Bil Elektrik Tinggi? Semak Bil TNB Terkini Dan Terdahulu Dengan myTNB Portal Online

Ada yang merungut dengan mengatakan bil elektrik mereka tinggi daripada biasa. Tapi berapa banyak beza dengan bil sebelum ini?

Ada pula urusan yang memerlukan kita mendapatkan transaksi atau bil bayaran TNB terkini dan terdahulu, tetapi bagaimana caranya untuk menyemak segala bil jika semua bil-bil tidak disimpan?

“Aduh, saya pun pening fikirkan cara untuk semak bil bayaran bulan ini, sebab bil yang terima hari tu sudah hilang. Tak tahu nak bayar berapa”

Eh, sampai tak ingat pula berapa nak bayar. Tak perlu susah-susah nak fikir, sebenarnya kita boleh buat semakan melalui Portal Online myTNB sahaja. Jom lihat cara-cara semak bil TNB terkini dan terdahulu.

Proses Pendaftaran

1. Daftar di https://www.mytnb.com.my/

Layari laman web myTNB, pilih bahagian daftar portal myTNB. Kemudian, lihat bahagian atas yang tertulis Register. Pilih register di TNB Account.

Klik dan isi maklumat pendaftaran anda seperti nama, nombor kad pengenalan, emel, kata laluan dan tekan Create Account.

2. Pengesahan Emel

Semak emel anda, Portal TNB akan menghantar emel pengesahan kepada anda untuk mengesahkan pendaftaran. Anda perlu masuk ke emel anda dan tekan pautan pengesahan yang diberi.

Setelah akaun anda berjaya disahkan, anda boleh terus masuk di portal TNB dengan mengisi emel serta kata laluan yang diletakkan tadi.

3. Setting Akaun

Sebelum membuat semakan bil, anda harus kemaskini akaun anda dengan memasukkan maklumat penting seperti nombor akaun TNB yang tertera pada bil anda setiap bulan, iaitu 14 digit bagi No Akaun Lama dan 12 digit bagi No Akaun Baru.

Pergi ke bahagian Dashboard dan Manage Account. Pilih Own Account dan klik Add Account. Kemudian isi no akaun tnb anda. Jika anda guna banyak nombor akaun, ulang step no 3 ini.

Cara Semak Bil TNB Terkini

4.  Manage Account

Pergi ke bahagian Dashboard seperti biasa dan klik View Detail.  Anda boleh melihat jumlah bil terkini, tarikh dan maklumat penting yang harus anda tahu mengenai bil anda pada bulan tersebut.

Anda juga boleh ke tab Manage Account dan semak secara terperinci dengan menekan Account Information.

KreditMySumber

Cara Semak Bil TNB Terdahulu

5.  Manage Account

Sama seperti tadi, anda balik ke Dashboard dan pergi ke Manage Account, kemudian akan lihat Own Account. Dari Own Account, klik View di bahagian Action.

6.  Billing And Payment History

Di bahagian Manage Account pula, anda boleh masuk ke Billing and payment history untuk melihat bil-bil tnb anda terdahulu. Anda dapat melihat bil mengikut bulan-bulan lepas beserta jumlahnya.

Klik Print untuk melihat secara jelas dan lebih terperinci.

KreditHasrulHassan

Anda juga boleh install aplikasi myTNB di dalam telefon bimbit anda dengan mudah dan cepat. Boleh muat turun di Google Play Store dan Apple App Store.

Gunakan dari telefon bimbit pada bila-bila masa dan di mana jua anda berada. Mudah kan?

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ini 4 Jenis Pelanggan Yang Wujud di Malaysia

Biasa kita dengar pepatah yang berbunyi, “Customer is King”. Maknanya, bila kita membeli sesuatu barang atau melanggan sesuatu perkhidmatan, kita sebagai pelanggan pastinya nakkan yang terbaik.

Samada kita di pihak penjual, mahu pun kita sebagai pembeli – mesti nak tahu kan jenis-jenis pelanggan yang ada?

1. Beli Harga Paling Murah

Biasanya pelanggan jenis pertama ini hanya mementingkan harga sahaja. Survey punya survey, cuba cari harga yang termurah di pasaran. Tapi biasanya barang yang murah ni, kualitinya so-so je. Tak boleh nak expect produk yang hebat dengan servis yang terbaik dengan harga yang termurah. Betul tak?

Sekarang dengan adanya platform online, memang mudah pun nak buat perbandingan. Dah habis survey, dah jumpa yang paling murah, dah dapat diskaun yang paling terbaik, barulah mereka akan beli.

2. Banyak Bertanya

Golongan pelanggan kedua ini pula, suka bertanya.

Suka dimaklumkan bahawa mereka ini suka tanya perkara yang dah dinyatakan dalam keterangan produk, mahu pun di luar skop produk.

Dah sebut berapa harga produk tersebut, tanya lagi berapa harga. Dah sebut apa manfaat produk, tanya lagi apa kesan produk. Itu OK lagi, ini tanya pula asal daripada mana produk tersebut, siapa pembuatnya, siapa yang dah guna dan lain-lain.

Tapi biasanya golongan ini memang akan beli, apabila semua pertanyaan mereka telah dijawab dengan jelas dan setelah mereka berpuas hati.

Bawa bersabar ya peniaga–peniaga sekalian…

3. Dah Tahu Dan Memang Nak Beli, Tapi Saja Nak ‘Test’

Seterusnya, golongan ini boleh juga digelar sebagai golongan yang dah buat ‘homework’.

Mereka dah tahu dengan jelas apa yang mereka mahukan. Dah tahu dah pasal produk, kalau tanya pun tanya soalan yang relevan. Juga dah tahu dah pasal harga pasaran, takkan minta diskaun sebab dah memang tu pun harga dia.

Yang ni memang dah nak beli, jadi kena layan mesra sikit, mesti jadi pelanggan kita punyalah.

4. Tertarik Dengan Promosi Atau Tawaran Hebat

Dalam erti kata lain, pelanggan ini membeli kerana emosi. Tengok harga murah daripada harga pasaran, terus beli. Tengok ada offer menarik, takde offer lain semenariknya, terus beli. Orang lain beli, mereka pun nak beli. Padahal takde keperluan pun.

Biasanya berlaku bila baru masuk gaji atau baru dapat bonus. Rambang mata tak tahu nak beli apa, yang tahu kena beli sesuatu.


Pernah Dengar KARA Kebaya Batik?

Tak kisahlah anda kategori pelanggan yang mana, KARA Kebaya Batik merupakan baju yang anda tunggu-tunggu.

Di antara kelebihannya:

1. Kapas Boleh Bernafas (Breathable Cotton)

Sangat selesa bagi mereka yang aktif dan boleh digunakan untuk semua tujuan. Boleh dipakai ke pejabat, untuk majlis makan malam dan juga untuk berjalan-jalan. Boleh dipakai sebagai kebaya penuh, atau digayakan dengan seluar jeans untuk pakaian santai.

2. Anti-Kecut (Anti-Shrink)

Diperbuat daripada material yang terbaik, KARA Kebaya Batik dijamin tidak akan kecut. Takde lah buang duit untuk beli baru, terutamanya baju yang berkualiti rendah. Sekali beli, boleh tahan bertahun-tahun lamanya.

3. Warna Tak Pudar

Batik yang berkualiti rendah akan pudar, sebaik cucian pertama dibuat. Dengan KARA Kebaya Batik ni, ianya akan sentiasa kelihatan baru, mesti orang tertanya-tanya beli dekat mana.

4. Jahitan Premium

Tukang jahit dan jahitan yang terbaik, menyumbang kepada ketahanan KARA Kebaya Batik ni. Biasanya kalau jahitan tak berapa elok, benang dah mula terkeluar selepas dibasuh beberapa kali.

5. Mesra Wudhu Dan Menyusu Badan

Yang terakhir sekali, ianya mesra wudhu dan juga bagi mereka yang ingin menyusu baby. Ini bermakna daripada anda single, sampai dah berkahwin, sampai dah beranak pun masih boleh digayakan.

Tak ke berjimat dan bijak Namanya?

Dapatkan Diskaun 5%

Dan khas untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun 5% untuk pembelian anda sepanjang bulan Oktober dan November 2018 ini. Boleh tengok katalog KARA Kebaya Batik, buat pilihan, dan masukkan kod Labur5.

Dahlah baju tahan lama, sesuai digunakan untuk semua keadaan, muda dan tua pun nampak bergaya.

Iklan

10 Perbezaan Syarikat Sendirian Berhad (Sdn Bhd) & Enterprise

Kini ramai yang berbisnes mula sedar kepentingan untuk mendaftarkan perniagaan masing-masing dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) termasuklah pemandu Uber, Grab dan yang berniaga secara online di rumah. Tetapi masih ramai yang tidak pasti, nak daftar atas nama ENTERPRISE atau SDN. BHD?

Apakah beza SDN BHD dengan ENTERPRISE?

Pemilikan & Modal

1. Sdn Bhd dipanggil SYARIKAT manakala Enterprise dipanggil perniagaan dan ia cuma lesen-berniaga yang dikeluarkan oleh SSM.

2. Sdn Bhd boleh mempunyai kumpulan pemegang saham & kumpulan pengarah manakala Enterprise tidak ada.

3. Pemilik Sdn Bhd (pemegang saham terbesar) boleh memilih untuk tidak terlibat secara langsung dalam pengurusan syarikat manakala pemilik Enterprise bertanggungjawab sepenuhnya.

4. Sdn Bhd mendapat akses modal tidak terhad (saham syarikat boleh ditambah pada bila-bila masa) manakala Enterprise terhad.

Pengendalian

5. Pengurusan Sdn Bhd dibantu oleh Setiausaha Syarikat (Company Secretary) manakala Enterprise tidak perlu.

6. Nama syarikat Sdn Bhd boleh ditukar manakala Enterprise tidak boleh.

Keuntungan & Risiko

7. Syarikat Sdn Bhd dan pemiliknya (pemegang saham) adalah entiti berbeza. Keuntungan yang diperolehi adalah milik syarikat manakala pemilik Enterprise berhak ke atas kesemua keuntungan.

8.  Jika bankrap, pemilik Sdn Bhd tidak terjejas manakala bank boleh menarik harta benda pemilik Enterprise.

9. Kematian pemilik dalam syarikat Sdn Bhd tidak menjejaskan bisnes manakala bisnes akan tamat bagi Enterprise.

Cukai

10. Cukai Sdn Bhd dikira atas syarikat (kadar cukai 19%-24% atas pendapatan bercukai) manakala cukai Enterprise dikira bawah cukai pendapatan individu (sehingga 28%) *tertakluk kepada perubahan yang dibuat oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN)

Contoh:

Enterprise A
Enterprise B
Enterprise C

Katakan anda memiliki 3 pendapatan perniagaan Enterprise, pengiraan cukai adalah di bawah 1 pengiraan cukai individu yang sama.

Diharapkan panduan ringkas ni dapat memberi idea kepada mereka yang sedang memikirkan perniagaan jenis apa yang patut didaftarkan.

Dapatkan info terkini di laman Facebook Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Iklan

Walmart Plus, Program Terbaru Dari Walmart Untuk Bersaing Dengan Amazon Prime

Ketika musim pandemik yang melanda dunia, kita melihat urusan jualbeli di dalam talian telah menjadi satu norma baru dalam masyarakat di seluruh dunia.

Industri penjualan secara online telah meningkat dengan begitu mendadak sehingga  syarikat  peruncitan yang dulunya memfokuskan kepada jualan offline terpaksa menukarnya kepada perniagaan online bagi menjalankan perniagaan yang semakin mencabar.

Gergasi peruncitan dunia, Walmart yang turut meningkat jualan mereka melalui online ketika musim pandemik melanda ini turut memperkuatkan indusrti perniagaan online mereka untuk bersaing dengan Amazon.

Walmart yang telah melancarkan satu program yang bakal bersaing dengan Amazon yang telah lama menguasai pasaran perniagaan online terutamanya di Amerika Syarikat.

Walmart yang bakal memperkenalkan  program yang dikenali sebagai Walmart Plus untuk menandingi penguasaan pasaran online Amazon. Penganalisis percaya yang Walmart cuba untuk mengambil pelanggan Amazon dengan menawarkan program yang hampir sama dengan yang dilakukan oleh Amazon terhadap pelanggan mereka.

Seperti sedia maklum, Amazon yang  yang mengisytiharkan dirinya sebagai syarikat customer-centric yang mana mereka mengambil berat kehendak  pelanggan mereka. Syarikat Amazon merupakan syarikat yang terkenal dalam menyediakan perkhidmatan yang memberi kepuasan yang sangat tinggi terhadap pelanggan mereka.

Dengan tindakan yang dilakukan oleh syarikat tersebut, kita melihat model perniagaan yang dilakukan oleh Amazon ini sangat berjaya.

Amazon yang terkenal dengan program yang telah menjadikan syarikat tersebut gergasi peruncitan iaitu program Amazon Prime. Program ini yang dilancarkan pada tahun 2005 telah berjaya menjadikan Amazon sebuah syarikat yang seperti sekrang.

Dengan mempunyai subscriber seramai 150 juta di seluruh dunia, Amazon telah menjadi sebuah syarikat gergasi peruncitan online yang sukar untuk digugat oleh mana-mana pesaing yang lain.

Amazon Prime mengenakan bayaran sebanyak $119 kepada pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini dan setiap pelanggan yang menggunakan perkhidmatan ini berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan. Buktinya pelanggan yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang ditawarkan oleh  menaikkan yuran langganan tahunan dari $99 kepada harga sekarang.

Pelanggan yang melihat pihak Amazon setiap tahun menambah nilai di dalam perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat tersebut dan mereka tidak terkesan dengan kenaikan tersebut.

Kesan dari penawaran yang begitu hebat oleh Syarikat Amazon menjadikan pelanggan mereka begitu setia dengan perkhidmatan tersebut. Hasil pulangan yang diperolehi oleh Syarikat Amazon berbanding dengan Walmart adalah lebih tinggi.

Walaupun Walmart membuat revenue dan keuntungan yang lebih tinggi berbanding dengan Amazon, nilai Amazon adalah 1.6 trilion berbanding Walmart yang hanya bernilai $542 bilion. Ini membuktikan program Amazon Prime merupakan satu program yang sangat berjaya.

Walmart yang kini mencuba untuk merapatkan jurang mereka dengan memperkenalkan program tersebut untuk bersaing dengan Amazon di pasaran online Amerika Syarikat.

Sebelum ini Walmart pernah hadir dengan program yang sama seperti Amazon lakukan iaitu menghantar barangan yang dipesan dalam tempoh 1 hari tetapi program itu tidak berjaya menyaingi Amazon kerana pada tahun 2014, Walmart masih lagi baru di dalam memperkenalkan perniagaan online mereka.

Kali ini, Walmart Plus mengenakan yuran langganan sebanyak $98 setahun dan mengekalkan perkhidmatan same-day delivery. Selain itu juga Walmart turut memberi diskaun kepada pelanggan mereka di mana-mana stesen minyak yang terdapat di gedung mereka.

Pendekatan yang dilakukan oleh Walmart ini bakal memberi saingan yang sengit kepada Amazon di mana kini pihak Walmart hanya menguasai sebanyak 5% jualan online berbanding Amazon yang menguasai sebanyak 50%.

Sumber Rujukan:

Tahukah anda Walmart dan Amazon ini disenaraikan di pasaran saham Amerika Syarikat?

Sumber: Trading View

Harga saham Walmart ini telah naik lebih daripada 20% bagi tahun 2020 ini.

Sumber: Trading View

Manakala harga saham Amazon dah naik lebih daripada 800% dalam masa tak sampai setahun.

Tapi malangnya, kedua-dua saham Walmart dan Amazon adalah tak patuh syariah.

Dah lama pendam perasaan nak beli saham terkemuka dunia seperti Facebook, Google, Apple dan McDonalds yang patuh syariah? Jangan lepaskan peluang ini.

SEKEJAP, INI FAKTA KENA TAHU

1. Harga saham Tesla milik Elon Musk, dah naik lebih daripada 700% dalam masa setahun ni.

2. Tak perlu mula dengan modal besar. Ramai kata saham-saham dekat Wall Street tu mahal tetapi mereka semua tak tahu minimum kena beli 1 unit sahaja. Jadi contohnya kalau nak beli saham Twitter modal yang kena keluar hanyalah RM185.

3. Kalau nak tahu, market US ada hampir 10,000 saham, 519 daripadanya adalah patuh syariah.

4. Pasaran saham dekat Bursa Malaysia tak sama dengan Wall Street. Tetapi yang confirm sama adalah dua-dua boleh buat untung atau rugi.

