Mengapa Kadar Zakat Fitrah Berbeza-Beza?

Bermula tahun 2019, beberapa majlis agama negeri telah mengumumkan kadar zakat fitrah dengan nilai yang pelbagai. Antara yang awal melakukan inisiatif ini adalah Lembaga Zakat Selangor (LZS) apabila telah menjadi amalan mereka untuk menggalakkan orang ramai membayar zakat fitrah mengikut harga beras yang dimakan.

Nilai tersebut adalah RM7, RM14 dan RM21 bagi seorang.

Hal ini tidak baru tetapi pelaksanaannya sebelum ini lebih kepada kesedaran individu.

Namun, bermula tahun 2019, majlis-majlis agama negeri merasakan perlunya usaha untuk menggalakkan umat Islam membayar zakat fitrah mengikut beras yang dimakan supaya amalan zakat fitrah mereka lebih sempurna dan tepat.

Ia selari dengan Hadis Sahih daripada Abi Sa’id Al-Khudri RA:

“Sesungguhnya kami di zaman Rasulullah SAW memberinya (membayar zakat fitrah) satu sha’ dari makanan yang dimakan, satu sha’ dari kurma.”

(Hadis Riwayat Bukhari)

Juga hadis lain daripada Ibn Umar RA:

‎ “Rasulullah s.a.w. mewajibkan zakat fitrah dalam bulan Ramadan ke atas golongan hamba, merdeka, lelaki, wanita, dewasa dan kanak-kanak Muslim dengan kadar satu sha’ kurma atau gandum.”

(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Berdasarkan hadis di atas, disebut tentang kadar satu sha’ yang merujuk kepada kiraan gantang Baghdad yang menyamai 2.6 kilogram dalam timbangan hari ini.

Image by Faizal Zakaria from Pixabay

Juga hadis di atas menyebut zakat daripada makanan yang dimakan dan di Malaysia makanan asasi kita yang dimakan oleh majoriti rakyat adalah beras.

Negara lain seperti Jordan contohnya, mereka membayar zakat fitrah berdasarkan nilai gandum kerana makanan asasi mereka adalah roti.

Maka kadar fitrah ditentukan dengan mengambil 2.6 kilogram dan didarabkan dengan harga beras yang dimakan.

Realitinya ada antara kita pun mungkin tidak memakan nasi dan nasi tidak menjadi makanan asasi harian, namun sebagai panduan dan memudahkan pembayar, majlis agama negeri menentukan kadar mengikut kategori beras.

Ia berdasarkan harga beras yang dikeluarkan oleh pihak berwajib mengikut harga semasa.

Contohnya di Selangor, bagi sesiapa yang menggunakan beras berharga RM2.60 sekilogram, kadar zakat fitrahnya ialah RM7.

Bagi orang ramai yang menggunakan beras lebih mahal iaitu berharga RM2.60 sehingga RM8.80 sekilogram, mereka digalakkan membayar zakat fitrah pada kadar RM14 seorang.

Manakala bagi yang menggunakan harga beras berharga RM8.80 dan ke atas mereka digalakkan membayar fitrah pada kadar RM21 bagi seorang.

Lain kadarnya di Wilayah Persekutuan di mana kadar minimum adalah RM5 dan kadar tersebut menurut Mesyuarat Jawatankuasa Perundingan Hukum Syara’ Wilayah Persekutuan bertujuan meringankan beban umat Islam yang kurang berkemampuan dalam menunaikan kewajipan ini ketika Covid-19.

Ingat bahawa zakat fitrah ini wajib ke atas semua tidak kira kaya atau miskin kecuali yang benar-benar susah dan tidak mempunyai harta atau wang yang lebih dari kadar untuk belanja dirinya dan anak isteri pada hari raya.

Di bawah senarai kadar zakat fitrah mengikut negeri sebagai panduan semua:

This image has an empty alt attribute; its file name is Mengapa-Kadar-Zakat-Fitrah-Berbeza-Beza.jpg

Semoga perkongsian ini memberikan pencerahan tentang kaedah dan faktor-faktor penetapan kadar zakat yang berbeza ikut negeri dengan nilai berbeza-beza.

Juga sebagai galakan untuk kita membayar zakat fitrah berdasarkan makanan asasi kita masing-masing dan kemampuan kita.

