Purata Sewa Di Seluruh Malaysia Meningkat 1.8 Peratus Kepada RM1,920 Bagi Suku Pertama 2024

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Purata sewa di seluruh Malaysia meningkat 1.8 peratus kepada RM1,920 bagi suku pertama 2024 daripada angka pada suku pertama 2023, dengan trend ke arah peningkatan kemampuan memandangkan kadar kenaikan menurun, menurut Indeks Sewa Rumah Malaysia suku pertama 2024 oleh IQI.

Pengasas Persama dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan IQI Kashif Ansari berkata prestasi Indeks Sewa Rumah Malaysia bagi tempoh itu menunjukkan pertumbuhan permintaan terhadap hartanah sewa semakin perlahan namun masih pada tahap lebih tinggi yang ditetapkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Purata harga sewa di Malaysia sejak dua tahun lepas ialah RM1,895, lebih rendah daripada harga purata suku pertama RM1,920,” katanya dalam kenyataan pada Selasa.

Menurut IQI Indeks Sewa Rumah Malaysia berubah berdasarkan keseimbangan antara bekalan hartanah sewa dan bilangan orang yang ingin menyewa, trend bermusim, perubahan bilangan penuntut antarabangsa di negara ini, dan perubahan aktiviti pelabur yang membeli hartanah untuk disewakan.

IQI menjelaskan kadar sewa untuk 12 bulan akan datang diunjur meningkat agak sederhana dan naik di antara sifar peratus dengan tiga peratus daripada paras pada suku pertama 2024.

“Susulan perjalanan antarabangsa dan ketibaan pelancong terus kembali meningkat, Malaysia mungkin mencatatkan kemasukan penduduk jangka masa panjang baharu dalam jumlah yang besar, penghuni sewa jangka masa pendek serta penuntut antarabangsa.

“Ini juga mungkin menyumbang kepada permintaan lebih tinggi untuk hartanah sewa dan memberi peluang kepada pelabur,” tambahnya.

IQI memaklumkan di Kuala Lumpur, sewa meningkat 7.6 peratus berbanding setahun lepas, dengan purata sewa RM2,735 iaitu dua peratus lebih tinggi daripada purata dua tahun (lapan suku) lepas.

“Sewa di Kuala Lumpur masih pada sekitar harga berpatutan semasa COVID-19 kerana kadar sewa masih belum pulih sepenuhnya daripada penurunan semasa era pandemik.

“Purata sewa pada suku pertama 2024 adalah 27 peratus lebih rendah berbanding suku yang sama 2020, sebelum pandemik,” menurutnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

PHB Asset Management Dilantik Sebagai Pengurus Dana Amanah Hartanah Bumiputera

KUALA LUMPUR, 1 Julai (Bernama) — Anak syarikat milik penuh Pelaburan Hartanah Bhd (PHB), PHB Asset Management Bhd (PHBAM) dilantik sebagai pengurus dana baharu Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) berkuat kuasa hari ini, mengambil alih daripada Maybank Asset Management Sdn Bhd.

PHBAM dalam satu kenyataan berkata ia sudah bersedia untuk meningkatkan dana AHB daripada RM5 bilion kepada RM20 bilion menjelang tahun 2030 dengan memperkenalkan strategi pengedaran digital untuk menyediakan akses lebih besar dan mudah kepada komuniti Bumiputera yang kurang mendapat pendedahan berkaitan dana AHB.

Dana AHB adalah unit amanah patuh Shariah yang melabur terutamanya dalam pemilikan benefisial hartanah komersial di lokasi utama di Malaysia.

“Syarikat menyasarkan untuk meningkatkan cadangan nilai dana AHB dengan menyediakan perkhidmatan kewangan holistik di bawah satu produk dengan menyepadukan penyelesaian tambahan seperti takaful, hibah, wakaf dan wasiat.

“Inisiatif ini bertujuan untuk menawarkan pemegang unit AHB pendekatan yang lebih tersusun kepada penciptaan dan pengagihan kekayaan,” katanya.

Selain itu, semua urus niaga untuk dana AHB kekal boleh diakses di cawangan Maybank, AmBank, AmBank Islamic dan Bank Islam di seluruh negara serta menerusi aplikasi mudah alih Maybank tersedia secara eksklusif untuk pelanggan Maybank.

Ketua Pegawai Eksekutif PHBAM Zulkifli Ishak berkata menerusi struktur harga tetap dan agihan keuntungan separuh tahunan serta ditolak zakat, AHB sesuai untuk pelabur yang menjalankan perancangan kewangan termasuk simpanan pendidikan dan persaraan.

“AHB telah berkembang daripada RM1 bilion pada 2010 kepada RM5 bilion pada 2023, memanfaatkan lebih 80,000 pemegang unit dari segi penjanaan kekayaan,” katanya.

Sementara itu, PHB dan AmanahRaya Trustees Bhd masing-masing akan terus menjadi penaja dan pemegang amanah untuk dana AHB.

Pada 22 April, PHBAM menerima Lesen Perkhidmatan Pasaran Modal daripada Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk pengurusan dana dan urus niaga dalam sekuriti untuk unit amanah.

— BERNAMA