10 Cara Menabung Untuk Melabur (Siri 1)

Ramai orang nak melabur. Tapi tidak ramai orang mempunyai modal yang cukup untuk melabur. Kalau ada baki duit sepuluh ringgit, lebih baik pendamkan dulu niat nak melabur.

Penting untuk diingat bahawa hanya gunakan wang lebihan untuk melabur. Bukan wang simpanan mahupun dana kecemasan. Sebab apa? Supaya hidup kekal tenang dan tak serabut bila duit modal tak untung.

Jadi bila anda dah berniat nak melabur saham, pastikan buat siap-siap tabung khas. Tabung khas ini digunakan untuk menyimpan modal untuk anda melabur.

Nak menyimpan, perlu disiplin. Nak pupuk tabiat ni kena ulang-ulang buat.

Contohnya tabiat gosok gigi, bila bangun pagi, automatik kita akan gosok gigi. Jika tak gosok gigi maka kita akan rasa tak selesa. Ini kerana sudah menjadi tabiat kita gosok gigi bila bangun pagi.

Jadi, bagaimana nak menabung untuk melabur?

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

1. Renung Panjang Sebelum Check Out

Berbelanja dengan berhemah. Tanam dalam diri anda bahawa anda perlu menyimpan untuk pelaburan anda nanti. Salah satu cara mudah adalah dengan sentiasa melihat semula barang-barang yang anda beli, adakah perlu pembelian tersebut?

Jika di Shopee, renung dan fikirkan semula semua item yang anda dah add to cart sebelum check out.

2. Cekap Berbelanja

Ada perkara yang anda perlukan sekarang. Ada perkara yang hanya akan digunakan pada bulan hadapan.

Jadi, anda perlu bijak untuk prioritise barang-barang yang menjadi keperluan. Elakkan daripada membeli barang yang hanya menjadi kehendak dan bukan keperluan.

3. Jauhi hutang

Hutang ada baik dan buruknya. Kadangkala dengan berhutang dapat membantu anda mempunyai aliran tunai yang aktif.

Uruskan hutang dengan betul. Jika perlu, baru lah anda berhutang. Kad kredit pula jangan lupa untuk bayar on-time. Ini untuk mengelakkan daripada anda perlu keluarkan kos-kos tambahan yang lain.

4. Buang Tabiat Buruk

Ada yang merokok? Cuba bayangkan jika dalam masa satu minggu anda menggunakan 2 kotak rokok berharga RM15.00. Dalam tempoh sebulan, anda telah membelanjakan sebanyak RM120.00.

Bayangkan jika anda berhenti merokok, wang ini dapat disimpan dan dalam hanya 10 bulan, anda telah menabung sebanyak RM1200.00. Dengan RM1200.00, anda sudah boleh jadikan modal untuk mula melabur.

5. Jaga Kesihatan

Dengan berhenti merokok, anda juga dapat mengurangkan kos perubatan anda. Merokok membahayakan kesihatan. Dewasa ini, kos perubatan semakin meningkat.

Jaga kesihatan diri anda dengan bersenam, makan makanan yang sihat serta amalkan gaya hidup sihat. Mencegah lebih baik daripada mengubati. Ini dapat mengurangkan perbelanjaan anda untuk perubatan sekiranya anda sakit seterusnya dapat membantu anda mempunyai wang lebihan untuk menabung

Semoga info ini dapat membantu para pelabur untuk bersedia dalam pelaburan suatu hari nanti. Ingat, untung itu rezeki, rugi itu pasti.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA