Daftar Akaun KWSP Anak Anda Berumur 14 Tahun Dan Ke Atas, Terima Insentif Kerajaan RM250 Setahun

Ramai yang telah mengeluarkan dana persaraan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) baru-baru ini. Ini rentetan daripada kebenaran kerajaan untuk pengeluaran wang dilakukan bagi membantu memulihkan semula ekonomi pencarum dan membantu rakyat berdiri semula selepas teruk menerima tempias Pandemik COVID-19.

Tahukah anda bahawa anak anda yang berumur 14 tahun dan ke atas sudah boleh mendaftar akaun KWSP? Perkara ini sangat baik sebagai simpanan jangka panjang dan anak anda layak menerima dividen pada setiap tahun.

Menariknya, pihak kerajaan ada menyediakan insentif tambahan sebanyak 15%, maksimum RM250 setahun di bawah Skim i-Saraan. Sekiranya anda membuat caruman sebanyak RM3000, kerajaan akan memberikan insentif maksimum RM250 sebagai galakan di bawah skim ini.

Cara Daftar Akaun

Pendaftaran boleh dibuat dengan mudah di Kiosk KWSP. Daftarkan anak anda di Kiosk KWSP dan bawa bersama kad pengenalan serta cap jari anak turut diperlukan. Selesai sahaja pendaftaran di Kiosk KWSP, maklumkan kepada pegawai KWSP terdekat untuk membantu anak anda membuka i-Akaun.

Ubah simpanan anda kepada simpanan shariah. Kebiasaannya, pegawai KWSP akan membantu anda dalam menyelesaikan proses ini.

Setelah i-Akaun anda selesai didaftarkan, akaun simpanan shariah telah ditukar, anda perlu mendaftarkan diri dalam caruman i-Saraan. Anda boleh membaca lebih lanjut berkenaan dengan caruman i-Saraan di SINI.

Untuk mudah faham, i-Saraan adalah merupakan caruman secara sukarela. Jangan risau, proses pendaftaran i-Saraan ini juga akan dibantu oleh pegawai KWSP yang bertugas.

Selesai sahaja pendaftaran, anda akan diberikan panduan selanjutnya untuk membuat bayaran caruman secara atas talian. Mudah je kan?

Apa Kelebihannya?

Walaupun ada yang berkata bahawa simpanan di KWSP ini merugikan kerana ianya bukan seperti skimp pelaburan yang lain (yang mudah dikeluarkan), tetapi anda harus ingat bahawa simpanan di KWSP adalah merupakan satu simpanan jangka masa panjang untuk kegunaan sebagai wang persaraan kelak.

Selain itu, dengan inisiatif yang baik daripada kerajaan iaitu pemberian insentif sebanyak 15% (jumlah maksimum insentif sebanyak RM250 setahun), anda dapat menggandakan wang caruman sedia ada. Ye lah, siapa nak bagi RM250 secara begitu sahaja kan?

Anda layak untuk menerima dividen caruman pada setiap tahun. Walaupun bermula dengan caruman yang sedikit, tetapi pepatah Melayu ada mengatakan, sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.

Adakah caruman ini perlu dilakukan setiap bulan? Jawapannya tidak! Anda boleh membuat caruman pada bila-bila masa. i-Saraan merupakan skim caruman sukarela. Jadi, anda tidak terikat untuk membuat caruman pada setiap bulan.

Sebagai pencarum, anda layak untuk menerima manfaat kematian sebanyak RM2500. Jika kita ingin bandingkan instrumen pelaburan Islam yang lain dengan dividen yang diberikan oleh simpanan shariah KWSP, pelaburan ini nampaknya lebih berbaloi buat ketika ini.

Selamat Melabur & Menyimpan!

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee

Previous ArticleNext Article

4 Akaun Simpanan Digital Paling Untung di Malaysia (2024)

Kini makin banyak bank digital yang dilancarkan di Malaysia. Hati-hati, jangan hanya tergoda dengan pulangan ke atas simpanan yang dijanjikan, ada bank digital ini yang tidak patuh syariah.

Seiring dengan perkembangan teknologi, antara matlamat utama bank digital ditubuhkan adalah untuk memenuhi semua keperluan perbankan dalam aplikasi telefon pintar tanpa perlu pergi ke cawangan bank fizikal lagi.

Antara kelebihan utama bank digital ialah boleh dapat kadar keuntungan (profit rate) daripada duit yang disimpan. Kalau simpan di bank biasa sebelum ini tak dapat kelebihan ini.

1. Aeon Bank

AEON Bank (M) Berhad telah dilancarkan sebagai bank digital islamik (Patuh Syariah) pertama di Malaysia pada 26 Mei 2024 lalu.

Antara ciri-ciri dalam aplikasi Aeon Bank:

  • Akaun Simpanan-i (Savings Account-i)
  • Savings Pot, tabung untuk mengasingkan simpanan
  • Pengurusan bajet

Bagi mereka yang berjaya daftar dan aktifkan akaun sempena kempen pelancarannya, pelanggan Aeon Bank terima bonus pendaftaran sebanyak 3,000 mata AEON dan 3X mata AEON dengan transaksi menggunakan kad debit-i Aeon Bank x Visa.

