Bila Nak Selesai Isu Tunda, Jadual Semula Penerbangan? Tiru Cara ‘Uncle Sam’ Uruskan

“4 jam tunggu di airport last² tukar flight esok hari”

“Bila flight kena retime.. Jenuhlah nak control anak 3 ketul ni…”

“Pernah terkena bab retimed dan flight delay banyak kali.. pernah jugak diorg cancel kan flight pastu suroh kita beli tiket lain..Rasa nak marah, tapi kena sabar”

Begitulah antara keluhan netizen. Bayangkan penerbangan anda ditunda dua kali untuk jangka masa lebih 24 jam sedangkan anda mempunyai pelbagai komitmen lain yang menanti. Ya, kami juga pernah menjadi mangsa.

Menempuhi era endemik, banyak yang mengambil kesempatan untuk bergerak sama ada atas urusan kerja atau urusan peribadi menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuklah pengangkutan udara. Boleh dikatakan, pengangkutan udara banyak digunakan dan mendapat pelbagai reaksi oleh rakyat Malaysia terutamanya.

Sudah pasti, sejak sekian lama industri penerbangan negara terkesan dengan pandemik COVID-19 yang melanda dunia, pembukaan sempadan negara, kebenaran pergerakan kepada rakyat dalam dan luar negara membuka ruang untuk industri ini bernafas semula.

Banyak penerbangan yang telah mula beroperasi. Namun begitu, beberapa insiden melibatkan penumpang dan syarikat penerbangan difahamkan telah dilaporkan kepada pihak Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM). Antara yang menjadi bualan utama di media sosial adalah berkenaan dengan kelewatan penerbangan daripada jadual asal.

Ramai penumpang yang terkandas disebabkan oleh insiden ini. Permohonan maaf sahaja tidak mencukupi terutamanya kepada mereka yang terkesan dari segi jadual pergerakan yang telah lama disusun atur serta melibatkan kos.

Bagaimana dengan pengurusan kelewatan atau jadual penerbangan di Malaysia? Nampaknya, bukan 1 atau 2 kes kelewatan, tetapi melibatkan banyak insiden seperti ini berlaku.

Bagaimana Amerika Syarikat Menguruskan Kelewatan Penerbangan?

Jika anda lihat, banyak perkongsian tentang hak pelanggan terhadap sikap ‘tamak’ syarikat penerbangan yang dilindungi dalam akta oleh kerajaan di sana. Perkongsian ini banyak dikongsikan di Youtube, Tiktok dan laman sosial yang lain.

Bagi negara Uncle Sam, penumpang berhak untuk mendapat pampasan atau bayaran daripada syarikat penerbangan. Sebagai contoh, disebabkan oleh sikap syarikat penerbangan yang mengambil tempahan tiket melebihi daripada kadar maksima sesebuah kapal boleh tampung, ada pihak yang akan terpaksa dinafikan hak untuk menaiki pesawat tersebut kerana terdapat lebihan pelanggan berbanding kerusi yang tersedia.

Apa Hak Penumpang Penerbangan Tersebut?

Berdasarkan kepada perkongsian seorang pengguna melalui saluran Youtube, beliau memaklumkan bahawa ‘involuntary denied boarding’ membolehkan mereka mendapat pampasan. Pampasan tersebut diberikan berdasarkan kepada tempoh masa seorang penumpang tersebut perlu menanti untuk penerbangan seterusnya.

Dalam perkongsian tersebut, beliau memaklumkan yang kelewatan 1-2 jam membolehkan beliau mendapat pampasan sebanyak 2 kali ganda daripada harga tiket bagi satu hala perjalanan.

Bagaimana Dengan Hak Penumpang Penerbangan Di Malaysia?

Sumber : NST

Rentetan daripada beberapa insiden yang berlaku baru-baru ini melibatkan syarikat penerbangan yang terkenal di Malaysia, kelewatan penerbangan tersebut telah membuka mata banyak pihak.

