Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

Pernah dengar tak pasal FCPO? Alah, yang member-member kita dok cerita boleh buat duit apabila harga FCPO naik macam saham, tetapi boleh juga buat duit apabila harga FCPO turun apabila kita short.

Ianya merupakan pasaran dua hala, dan kita boleh buat duit apabila market sedang up atau down.

Musim pandemik ni adalah lebih baik kita tambah lagi ilmu dengan mempelajari cabang trading selain saham yang dinamakan Futures Crude Palm Oil (FCPO).

Berkenalan Dengan Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

FCPO adalah salah satu dari produk futures yang ditawarkan oleh Bursa Malaysia Derivatives (BMD). Ia adalah produk futures yang mematuhi syariah (syariah compliant) yang disandarkan kepada market fizikal kelapa sawit dunia.

FCPO merupakan satu-satunya derivatif yang patuh syariah yang giat didagangkan. Malaysia yang sememangnya terkenal dengan kelapa sawit dan dengan pengalaman didagangkan selama lebih 30 tahun – menjadikan FCPO lubuk emas untuk para pedagang.

Apa Pula Derivatif?

Definisi derivatif mengikut Bursa Malaysia Berhad:

Derivatif ialah instrumen kewangan yang digunakan untuk mengurus pendedahan seseorang itu kepada kemeruapan pasaran pada masa ini. Nilai produk derivatif bergantung kepada dan diperoleh daripada instrumen pendasar, seperti komoditi, kadar faedah, indeks dan saham.

Dalam perkataan lain, derivatif ialah kontrak kewangan dengan nilai yang dikaitkan dengan pergerakan harga hadapan yang dijangka dengan aset asas dikaitkan. la digunakan sebagai alat untuk melindung nilai, membuat spekulasi dan arbitraj.

Kesemua produk derivatif di Malaysia dikawal selia dan didagangkan di Bursa Malaysia Derivatives Berhad iaitu anak syarikat kepada Bursa Malaysia Berhad (BMD).

Iklan

Perbezaan FCPO Dengan Saham?

Sama ke FCPO ni dengan saham? Berapa modal untuk permulaan? Kena kaji fundamental juga ke? Kena tengok chart juga ke?

Bagi mereka yang nak tahu basic pasal FCPO ni, jom kita belajar lagi.

Buat julung kalinya sertai kami dan RHB Investment Bank dalam Webinar bertajuk ‘Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)’

Hari: Rabu
Tarikh: 18 November 2020
Masa: 11:00 – 11:45 Pagi
Tempat: FB Live The Kapital

Antara soalan yang akan dibincangkan:

✅ Apa itu FCPO?
✅ Bagaimana nak buat duit dengan FCPO?
✅ Apa beza FCPO dengan saham?
✅ Berapa modal nak mula trade FCPO?

Jumpa nanti ya. Boleh tanya macam-macam soalan lagi.

Alhamdulillah, webinar ini ditaja oleh RHB Investment Bank Berhad (RHBIB). RHBIB adalah broker niaga hadapan berlesen Bursa Malaysia Derivatives.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Dark Pool, Permainan Institusi Kewangan Besar

Pernah dengar tentang istilah Dark Pool, atau dikenali juga sebagai Black Pool dalam dunia kewangan?

Secara ringkasnya Dark Pool boleh didefinisikan sebagai sebuah isolasi forum kewangan swasta yang tertutup, terpencil, atau pun sangat privasi kepada orang luar. Ianya juga merupakan pertukaran jual beli bagi sesebuah aset sekuriti perdagangan.

Dark Pool membolehkan pelabur dan pedagang melakukan aktiviti jual beli tanpa pendedahan identiti sehinggalah aktiviti jual beli tersebut berjaya dilaksanakan. Dark Pool adalah sejenis sistem perdagangan alternatif yang memberi peluang kepada pelabur dan pedagang untuk membuat pesanan dan melakukan perdagangan tanpa mengetahui tujuan sebenar aktiviti perdagangan mereka, sewaktu pencarian penjual atau pembeli dilakukan.

Bagi kita pelabur runcit, Dark Pool mungkin satu istilah yang membingungkan. Ianya tidak boleh diakses oleh retail player seperti kita dan kebanyakan orang lain, hanya terhad untuk jerung dengan modal yang besar.

