15 Jenis Pedagang Saham (Trader), Anda Yang Mana Satu?

Pahlawan terbilang samurai kurun-16 ada berpesan, ‘Sebelum saya masuk berperang di sebuah istana, saya terlebih dahulu mempelajari gerbang pengawal di hadapan istana’.


Kali ini kami akan berkongsi bagaimana untuk mengenali 15 jenis pedagang saham. Mengetahui di mana tahap pengelasan anda sangat penting, untuk anda memperbaiki kekurangan dan kelemahan yang ada. 

Dr. Van K. Tharp:

Anda pernah lihat Anime, Naruto/Naruto Shippuden? Anda kenal Hokage ketiga, Hiruzen Sarutubi yang digelar sebagai professor kampung Konoha kerana berjaya melahirkan ninja-ninja berbakat seperti Jiraya, Oruchimaru, Tsunade dan ramai lagi.

Begitulah analogi diri beliau iaitu Dr Van K.Tharp.

Sumbangan beliau dalam dunia kewangan sangat tinggi dan yang paling tidak dilupakan adalah beliau membangunkan modal prototype bagi mengelaskan 15 jenis trader. Pada awalnya beliau berfikir ‘Jika seseorang pakar dalam sesuatu perkara dan mengikuti jalan yang sama, maka setiap apa yang mereka lakukan akan mendatangkan hasil yang sama juga’.

Oleh itu beliau mempelajari keseluruhan aspek trading dan melatih ramai individu untuk menguasai dunia trading yang penuh cabaran. Walau bagaimanapun, hasil daripada kajian beliau selama berpuluh-puluh tahun dalam bidang ini membuktikan bahawa bukan semua individu dapat menguasai trading. Ini kerana bukan semua individu mampu untuk memberi komitmen dan memperolehi tahap psikologi yang tinggi.

Disebabkan pemerhatian beliau selama bertahun-tahun, beliau telah membuat kesimpulan bahawa terdapat 15 jenis trader dan beliau telah membina 1 ujian yang dikenali sebagai Tharp Trader Test. Setiap kumpulan trader mempunyai kelemahan dan kelebihannya yang unik serta setiapnya juga terdapat cabaran-cabaran atau rintangan yang perlu ditambah baik.

Berikut adalah 15 Jenis Trader mengikut  Dr. Van K. Tharp:

  1. Strategic Trader.
  2. Planning Trader.
  3. Detailed Trader.
  4. Administrative Trader.
  5. Facilitative Trader.
  6. Innovative Trader.
  7. Value-Driven Trader.
  8. Independent Trader.
  9. Socially Responsible Trader.
  10. Spontaneous Trader.
  11. Supporting Trader.
  12. Accurate Trader.
  13. Artistic Trader.
  14. Fun Loving Trader.
  15. Adventurous Trader.

Beliau memecahkan kumpulan trader tersebut kepada 3 bahagian:

1. Bahagian pertama ialah Strategic dan Planning Trader.

2. Bahagian kedua ialah Detailed, Administrative, Facilitative, Innovative, Value-Driven dan Independent Trader.

3. Manakala kumpulan ketiga ialah baki daripada dua kumpulan tersebut.

Beliau mempercayai kumpulan pertama dan kedua secara semula jadinya berpotensi besar untuk berjaya di dalam bidang ini, di mana Strategic trader adalah paling teratas kemudian diikuti Planning trader.

Tetapi 7 daripada jumlah tersebut agak sukar untuk berjaya dalam arena ini. Mereka memerlukan pembelajaran dan pengalaman yang baik, agar berada dalam mentaliti yang betul untuk berjaya, serta kerja keras dan komitmen yang tinggi.

Tahukah anda Paul Tudor Jones diangkat sebagai ikon bagi mengambarkan ciri-ciri yang terdapat di dalam Strategic Trader yang mempunyai potensi untuk berjaya adalah sangat tinggi dalam bidang ini.

Berikut adalah link untuk anda boleh melakukan ujian tersebut: Tharp Trader Test.  Diharapkan anda boleh mengambil perkongsian ini sebagai salah satu cara untuk anda lebih maju di dalam bidang ini.

Nak Lagi Mudah, Memperkenalkan SpeedSaham

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

This image has an empty alt attribute; its file name is Onpay-Prev-Banner-Home-700x350.jpg

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Nak tahu lebih lanjut tentang bagaimana SpeedSaham boleh membantu kita, tak kisah kita seorang pelabur atau pedagang; klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham.

Jumpa anda di sana!