Ditulis oleh Arham Merican, Pengurus Shariah di sebuah institusi kewangan negara dan pemegang sijil Islamic Financial Planner (IFP). Merupakan lepasan Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan, Fakulti Ekonomi Universiti Malaya. Beliau boleh dihubungi di [email protected].

Previous ArticleNext Article

Dividen Bank Rakyat 15 Peratus Bagi Tahun Kewangan 2023 – Ewon

KOTA KINABALU, 5 April (Bernama) — Bank Rakyat mengumumkan dividen sebanyak 15 peratus dengan jumlah pembayaran RM424.62 juta kepada seramai 802,823 anggotanya yang layak bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis 2023.

Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick berkata pembayaran dividen itu akan dilakukan mulai hari ini.

Beliau berkata prestasi kewangan memberangsangkan itu membolehkan Bank Rakyat mengoptimumkan modal dan mengekalkan pembayaran dividen tinggi sebagai ganjaran kepada semua anggota dan pihak berkepentingan bank tersebut bagi sokongan berterusan mereka.

“Bersempena Ulang Tahun Bank Rakyat ke-70, bank turut mengumumkan dividen istimewa sebanyak dua peratus dengan jumlah pembayaran RM56.62 juta yang akan diagihkan berdasarkan pegangan saham layak pada 31 Dis 2023.

“Pembayaran dividen istimewa itu akan dilakukan pada September ini,” katanya pada majlis pengumuman dividen dan prestasi kewangan Kumpulan Bank Rakyat bagi Tahun Kewangan Berakhir 31 Dis 2023 di sini hari ini.

Ewon berkata Bank Rakyat masih lagi mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

Beliau percaya pencapaian itu adalah hasil komitmen Bank Rakyat dalam melaksanakan mandat yang dipertanggungjawabkan untuk memperkasa kesejahteraan ekonomi anggota dan pelanggannya sekali gus memberi kesaksamaan dan kemakmuran kepada semua peringkat masyarakat.

Ewon berkata Kumpulan Bank Rakyat meneruskan sokongan terhadap mandat tahunan untuk ekosistem koperasi dengan menyumbang sebanyak dua peratus daripada keuntungan sebelum cukai dan zakat berjumlah RM35.47 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pendidikan Koperasi dan satu peratus bersamaan RM17.74 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Pembangunan Koperasi. 

“Jumlah sumbangan bagi tahun 2023 adalah sebanyak RM53.21 juta,” katanya, yang turut mengucapkan terima kasih kepada semua anggota dan pihak berkepentingan atas sokongan diberikan kepada Kumpulan Bank Rakyat sepanjang tahun ini.

Beliau juga berharap Kumpulan Bank Rakyat akan meneruskan usaha agar kekal relevan dalam perkembangan pantas industri perbankan dan terus menyumbang kepada masyarakat dari setiap peringkat.

Ini termasuk menyediakan penyelesaian perbankan yang komprehensif, mampan dan berdaya cipta, seiring dengan konsep Malaysia MADANI agar kemiskinan tegar dapat dinoktahkan, katanya.

— BERNAMA

Sumber: Bernama

Tahniah Bank Rakyat

Bank Rakyat nampaknya terus mengekalkan prestasi kadar dividen berjumlah dua digit untuk tempoh melebihi 20 tahun.

KWSP: 5.40% untuk Simpanan Syariah, 5.50% untuk Simpanan Konvensional

ASB: 4.25% Pengagihan Pendapatan + 1.0% Bonus

Tabung Haji: kekal pada kadar 3.10%, zakat 2.57% telah dilunaskan

Pelaburan Saham Pun Ada Beri Dividen

Bila sebut pasal pelaburan saham, tak ramai yang tahu bahawa kita pun boleh untung melalui pemberian dividen. Sebab syarikat yang biasa beri dividen, biasanya adalah syarikat yang untung. Bila syarikat untung, mereka ingin berkongsi keuntungan syarikat dalam bentuk pemberian dividen kepada pemegang saham.

Antara saham patuh syariah yang memberikan dividen terbanyak untuk 2022 ialah SCGM Berhad. Nak tahu lebih lanjut, bacalah artikel tersebut. Baca >>

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!