Perhatian! 20 Tabiat Harian Yang Sebenarnya Membuatkan Anda Pokai!

Gaji anda sudah pun masuk. Anda membuat keputusan untuk membelanja diri anda, bermakan di restoran mewah, mungkin minum secawan kopi di Starbucks, dan membeli satu lagi denim berwarna biru dalam musim diskaun ini. Dan sebelum anda mengetahuinya, anda tidak mempunyai apa-apa wang untuk hari-hari yang tinggal pada bulan itu.

Jadi, bagaimana kita sampai di sini?

Kekurangan tabiat pengurusan wang.

Jika anda mengamati semua perbelanjaan anda dengan berhati-hati selama sebulan, anda mungkin berada dalam kejutan yang tidak menyenangkan untuk mengetahui berapa banyak yang anda boleh melebihkan pada perkara – yang kebanyakannya anda tidak perlu.

Tetapi jangan risau lagi. Anda boleh mengawal kecenderungan ini dan memupuk disiplin kewangan.

Berikut merupakan 20 tabiat harian yang membuatkan anda pokai pada setiap bulan. Kenal pasti yang mana satu tabiat anda, dan betulkan untuk selamatkan kewangan anda dalam ekonomi ini!

1. Makan Mewah Di Luar

Sumber Gambar: Ali Inay/Unsplash

Fokus untuk memasak di rumah. Jika anda sering makan di luar, gunakan kad kredit, yang sama ada menjana cashback atau memberi anda beberapa mata ganjaran sebagai balasan.

2. Minum Kopi Dari Kafe

Sumber Gambar: Tyler Nix/Unsplash

Jika anda peminat tegar kopi dan tidak boleh memulakan hari tanpa kopi, digalakkan untuk beli mesin kopi dan buat kopi sendiri setiap hari.

3. Beli Barang Dapur Bila Anda Lapar

Sumber Gambar: igorovsyannykov/Pixabay

Anda akan terpengaruh untuk beli barang dapur yang tidak diperlukan apabila beli belah barang dapur sewaktu lapar. Elakkan

4. Bungkus Makanan

Sumber Gambar: StockSnap/Pixabay

Nampak remeh tetapi sebenarnya banyak beza dari segi kos jika dibandingkan dengan makanan yang dimasak sendiri.

5. Sumpahan “Beli 2 Percuma 1”

Sumber Gambar: maabsnco0/Pixabay

JANGAN MUDAH TERPENGARUH. Jangan mudah terpedaya untuk membeli barangan yang tidak diperlukan terutamanya barangan dapur. Ia mungkin akan berakhir di dalam tong sampah sahaja.

6. Berhabisan Untuk Barangan Fesyen Berkelas Tinggi

Sumber Gambar Hunters Race/Unsplash

Barangan yang tidak berjenama antarabangsa pun tidak kurang tinggi kualitinya. Berhenti berbelanja lebih untuk pakaian yang boleh didapati pada harga yang murah di jenama tempatan.

7. Terikut-Ikut Trend Pakaian

Biar papa asal bergaya? Anda rasa patutkah anda menghabiskan wang gaji anda sebulan semata-mata untuk membeli kasut Nike yang dipromosikan oleh artis kegemaran anda? Fikir sekali lagi.

8. Menukar Gajet Pada Setiap Bulan

Sumber Gambar: Freepik

Melainkan perlu, tak usahlah menaik taraf gajet pada setiap bulan semata-mata ingin tampak terkini dan lebih maju daripada rakan-rakan yang lain. Ia merupakan satu bentuk pembaziran yang nyata.

9. Mempunyai Terlalu Banyak Produk Penjagaan Diri

Sumber Gambar: nikitabuida/Freepik

Mempunya lima jenis losyen yang memberikan anda kesan yang sama? Bayangkan produk penjagaan diri lain yang boleh anda beli menggunakan duit yang mampu dijimatkan daripada empat lagi losyen yang tidak perlu itu.

10. Memilih Penghantaran Ekspres

Sumber Gambar: mindandi/Freepik

Kata kunci penting. Kalau tak perlu, jangan. Jika anda tiada keperluan kecemasan untuk menggunakan penghantaran ekspres, gunakan sahaja perkhidmatan biasa.