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Saham, Waran, ETF, REIT, Opsyen dan Sukuk Daripada Sudut Patuh Syariah

Rakyat Malaysia semakin celik melabur. Kadang-kadang teruja sangat sampai langgar halal haram.

Kena tahu, dalam pelaburan saham juga terdapat banyak instrumen.

Jenis-jenis instrumen yang ada adalah saham, waran, ETF, REIT, opsyen dan sukuk. Rasanya, bukan semua instrumen ini yang kita tahu kan? Dan bukan semua instrumen yang sesuai untuk kita melabur.

Jom kita tengok daripada sudut patuh Syariah pula seperti berikut:

SAHAM / EKUITI

Saham patuh Syariah adalah yang memperolehi status patuh Syariah setelah melalui proses saringan yang dijalankan oleh Majlis Penasihat Syariah (“MPS”) Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (“SC”) dua kali setahun pada setiap bulan Mei dan November.

Yang tak lulus saringan akan dikategorikan sebagai tak patuh Syariah. Mereka yang ada akaun CDS Islamik akan dihalang daripada membeli saham-saham ini.

WARAN (WARRANT)

Waran terbahagi kepada dua:

1. Waran

  • Dikeluarkan oleh syarikat dengan tujuan untuk mendapatkan modal syarikat terbabit.
  • Selalunya mempunyai tempoh matang yang panjang iaitu untuk tempoh 4 tahun sehingga 10 tahun.

Jika ‘emak’ waran patuh Syariah, biasanya ‘anak’ waran juga patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada WA, WB, WC, WD.

Contoh: PMETAL-WA, PMETAL-WB

2. Waran Opsyen Beli

  • Dikeluarkan oleh sebuah institusi kewangan bagi saham yang tidak berkaitan dengan syarikat tersebut.
  • Kebiasaannya akan matang dalam jangka masa lebih pendek iaitu kurang dari setahun.

Walaupun ‘emak’ waran patuh Syariah, ‘anak’ waran tidak patuh Syariah. Kalau ‘emak’ waran tak patuh Syariah, sah-sah ‘anak’ waran pun tak patuh Syariah.

Pada penghujung nama saham, ada C diikuti dengan nombor.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

OPSYEN (OPTION)

Opsyen atau Stock Option di Malaysia juga dikenali sebagai Waran Opsyen Beli.

Sama seperti Waran di atas, hanya Waran yang dikeluarkan oleh syarikat adalah patuh Syariah, jika ‘emak’ waran adalah patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-WC

Manakala Waran Opsyen Beli yang dikeluarkan oleh syarikat kewangan adalah tidak patuh Syariah.

Contoh: PMETAL-C15, PMETAL C-17

Bagi pasaran saham global pula, opsyen bermaksud kita diberi pilihan sama ada nak beli atau tidak pada harga yang ditetapkan sebelum tarikh luput. Ia membolehkan kita mengambil keuntungan daripada kenaikan harga saham dengan risiko terhad, dan kos lebih rendah daripada membeli saham tersebut.

Contoh: Kita beli satu opsyen saham Intel ’25 call’ dengan harga saham semasa $25, dan kita bayar $1. Kemudiannya saham Intel tersebut naik ke paras $28, jadi opsyen kita dah untung sekurang-kurangnya $2 dalam nilai, memberikan kita keuntungan 200%, berbanding kenaikan 12% jika kita beli saham Intel tadi.

Opsyen di pasaran global tak patuh Syariah.

Baca juga Apakah Status Syariah Untuk Options dan CFD?

EXCHANGE TRADED FUND (ETF)

Merupakan dana penjejak indeks yang tersenarai dan didagangkan di bursa saham seperti saham.

Sama juga seperti saham, ETF yang patuh Syariah adalah kelompok aset patuh Syariah, maknanya ia terdiri daripada saham-saham yang patuh Syariah saja.

Contoh: MYETF-US50

ETF yang tak patuh Syariah, bebas untuk beli saham-saham yang tak patuh Syariah.

Contoh: FBMKLCI-EA

REIT

REIT merupakan dana atau saham amanah yang memiliki dan menguruskan hartanah komersial yang menjana pendapatan seperti kompleks membeli-belah, hospital, perladangan hartanah perindustrian dan blok-blok pejabat. Ianya juga disenaraikan di Bursa Malaysia dan didagangkan seperti saham.

Sama juga seperti saham, REIT yang patuh Syariah adalah di mana penyewa mengendalikan aktiviti yang dibenarkan mengikut prinsip Syariah.

Contoh: KLCC REIT

REIT yang tak patuh Syariah pula adalah sebaliknya.

Contoh: IGB REIT

Baca juga Kenali Kaunter REIT Patuh Syariah Di Bursa Malaysia

SUKUK / BON

Merupakan sekuriti pendapatan tetap, juga dikenali sebagai bon atau sukuk, yang disenaraikan dan didagangkan di pasaran saham.

Kalau nama sukuk, ianya patuh Syariah.

Contoh: DANAINFRA NASIONAL ETBS

Kalau nama bon, ianya tak patuh Syariah.

Contoh: AEONCR LA

Sekarang dah tahu, jadi jangan main hentam. Melabur dalam instrumen patuh Syariah adalah wajib untuk orang Islam.

Iklan

3 Saham Terbesar Yang Dimiliki Oleh Warren Buffett, 2 Daripadanya Patuh Syariah

Dalam dunia pelaburan saham, mesti kita dengar nama Warren Buffet kan? Beliau merupakan seseorang yang berpengaruh yang juga dikenali sebagai “Oracle of Omaha”.

Jom kita dengar kupasan menarik daripada Stallion Brothers, pakar pelaburan saham global berkenaan kisah 3 saham terbesar yang dimiliki Warren Buffett ni.

Seorang Lagenda Dalam Dunia Pelaburan Saham

Warren Buffett adalah salah seorang lagenda dalam dunia pelaburan dunia yang berasal dari United States. Beliau mendapat hasil kekayaan daripada pasaran saham melalui syarikat Berkshire Hathaway dan melalui pasaran saham jugalah beliau berjaya menjadi di antara orang terkaya di dunia. Kebanyakan saham yang dipegang adalah untung pelaburan jangka panjang.

Jom tengok 3 saham terbesar yang dimiliki oleh Warren Buffett:

1. Apple

Apple adalah antara saham yang terbesar dipegang oleh Warren Buffett daripada segi nilai keseluruhan. Warren Buffett memegang sebanyak 250 juta saham Apple dengan nilai keseluruhan $50 billion. Beliau membeli saham Apple pada February 2017 dengan harga $129 seunit.

Hari ini saham Apple didagangkan pada harga $200 seunit. Apple adalah satu-satunya saham Teknologi yang dipegang oleh Warrant Buffett sebab Apple adalah leader kepada industri dan benchmark kepada produk Teknologi dunia.

2. Coca-Cola (Coke)


Ini adalah di antara saham pertama yang dibeli oleh Warren Buffett melalui syarikat Berkshire Hathaway. Warren Buffett membeli saham Coca-Cola pada tahun 1988 dengan harga $2.45 seunit. Hari ini, Coca-Cola didagangkan dengan harga $46 seunit. Kenaikan sebanyak 1700% dalam masa 30 tahun dan ini tak termasuk dengan dividen, kalau campur dividen mungkin jumlah ROI boleh menjadi 3000%.

Saham Coca-Cola adalah antara saham yang paling stabil di dunia atau kita boleh kata ianya recession-proof atau kalis gawat.

3. American Express (AMEX)

Di antara saham financial yang telah menjadi salah satu aset terpenting Warren Buffett. American Express adalah di antara saham Credit Card terbesar di dunia dan telah naik lebih dari 1000% selepas dibeli boleh Warren Bufett.

10 tahun lepas saham American Express didagangkan dengan harga $20 seunit dan kini harga seunit telah mencecah lebih $100. Saham ni memang akan bergerak selari dengan ekonomi dunia, kalau ekonomi bagus memang keuntungan saham ni akan melipat kali ganda.

3 Jenama Yang Dikenali Seluruh Dunia

Persamaan terbesar di antara 3 saham ni adalah mereka adalah merupakan leader kepada industri dan terkenal di merata dunia. Produk yang dikeluarkan oleh syarikat-syarikat ni telah menjadi gaya hidup dan susah untuk terpisah dengan aktiviti harian.

So bila dah melekat dengan kehidupan harian, secara automatik kita akan membeli atau menggunakannya. Inilah ciri-ciri terbaik untuk saham jangka panjang.

Di antara 3 saham ni, hanya dua sahaja yang patuh shariah iaitu Apple dan juga Coca-Cola. American Express tak shariah sebab dia adalah saham Credit Card yang mendapat keuntungan daripada interest.

