Malaysia Boleh Jadi ‘Partner Country’ BRICS Susulan Hubungan Baik Dengan Negara Anggota – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 9 Julai (Bernama) — Hubungan baik Malaysia dengan negara anggota BRICS (Brazil, Russia, India, China dan Afrika Selatan) yang sedia ada akan membolehkan Malaysia menjadi “partner country” dalam kadar segera, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata dalam konteks berkenaan, ia akan dikenali sebagai “BRICS new partner country” sebelum Malaysia memuktamadkan penyertaannya.

“Memang benar ada kemungkinan permohonan Malaysia untuk menyertai BRICS akan mengambil sedikit masa, tetapi dengan hubungan baik dengan negara anggota, ada kemungkinan kita jadi ‘country partner’ atau ‘BRICS partner country model’ atau ‘new partner country.’

”Tetapi dari segi perbincangan dengan Kementerian Luar, MITI (Kementerian Pelaburan, Perdagangan dan Industri), dan jemaah menteri, kita rasa memang ada kebijaksanaan dan keperluan untuk kita bersama dalam kerangka BRICS yang baharu ini,” katanya pada sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan menteri di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan tambahan Lee Chuan How (PH-Ipoh Timor) berkenaan mekanisme yang akan diambil oleh kerajaan supaya penyertaan dalam BRICS memberi manfaat kepada negara.

Perdana Menteri berkata penyertaan itu tidak bercanggah dengan dasar luar.

Menurut beliau kerajaan mengambil pendekatan sebagai negara bebas, dan adalah penting untuk menjalinkan hubungan dengan semua pihak.

Anwar berkata penilaian awal menunjukkan penyertaan Malaysia dalam BRICS berpotensi memperoleh pelbagai manfaat, khususnya dalam meningkatkan prestasi perdagangan dan eksport serta mengukuhkan daya tahan ekonomi negara.

“Secara kumulatif, Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) negara anggota BRICS berjumlah US$26.6 trilion iaitu 26.2 peratus daripada KDNK dunia iaitu hampir sama dengan kekuatan ekonomi negara-negara G7.

“Kekuatan ekonomi negara anggota BRICS sebagai sebuah blok akan membantu meningkatkan perdagangan antarabangsa dalam kalangan negara anggota,” katanya. 

Perdana Menteri berkata jumlah populasi yang besar dalam kalangan negara anggota BRICS iaitu seramai 3.21 bilion dan terus meningkat dengan kemasukan Mesir, Ethiopia, Iran dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) yang mempunyai seramai 333 juta orang penduduk, membentuk satu pasaran mega merangkumi 3.54 bilion atau hampir 45 peratus penduduk dunia.

“BRICS sememangnya mempunyai potensi besar untuk menjadi kuasa ekonomi dunia dan ini sudah tentu akan membawa kebaikan dan menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi Malaysia dalam jangka masa panjang,” katanya.

Pada 18 Jun lepas, Anwar mengesahkan menyatakan hasrat untuk menyertai organisasi antara kerajaan, BRICS kepada Presiden Brazil, Luiz Inacio Lula da Silva.

BRICS ditubuhkan pada 2009 sebagai platform kerjasama untuk ekonomi yang sedang pesat membangun merangkumi Brazil, Rusia, India dan China dengan Afrika Selatan menyertai kumpulan itu pada 2010.

Pada Januari 2024, Iran, Mesir, Ethiopia dan UAE menyertai organisasi itu sebagai ahli baharu.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA