15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi November 2022

Indeks FBMKLCI kembali segar dengan dengan sentimen positif pelabur terhadap pelantikan PErdana Menteri baharu Malaysia. 

Secara keseluruhannya, indeks FBMKLCI dilihat pulih semula dan mencecah ke paras 1,500 sebelum jatuh dan kekal pada atas paras 1,480 mata di akhir bulan November 2022.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November tahun 2022.

Senarai saham paling rugi untuk bulan November tahun 2022 adalah seperti berikut:-

Sumber: TradingView

1. Asia Poly Holding Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Asia Poly Holding Bhd merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan November 2022 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 35.29% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. KNM Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

KNM Group Bhd pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan November 2022 dengan kejatuhan harga sebanyak 31.25%. 

3. HLT Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat HLT Global Berhad dengan kejatuhan sebanyak 30.36% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. Dufu Technology Corp.Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Dufu Technology Corp. Bhd berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 27.85%.

5. Dagang Nexchange Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Dagang Nexchange Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 23.68% untuk tempoh sebulan pada November 2022. 

6. Perak Corporation Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Perak Corporation Bhd dengan kejatuhan sebanyak 21.21% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. One Glove Group Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat One Glove Group Bhd yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 20.38% dalam tempoh sebulan dagangan pada November 2022. 

8. Thriven Global Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Syarikat Thriven Global Berhad pula adalah saham kelapan paling rugi untuk bulan November 2022 dengan penurunan sebanyak 20.00%. 

9. Sedania Innovator Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Sedania Innovator Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan November 2022 dengan kejatuhan sebanyak 19.30%.

10. Hartalega Holdings Bhd

Sumber: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Hartalega Holdings Bhd dengan penurunan sebanyak 19.16% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan November 2022. 

Kesemua Kejatuhan Saham Paling Rugi November 2022 Melebihi 19%. 

Kesemua saham-saham paling rugi bulan November mengalami kejatuhan melebihi 19% dalam satu bulan dagangan. 

Adakah senarai saham-saham yang mengalami kejatuhan ini berada dalam pemerhatian anda? Siapa tahu bulan berikutnya nanti ia akan jadi antara saham paling untung pula. 

Selamat melabur!

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami janji berbaloi……

>> Daftar Sekarang di Webinar Swing Trading Reloaded!