15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Perkara Asas Kena Tahu Sebelum Nak Melabur Saham

Pelaburan saham adalah satu pelaburan yang boleh memberikan pulangan yang berlipat ganda. Biasa dengar 10 peratus keuntungan setahun dah banyak, tapi dalam saham 10 peratus keuntungan sehari pun boleh.

Baca: Untung RM1 Juta Dalam Masa Setahun Lebih Dalam Saham

Tapi bila boleh untung banyak, rugi banyak pun boleh. Jadi sebelum terlibat dalam pelaburan saham, kita perlu membuat persediaan rapi supaya dapat mengaut keuntungan dan meminimakan kerugian.

Selaku pelabur baru, ada tiga perkara yang kita kena tahu dahulu:

1. Apa Itu Saham?

Ramai orang samakan saham dengan judi atau skim cepat kaya. Ada yang kata pelaburan saham bergantung pada nasib semata-mata. Sebab itu kita perlu tahu apa itu saham.

Biasa dengar IPO? Itulah asalnya sesebuah saham. Sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO perlu mendapatkan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sebelum dilaksanakan.

Apa pulak tujuan IPO? Syarikat menerbitkan IPO untuk mendapatkan suntikan modal sama ada bertujuan untuk mengembangkan perniagaan atau membayar hutang.

Semua ini kita boleh baca dalam prospektus sesebuah syarikat yang ingin menerbitkan IPO tersebut.

Macam mana nak dapat untung dari saham?

Kita boleh mendapatkan untung melalui dua cara iaitu dengan kaedah dividen atau membeli pada harga yang rendah dan menjual semula pada harga yang tinggi (capital gain).

Baca: Untung Melabur Saham Kira Macam Mana?

Kredit Gambar: FB Tuan Haji Mohd Asri

2. Kenapa Beli Saham?

Bila dah faham berkenaan saham, bermulalah proses pemilihan saham. Nak beli saham ni ada tekniknya, bukan pakai beli jer tanpa sebarang kajian.

Proses belian ini tak semestinya dibuat hari-hari, kita hanya perlu masuk market bila ada peluang. Kalau beli saham hanya bersandarkan nasib, ini akan menjerumuskan kita dalam risiko kerugian.

Sebab itu kita selalu dengar berkenaan analisis fundamental dan analisis teknikal.

Analisis fundamental adalah kajian berkenaan prestasi syarikat dan potensi untuk berkembang di masa hadapan. Antara perkara yang kita perlu tahu adalah ROE, dividen yield, EPS, price book per value, market cap, dan lain-lain lagi.

Semua ini dah disediakan, tak perlu hafal formula, yang penting tahu macam mana nak baca.

Analisis teknikal pula kita membaca carta berdasarkan pergerakan harga pada masa lalu. Kita perlu tahu asas membaca candlestick, jika harga open tinggi dari harga close, bagaimana bentuk candlestick, jika harga close sama dengan paras harga tertinggi pada hari tersebut, bagaimana pulak bentuknya.

Jangan lupa belajar indicator seperti MACD, Boilinger Band, RSI, dan lain-lain indicator yang bersesuaian. Selepas buat dua analisis ini, kaitkan dengan sentimen pasaran.

Sebagai contoh, jika sekarang kerajaan mengutamakan teknologi solar, saham sektor ini mempunyai masa depan yang cerah dan dapat menaikkan nilai sesebuah saham tersebut.

3. Bagaimana Nak Beli Dan Jual Saham?

Perkara terakhir yang kita perlu tahu, dah tentu bagaimana nak beli dan jual saham. Jangan nanti dah tahu nak beli saham apa, tapi nak tekan buy pun tak pandai.

Kalau masih kurang pasti, boleh search di youtube, banyak tutorial yang disediakan.

Atau kalau susah sangat, hubungi remisier atau dealer masing-masing. Mereka sentiasa bersedia nak bantu.

Jangan tak tahu, kita boleh buat analisis fundamental dan analisis teknikal melalui trading platform masing-masing.

Tinggal belajar macam mana nak guna saja. Semua dah ada depan mata.

Secara asasnya, inilah tiga perkara yang kita perlu tahu selaku pelabur baru. Ingat! Untung rugi adalah perkara biasa dalam pelaburan saham.

Jika kita bukan seorang yang sanggup hadapi risiko kerugian, mungkin kita tidak sesuai dalam pelaburan saham.

Ditulis Oleh Azharul Adha Bin Dzulkarnain
Boleh dihubungi melalui emel [email protected]
Perunding Takaful, Hartanah, dan Pelabur Runcit di Pasaran Bursa Malaysia

Belajar dan Terus Belajar!

Ada banyak video YouTube dan ebook yang ajar teknik-teknik asas untuk buat duit di pasaran saham.

Buku pun banyak boleh dibeli secara online. 

Alhamdulillah buku Malaysia Melabur Saham telah terbit. Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat dalam pelaburan saham tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Buku Malaysia Melabur Saham

Kenapa Kena Beli Buku Ini?

  • Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.
  • Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?
  • Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.
  • Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.
  • Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.
This image has an empty alt attribute; its file name is 210115-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAY-700x467.jpg
This image has an empty alt attribute; its file name is 210106-MMS-Isi-Kandungan-1200x800-ONPAYpg3-2-700x467.png

Testimoni

“Buku ini memang sangat membantu bagi mereka yang nak mulakan langkah pertama dalam pelaburan saham”- TUAN HAJI MOHD ASRI AHMAD (MSTA,CFTe), Master Trainer Asri Ahmad Academy, Bursa Marketplace Social Influencer of the Year 2018

“Dalam dunia pelaburan saham ni banyak cabangnya, dengan membaca buku ini anda tahu nak mula”- TUAN HAJI ZAINAL ARIFFIN OSMAN (MSTA, CFTe, IFTA, UKSTA, MATA), Certified Technical Analyst, Senior Vice President Inter-Pacific Securities

“Dengan membaca buku ini, ianya dapat membantu kita agar tak tersalah langkah dalam melabur saham”- TUAN NAZARRY ROSLI (CCFT, CFP, MSTA, CFTe), Presiden Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI)

Buku Malaysia Melabur Saham kini dibuka untuk jualan. Tempah sekarang sebab masih ada harga istimewa -> Buku Malaysia Melabur Saham

Terima kasih lagi sekali kepada semua followers kami, semoga kita menjadi pelabur yang kaya dan berjaya.

Iklan

Majalah Labur