteri warga emas nyaris maut selepas dilanggar dan ditetak oleh seorang ahli keluarga dipercayai kerana berebut harta pusaka.

Dalam kejadian jam 7.56 pagi itu, kedua-dua mangsa yang berusia 65 dan 56 tahun ditemui terbaring berlumuran darah oleh orang awam di hadapan Kuil Gudwara Sahib.

Seorang saksi yang melihat kejadian memberitahu, sebuah kereta Proton Iswara berwarna hitam telah merempuh pasangan yang sedang menaiki motorsikal itu, kemudian turun daripada kereta dan menetak mereka menggunakan sebilah parang.

Kredit Gambar: BH Onine

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamaruddin, berkata hasil siasatan awal turut mendapati suspek adalah seorang lelaki yang juga adik kandung mangsa.

Beliau mengulas lanjut berkaitan motif jenayah tersebut,

“Motif kejadian tetak dikenal pasti kerana perebutan harta pusaka dan kes disiasat di bawah Seksyen 307 Kanun Keseksaan manakala kes kematian masih dalam siasatan dan diklasifikasikan sebagai kematian mengejut.”

Siasatan lanjut sedang dijalankan bagi merungkaikan kes ini.

Namun apa yang kita boleh ambil pengajaran adalah, isu perebutan harta pusaka ini adalah suatu perkara yang benar-benar berlaku. Lebih membimbangkan, jika perebutan tersebut mengancam nyawa pula.

Ambillah langkah yang lebih selamat dengan membuat perancangan harta dengan cermat. Pastikan harta yang kita tinggalkan kepada waris akan dapat memberi manfaat kepada mereka, dan bukannya mudarat.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, konsultan di sebuah firma runding perancangan harta dan urus pusaka. Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi beliau di sini.

Pastikan anda baca juga:

Iklan

Sentimen Berisiko Pasaran Saham Global, Apa Yang Anda Perlu Tahu Setakat Ini?

Pasaran saham Jepun menjunam pada Selasa dan secara rasminya memasuki zon ‘Bear Market’ dengan kejatuhan saham global semakin meningkat pada perayaan Krismas. Dalam masa yang sama, ketidaktentuan dalam pasaran global memacu permintaan aset selamat (safe-haven) sekaligus membawa matawang Yen ke paras tertinggi empat bulan yang lalu berbanding Dolar AS.

Penanda aras saham Jepun, Nikkei 225 jatuh sebanyak 5% pada hari Selasa sekaligus menjadi paras terendah sejak April 2017. Indeks utama Jepun ini telah merekodkan kejatuhan 20% sejak Oktober dan berada di landasan untuk mencatat kejatuhan 16% bagi tahun 2018.

Amerika Syarikat Jatuh, Yang Lain Jatuh Sekali

Seperti yang kita tahu, Wall Street telah pun memasuki zon ‘Bear Market’ dan menjadi faktor utama yang menolak saham global ke bawah sejak dua bulan yang lepas.

Bear Market adalah keadaan di mana harga sesuatu sekuriti jatuh lebih dari 20% dan membawa kepada keadaan pesimis dalam pasaran contohnya kejatuhan Nasdaq, S&P500 dan Nikkei 225 ketika ini.

Kejatuhan di Tokyo berlaku sehari selepas Wall Street merekodkan kejatuhan terbesar dengan Dow Jones Industrial Average (DJIA) jatuh sebanyak 653 mata. S&P 500 pula jatuh sebanyak 2.7% sekaligus menyertai Nasdaq dalam ‘Bear Market’.

Ketidakstabilan Di Amerika Syarikat

Pasaran global ketika ini banyak terkesan oleh ketidaktentuan di Amerika Syarikat, khususnya dalam isu dasar monetari dan ketidakstabilan politik. Ketika ini separuh daripada kerajaan Amerika Syarikat ditutup kerana tidak mendapat sokongan daripada Parti Demokratik dalam isu perbelanjaan kerajaan. Ahli-ahli Demokratik di House of Representative menentang cadangan kerajaan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump untuk mendapatkan dana pembinaan sempadan AS-Mexico.

