5 Cara Untuk Dapatkan Kehidupan Yang Selesa

Siapa yang tidak mahukan sebuah kehidupan yang selesa. Tetapi bagaimana untuk mencapai keselesaan yang dicari-cari ini?

Selesa tidak semestinya bererti hidup dengan kekayaan, ada kereta mewah atau rumah besar; namun keselesaan itu boleh jadi berdasarkan kemampuan anda untuk hidup di rumah sendiri, hati senang dan bebas daripada hutang. Setiap tahun boleh pergi melancong ke sana sini tanpa dibelenggu bebanan.

Oleh yang demikian, anda haruslah bermula di usia muda untuk mendapatkan kehidupan yang selesa. Berikut adalah 5 cara untuk mendapatkan sebuah kehidupan yang selesa.

1. Konsisten Menyimpan

Siapkan peruntukan 10% – 20% daripada pendapatan sebagai simpanan anda pada masa hadapan. Jika anda tidak mampu menyimpan sehingga 10%, cukuplah jika anda dapat menyimpan RM50 ke RM100 sebulan.

Ini bagi memastikan anda dapat memupuk tabiat menyimpan. Kalau ada lebih, boleh simpan lebih. Atau kalau bila gaji semakin meningkat, maka jumlah simpanan pun naik juga.

2. Belanja Kurang Daripada Pendapatan

Jika anda berpendapatan RM3,000 sebulan, pastikan anda belanja kurang daripada RM3,000. Jangan pula gaji RM3,000 tetapi belanjanya macam orang bergaji RM5,000.

Selagi aliran tunai negatif, selagi itu anda akan ditimpa masalah.

3. Tabung Kecemasan

Sesuatu musibah boleh datang tanpa dijangka atau diduga. Apa yang penting, kita perlu sentiasa beringat dan bersedia untuk menghadapinya.

Tetapi sentiasa ingat bahawa Allah yang akan selamatkan kita. Bukan bergantung pada makhluk semata-mata. Duit itu juga makhluk.

Baguslah jika ada perancangan.

Sudahkah kita mempunyai simpanan untuk digunakan ketika berlakunya kecemasan?

Anda mungkin hilang pekerjaan, perniagaan merudum atau dilanda kemalangan sehingga menyebabkan pendapatan anda terjejas. Maka boleh gunakan duit di dalam tabung kecemasan ini bagi membantu anda berdepan dengan sebarang kecemasan.

4. Melabur

Berusahalah untuk beli aset di usia muda. Jangan tunggu dah lanjut usia baru nak memiliki aset. Ramai yang tak mampu nak beli rumah kerana telah pun menanggung hutang yang banyak.

Usah salahkan harga rumah yang mahal, sedangkan kita mempunyai hutang kereta, hutang kad kredit, hutang pinjaman peribadi dan bermacam-macam lagi.

Selain daripada itu, banyak lagi jenis aset yang ada seperti saham, kripto, unit trust, emas dan bermacam-macam lagi.

Panduan:

5. Hapuskan Hutang Jahat

Bagi anda yang dikelilingi dengan hutang, bersegeralah dalam melunaskan hutang-hutang tersebut. Jangan biarkan diri anda untuk terus hidup dalam belenggu hutang yang tanpa berkesudahan.

Boleh gunakan teknik snowball dengan menyelesaikan hutang dengan kadar faedah yang tinggi terlebih dahulu. Tumpukan perhatian sepenuhnya kepada hutang tersebut, sementara hutang yang lain cukup sekadar bayar yang minimum.

Semoga kita semua berjaya untuk mendapatkan kehidupan yang selesa. Walaupun definisi selesa berbeza bagi setiap individu, tetapi dengan pengurusan kewangan yang baik – kita mampu untuk melakukannya.

Pada tahun 2020 yang lalu, kami telah pun menghasilkan buku sulung yang bertajuk ‘Malaysia Melabur: 10 Benda Kita Kena Tahu’. Sambutannya begitu menggalakkan sehingga buku ini terpilih sebagai Top 10 di MPH dalam kategori Malay Non-Fiction bagi tahun 2020.

Alhamdulillah, terkini kami berjaya terbitkan pula buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

Kenapa Perlu Baca Buku Ini?

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menambahkan pendapatan di pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Jalinan Kerjasama Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (HASiL) Bersama Dengan Media Dan Pemain Industri Perkukuh Pelaksanaan e-invois

Kuala Lumpur, 22 Mei 2023 – Seiring dengan arus revolusi digital yang pesat, perniagaan memerlukan cara yang lebih mudah untuk membuat pertukaran maklumat dan transaksi perdagangan di peringkat domestik mahupun global. Bagi memastikan kecekapan pengurusan pentadbiran percukaian negara seiring dengan perkembangan teknologi semasa, kerajaan melalui pembentangan Bajet 2023 telah memperkenalkan pelaksanaan e-invois sebagai satu mekanisma baharu untuk mencapai hasrat tersebut.

Sehubungan itu, satu sesi libat urus YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom bin Sairi, Ketua Pegawai Eksekutif HASiL bersama hampir 220 orang peserta yang terdiri daripada pengamal media, pempengaruh media (media influencer) dan pemain industri telah diadakan di Hotel Westin, Kuala Lumpur.

Pelaksanaan e-invois ini akan diadakan secara berperingkat mulai akhir tahun 2023 dengan memfokuskan pembangunan sistem dan projek rintis bersama pembayar cukai terpilih serta penggunaannya adalah diwajibkan kepada perniagaan mengikut nilai ambang jualan secara berperingkat bermula pada Jun 2024.


Perincian bagi cadangan pelaksanaan e-invois ini adalah seperti yang berikut:

Sesi ini juga bertujuan untuk memberi pendedahan awal kepada pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri serta mendapatkan maklum balas terus berkenaan strategi-strategi pemasaran yang boleh dilaksanakan bagi membantu HASiL dalam menyebarluas kepentingan e-invois dalam konteks urusan percukaian negara. Tambahan pula, peranan yang dimainkan oleh kumpulan ini sangat penting dan mampu bertindak sebagai duta HASiL dalam menyampaikan maklumat percukaian kepada pembayar cukai yang berkaitan.

YBhg. Datuk Dr. Mohd Nizom Sairi dalam ucapannya menyatakan bahawa pelaksanaan e-invois ini bukan sahaja mampu menambah baik kualiti perkhidmatan yang ditawarkan oleh pentadbir cukai, malah ia turut memberikan banyak manfaat kepada pembayar cukai dari segi meningkatkan kecekapan operasi perniagaan, memudahkan urusan penyimpanan rekod dan mengurangkan kos pematuhan cukai mereka.

Tambah beliau lagi, pelaksanaan e-invois ini juga dapat mewujudkan transaksi perniagaan yang lebih telus sekali gus membantu kerajaan mengatasi masalah ekonomi bayangan (shadow economy) dalam urus niaga.

Turut sama hadir dalam sesi libat urus ini ialah YBhg. Datuk Dr. Sotimin bin Muhalip, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Dasar), YBrs. Puan Wan Ramiza binti Wan Ghazali, Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif (Operasi Percukaian), YBrs. Encik Hisham bin Rusli, Timbalan Ketua Eksekutif (Pengurusan) serta barisan pengurusan kanan HASiL.

Semoga dengan penganjuran sesi libat urus ini, para pengamal media, pempengaruh media dan pemain industri dapat memainkan peranan yang signifikan dalam memberi pemahaman berkenaan pelaksanaan e-invois kepada pembayar cukai, seterusnya memastikan sistem ini mendapat sokongan yang padu dan dipercayai oleh rakyat.