10 Cara Menabung Untuk Melabur (Siri 1)

Ramai orang nak melabur. Tapi tidak ramai orang mempunyai modal yang cukup untuk melabur. Kalau ada baki duit sepuluh ringgit, lebih baik pendamkan dulu niat nak melabur.

Penting untuk diingat bahawa hanya gunakan wang lebihan untuk melabur. Bukan wang simpanan mahupun dana kecemasan. Sebab apa? Supaya hidup kekal tenang dan tak serabut bila duit modal tak untung.

Jadi bila anda dah berniat nak melabur saham, pastikan buat siap-siap tabung khas. Tabung khas ini digunakan untuk menyimpan modal untuk anda melabur.

Nak menyimpan, perlu disiplin. Nak pupuk tabiat ni kena ulang-ulang buat.

Contohnya tabiat gosok gigi, bila bangun pagi, automatik kita akan gosok gigi. Jika tak gosok gigi maka kita akan rasa tak selesa. Ini kerana sudah menjadi tabiat kita gosok gigi bila bangun pagi.

Jadi, bagaimana nak menabung untuk melabur?

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

1. Renung Panjang Sebelum Check Out

Berbelanja dengan berhemah. Tanam dalam diri anda bahawa anda perlu menyimpan untuk pelaburan anda nanti. Salah satu cara mudah adalah dengan sentiasa melihat semula barang-barang yang anda beli, adakah perlu pembelian tersebut?

Jika di Shopee, renung dan fikirkan semula semua item yang anda dah add to cart sebelum check out.

2. Cekap Berbelanja

Ada perkara yang anda perlukan sekarang. Ada perkara yang hanya akan digunakan pada bulan hadapan.

Jadi, anda perlu bijak untuk prioritise barang-barang yang menjadi keperluan. Elakkan daripada membeli barang yang hanya menjadi kehendak dan bukan keperluan.

3. Jauhi hutang

Hutang ada baik dan buruknya. Kadangkala dengan berhutang dapat membantu anda mempunyai aliran tunai yang aktif.

Uruskan hutang dengan betul. Jika perlu, baru lah anda berhutang. Kad kredit pula jangan lupa untuk bayar on-time. Ini untuk mengelakkan daripada anda perlu keluarkan kos-kos tambahan yang lain.

4. Buang Tabiat Buruk

Ada yang merokok? Cuba bayangkan jika dalam masa satu minggu anda menggunakan 2 kotak rokok berharga RM15.00. Dalam tempoh sebulan, anda telah membelanjakan sebanyak RM120.00.

Bayangkan jika anda berhenti merokok, wang ini dapat disimpan dan dalam hanya 10 bulan, anda telah menabung sebanyak RM1200.00. Dengan RM1200.00, anda sudah boleh jadikan modal untuk mula melabur.

5. Jaga Kesihatan

Dengan berhenti merokok, anda juga dapat mengurangkan kos perubatan anda. Merokok membahayakan kesihatan. Dewasa ini, kos perubatan semakin meningkat.

Jaga kesihatan diri anda dengan bersenam, makan makanan yang sihat serta amalkan gaya hidup sihat. Mencegah lebih baik daripada mengubati. Ini dapat mengurangkan perbelanjaan anda untuk perubatan sekiranya anda sakit seterusnya dapat membantu anda mempunyai wang lebihan untuk menabung

Semoga info ini dapat membantu para pelabur untuk bersedia dalam pelaburan suatu hari nanti. Ingat, untung itu rezeki, rugi itu pasti.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: