Duit Asyik Habis Setiap Bulan? Jauhi 3 Sifat Ini

Menjadi perkara biasa bagi orang yang tidak beringat ketika berbelanja, sehingga menyebabkan mereka pokai di hujung bulan. Dan setiap kali hujung bulan itu jugalah, perasaan insaf menguasai diri dan berjanji untuk berubah.

Tapi bulan depan, perkara yang sama juga berlaku. Dan benda ini berulang sampailah entah bila.

Simpanan pun tak ada, pelaburan entah ke mana.

Berikut adalah 3 tabiat yang dapat membantu anda untuk menyelamatkan duit daripada habis dibelanjakan ke tempat yang bukan-bukan.

1. Tak Catat Perbelanjaan

Ramai yang kononya mampu untuk ingat setiap perbelanjaan yang telah dibuat, tetapi akhirnya mereka sendiri silap. Bila ianya tidak ditulis atau dicatatkan dalam aplikasi telefon pintar, memang kita tak akan ingat.

Tidak kira sama ada perbelanjaan kecil atau besar, ianya perlu dicatat. Sekiranya ada resit, boleh simpan resit itu dengan elok. Anda boleh melihat kembali setiap resit dan catatan tersebut sebagai semakan.

Dengan cara begini, anda akan menjadi lebih peka terhadap setiap perbelanjaan anda. Anda akan menjadi lebih berhati-hati adalam membuat sebarang perbelanjaan.

Sila semak setiap bulan untuk memastikan di mana perbelanjaan yang tidak sepatutnya dan cuba untuk mengurangkannya.

2. Ada Saja Alasan

Lagi satu punca pembaziran adalah apabila anda sering memberi alasan kepada diri sendiri. Contohnya dalam situasi seperti ini.

Anda ingin berjimat, tetapi apabila melihat beg tangan baru, sport rim baru, anda terus membenarkan alasan yang hadir untuk mempengaruhi anda. Alasan yang datang biasanya berbentuk seperti, “tak mengapa, beli saja, bulan depan punya gaji boleh simpan”.

Ianya merupakan satu punca besar yang anda tidak sedar sama sekali. Jalan penyelesaian yang terbaik adalah, katakan NO kepada alasan tersebut.

Sepatutnya bila dapat saja gaji, terus tolak sedikit untuk simpanan bagi mengelakkan anda terjebak dalam kehidupan yang penuh dengan alasan.

3. Layankan Perasaan

Apa yang dimaksudkan dengan melayan perasaan ini? Ianya berlaku apabila anda perlu meminimumkan perbelanjaan, tetapi anda masih membiarkan perasaan anda untuk melihat jualan-jualan murah dan promosi-promosi hebat.

Anda lebih mengenali diri sendiri. Namun adakah dengan melayan perasaan tadi ianya dapat membendung diri daripada membuat perbelanjaan? Adakah jiwa anda kental apabila melihat promosi-promosi tersebut? Atau cair dan membelinya disebabkan emosi?

Sebaiknya, jangan dilayan perasaan tersebut. Tumpukan perhatian kepada perkara lain yang boleh meningkatkan pendapatan dan bukannya mengeluarkan perbelanjaan.

Lagi satu tips yang baik, sekiranya anda membeli-belah di atas talian – masukkan saja dulu dalam shopping cart anda. Biarkannya selama beberapa hari dan biarkan emosi anda stabil. Selepas itu, pastinya anda tiada lagi perasaan membuak-buak untuk membelinya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.