Bila Nak Selesai Isu Tunda, Jadual Semula Penerbangan? Tiru Cara ‘Uncle Sam’ Uruskan

“4 jam tunggu di airport last² tukar flight esok hari”

“Bila flight kena retime.. Jenuhlah nak control anak 3 ketul ni…”

“Pernah terkena bab retimed dan flight delay banyak kali.. pernah jugak diorg cancel kan flight pastu suroh kita beli tiket lain..Rasa nak marah, tapi kena sabar”

Begitulah antara keluhan netizen. Bayangkan penerbangan anda ditunda dua kali untuk jangka masa lebih 24 jam sedangkan anda mempunyai pelbagai komitmen lain yang menanti. Ya, kami juga pernah menjadi mangsa.

Menempuhi era endemik, banyak yang mengambil kesempatan untuk bergerak sama ada atas urusan kerja atau urusan peribadi menggunakan pelbagai jenis pengangkutan termasuklah pengangkutan udara. Boleh dikatakan, pengangkutan udara banyak digunakan dan mendapat pelbagai reaksi oleh rakyat Malaysia terutamanya.

Sudah pasti, sejak sekian lama industri penerbangan negara terkesan dengan pandemik COVID-19 yang melanda dunia, pembukaan sempadan negara, kebenaran pergerakan kepada rakyat dalam dan luar negara membuka ruang untuk industri ini bernafas semula.

Banyak penerbangan yang telah mula beroperasi. Namun begitu, beberapa insiden melibatkan penumpang dan syarikat penerbangan difahamkan telah dilaporkan kepada pihak Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM). Antara yang menjadi bualan utama di media sosial adalah berkenaan dengan kelewatan penerbangan daripada jadual asal.

Ramai penumpang yang terkandas disebabkan oleh insiden ini. Permohonan maaf sahaja tidak mencukupi terutamanya kepada mereka yang terkesan dari segi jadual pergerakan yang telah lama disusun atur serta melibatkan kos.

Bagaimana dengan pengurusan kelewatan atau jadual penerbangan di Malaysia? Nampaknya, bukan 1 atau 2 kes kelewatan, tetapi melibatkan banyak insiden seperti ini berlaku.

Bagaimana Amerika Syarikat Menguruskan Kelewatan Penerbangan?

Jika anda lihat, banyak perkongsian tentang hak pelanggan terhadap sikap ‘tamak’ syarikat penerbangan yang dilindungi dalam akta oleh kerajaan di sana. Perkongsian ini banyak dikongsikan di Youtube, Tiktok dan laman sosial yang lain.

Bagi negara Uncle Sam, penumpang berhak untuk mendapat pampasan atau bayaran daripada syarikat penerbangan. Sebagai contoh, disebabkan oleh sikap syarikat penerbangan yang mengambil tempahan tiket melebihi daripada kadar maksima sesebuah kapal boleh tampung, ada pihak yang akan terpaksa dinafikan hak untuk menaiki pesawat tersebut kerana terdapat lebihan pelanggan berbanding kerusi yang tersedia.

Apa Hak Penumpang Penerbangan Tersebut?

Berdasarkan kepada perkongsian seorang pengguna melalui saluran Youtube, beliau memaklumkan bahawa ‘involuntary denied boarding’ membolehkan mereka mendapat pampasan. Pampasan tersebut diberikan berdasarkan kepada tempoh masa seorang penumpang tersebut perlu menanti untuk penerbangan seterusnya.

Dalam perkongsian tersebut, beliau memaklumkan yang kelewatan 1-2 jam membolehkan beliau mendapat pampasan sebanyak 2 kali ganda daripada harga tiket bagi satu hala perjalanan.

Bagaimana Dengan Hak Penumpang Penerbangan Di Malaysia?

Sumber : NST

Rentetan daripada beberapa insiden yang berlaku baru-baru ini melibatkan syarikat penerbangan yang terkenal di Malaysia, kelewatan penerbangan tersebut telah membuka mata banyak pihak.

Namun begitu, masih ramai yang belum mengetahui apa hak sebenar pengguna terhadap kelewatan penerbangan ini. Seperti biasa, syarikat penerbangan hanya akan meminta penumpang untuk menantikan penerbangan seterusnya untuk berlepas dan perku menunggu di lapangan terbang sehingga semuanya selesai.

Namun, selain daripada itu, apa yang boleh pengguna di Malaysia lakukan? Masa dibazirkan begitu sahaja, kos-kos lain juga perlu ditanggung. Ada yang sudi berkongsi apa yang penumpang boleh lakukan?

Baca juga AirAsia Group Berhad Kini Dikenali Sebagai Capital A Berhad Di Bursa Malaysia

Previous ArticleNext Article

4 Kelebihan Perbankan Digital Malaysia Yang Wajib Anda Tahu

Baru-baru ni, Bank Negara Malaysia (BNM) dah umumkan lima pemohon yang berjaya dapatkan lesen bank digital yang diluluskan oleh Menteri Kewangan Malaysia!