11. Tidak Menulis Senarai Beli Belah

Sumber Gambar: picjumbo_com/Pixabay

Anda akan cenderung untuk berbelanja lebih daripada keperluan dan lebih kepada nafsu sekiranya tiada senarai ditulis

12. Wajib Beli Snek Apabila Menonton Filem Di Wayang

Sumber Gambar: Freepik

Keinginan untuk mengunyah apabila menonton wayang boleh diatasi dengan cara makan sekenyang-kenyang di rumah dan tonton wayang dengan perut yang penuh dan tenang tanpa perlu gusar bunyi kunyahan anda mungkin mengganggu penonton yang lain.

13. Bayar Saluran TV Tetapi Tidak Menggunakannya

Sumber Gambar: Freepik

Langgan segala saluran yang ada tetapi tiada masa untuk tonton ataupun tidak minat menonton? Potong kos bayaran bil setiap bulan anda dengan menukar langganan kepada asas ataupun manfaatkan saluran TV itu sepenuhnya.

14. Menggunakan Aplikasi Berbayar

Image source: Steve Johnson/Unsplash

Sekiranya terdapat alternatif lain, berhenti gunakan aplikasi berbayar dan guna alternatif tersebut untuk menjimatkan kos bulanan anda

15. Merokok

Sumber Gambar: Benjamin Sow/Unsplash

Semua sedia maklum bahawa cukai rokok di Malaysia sangat tinggi menyebabkan harganya mahal. Bayangkan jumlah wang yang anda boleh simpan dengan berhenti merokok. Jika anda merokok 10 batang sehari, anda bukan sahaja melakukan kerosakan yang paling besar kepada kesihatan anda, tetapi juga membuang tidak kurang daripada RM3,000 dalam satu tahun!

16. Langganan Gimnasium

Sekiranya anda hanya mampu hadir untuk sesi di gym pada setiap hujung minggu sahaja, pertimbangkan untuk memanfaatkan tips-tips dan latihan fizikal yang disediakan oleh jurulatih di Youtube dan Facebook dan berhenti melanggan.

17. Pembaziran Elektrik

Sumber Gambar: picjumbo_com/Pixabay

Sentiasa pastikan lampu, kipas dan pendingin hawa hanya dibuka apabila ada orang di dalam ruang tersebut.

18. Menyimpan Barangan Tidak Perlu Di Rumah

Barang-barang yang banyak memerlukan lebih banyak kos untuk menyimpan dan menguruskannya. Simpan hanya barang yang diperlukan dan penting sahaja. Barulah kemas rumah anda. Anda boleh menjual barangan anda di laman web dan aplikasi seperti Carousell, CLOSETStlyles, ebay, abumama.my (untuk perabot yang digunakan), dan sebagainya.

19. Menggunakan Perkhidmatan Teksi/Grab

Sumber Gambar: Dan Gold/Unsplash

Grab dan teksi memang nampak lebih mudah dan selesa tetapi pengangkutan awam masih lagi alternatif yang paling murah dan menjimatkan. Sekiranya tidak terdesak, pilih alternatif yang lebih menjimatkan kos.

20. Menggunakan Petrol Premium

Sumber Gambar: Freepik

Sekiranya enjin kereta anda tidak spesifik hanya untuk RON97, gunakan RON95 untuk menjimatkan kos kecuali jika anda mampu.

Dikarang oleh BBazaar Malaysia. Disiarkan secara eksklusif di MajalahLabur.com

Nak Deposit Rumah Pertama? ‘Overlap’ Hutang? Bayar Tunggakan PTPTN?

Ringankan tanggungan semasa anda dengan pembiayaan peribadi berkonsep syariah di platform Direct Lending. Dapatkan pinjaman kadar rendah untuk satukan semua hutang mahal anda. Semak kelayakan secara percuma. Anda boleh semak dahulu & mohon kemudian. Tiada apa-apa caj yang dikenakan.

KLIK sini untuk terima pembiayaan bank & koperasi yang bersesuaian dengan posisi kewangan anda.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.