Tujuan utama Dark Pool dicipta adalah untuk memperdagangkan saham secara pukal. Apabila perdagangan besar dilakukan secara awam, dikhuatiri akan menjejaskan harga saham dengan begitu kuat sekali.

Menurut buku hasil penulisan Michael Lewis yang popular iaitu bertajuk Flash Boys: A Wall Street Revolt, Dark Pool bersifat terlalu berselindung sehinggakan mampu menyembunyikan pelbagai kontroversi. Namun itu adalah salah satu kebaikan yang disediakan oleh Dark Pool bagi institusi-institusi kewangan besar, dalam perdagangan saham.

Dark Pool bukannya fenomena baharu dalam dunia kewangan. Dark Pool muncul pada pertama kali pada tahun 1980-an. Menurut Institut CFA, Dark Pool pertama kali ditubuhkan di Amerika Syarikat.

Perdagangan dalam Dark Pool telah menyumbang kepada 40% daripada keseluruhan volume perdagangan di Amerika Syarikat pada musim luruh 2017, jauh lebih besar berbanding tahun 2010 yang hanya menyumbang sebanyak 16%.

Iklan

Jenis-Jenis Dark Pool

Terdapat lebih daripada 40 Dark Pool yang telah berdaftar dengan US Securities and Exchange Commission (SEC), dan boleh dipecahkan kepada tiga kategori:

1. Dimiliki Oleh Broker-Dealer

Dalam kategori ini, Dark Pool dibina untuk menghasilkan persetujuan harga masing-masing, tanpa berpandukan harga semasa pasaran. Contoh-contoh Dark Pool dalam kategori ini ialah Credit Suisse’s CrossFinder, Goldman Sachs’ Sigma X, Citibank’s Citi Match dan Citi Cross, dan Morgan Stanley’s MS Pool.

2. Dimiliki Oleh Agensi Broker Atau Bursa Pertukaran

Dark Pool menjadi medium perantara untuk mencari nilai harga yang sama rata di antara penjual dengan pembeli. Contohnya Instinet, Liquidnet & ITG Posit.

3. Dimiliki Oleh Electronic Market Marker

Dihoskan oleh pengendali seperti Getco dan Knight, bagi memanfaatkan aktiviti jual beli aset mereka sendiri.

Dark Pool juga dikenali sebagai “dark pools of liquidity”, kerana aktiviti perniagaan mereka yang tidak telus.

Iklan

Devhub Malaysia, Komuniti Programmer Terbesar Bagi Mereka Yang Ingin Mencari Bakat Dalam Bidang Teknologi

Trading atau Invesment adalah merupakan bidang yang tidak boleh lari daripada dunia teknologi. Dengan kemajuan teknologi yang kian pesat membangun, pelabur pastinya perlu cakna dengan informasi berkenaan teknologi terkini.

Kemunculan robo-advisor dan algorithm trading pastinya satu perkara yang baru buat masyarakat kita, sedangkan di luar negara itu merupakan perkara biasa. Justeru, apa yang boleh penulis sarankan adalah mereka yang terlibat dalam dunia pelaburan harus bergaul dengan mereka yang pakar dalam bidang teknologi.

Dalam membina sebuah robo-advisor atau sebuah trading system, biasanya Bahasa pengaturcaraan yang digunapakai adalah Python. Jadi carilah mereka yang pakar dalam Python dan kalau ditanya kepada kami, bagaimana anda ingin mencari seorang programmer yang power, supaya dapat mengautomasikan sistem pelaburan anda?

Devhub Malaysia Adalah Jawapannya

Pastinya dalam Devhub, sebuah komuniti programmer yang paling aktif dan terbesar di Malaysia. Yang menarik mengenai Devhub adalah, mereka tidak bergantung kepada mana mana dana dan bergantung secara komuniti membantu sesama ahli komuniti yang lain.

Devhub merupakan inisiatif sekumpulan orang awam yang ingin merapatkan jurang industry revolusi 4.0 yang kini mendapat perhatian badan kerajaan dan syarikat korporat di Malaysia.