Ini antara senarai 5 pemohon yang diberikan lesen mengikut dua akta:

  1. Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 (APK):
  • Konsortium Boost Holdings Sdn. Bhd. dan RHB Bank Berhad;
  • Konsortium yang diterajui oleh GXS Bank Pte. Ltd. dan Kuok Brothers Sdn. Bhd; dan
  • Konsortium yang diterajui oleh Sea Limited dan YTL Digital Capital Sdn Bhd;
  1. Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 (APKI):
  • Konsortium AEON Financial Service Co., Ltd., AEON Credit Service (M) Berhad dan MoneyLion Inc
  • Konsortium yang diterajui oleh KAF Investment Bank Sdn. Bhd.

Untuk pengetahuan, pemohonan yang diterima telah dinilai secara menyeluruh mengikut Seksyen 10 APK dan APKI:

Sumber: Bank Negara Malaysia

Seksyen 10(1) dalam menilai permohonan yang dibuat dengan sempurnanya di bawah Seksyen 9 untuk menjalankan apa-apa perniagaan berlesen, BNM hendaklah mengambil kira semua faktor yang dinyatakan dalam Bahagian 1 dan Bahagian 2 Jadual 5 dan apa-apa perkara lain yang BNM berpendapat adalah berkaitan.

Saringan ini dilakukan dengan penuh teliti kerana terdapat 29 pemohon yang memohon.

Sebelum tu, pasti ada yang rasa perbankan digital ini sama seperti perbankan online. Tapi betul ke sama?

Apa sebenarnya perbankan digital?

Secara asasnya, bank digital atau neobanks adalah istilah untuk semua bentuk transaksi kewangan dengan penggunaan teknologi. 

Pendek kata, segala operasi bank yang sebelum ini dibuat secara fizikal, beroperasi dengan teknologi Artificial Intelligence (Kecerdasan Buatan), Blockchain, Keselamatan Biometrik, untuk menjalankan tugas pentadbiran dan pemprosesan data.

Sumber: HarakahDaily

Selain itu, penambahan bank digital ini selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12, yang bertujuan untuk penetapan semula ekonomi, mengukuhkan keselamatan, kesejahteraan dan keterangkuman, dan memajukan kemampanan untuk mempermudahkan akses perkhidmatan kewangan. 

Apa perbeza perbankan digital dengan perbankan online?

Untuk pengetahuan anda, perbankan online lebih kepada operasi perbankan harian. Contohnya, jika anda nak beli barang tapi malas nak keluarkan duit, anda boleh transfer duit itu atau beli sahaja barang secara online.

Perbankan digital pula memfokuskan kepada urusan yang sebelum ini memerlukan anda tandatangan dokumen, cop rasmi dan segala benda yang melibatkan urusan face-to-face dengan pegawai bank.

Jadi, dengan adanya teknologi pintar ini, anda tidak perlu bersusah beratur di kaunter bank untuk uruskan portfolio kewangan, semak skor kredit atau dapatkan pinjaman yang telah diluluskan, sebabnya teknologi pintar ini telah mudahkan segala urusan anda.

4 kelebihan perbankan digital yang anda perlu tahu:

1. Menjimatkan masa berurusan 

Anda perasan tak, kalau anda nak buat pinjaman, anda perlu ada slip gaji, caruman KWSP, bukan? Jika anda nak dapatkan semua dokumen ini, anda perlu pergi satu tempat ke satu tempat. Leceh, bukan?

Sumber: Manis-app

Tapi dengan perbankan digital, anda cuma perlukan pembayaran bil atau resit beli-belah sebagai satu bentuk penilaian risiko kredit. Jadi, senanglah nak trace balik sebab semuanya setempat dan anda cuma perlu download sahaja dokumen yang anda perlukan.

Sumber: CIMB Bank

Jika anda nak buka akaun bank di bank yang berdekatan, mencari parking adalah satu masalah yang rumit. Kemudian anda perlu isi beberapa dokumen dan tunggu sekurang-kurangnya satu jam untuk pihak bank sediakan akaun anda. 

Dengan perbankan digital, contohnya seperti N26 The Mobile Bank, semuanya senang sebab anda hanya perlu upload gambar IC, buat pengesahan cap jari, dan proses akaun bank akan siap dalam masa 8 minit sahaja!

2. Memudahkan akses kewangan

Menurut firma perunding global, Bain & Company, kira-kira 55% daripada populasi dewasa Malaysia masih kekurangan wang dan tidak mempunyai akaun bank. Ini termasuk individu yang bekerja sendiri, peminjam kali pertama, pesara dan mereka yang baru menyertai tenaga kerja; orang yang kurang celik kewangan, di lokasi luar bandar, atau kelainan upaya.

Maksudnya di sini, ramai yang duduk di luar bandar menghadapi masalah untuk mendapatkan maklumat kewangan yang boleh dipercayai. Sebab tulah ramai juga yang terjebak dengan ah long, sebab kurangnya pengetahuan tentang tempat yang lebih selamat dan terjamin untuk buat pinjaman secara formal.

