Bila Nak Selesai Isu Tunda, Jadual Semula Penerbangan? Tiru Cara ‘Uncle Sam’ Uruskan

“4 jam tunggu di airport last² tukar flight esok hari”

“Bila flight kena retime.. Jenuhlah nak control anak 3 ketul ni…”

“Pernah terkena bab retimed dan flight delay banyak kali.. pernah jugak diorg cancel kan flight pastu suroh kita beli tiket lain..Rasa nak marah, tapi kena sabar”

Begitulah antara keluhan netizen. Bayangkan penerbangan anda ditunda dua kali untuk jangka masa lebih 24 jam sedangkan anda mempunyai pelbagai komitmen lain yang menanti. Ya, kami juga pernah menjadi mangsa.

Menempuhi era endemik, banyak yang mengambil kesempatan untuk bergerak sama ada atas urusan kerja atau urusan peribadi menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuklah pengangkutan udara. Boleh dikatakan, pengangkutan udara banyak digunakan dan mendapat pelbagai reaksi oleh rakyat Malaysia terutamanya.

Sudah pasti, sejak sekian lama industri penerbangan negara terkesan dengan pandemik COVID-19 yang melanda dunia, pembukaan sempadan negara, kebenaran pergerakan kepada rakyat dalam dan luar negara membuka ruang untuk industri ini bernafas semula.

Banyak penerbangan yang telah mula beroperasi. Namun begitu, beberapa insiden melibatkan penumpang dan syarikat penerbangan difahamkan telah dilaporkan kepada pihak Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM). Antara yang menjadi bualan utama di media sosial adalah berkenaan dengan kelewatan penerbangan daripada jadual asal.

Ramai penumpang yang terkandas disebabkan oleh insiden ini. Permohonan maaf sahaja tidak mencukupi terutamanya kepada mereka yang terkesan dari segi jadual pergerakan yang telah lama disusun atur serta melibatkan kos.

Bagaimana dengan pengurusan kelewatan atau jadual penerbangan di Malaysia? Nampaknya, bukan 1 atau 2 kes kelewatan, tetapi melibatkan banyak insiden seperti ini berlaku.

Bagaimana Amerika Syarikat Menguruskan Kelewatan Penerbangan?

Jika anda lihat, banyak perkongsian tentang hak pelanggan terhadap sikap ‘tamak’ syarikat penerbangan yang dilindungi dalam akta oleh kerajaan di sana. Perkongsian ini banyak dikongsikan di Youtube, Tiktok dan laman sosial yang lain.

Bagi negara Uncle Sam, penumpang berhak untuk mendapat pampasan atau bayaran daripada syarikat penerbangan. Sebagai contoh, disebabkan oleh sikap syarikat penerbangan yang mengambil tempahan tiket melebihi daripada kadar maksima sesebuah kapal boleh tampung, ada pihak yang akan terpaksa dinafikan hak untuk menaiki pesawat tersebut kerana terdapat lebihan pelanggan berbanding kerusi yang tersedia.

Apa Hak Penumpang Penerbangan Tersebut?

Berdasarkan kepada perkongsian seorang pengguna melalui saluran Youtube, beliau memaklumkan bahawa ‘involuntary denied boarding’ membolehkan mereka mendapat pampasan. Pampasan tersebut diberikan berdasarkan kepada tempoh masa seorang penumpang tersebut perlu menanti untuk penerbangan seterusnya.

Dalam perkongsian tersebut, beliau memaklumkan yang kelewatan 1-2 jam membolehkan beliau mendapat pampasan sebanyak 2 kali ganda daripada harga tiket bagi satu hala perjalanan.

Bagaimana Dengan Hak Penumpang Penerbangan Di Malaysia?

Sumber : NST

Rentetan daripada beberapa insiden yang berlaku baru-baru ini melibatkan syarikat penerbangan yang terkenal di Malaysia, kelewatan penerbangan tersebut telah membuka mata banyak pihak.

Namun begitu, masih ramai yang belum mengetahui apa hak sebenar pengguna terhadap kelewatan penerbangan ini. Seperti biasa, syarikat penerbangan hanya akan meminta penumpang untuk menantikan penerbangan seterusnya untuk berlepas dan perku menunggu di lapangan terbang sehingga semuanya selesai.

Namun, selain daripada itu, apa yang boleh pengguna di Malaysia lakukan? Masa dibazirkan begitu sahaja, kos-kos lain juga perlu ditanggung. Ada yang sudi berkongsi apa yang penumpang boleh lakukan?

Baca juga AirAsia Group Berhad Kini Dikenali Sebagai Capital A Berhad Di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

Scoot Perkenalkan Penerbangan Harian Ke Subang Mulai 1 Sept

SINGAPURA, 18 Julai (Bernama) — Syarikat penerbangan tambang rendah Singapore Airlines, Scoot telah memperkenalkan penerbangan harian ke Subang berkuat kuasa 1 Sept, menyediakan pilihan alternatif kepada pelancong untuk perjalanan yang mudah antara republik itu dan Kuala Lumpur.

Syarikat penerbangan tersebut akan mengendalikan laluan Singapura-Subang sebanyak tujuh kali seminggu menggunakan pesawat Airbus A320 miliknya. Jadual penerbangan tertakluk kepada kelulusan atau perubahan kerajaan serta kawal selia.

Tempahan bagi penerbangan masuk dan keluar Subang boleh didapati mulai hari ini melalui laman web dan aplikasi mudah alih Scoot, selain secara progresif melalui saluran lain, dengan tambang kelas Ekonomi bermula dari S$83 dan RM108 termasuk cukai.

Scoot berkata, dengan penambahan itu, rangkaian laluannya akan meningkat kepada 70 destinasi termasuk destinasi lain di Malaysia seperti Ipoh, Kota Kinabalu, Kuala Lumpur, Kuantan, Kuching, Langkawi, Miri, Pulau Pinang dan Sibu.

Syarikat itu berkata menjelang September , ia akan mengendalikan 110 penerbangan mingguan ke Malaysia

— BERNAMA