Namun begitu, masih ramai yang belum mengetahui apa hak sebenar pengguna terhadap kelewatan penerbangan ini. Seperti biasa, syarikat penerbangan hanya akan meminta penumpang untuk menantikan penerbangan seterusnya untuk berlepas dan perku menunggu di lapangan terbang sehingga semuanya selesai.

Namun, selain daripada itu, apa yang boleh pengguna di Malaysia lakukan? Masa dibazirkan begitu sahaja, kos-kos lain juga perlu ditanggung. Ada yang sudi berkongsi apa yang penumpang boleh lakukan?

Baca juga AirAsia Group Berhad Kini Dikenali Sebagai Capital A Berhad Di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

TTM Lancar Traktor Terminal Elektrik Berkuasa Bateri Penuh Pertama Di Malaysia

JOHOR BAHRU, 29 Nov (Bernama) — Terberg Tractors Malaysia Sdn Bhd (TTM), usaha sama di antara Sime Darby Industrial dengan Royal Terberg Group BV berpangkalan di Netherlands telah melancarkan traktor terminal elektrik berkuasakan bateri penuh yang pertama di Malaysia, YT200EV.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) TTM, Boo Wei Ching berkata YT200EV yang dikeluarkan di peringkat tempatan di kemudahan pembuatan dan pemasangan TTM di Pasir Gudang di sini akan tersedia untuk diedarkan menjelang awal bulan depan.

“Menerusi traktor terminal baharu ini, TTM menyasarkan untuk menggandakan kapasiti pengeluaran kami di Malaysia daripada 600 unit traktor terminal bagi memenuhi jangkaan permintaan daripada pelanggan sedia ada dan baharu dalam segmen pasaran baharu dalam tempoh tiga tahun akan datang.

“TTM telah melabur lebih RM10 juta untuk menaik taraf infrastruktur semasa yang akan membolehkan pertambahan output bagi menampung jangkaan permintaan,” katanya ketika majlis pelancaran YT200EV di Terberg Manufacturing and Assembly Sdn Bhd di sini hari ini.

Hadir sama CEO kumpulan Sime Darby Bhd Datuk Jeffri Salim Davidson dan Ahli Lembaga Penyeliaan Royal Terberg Group, George J M Terberg.

Pada majlis sama, TTM turut menerima pengiktirafan daripada The Malaysia Book of Records sebagai pengeluar traktor terminal elektrik penuh pertama di negara ini susulan pelancaran YT200EV.

Boo berkata traktor terminal YT200EV dihasilkan untuk kegunaan industri perkapalan dan logistik, menyokong pergerakan kargo dan kontena di terminal kontena dan memberikan manfaat kepada pusat pengedaran, gudang, kemudahan penerimaan, depot antara mod dan loji perindustrian bagi pirau dan pengendalian perkemasan.

“Tidak seperti traktor yang sering digunakan, traktor terminal YT200EV didatangkan dengan alat ganti bergerak yang tidak banyak disebabkan ciri-cirinya sebagai EV, justeru, pelanggan tidak perlu bimbang mengenai haus dan lusuh serta kos penyelenggaraan,” katanya.

Boo berkata sebagai antara pengeluar traktor terminal terkemuka di Asia Pasifik, TTM yakin keluaran terkini dalam industri itu akan menjadi langkah penting untuk melengkapkan aspirasi hijau rantau ini dengan menyemaikan amalan kelestarian.

“Sebagai peneraju industri, kami rasa ini tanggungjawab kami untuk memainkan peranan aktif kepada penyelesaian untuk memerangi perubahan iklim,” katanya.

Beliau berkata, selain mengurangkan pelepasan karbon, traktor terminal YT200EV akan mengecilkan kos operasi yang ketara membabitkan diesel dan bahan api fosil lain yang digunakan terhadap traktor terminal atau trak konvensional.

“Kami yakin manfaat ini boleh dikongsi dengan lebih banyak sektor, melebihi pelabuhan dan logistik, mewujudkan impak besar daripada amalan mesra alam sekitar di seluruh industri,” katanya.

 — BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/ttm-lancar-traktor-terminal-elektrik-berkuasa-bateri-penuh-pertama-di-malaysia/