Iklan

Tak cukup dengan itu, Devhub menganjurkan acara-acara teknologi secara berkala. Di antara acara yang pernah dianjurkan adalah acara kerjasama Devhub dengan Bank Negara di Sasana Kijang. Sekarang pun, badan autoriti dan korporat turut serta berkongsi mengenai gambaran kemajuan Financial Technology (Fintech) dan masa depannya di Malaysia.

Tak cukup dengan itu, Devhub juga telah menganjurkan acara Runcloud bersama rakan strategik mereka, Upcloud dari Finland. Bagi mereka yang belum tahu, Runcloud merupakan sebuah startup tempatan yang sukses di peringkat global. Di sini mereka berkongsi bagaimana membangunkan startup daripada bawah dan perkongsian dari wakil MDEC, Futurise mengenai Cloud Computing.

Bayangkan jika anda bersama dalam komuniti ini, berapa banyak ilmu dan network bakal diperolehi? Andai anda mempunyai kenalan yang meminat teknologi, jom ikuti mereka di Facebook.

Artikel ini disumbangkan oleh Faiz Azizan, seorang penulis InvestorMY

Iklan

Pernah Dengar Pasal Derivatif? Atau FCPO?

Biasa bila sebut pasal pelaburan di Bursa Malaysia, perkara yang bermain dalam minda kita adalah saham. Ada juga yang melabur dalam waran, REIT, ETF dan juga bon. Tetapi kalau diikutkan, kesemua instrumen ini adalah tergolong dalam produk bernama ekuiti. Terdapat juga satu lagi kategori produk yg ditawarkan oleh Bursa Malaysia, dikenali sebagai produk derivatif.  Apa itu derivatif?

Definisi derivatif mengikut Bursa Malaysia Berhad:

Derivatif ialah instrumen kewangan yang digunakan untuk mengurus pendedahan seseorang itu kepada kemeruapan pasaran pada masa ini. Nilai produk derivatif bergantung kepada dan diperoleh daripada instrumen pendasar, seperti komoditi, kadar faedah, indeks dan saham.

Dalam perkataan lain, derivatif ialah kontrak kewangan dengan nilai yang dikaitkan dengan pergerakan harga hadapan yang dijangka dengan aset asas dikaitkan. la digunakan sebagai alat untuk melindung nilai, membuat spekulasi dan arbitraj.

Kesemua produk derivatif di Malaysia dikawal selia dan didagangkan di Bursa Malaysia Derivatives Berhad iaitu anak syarikat kepada Bursa Malaysia Berhad (BMD).

Terdapat dua kategori produk derivatif yang ditawarkan untuk didagangkan di BMD iaitu Kontrak Niaga Hadapan (Futures Contract) dan Kontrak Opsyen (Options Contract).

Kontrak niaga hadapan atau Futures ialah perjanjian antara dua pihak untuk membeli atau menjual instrumen pendasar pada masa tertentu atau pada masa hadapan dengan harga tertentu yang ditetapkan pada hari ini.

Kontrak Opsyen atau Options pula memberikan pemegang/pembeli dengan hak, untuk membeli dan menjual sejumlah kuantiti instrumen pendasar pada harga ditetapkan pada masa tertentu dengan membayar premium.

Anda Kategori Pelabur Yang Mana Satu?

Sumber: Bursa Malaysia

Tetapi sebelum kita mula, apa kata anda tanya diri anda dahulu produk pelaburan mana yang sesuai dengan diri anda. Ini kerana setiap pelaburan mempunyai matlamat yang berbeza, dan pendekatan anda untuk mencapat matlamat tersebut bergantung kepada tahap risiko/tahap pulangan yang sesuai dengan pelaburan anda. Perlu diingat, semakin tinggi pulangan, semakin tinggi juga pendedahan anda kepada risiko pelaburan.

Dah kenalpasti anda kategori pelabur yang mana satu? Jom berkenalan pula dengan derivatif.

2 Cara Derivatif Didagangkan

1. Derivatif yang Di Dagangkan di Bursa (ETD)

Derivatif yang di Dagangkan di Bursa (Exchange Traded Derivatives (ETD)) adalah kontrak yang didagangkan di atas sesuatu platform yang diuruskan oleh mana-mana bursa di dunia. Kontrak- kontrak ini mempunyai spesifikasi dan terma- terma yang telah ditetapkan oleh bursa masing – masing bergantung kepada jenis produk masing-masing.

