Duit Asyik Habis Setiap Bulan? Jauhi 3 Sifat Ini

Menjadi perkara biasa bagi orang yang tidak beringat ketika berbelanja, sehingga menyebabkan mereka pokai di hujung bulan. Dan setiap kali hujung bulan itu jugalah, perasaan insaf menguasai diri dan berjanji untuk berubah.

Tapi bulan depan, perkara yang sama juga berlaku. Dan benda ini berulang sampailah entah bila.

Simpanan pun tak ada, pelaburan entah ke mana.

Berikut adalah 3 tabiat yang dapat membantu anda untuk menyelamatkan duit daripada habis dibelanjakan ke tempat yang bukan-bukan.

1. Tak Catat Perbelanjaan

Ramai yang kononya mampu untuk ingat setiap perbelanjaan yang telah dibuat, tetapi akhirnya mereka sendiri silap. Bila ianya tidak ditulis atau dicatatkan dalam aplikasi telefon pintar, memang kita tak akan ingat.

Tidak kira sama ada perbelanjaan kecil atau besar, ianya perlu dicatat. Sekiranya ada resit, boleh simpan resit itu dengan elok. Anda boleh melihat kembali setiap resit dan catatan tersebut sebagai semakan.

Dengan cara begini, anda akan menjadi lebih peka terhadap setiap perbelanjaan anda. Anda akan menjadi lebih berhati-hati adalam membuat sebarang perbelanjaan.

Sila semak setiap bulan untuk memastikan di mana perbelanjaan yang tidak sepatutnya dan cuba untuk mengurangkannya.

2. Ada Saja Alasan

Lagi satu punca pembaziran adalah apabila anda sering memberi alasan kepada diri sendiri. Contohnya dalam situasi seperti ini.

Anda ingin berjimat, tetapi apabila melihat beg tangan baru, sport rim baru, anda terus membenarkan alasan yang hadir untuk mempengaruhi anda. Alasan yang datang biasanya berbentuk seperti, “tak mengapa, beli saja, bulan depan punya gaji boleh simpan”.

Ianya merupakan satu punca besar yang anda tidak sedar sama sekali. Jalan penyelesaian yang terbaik adalah, katakan NO kepada alasan tersebut.

Sepatutnya bila dapat saja gaji, terus tolak sedikit untuk simpanan bagi mengelakkan anda terjebak dalam kehidupan yang penuh dengan alasan.

3. Layankan Perasaan

Apa yang dimaksudkan dengan melayan perasaan ini? Ianya berlaku apabila anda perlu meminimumkan perbelanjaan, tetapi anda masih membiarkan perasaan anda untuk melihat jualan-jualan murah dan promosi-promosi hebat.

Anda lebih mengenali diri sendiri. Namun adakah dengan melayan perasaan tadi ianya dapat membendung diri daripada membuat perbelanjaan? Adakah jiwa anda kental apabila melihat promosi-promosi tersebut? Atau cair dan membelinya disebabkan emosi?

Sebaiknya, jangan dilayan perasaan tersebut. Tumpukan perhatian kepada perkara lain yang boleh meningkatkan pendapatan dan bukannya mengeluarkan perbelanjaan.

Lagi satu tips yang baik, sekiranya anda membeli-belah di atas talian – masukkan saja dulu dalam shopping cart anda. Biarkannya selama beberapa hari dan biarkan emosi anda stabil. Selepas itu, pastinya anda tiada lagi perasaan membuak-buak untuk membelinya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

 • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
 • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
 • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

 • Personal Financing-i
  • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
  • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
 • Savings Pot
  • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
  • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
 • Rize tawar kadar keuntungan 3.8% setiap tahun!
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

 • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
 • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
 • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
 • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
 • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.