Sumber: Bank Negara Malaysia

Dengan wujudnya perbankan digital, nasib golongan luar bandar ini lebih terbela dan memudahkan urusan mereka untuk mendapatkan akses perkhidmatan kewangan formal.

Pendapat dari sesetengah pakar menunjukkan bahawa kemasukan kewangan melalui perbankan digital boleh meningkatkan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Asia Tenggara sebanyak 6%.

Ini bermaksud, sekiranya golongan yang kurang berkemampuan ini tahu tempat yang boleh kembangkan pendapatan mereka, misalnya dengan cara melabur di platform yang betul atau buat simpanan tetap, tanpa bersusah payah ke bandar. Jurang kewangan dan ekonomi negara juga akan bertambah baik dan seimbang antara bandar dan luar bandar.

3. Menjimatkan kos operasi

Perasan tak, proses manual institusi kewangan tradisional sebenarnya menanggung kos buruh dan kos penyelenggaraan yang lebih tinggi. Yelah, nak kena bayar gaji pekerja lagi, bangunan lagi. Betul tak?

Kajian oleh McKinsey menunjukkan, institusi kewangan di negara sedang membangun boleh menjimatkan sehingga USD400 bilion setiap tahun.

Sebenarnya, perbankan digital yang bersifat automatik ini jauh lebih jimat dan sistematik berbanding proses secara manual. Secara tak langsung, kesilapan juga dapat dikurangkan dan orang ramai lebih yakin jika hendak buat pelaburan yang banyak dalam institusi tu.

Contohnya, kalau deposit sebanyak USD4.2 trilion, takkan anda nak angkut guni duit pergi bank dan kira secara manual pakai mesin yang sedia ada itu, bukan?

Melalui perbankan digital, pengguna cuma perlu buat transaksi deposit secara online dan jumlah deposit itu kemudiannya boleh ditukar kepada pinjaman untuk lebih ramai orang. 

4. Melangkaui produk kewangan

Yeoh Xin Yi, ketua pengurusan risiko kewangan KPMG Malaysia berkata, “Kategori yang tidak diberi perkhidmatan dan kurang diberi perkhidmatan daripada kumpulan B40 harus dimasukkan ke platform perkhidmatan kewangan yang boleh membantu pengurusan aliran tunai mereka, membolehkan simpanan mikro atau deposit, menawarkan mikro- insurans untuk melindungi keperluan asas mereka serta menawarkan produk kewangan asas untuk mengatasi masalah kewangan mereka.”

Dapatan kajian daripada laporan KPMG: Perbankan Digital: Agenda Inklusif, menunjukkan bahawa perbankan digital juga boleh meningkatkan kualiti gaya hidup kita. Perasan tak, bank yang sedia ada ini selalu adakan program dengan memberikan hadiah-hadiah menarik? Jadi, samalah dengan perbankan digital.

Sumber: Alliance Bank

Bukan setakat ganjaran sahaja, anda juga boleh mendapatkan nasihat kewangan, serta pantau tabiat perbelanjaan. Tak perlu susah-susah buat appointment dengan pakar kewangan.

Perkara seperti ini sebenarnya boleh dikatakan sebagai inovasi yang melangkaui produk kewangan semasa yang disediakan oleh bank.  

Tapi, anda perlu terima bahawa perbankan digital juga ada kelemahannya. 

Kelemahan perbankan digital di Malaysia: 

1. Keselamatan siber Malaysia

Sumber: Polis Diraja Malaysia

Ini memang bahayalah. Kalau tak kena dengan cara, data tambahan pengguna boleh diceroboh dan disalahguna! Misalnya gologan scammer dan hackers boleh godam sistem keselamatan dan curi duit simpanan anda. 

Kajian pada tahun 2020 menunjukkan bahawa 21% daripada serangan keselamatan siber ditujukan kepada bank di Asia Tenggara.

Buat masa ini, rancangan yang ada masih berada diperingkat akar umbi di bawah Strategi Keselamatan Siber Malaysia 2020-2024. 

Jadi, apa jaminan kepada bakal pengguna perbankan digital bagi memastikan akaun bank anda selamat?

2. Kesediaan infrastruktur internet negara

Sumber: CFM

Memang betul, perbankan digital ini boleh memudahkan golongan yang berada di kawasan luar bandar. Tapi masalahnya, macam mana nak memudahkan urusan jika infrastruktur internet suam-suam kuku? 

Sepatutnya, kalau nak memperluaskan perbankan digital hingga ke kawasan luar bandar,  Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu bekerjasama baik dengan pihak berkuasa tempatan untuk sediakan infrastruktur yang sewajarnya. 

Ingat lagi tak, kisah Veveonah Mosibin,yang terpaksa duduk atas pokok semata-mata nak jawab exam online?

Itulah realiti bila tiada internet. Penduduk luar bandar masih tidak dapat mengunakan khidmat perbankan digital. 

Apa-apa pun, sebelum kita bergerak ke arah perbankan digital, pastikan kita sudah cukup bersedia dari segala aspek yang ada. Selesaikan betul-betul masalah yang ada, barulah semuanya berjalan dengan lancar dan mudah.

Artikel asal adalah daripada Loanstreet