2. Derivatif yang di Dagangkan di Luar Bursa (Over-the -Counter (OTC))

Adalah kontrak yang dirunding secara tertutup dan didagangkan terus antara dua pihak. Kontrak-kontrak ini sebaliknya tidak mempunyai spesifikasi yang tetap dan bergantung kepada rundingan dan persetujuan antara dua pihak.

Ada 3 Kategori Produk Derivatif

BMD menawarkan 3 kategori derivatif: Derivatif Komoditi, Derivatif Ekuiti dan Derivatif Kewangan

1. Derivatif Komoditi

Derivatif Komoditi terdiri daripada dua kategori, iaitu pertanian dan logam berharga:

A. Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) – Patuh Syariah

FCPO merupakan satu-satunya derivatif yang patuh syariah yang giat didagangkan. Malaysia yang sememangnya terkenal dengan kelapa sawit dan dengan pengalaman didagangkan selama lebih 30 tahun – menjadikan FCPO lubuk emas untuk para pedagang.

Kontrak ini diselesaikan secara fizikal.

B. Niaga Hadapan Olein Sawit USD RBD (FPOL)

FPOL ialah kontrak niaga hadapan bagi olein sawit yang didagangkan di BMD  dalam denominasi Dolar Amerika (USD). Pedagang FPOL boleh menggunakan FPOL untuk menguruskan risiko ketidaktentuaan harga pasaran fizikal olein sawit.

Pada tamat tempoh kontrak, kontrak ini boleh diselesaikan secara fizikal dengan gandaan 500MT bagi setiap penghantaran. Manakala nilai selebihnya akan diselesaikan secara tunai.

C. Niaga Hadapan Minyak Sawit Isirong Mentah (FPKO)

FPKO pula merupakan kontrak niaga hadapan yang instrumen pendasarnya ialah minyak sawit isirung mentah. Juga digunakan pedagang sebagai instrumen mengawal risiko ketidaktentuan harga pasaran fizikal minyak sawit isirung mentah.

Kontrak FPKO ialah kontrak penyelesaian fizikal.

D. Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah USD (FUPO)

FUPO ialah kontrak niaga hadapan dalam mata wang USD yang melengkapkan Kontrak Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) yang didagangkan dalam mata wang Ringgit Malaysia. FUPO ialah kontrak penyelesaian tunai yang tidak melibatkan penghantaran fizikal Minyak Sawit Mentah (CPO).

E. Opsyen atas Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (OCPO)

OCPO merupakan instrumen dagangan yang versatil dan fleksibel yang membolehkan kepelbagaian strategi dagangan diguna pakai. Opsyen bagi kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah ini memberi kelebihan pada pedagang untuk menjana keuntungan walaupun pada keadaan pasaran yang stabil. Pedagang yang berdagang kedua- dua pasaran niaga hadapan dan pasaran fizikal bagi minyak sawit mentah, boleh memilih OCPO untuk mengawal risiko bagi kedua-dua posisi dagangan mereka.

Kontrak opsyen merupakan kontrak penyelesaian fizikal yang ditukar dalam bentuk kontrak niaga hadapan (FCPO)

Iklan

F. Niaga Hadapan Emas (FGLD)

FGLD ialah Kontrak Niaga Hadapan Emas dalam mata wang Ringgit Malaysia (RM) yang didagangkan dalam Bursa Malaysia Derivatif. FGLD memberikan pendedahan kepada peserta pasaran tentang pergerakan harga emas pada kos kemasukan yang murah. Ini memberi ruang kepada mereka yang ingin memulakan dagangan kontrak niaga hadapan dengan modal yang lebih rendah.

Kontrak FGLD diselesaiakan secara tunai.

G. Niaga Hadapan Timah USD (FTIN)

FTIN pula menyediakan ruang bagi pedagang untuk berdagang kontrak FTIN bagi mengawal pendedahan risiko bagi instrumen fizikalnya iaitu, Timah. Tidak seperti FGLD, FTIN didagangkan di dalam USD.

