4 Tips Pengurusan Kewangan Buat Pengantin Baru

Tahniah buat pasangan pengantin baru. Hujung-hujung tahun dan ditambah pula dengan cuti persekolahan, memang penuh undangan majlis perkahwinan.

Buat pengantin baru yang telah selamat melangsungkan pernikahan secara rasminya telah melangkah ke alam baru yang lebih penuh dengan tanggungjawab. Apa yang utama adalah bagaimana kedua-dua pasangan mencapai kata sepakat dalam menghadapi kehidupan berkeluarga lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan kewangan.

Silap percaturan dalam kewangan, boleh bawa kepada pergaduhan nanti. Oleh yang demikian, adalah menjadi satu keperluan bagi pasagan untuk membuat pengurusan kewangan yang baik dan teratur agar segala keperluan hidup bersama sentiasa berada dalam keadaan yang terjamin.

Berikut adalah 4 tips penting untuk menguruskan kewangan yang baik dalam rumah tangga khusus untuk anda yang baru sahaja bergelar pengantin baru.

1. Adakan Perbincangan

Sebaiknya, ambil masa yang sesuai dan tepat selepas berkahwin untuk berbincang tentang kewangan masing-masing. Bersikap berterus terang dengan pasangan anda tentang segala jenis hutang yang anda ada.

Contohnya di sini, jelaskan kepada pasangan tentang hutang PTPTN yang masih menjadi tanggungan anda untuk dilunaskan. Beritahu kepada pasangan, jumlah keseluruhan hutang PTPTN yang masih tinggal.

Ini bagi membantu pasangan anda memahami bebanan hutang yang anda tanggung agar tidak menjadi masalah di kemudian hari. Tidak timbul masalah nanti apabila ada barang-barang yang anda ingin beli yang menganggu perbelanjaan dalam rumah.

Amalkan sikap saling membantu antara satu sama lain. Masa ini, anda telah hidup berdua, bermakna jika pasangan anda menghadapi kesusahan dalam kewangan bermakna ia menjadi kesusahan kepada anda juga.

Lakukan perbincangan terlebih dahulu dan elak daripada membuat keputusan tanpa persetujuan kedua belah pihak.

2. Tetapkan Matlamat Kewangan Antara Pasangan

Duduk berbincang tentang matlmat kewangan anda dan juga pasangan untuk jangka masa panjang. Apakah persediaan kewangan anda dan pasangan untuk menghadapi kehidupan akan datang apabila keluarga semakin membesar, persekolahan anak-anak, dan sebagainya.

Jika sekarang anda tinggal di rumah sewa, bincang bersama pasangan untuk membuat perancangan membeli rumah sendiri pada masa akan datang. Apa yang anda dan pasangan perlu ada untuk mencapai perancangan tersebut. Berapa banyak simpanan yang perlu anda dan pasangan ada.

Senaraikan segala jenis strategi yang anda dan pasangan cadangkan. Kemudian senarai pendekkan di antara strategi tersebut adakah ianya sesuai untuk anda dan pasangan lakukan.

3. Sediakan Dana Kecemasan

Pentingnya untuk anda dan pasangan memilki dana kecemasan ini. Malang pastinya tidak berbau.

Jika anda dan pasangan sama-sama boros dan tidak punya pemikiran terhadap dana kecemasan ini, andai satu masa anda ditimpa bencana, di manakah sumber kewangan yang anda perlu guna?

Sediakan payung sebelum hujan, peribahasa yang sesuai sekali untuk anda serap dalam kehidupan berumah tangga anda. Jangan sambil lewa dan memandang remeh akan perkara ini.

Sebaiknya, anda dan pasangan perlu mempunyai dana kecemasan sebanyak 3-6 bulan daripada gaji masing-masing. Namun, jika hanya mampu memilki dana kecemasan untuk sebelah pihak sahaja pun boleh.

4. Tetapkan Bajet Perbelanjaan

Jika anda dan pasangan mempunyai ‘chemistry’ untuk hidup bersama, bermakna anda juga perlu ada ‘chemistry’ dalam mengurus kewangan bersama pasangan. Catatkan perbelanjaan bulanan anda berdua.

Tetapkan bajet untuk membeli barang keperluan rumah, bajet perbelanjaan untuk hiburan dan sebagainya. Apabila anda telah punya bajet ini, anda dan pasangan akan lebih mudah untuk menguruskan perbelanjaan-perbelanjaan tersebut.