Siri kenaikan kadar faedah oleh bank pusat Amerika Syarikat (Federal Reserve) berkemungkinan telah memberi kesan kepada pasaran saham. Baru-baru ini, The Fed sekali lagi telah menaikkan kadar faedah di Amerika Syarikat yang membawa Fed Fund Rate ke paras 2.50%. Dalam masa yang sama bank pusat memberi isyarat dua lagi kenaikan kadar pada tahun hadapan.

Pasaran keseluruhannya bimbang dengan kenaikan kadar faedah yang tinggi akan memperlahankan pertumbuhan ekonomi dan memberi tekanan kepada harga saham global. Hal ini kerana, sesetengah pelabur berpendapat The Fed menaikkan kadar faedah ketika pertumbuhan ekonomi global sedang perlahan.

Pelabur Beralih Ke Aset Selamat

Tidak dapat dinafikan, pasaran ketika ini berada dalam ketidaktentuan (uncertainty) berikutan situasi di Amerika Syarikat dan juga perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China. Dalam keadaan pasaran yang berisiko (Risk-Off) ketika ini, pelabur tidak akan duduk diam dan membiarkan portfolio mereka begitu sahaja, dan akan mencari jalan untuk menyimpan dana-dana mereka di tempat selamat yang boleh mengekalkan nilai aset tersebut daripada kerugian.

Dua aset yang sering menjadi pilihan pelabur ketika pasaran berada dalam keadaan berisiko (Risk-Off) adalah mata wang Yen dan Emas. Kita dapat lihat kenaikan berterusan emas khasnya sejak bulan Oktober sehingga hari ini.

Kenaikan Harga Emas

Tren Kenaikan Emas Sejak Oktober, Sumber : Investing.com

Harga emas naik ke paras $1,276 setiap auns, paras tertinggi yang dicatatkan sejak enam bulan yang lalu. Begitu juga dengan logam berharga Perak. Kedua-dua logam ini secara amnya dianggap sebagai aset selamat untuk mengekalkan nilai aset pelabur pada ketika pasaran berisiko.

Kenaikan Mata Wang Yen

Tren Kejatuhan USD/JPY Sejak Oktober, Sumber : Investing.com

Matawang Yen pula membuat kenaikan sejak bulan Oktober dan menjadi antara pilihan popular sebagai aset selamat. Untuk pengetahuan anda, matawang Yen sering membuat kenaikan ketika Risk-Off dan ini terbukti dengan beberapa peristiwa yang berlaku seperti krisis Korea Utara – Amerika pada tahun lalu.

Iklan

4 Cara Untuk ‘Clearkan’ Rekod CCRIS

Ramai di antara kita yang sedang buntu dan mencari jalan untuk membersihkan nama daripada CCRIS. Biasanya kita sedar yang kita mempunyai masalah kewangan pun, apabila pembiayaan yang dipohon tidak lulus.

Apa itu CCRIS?

Central Credit Reference Information (CCRIS) ialah satu sistem pangkalan data berkomputer untuk mengutip, memproses, menyimpan dan menghasilkan maklumat kredit seseorang. Ia dikawal selia oleh Biro Kredit Bank Negara Malaysia. Di dalam laporan CCRIS terdapat maklumat berkenaan Pembiayaan Tertunggak (Outstanding Balance)

Semua orang mempunyai komitmen bulanan seperti pembiayaan kereta, kad kredit, pembiayaan pelajaran (PTPTN) dan lain-lain. Laporan CCRIS memaparkan jumlah keseluruhan dan baki pembiayaan yang tertunggak, termasuklah kelakuan pembayaran dan status undang-undang.

Berdasarkan laporan ini pihak bank akan mengira komitmen bulanan kita kemudian ditambah dengan komitmen yang baru. Sekiranya lebih daripada kemampuan pemohon, pihak bank akan minta tambah guarantor atau deposit untuk kurangkan komitmen.