Kontrak ini juga diselesaikan secara tunai

2. Derivatif Ekuiti

Terdapat 3 pilihan yang ada di bawah Derivatif Ekuiti ini:

A. Niaga Hadapan FTSE Bursa Malaysia KLCI (FKLI)

FKLI merupakan antara dagangan yang paling aktif pasarannya. Menawarkan pedagang pendedahan kepada Indeks FTSE Bursa Malaysia FBM KLCI yang terdiri daripada 30 kaunter saham di papan utama.

Kontrak ini diselesaikan secara tunai

B. Opsyen (OKLI) FTSE Bursa Malaysia KLCI

Jika OCPO merupakan pelengkap bagi dagangan FCPO, OKLI pula menawarkan kelebihan kepada pedagang untuk mengawal risiko posisi dagangan FKLI mereka dan memberi peluang untuk mereka menjana keuntungan walaupun dalam keadaan pasaran yang tetap.

Kontrak ini diselesaikan secara tunai dalam bentuk kontrak niaga hadapan FKLI.

C. Niaga Hadapan (SSFs) Saham Tunggal

Opsyen KLCI Niaga Hadapan Saham Tunggal (SSF) oleh FTSE Bursa Malaysia boleh menjadi tambahan kepada hampir semua portfolio. Ia membolehkan perlindungan pendedahan risiko anda, serta memberi peluang spekulasi tentang pergerakan harga. (OKLI) SSF menawarkan leveraj, dan lebih murah untuk didagangkan berbanding pelaburan saham langsung. Anda boleh membeli atau menjual SSF pada bila-bila masa.

Kontrak ini diselesaikan secara tunai pada tamat tempoh kontrak.

3. Derivatif Kewangan

Terdapat 4 pilihan yang ada di bawah Derivatif Kewangan ini:

A. Niaga Hadapan Kadar Ditawarkan Antara Bank KL 3-Bulan (KLIBOR) (FKB3)

B. Kontrak Niaga Hadapan MGS 3-Tahun (FMG3)

C. Kontrak Niaga Hadapan MGS 5-Tahun (FMG5)

D. Kontrak Niaga Hadapan MGS 10-Tahun (FMGA)

Sumber Rujukan: Bursa Malaysia

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kesemua produk-produk yang ditawarkan di Bursa Malaysia Derivatives (BMD) anda boleh rujuk di www.bursamalaysia.com atau jika anda ingin belajar mengenai niaga hadapan, anda boleh rujuk portal Bursa Malaysia Market Place di www.bursamarketplace.com atau broker-broker berhampiran anda.

Harga Naik Pun Boleh Untung, Harga Turun Pun Boleh Buat Duit

Salah satu daripada kelebihan derivatif adalah di mana para pelabur boleh membuat keuntungan di kala pasaran sedang menaik, mahu pun menurun. Pelabur boleh long atau beli apabila market menaik, dan boleh juga short atau jual dahulu dan beli semula kemudian apabila pasaran sedang menurun.

Senang cerita, kalau anda rasakan pasaran akan menaik dalam masa terdekat – boleh long (beli). Kalau rasa cuaca tak menentu dan bakal menjejaskan pengeluaran atau harga bahan mentah dalam masa terdekat, boleh short (jual) dahulu.

Tapi bagi yang beragama Islam pula, hanya Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO) sahaja yang patuh Syariah.

Masih tak faham? Nak tahu lebih lanjut pasal derivatif ni? Sertai pihak Bursa Malaysia Derivatives (BMD) di acara berikut:

Dengar sendiri daripada kedua-dua pakar dalam bidang derivatif ini bagi membuka mata anda terhadap peluang membuat duit dalam pelaburan derivatif.

Daftar secara percuma di sini. Masuk adalah PERCUMA dan tempat adalah terhad, cepat-cepatlah daftar ya.

Iklan

4 Risiko Melabur Melalui Platform Peer-to-Peer (P2P) Lending

Bila sebut melabur, benda yang mesti bermain dalam minda kita adalah risiko. Mana ada pelaburan yang tiada risiko.

Kalau ada yang datang depan kita dan menawarkan pelaburan tanpa sebarang risiko, baik kita angkat kaki lari. Besar kemungkinan beliau seorang scammer.

Begitu juga dengan pelaburan Peer-to-Peer atau lebih dikenali sebagai P2P. Pastinya ada risiko.

