Agrotech Farming Mahu Laksanakan Pertanian Organik Yang Kos Efektif Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 11 Feb (Bernama) — Agrotech Farming and Trading (M) Sdn Bhd (Agrotech Farming) mengadakan perjanjian usaha sama (JV) dengan salah satu koperasi pertanian terbesar di India untuk membawa dan melaksanakan pertanian organik yang inovatif dan kos efektif di Malaysia.

Penasihatnya, SR Naga berkata syarikat itu yang ditubuhkan pada 2022, kini dalam proses memperoleh tanah terutamanya di Selangor dan Perak untuk menjayakan projek tersebut.

Projek berkenaan akan dimulakan dengan tanaman seperti tomato, bendi, cili hijau, keledek, tembikai susu, labu manis, ubi kayu, tembikai wangi dan sayur-sayuran lain yang mendapat permintaan.

Beliau berkata teknologi asli seperti vermikompos dan pengkomposan anaerobik untuk memelihara tumbuhan dan tanah terbukti membantu tanaman menghasilkan tuaian yang lebih baik di India dan ini akan dapat membantu meningkatkan sekuriti makanan negara jika ia dilaksanakan di Malaysia.

“Konsep paling penting ialah melakukannya secara 100 peratus organik, dan memandangkan kos adalah satu faktor, kami mengadakan perbincangan dengan rakan kongsi di India dan kami menyaksikan salah satu teknik yang digunakan di ladang mereka telah mampu mengurangkan kos bagi menghasilkan organik. Kami tidak sabar untuk mempraktikkan konsep yang sama di Malaysia yang mana kosnya adalah murah untuk pengguna tempatan,” katanya dalam satu temu bual dengan Bernama hari ini.

JV berkenaan ditandatangani di antara SR Naga dan Pengerusi/Pengasas Venkateshwara Co-operative Power & Agro Processing Ltd, Shivaji Dole yang disaksikan oleh dua menteri persekutuan dan dua menteri negeri yang berlangsung di India pada 28 Jan, 2024.

Koperasi Venkateshwara yang berpangkalan di Maharashtra, India, memiliki lebih 75,000 ahli serta 20,000 petani yang terlibat dalam pelbagai jenis aktiviti pertanian pada masa ini. Ia beroperasi di negeri-negeri utama di India.

SR Naga berkata Agrotech Farming juga telah mengadakan pertemuan dengan wakil-wakil Kementerian Ekonomi dan Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan untuk membincangkan perkara berkenaan pada Jumaat lalu.

“Secara asasnya mereka menyokong kami, mereka menyukai keseluruhan idea dan model projek yang kami akan lakukan ini, jadi apa yang mereka mahu sekarang ialah untuk meneruskan projek itu. Sudah tentu, kami perlu melihat kepada dua perkara, pertamanya ialah untuk memiliki tanah sendiri bagi perladangan dan untuk menjalankan ujian, dan pada masa yang sama, bekerjasama dengan petani-petani tempatan.

“Mereka ada syarikat berkaitan kerajaan (GLC)…sudah tentu kami juga sedang berunding dengan mereka. Mereka bersedia untuk membantu dan bekerjasama dengan kami. Jadi kita perlu melakukannya dengan betul. Kita perlu ada persefahaman, kita tidak boleh gagal dalam projek ini,” katanya.

Sekiranya projek itu berjaya, SR Naga berkata ia dijangka menyediakan banyak peluang pekerjaan, termasuk untuk pelajar dan pesara tentera.

“Kami akan melengkapkan mereka dengan latihan, dan kami akan berganding bahu dengan beberapa institut terkenal yang akan memperakui mereka apabila mereka layak dan kami juga akan memperuntukkan kawasan tertentu di tanah kami untuk melatih mereka menjadi usahawan tani,” katanya.

Selain memperkenalkan baja dan racun perosak yang mesra alam menggunakan teknologi, JV itu juga membenarkan syarikat mengimport terus tanaman dari India, yang mendapat permintaan di Malaysia pada masa ini, contohnya seperti bawang dan keperluan makanan lain dari ladang di India di bawah syarikat yang diperbadankan.

“Kami bersedia untuk bekerja dan menyokong pengimport dalam kalangan pemborong tempatan untuk harga yang kos efektif, berurusan secara terus dengan ladang kami (di India). Dengan cara ini, ia akan menjadi (lebih) mampu milik untuk pelanggan kami.

“Dengan kelulusan eksport (yang diberikan) di India khusus untuk syarikat kami mengimport pada kos yang lebih rendah dan kuantiti yang terjamin, ini dapat mengurangkan beban dan membantu negara mendapatkan bekalan yang mencukupi untuk rakyat tempatan,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM62 Juta Bagi Kembangan Gloria Jean’s Coffees, 1901 Frankfurters

KUALA LUMPUR, 22 Feb (Bernama) — Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (Kuskop) menerusi Perbadanan Nasional Berhad (Pernas) dan syarikat milik penuh Pernas, Malaysia International Franchise Sdn Bhd akan melabur RM62 juta bagi pengembangan Gloria Jean’s Coffees dan 1901 Frankfurters.

Menterinya Datuk Ewon Benedick berkata usaha itu bagi menambah 50 cawangan Gloria Jean’s Coffees dan 100 buah cawangan 1901 Frankfurters pada tahun ini sehingga 2029.

Beliau berkata unjuran pulangan jualan (masing-masing) sebanyak RM1.8 juta setahun bagi Gloria Jean’s Coffees dan RM600,000 setahun untuk 1901 Frankfurters dijangka mewujudkan sehingga 900 peluang pekerjaan dalam tempoh lima tahun.

“Ini sekali gus membuka lebih banyak peluang dan meningkatkan potensi keusahawanan di Malaysia dengan nilai sasaran jualan francais sebanyak RM100 bilion menjelang 2030.

“Saya berharap ini menjadi titik tolak penting dalam mencetuskan minat masyarakat terhadap keusahawanan francais, sekali gus menyumbang ke arah pencapaian aspirasi Kerajaan MADANI dalam usaha meningkatkan kualiti kehidupan dan ekonomi negara,” katanya ketika melancarkan premis ‘flagship’ 1901 Frankfurters dan Gloria Jean’s Coffees di Menara Pernas disini, hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Datuk R Ramanan dan Pengerusi Pernas Datuk Hazimah Zainuddin.

 Mengulas selanjutnya, Ewon juga menyifatkan langkah itu dapat memastikan ekosistem keusahawanan francais negara ini terus berkembang secara teratur, selaras dengan Dasar Francais Negara 2030 yang sedang dimuktamadkan.

Dasar itu juga sejajar dengan Kerangka Ekonomi MADANI khususnya dalam industri francais negara.

Malah, katanya, Jemaah Menteri turut bersetuju meletakkan pemusatan tadbir urus dan kawal selia industri berkenaan menerusi Akta Francais 1998 di bawah Kuskop bagi menjadikan ekosistem keusahawanan yang lebih holistik.

— BERNAMA