Kesimpulannya, jangan malu untuk berterus terang dan berbicara tentang kewangan dengan pasangan. Komunikasi adalah sangat penting bagi memastikan sebarang masalah dapat diselesaikan bersama-sama.

Previous ArticleNext Article

8 Kesilapan Pemilik Bisnes Yang Boleh Menyebabkan Syarikat Gulung Tikar

Untuk memulakan sebuah bisnes tidak mudah. Perancangan yang rapi diperlukan. Namun, untuk mengekalkan perniagaan sedia ada lebih susah.

Ramai yang anggap menjadi pemilik bisnes atau usahawan ini nampak cool dan kaya. Tapi, ramai tak tahu banyak syarikat yang gulung tikar akibat kesilapan pemilik bisnes sendiri.

Banyak faktor yang menyebabkan bisnes gulung tikar. Harapnya selepas membaca perkongsian ini, anda sebagai pemilik bisnes dapat hindari kesilapan kesilapan ini.

Jom kita tengok 8 kesilapan yang dilakukan oleh seorang pemilik bisnes ini sehingga menyebabkan syarikat gulung tikar.

1. Tidak Fokus

Fokus sangat penting untuk mereka yang memiliki bisnes. Hilang sahaja fokus, boleh dianggap hilang juga bisnes tersebut. Jadi, berikan sepenuh tumpuan kepada bisnes anda.

Apabila buka beberapa buah syarikat, kita akan hilang fokus terhadap setiap syarikat kerana terlalu banyak yang perlu dilihat.

2. Tidak Konsisten

Buat semakan berkala terhadap laporan perniagaan anda. Analisa laporan perniagaan anda dan lihat mana-mana kekurangan yang boleh dibaiki serta ambil tindakan.

3. Menjadi Terlalu Berani

Asal nampak peluang, kita terus grab, akibatnya kita kerugian besar kerana mengabaikan risk assessment dengan terperinci. Sepatutnya kena buat dulu kajian mendalam atau buat analisis SWOT terlebih dahulu.

4. Menjadi Terlalu Pandai

Apabila kita merasakan yang kita ini terlalu pandai dan menidakkan idea talent yang ada di dalam syarikat yang dibina menyebabkan syarikat terlepas peluang-peluang keemasan untuk dikembangkan.

5. Tidak Menyediakan Talent Management Model

Tiada sebarang usaha berterusan dibuat untuk merekrut bakat yang belum berada dan sedang berada dalam syarikat, akibatnya talent yang ada keluar, talent yang nak masuk tak dapat dibawa. Ini merupakan satu kerugian besar buat syarikat.

6. Over Spending

Kita telah melanggar peraturan sendiri apabila membelanjakan hampir 40% dari reserve untuk membuka bisnes baru. Sepatutnya hanya guna sebanyak 10% paling maksimum.

Takut nanti yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

7. Tidak Mendengar Nasihat

Kita sebenarnya memerlukan mentor untuk memberikan nasihat, sebagai contoh ada yang menasihatkan bahawa kita sedang berkembang dengan terlalu laju. Kelajuan itu dapat membunuh dalam bisnes.

Tidak salah untuk berkembang dengan laju tetapi kita juga perlu laju catch up dengan perkembangan situasi semasa.

8. Bertahan Sehingga Tak Tahan

Ada bisnes secara atas kertasnya sudah patut ditutup sejak awal tahun lagi, namun sikap optimistik mahu bertahan akhirnya membawa kepada tambahan modal yang besar dan akhirnya ianya terpaksa juga ditutup. Jika ditutup awal, kadar kerugian dapat dikurangkan.

Kesimpulan

Sepandai mana pun kita dalam bisnes, adakala kita sanggup melanggar peraturan kita sendiri kerana kita fikir kita sudah cukup masak untuk tengok bisnes itu pergi jauh. Akhirnya kita sedar, bahawa segalanya perlu diterjemahkan melalui angka.

Jika bisnes tidak bawa untung malah merugikan, maka wajib ianya ditutup. Semoga anda jangan murung selepas
membaca tulisan ini. Sekadar perkongsian buat semua pengusaha bisnes supaya tidak lakukan kesilapan yang sudah kita lakukan.