Jemput baca Peer-to-Peer (P2P) Lending: Pelaburan Dengan Memberi Pinjaman. P2P boleh dikategorikan sebagai ‘High Risk, High Return’, di Malaysia terdapat 11 platform dan 2 daripadanya adalah patuh Syariah.

Dah kenal apa itu P2P, maka kita perlu kenal risiko yang terlibat pula. Dan di antara risiko yang kita perlu kita hadapi apabila melabur dalam ke bisnes yang menggunakan konsep P2P untuk mendapatkan dana adalah:

1. Lambat Dapat Pulangan

Dalam laporan beberapa platform P2P, perkara ini ada dimasukkan untuk menunjukkan prestasi proses saringan yang mereka laksanakan. Lebih sedikit peminjam yang bayar lewat hutang mereka kepada yang dipinjam, lebih baiklah proses saringan yang mereka formulasikan.

Jadi, pastikan kita sudah ambil kira risiko ini apabila membuat pilihan untuk melabur melalui platform P2P. Jangan nanti, tengah-tengah bulan, nak tampal tayar motor yang pancit pun tak cukup duit.

Pelabur boleh membaca tempoh yang diklasifikasikan sebagai lambat di dalam FAQ yang disediakan oleh platform P2P.

2. Tak Dapat Pulangan

Yang ini lebih kurang seperti di atas. Tapi memang ada peminjam yang gagal melangsaikan pinjamannya. Macam pinjaman atau pembiayaan bank, akan ada segolongan kecil yang tak mampu bayar balik kemudahan pinjaman yang telah diberikan.

Lagi sekali, pastikan kita sudah mengira risiko sebelum melabur. Setakat bacaan saya, ada beberapa langkah yang akan diambil oleh platform P2P. Tapi pastinya langkah-langkah seperti kejar semula peminjam (syarikat) & tindakan mahkamah mengambil masa yang panjang.

Iklan

3. Tak Dapat Mempelbagaikan Pelaburan

Salah satu prinsip yang popular bila kita bicara soal pelaburan adalah, “Don’t put all your eggs in one basket”. Kalau kita terjemahkan secara literal, ianya membawa maksud “Jangan letak semua telur kita dalam satu bakul”.

Dalam konteks pelaburan, jangan labur dalam satu kelas aset atau lebih spesifik dalam kes P2P ini, jangan labur dalam satu projek sahaja. Cuba untuk mempelbagaikan pelaburan dalam beberapa investment note. Jadi, kalau 1 gagal, InsyaAllah 2 lagi akan perform.

Risiko ini lebih tepat bagi mereka yang berminat dengan platform yang patuh shariah. Ini kerana, peluang pelaburan dalam platform yang patuh shariah adalah sangat terhad.

4. Pelaburan Yang Tak Cair

Ertinya, kita tidak boleh sesuka hati mengeluarkan wang pelaburan pada bila-bila masa. Kalau kita berdagang saham, kita boleh beli saham syarikat A pada waktu pagi dan menjualnya pada waktu petang dan keluarkan wang tersebut dalam bentuk tunai. Biasanya ia akan mengambil masa 1–3 hari untuk mendapatkan wang kita semula.

Hal ini berbeza dengan P2P. Sekali kita klik butang melabur dalam platform P2P, anggap sahajalah duit anda dah sangkut dan tak boleh dikeluarkan sehingga tamat tempoh investment note.

Memang pelaburan menggunakan platform P2P ini pelaburan yang tinggi risikonya. Jadi, sebelum melabur, kira risikonya. Pastikan duit kita mencukupi untuk meneruskan hidup selama tempoh pelaburan.

Mampu hadapi risiko ini? Maka, kita dah cukup kental untuk memulakan pelaburan dengan konsep P2P.

Jika berminat untuk melabur dalam projek perumahan P2P patuh shariah di Indonesia, boleh klik sini.

Ditulis oleh Afif Amir, sedang melanjutkan pelajaran di peringkat PhD dalam bidang Actuarial & Financial Mathematics. Meminati dunia pelaburan terutama berkaitan saham, equity crowdfunding dan pelaburan digital. Full time PhD, trader, part-time investor & Marketing Representative untuk iSaham & Malacca Securities.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!