WEBINAR SAHAM WALL STREET
24-25 Oktober 2020 (Sabtu dan Ahad)
Masa: 9 pagi – 5 petang
Speaker: Tuan Mukhriz Mangsor (ACSI, CFTe, MSTA)

Alhamdulillah seminar ini mendapat kerjasama Islamicly dan CGS-CIMB Securities. Belajar secara santai dari rumah untuk 2 hari berturut-turut melalui aplikasi Zoom.

Cepat rebut harga promosi. Klik >>SINI untuk maklumat lanjut.

Iklan

Mudahnya Nak Menyimpan Guna Formula 50:30:20

Tabiat menyimpan perlu dipupuk daripada kecil lagi. Namun, ramai di antara kita yang tidak mempunyai simpanan langsung. Malah, menurut kajian yang dilakukan Bank Negara Malaysia (BNM), 3 daripada 4 rakyat Malaysia tidak mampu menyediakan wang sebanyak RM1,000 apabila berdepan dengan kecemasan. Puncanya adalah daripada sikap yang tidak suka menyimpan, atau mungkin tidak tahu cara yang sebenar untuk menyimpan.

Apa kata kita dengar tips daripada Puan Nur Aliah Mohd Nor yang juga dikenali sebagai Lia Omey seperti di bawah:

Rupanya Mudah Je Simpan Duit Gaji Kalau Guna Formula 50:30:20

Kajian menunjukkan hari ini kebanyakan orang Malaysia hutang rumah dan hutang kereta saja dah lebih dari 50%!

Jadinya, Lia nak kongsikan 4 langkah penting untuk anda guna formula gaji 50:30:20 ni.

1. Pendapatan Bersih

Maksud pendapatan bersih ini, terbahagi kepada 2:

Kerja Biasa: Gaji – Bayar cukai – Bayar EPF = Pendapatan bersih

Kerja Sendiri: Pendapatan kasar – Belanja bisnes (transport, minyak, tol) – Cukai pendapatan = Pendapatan bersih

2. Terhadkan Keperluan 50% Sahaja

Maksimum 50% kepada keperluan. Kat sini kena faham apa beza keperluan dan kemahuan.

50% keperluan ini maksudnya kos tetap iaitu bayaran yang mesti dibuat setiap bulan.

Contoh: pinjaman pembiayaan rumah, kereta, sewaan, bayar takaful, dan bil-bil utiliti.

Bahagian ini juga untuk menampung perbelanjaan-perbelanjaan asas seperti makan-minum, barang dapur, minyak kereta dan tol. Jangan lupa duit untuk mak ayah juga ya.

3. Terhadkan Kemahuan 30% Sahaja

Bahagian 30% pula untuk komitmen tidak tetap atau perbelanjaan yang berubah-ubah dan kurang penting.

Senang cerita 30% ini paling seronok sebab jarang ada bajet yang boleh kita letakkan bajet kemahuan.

Contoh: melancong, minum starbucks, shopping, tengok wayang dan keinginan nak tambah aksesori kereta.

4. Simpan Atau Labur 20% Daripada Gaji

Ni paling penting, tarik je 20% untuk simpan dana kecemasan, simpanan persaraan, pelaburan dan perlindungan insurans takaful.

Dana kecemasan sekurang-kurangnya perlu ada 3 ke 6 kali gaji yang anda dapat sekarang. Contoh gaji RM2,000, dana kecemasan perlu ada atleast RM6,000.

Kalau mampu simpan lebih cuba paksa diri untuk simpan lebih. Kalau tak dapat follow je formula 50:30:20 ini.

Sebenarnya, perkara paling penting untuk guna formula ini adalah untuk kita faham dan tahu bezakan ‘keperluan’ dan ‘kemahuan’.

Contoh yang bergaji RM2,000 , pecahkan mengikut formula ini 50:30:20 iaitu

Keperluan 50% : RM1,000

Kemahuan 30% : RM600

Simpanan 20% : RM400

Nampak lebih jelaskan? Sebab itu la pentingnya formula ini supaya anda dapat menguruskan gaji anda dengan lebih baik lagi.

Nota tambahan : Formula ini sesuai untuk anda yang berpendapatan sederhana.

Sumber: Nur Aliah Mohd Nor

Sekarang Lebih Mudah Nak Menyimpan, Buat Online Saja

Kalau nak tahu, kini lebih mudah untuk kita amalkan tabiat menyimpan dengan kemudahan yang disediakan secara atas talian. Ikuti tips berikut:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!