Antara kelebihan Aeon Bank adalah, ada dua cara untuk pelanggan kumpul mata ganjaran sekiranya mereka menggunakan akaun Aeon Bank ketika membuat perbelanjaan. Pertama, boleh guna untuk dapat mata ganjaran ketika membeli-belah di rangkaian pasar raya Aeon. Yang kedua, boleh dapat mata ganjaran ketika guna kad debit Aeon Bank setiap kali buat pembayaran di luar rangkaian pasar raya Aeon juga. Jadi, tidak terhad untuk guna di pasar raya Aeon sahaja. Semua mata ganjaran ini boleh disemak dalam aplikasi.

Mata ganjaran AEON yang dikumpul ini kemudiannya boleh ditebus kepada nilai ganjaran tunai yang akan dikreditkan ke dalam akaun AEON Bank pelanggan. Sesuai untuk mereka yang suka kumpul mata ganjaran!

Yang paling menarik, AEON Bank turut menawarkan kadar keuntungan 3.88% setiap tahun! (setakat artikel ditulis)

2. Rize

Rize secara rasmi telah dilancarkan sebagai sebuah bank digital yang dikuasakan oleh Bank Al-Rajhi Malaysia pada 17 Februari 2023 lalu.

Antara kelebihan utama Rize:

  • Personal Financing-i
    • Menawarkan pilihan pembiayaan peribadi yang berpatutan kepada pelanggan
    • Pemohon hanya perlu mengambil empat langkah dan 15 minit untuk dapatkan wang pembiayaan dalam akaun mereka!
  • Savings Pot
    • Servis tabung simpanan bank digital Malaysia yang tunggal dengan kadar keuntungan (profit rate), membolehkan pelanggan mendapatkan keuntungan sambil menyimpan duit. 
    • Yang uniknya, pelanggann boleh ajak keluarga dan sahabat untuk bersama menyumbang ke dalam tabung tersebut 
  • Rize menawarkan kadar keuntungan 3.8% setiap tahun
Kad Debit Rize

3. Versa Cash-i

Versa dibangunkan untuk membantu rakyat Malaysia menyimpan dan melabur dengan mudah bersama pakar pengurus dana. Mereka bukan bank digital tetapi dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia di bawah e-services.

Dalam bahasa mudah, konsep Versa ialah menyimpan duit dalam dana-dana pelaburan yang disediakan untuk mendapatkan pulangan. Dana pelaburan yang disediakan ada yang patuh syariah dan ada yang tidak patuh syariah. Dana unit amanah ini diuruskan oleh AHAM Capital Asset Management.

Ada tiga fokus utama dana pelaburan dalam Versa iaitu Invest (untuk pelaburan), Save (untuk simpanan) dann Retirement (untuk persaraan)

Antara dana pelaburan yang ada di Versa ialah:

Cara mendaftar akaun sangat mudah, hanya muat turun aplikasi Versa:

App Store: https://apps.apple.com/my/app/versa-asia/id1534696596
Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=asia.versa.cms&pli=1

Jangan lupa masukkan kod AYJRPR4V untuk terima RM10 percuma! Bila dah deposit pertama kali bernilai RM100, nanti dapat RM10 dalam bentuk unit secara percuma.

4. Be U

Kelebihan Aplikasi Be U

Aplikasi Be U ni adalah bank digital pertama di Malaysia yang menggunakan teknologi cloud yang berpangkalan di Amazon Web Service (AWS). Dengan adanya teknologi cloud ini, aplikasi bank digital menjadi lebih tangkas dan menjadikan pengalaman perbankan peribadi lebih mesra pengguna.

Be U ini juga ditujukan khas untuk generasi muda. Kita boleh nampak yang ‘User Interface’ (UI) dan ‘User Experience’ (UX) Be U disesuaikan untuk jiwa anak muda yang gemarkan grafik kreatif.

Lepas daftar, anda boleh pilih daripada 5 reka bentuk kad Be U Visa Debit-i yang disukai.

Antara fungsi utama yang ada di Be U:

  • Boleh buat transaksi perbankan tanpa perlu pergi ke cawangan Bank Islam.
  • Tiada jumlah minimum diperlukan untuk memastikan akaun kekal aktif sehingga setahun.
  • Ciri ‘Nest’ yang membantu pengguna menabung untuk matlamat tertentu.
  • Menyediakan akses penyelesaian kewangan yang berpatutan dan mudah digunakan
  • Tiada caj dikenakan jika anda membuka akaun melalui aplikasi

Selain itu, antara kelainan yang ada pada aplikasi ini ialah terdapat ciri yang dipanggil Gigs. Tujuannya adalah untuk membantu pengguna mendapat kerja-kerja ‘gig’ sekaligus membantu menjana duit tambahan.

Ciri mikrotakaful serendah RM0.80 juga menarik perhatian kami. Tapi setakat artikel ditulis, Be U tidak menyediakan kadar keuntungan ke atas simpanan seperti bank digital lain.