Bagaimana rekod CCRIS ini boleh menjadi negatif? Secara asasnya ia disebabkan oleh
kelewatan anda membuat pembayaran semula kepada pihak bank. Dan jika tunggakan bayaran menjadi lebih daripada 3 bulan, akaun anda akan berada di bawah pemerhatian khas.

4 Cara Nak Bersihkan Rekod CCRIS

1. Gabungkan Hutang

Lakukan semakan pada senarai hutang-hutang yang anda miliki kemudian gabungkan hutang tersebut menjadi satu. Ini bagi memudahkan kita untuk membuat pemantauan bayaran semula pembiayaan terhadap hutang tersebut.

Contohnya kita ada 2 kad kredit, apa kata kita buat Balance Transfer dan potong satu kad kredit. Fokus untuk setelkan satu kad kredit tersebut.

2. Dahulukan Pembiayaan Yang Tertunggak

Utamakan pendapatan untuk menyelesaikan jumlah pembiayaan yang tertunggak. Jangan biarkan pembiayaan tersebut terus tertunggak tanpa membuat sebarang pembayaran.

Jika jumlah tunggakan adalah besar, nak taknak anda perlu menambah sumber pendapatan atau mengurangkan bagi. Salah satu cara terbaik dan mudah adalah menggunakan duit bonus yang diterima dengan melunaskan jumlah tunggakan hutang.

3. Buat Semula Jadual Pembayaran Balik Pembiayaan

Sekiranya gaji yang anda ada tidak mampu untuk menampung pembayaran semula pembiayaan, anda boleh berbincang semula bersama pihak bank untuk membuat penjadualan baru pembayaran balik pembiayaan.

Mungkin pihak bank tidak bersetuju dengan permintaan anda untuk membuat penjadualan baru, namun tidak salah jika anda bertanya. Tetapi daripada anda terus tidak membuat bayaran, lebih baik mereka terima sahaja berapa yang anda mampu bayar.

4. Berjumpa Dengan AKPK

Kalau dah hutang keliling pinggang dan daripada dibiarkan kita menjadi muflis serta disenaraihitam, adalah lebih baik sekiranya kita segera berjumpa dengan pihak Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) yang boleh membantu anda cari jalan penyelesaian.

Ini kerana tujuan AKPK ditubuhkan oleh kerajaan Malaysia adalah untuk membantu individu-individu yang bermasalah untuk menstruktur semula hutang-hutang yang terkumpul dengan bank-bank atau institusi-institusi kewangan yang beri anda pinjam wang tadi.

Baru-baru ini juga kami telah menemuramah pihak AKPK bagi mengupas isu AKPK : Penyelamat Yang Ditakuti. Kita dapat lihat bagaimana AKPK berjaya membantu 16,161 peminjam melibatkan jumlah hutang RM643.2 juta sehingga Mac 2018. Perkhidmatan mereka juga percuma, jadi mengapa kita tidak berjumpa saja dengan mereka bagi mendapatkan khidmat kewangan?

Semak Kedudukan Kewangan Dengan Laporan Kredit

Dengan RAM Credit Info, mereka ada produk bernama RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP) yang boleh digunakan untuk mendapatkan laporan lengkap mengenai kedudukan kewangan anda secara online.

Laporan ini megandungi maklumat seperti i-Score (skor kredit), CCRIS, SPGA (Skim Potongan Gaji ANGKASA), PTPTN, maklumat bukan berkaitan perbankan dan banyak lagi.

Contoh laporan RAMCI Personal Credit Report Plus (PCRP):

Dapat gred 10 kira dah terbaik, bermaksud kurang risiko untuk pembiayaan tidak dibayar atau default. Agak-agak ada ke bank nak bagi pembiayaan kalau kita berisiko tinggi?

Sama macam CCRIS, kena pastikan lebih banyak angka kosong ‘0’ bermakna bayaran dibuat on-time setiap bulan.

Bukan mahal pun, hanya RM19.50 untuk mendapatkan laporan tersebut secara on-line.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!