Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

Pernah dengar tak pasal FCPO? Alah, yang member-member kita dok cerita boleh buat duit apabila harga FCPO naik macam saham, tetapi boleh juga buat duit apabila harga FCPO turun apabila kita short.

Ianya merupakan pasaran dua hala, dan kita boleh buat duit apabila market sedang up atau down.

Musim pandemik ni adalah lebih baik kita tambah lagi ilmu dengan mempelajari cabang trading selain saham yang dinamakan Futures Crude Palm Oil (FCPO).

Berkenalan Dengan Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)

FCPO adalah salah satu dari produk futures yang ditawarkan oleh Bursa Malaysia Derivatives (BMD). Ia adalah produk futures yang mematuhi syariah (syariah compliant) yang disandarkan kepada market fizikal kelapa sawit dunia.

FCPO merupakan satu-satunya derivatif yang patuh syariah yang giat didagangkan. Malaysia yang sememangnya terkenal dengan kelapa sawit dan dengan pengalaman didagangkan selama lebih 30 tahun – menjadikan FCPO lubuk emas untuk para pedagang.

Apa Pula Derivatif?

Definisi derivatif mengikut Bursa Malaysia Berhad:

Derivatif ialah instrumen kewangan yang digunakan untuk mengurus pendedahan seseorang itu kepada kemeruapan pasaran pada masa ini. Nilai produk derivatif bergantung kepada dan diperoleh daripada instrumen pendasar, seperti komoditi, kadar faedah, indeks dan saham.

Dalam perkataan lain, derivatif ialah kontrak kewangan dengan nilai yang dikaitkan dengan pergerakan harga hadapan yang dijangka dengan aset asas dikaitkan. la digunakan sebagai alat untuk melindung nilai, membuat spekulasi dan arbitraj.

Kesemua produk derivatif di Malaysia dikawal selia dan didagangkan di Bursa Malaysia Derivatives Berhad iaitu anak syarikat kepada Bursa Malaysia Berhad (BMD).

Perbezaan FCPO Dengan Saham?

Sama ke FCPO ni dengan saham? Berapa modal untuk permulaan? Kena kaji fundamental juga ke? Kena tengok chart juga ke?

Bagi mereka yang nak tahu basic pasal FCPO ni, jom kita belajar lagi.

Buat julung kalinya sertai kami dan RHB Investment Bank dalam Webinar bertajuk ‘Pengenalan Kepada Niaga Hadapan Minyak Sawit Mentah (FCPO)’

Hari: Rabu
Tarikh: 18 November 2020
Masa: 11:00 – 11:45 Pagi
Tempat: FB Live The Kapital

Antara soalan yang akan dibincangkan:

✅ Apa itu FCPO?
✅ Bagaimana nak buat duit dengan FCPO?
✅ Apa beza FCPO dengan saham?
✅ Berapa modal nak mula trade FCPO?

Jumpa nanti ya. Boleh tanya macam-macam soalan lagi.

Alhamdulillah, webinar ini ditaja oleh RHB Investment Bank Berhad (RHBIB). RHBIB adalah broker niaga hadapan berlesen Bursa Malaysia Derivatives.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Takaful Sebagai Pelaburan?

Panas juga isu ini apabila ada segelintir ejen yang memasarkan produk takaful sebagai salah sau instrumen pelaburan. Daripada kita melabur ke dalam unit trust, lebih baik melabur ke dalam produk takaful – pelaburan pun dapat, perlindungan pun dapat.

Jom kita kita baca perkongsian Tuan Afyan Mat Rawi, seorang perunding kewangan mengenai topik hangat ini.

Produk Dapat Kelulusan Bank Negara Malaysia (BNM)

“Produk takaful ini dah diluluskan oleh BNM. Takkan la BNM luluskan produk yang salah. Jadi, tak ada masalah pun nak promote takaful sebagai pelaburan”

Al-Jawab,

Ya, takaful memang diluluskan oleh BNM.

Kad kredit pun diluluskan oleh BNM Ramai orang yang bankrap disebabkan hutang kad kredit.

Produk hire purchase kereta pun diluluskan oleh BNM. Tapi kes bankrapsi terbesar dari kalangan orang muda, adalah daripada hutang kereta.

Jadi, ada tak hujah lain untuk justifikasi takaful pelaburan? Hujah tu tak berapa valid.

Produk diluluskan oleh Bank Negara Malaysia bukan bermaksud produk Itu bagus atau tak. Ejen takaful yang promote takaful untuk pelaburan sahaja yang gunakan hujah sebegitu rupa.

Setiap produk ada market target tersendiri. Bukan semua orang sesuai untuk produk takaful digunakan untuk pelaburan.

Ia bukan untuk majoriti orang. Berdasarkan statistik oleh Life Insurance Association Malaysia (LIAM), 90% pemegang polisi insurans adalah under insured yakni tak cukup coverage.

Produk takaful untuk pelaburan adalah untuk individu yang sudah mempunyai perlindungan takaful yang mencukupi. Maksudnya, dia sudah ada 10 tahun coverage dan medical card.

Jika anda orangnya, silakan langgan polisi takaful untuk tujuan pelaburan.

Untuk majoriti orang, terutama dari kalangan M40 dan B40, takaful adalah untuk perlindungan BUKAN untuk pelaburan. Malah BNM juga sudah menegaskan bahawa takaful dan insurans BUKAN untuk pelaburan.

Istilah yang tepat adalah NILAI TUNAI atau CASH VALUE, bukannya simpanan. Fungsinya adalah untuk menstabilkan kadar caruman apabila kos tabarruk meningkat dalam polisi takaful.

Produk takaful untuk pelaburan selalunya digunakan untuk pelaburan ejen, tak semestinya untuk pelanggan.

Sumber: FB Afyan Mat Rawi

Nak tahu lebih lanjut berkenaan perlindungan dan pelaburan ini, boleh belajar ilmu kewangan secara bermodul menggunakan buku Bijak Merancang Wang.

Kredit Gambar: Facebook Bank Negara Malaysia

Dapatkan buku Bijak Merancang Wang di www.bukuBMW.com

Jemput baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!