Sumber: Stallion Brothers

2 Seminar PERCUMA Di Lembah Klang

Tempat: MENARA PGRM, CHERAS
Tarikh: Sabtu, 20 April 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang
<
Tempat: INTAN MILLENNIUM SQUARE (IMS)
Tarikh: Sabtu, 4 Mei 2019
Masa: 8.00 Pagi – 1.00 Petang

Belajar Saham Global Dengan Mereka Yang Pakar

Tatkala market Malaysia koyak sedangkan market luar negara kelihatan menarik, jom rebut peluang melabur saham-saham global seperti McDonalds, Starbucks, Facebook, Apple, Google dan bermacam-macam lagi.

Daftar segera Seminar Melabur Saham Global di sini.

Nak belajar dengan Stallion Brothers dengan lebih mendalam? Dapatkan promosi terbaik daripada mereka sekarang. Klik gambar di bawah untuk keterangan lebih lanjut.

Iklan

Peram Saham-Saham Ini 5 Tahun Lepas, Sekarang Pulangan Lebih 100%

“Bro, kalaulah aku ada power macam Dr Strange dan boleh putar balik masa ke 5 tahun yang lepas, pasti aku takkan lepaskan peluang untuk beli saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% ni.”

Tapi 5 tahun lepas, masih ramai belum ambil tahu. Masih ramai ingat melabur saham ni haram. Akaun CDS pun tak tahu apa bendanya. Dulu memang susah nak belajar pasal semua ni.

Tetapi alhamdulillah sejak beberapa tahun ini banyak pihak bertungkus-lumus berusaha memandaikan masyarakat. Pihak berautoriti seperti Bursa Malaysia pun nampak semakin aktif dengan pelbagai program anjuran mereka. Antara seminar yang mendapat kerjasama dari Bursa Malaysia dan popular serta sentiasa ‘full house’ buat masa ini adalah Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy.

Alhamdulillah, kini masyarakat khususnya Bumiputera mula faham tentang peluang pelaburan yang sah dan patuh syariah ini. Jom kita tengok senarai saham-saham yang beri pulangan lebih daripada 100% kalau dibeli 5 tahun yang lalu:

1. Lay Hong – 652.3%

Sumber: Bursa Malaysia

2. Ajinomoto (Malaysia) – 472.1%

Sumber: Bursa Malaysia

3. GHL Systems – 414.7%

Sumber: Bursa Malaysia

4. HeveaBoard – 347.1%

Sumber: Bursa Malaysia

5. My E.G. Services – 277.4%

Sumber: Bursa Malaysia

6. Padini Holdings – 244.4%

Sumber: Bursa Malaysia

Jenama di bawah PADINI HOLDINGS termasuklah PADINI, PADINI Authentics, PDI, P & CO, Seed, Miki, Vincci, dan Brands Outlet. Tahun lepas kami ada terbitkan satu artikel tentang PADINI HOLDINGS – 8 Perkara Anda Perlu Tahu Sebelum Membeli Saham Padini. Ramai tahu shopping di kedai PADINI malangnya ramai tidak memiliki saham syarikat ini. Ini contohhhhh, kami tak suruh beli.

7. QL Resources – 200.2%

Sumber: Bursa Malaysia

8. Time dotCom – 139.4%

Sumber: Bursa Malaysia

9. Petron Malaysia Refining & Marketing (PetronM) – 135.3%

Sumber: Bursa Malaysia

10. GD Express Carrier (GDEX) – 129.5%

Sumber: Bursa Malaysia

11. Nestle (Malaysia) – 117.4%

Sumber: Bursa Malaysia

12. Syarikat Takaful Malaysia Keluarga – 115.9%

Sumber: Bursa Malaysia

13. Fraser & Neave Holdings (F&N) – 108.5%

Sumber: Bursa Malaysia

Sekarang dah faham kenapa mereka yang berduit terutamanya rakan-rakan bangsa lain makin bertambah-tambah duit mereka? Salah satunya adalah mereka tak simpan duit tetapi dilaburkan di tempat yang betul. Orang kita ada duit tetapi lebur dalam skim cepat kaya!

Amacam? Boleh bertahan tak peram selama 5 tahun. Berbaloi tak pulangan atau ROI dekat atas ni? Ke dah tak tahan?

Jangan risau, masih belum terlambat untuk belajar.

Saham Yang Mempunyai Fundamental Yang Bagus Amat Sesuai Diperam

Kalau nak tahu, saham-saham yang boleh beri pulangan yang lumayan untuk jangka masa yang panjang seperti 5 tahun – perlu ada Fundamental yang kuat. Kalau tak percaya, cuba buat Fundamental Analysis terhadap semua saham-saham di atas. Mesti angka-angka Fundamental mereka sangat memberangsangkan.

Selain daripada itu, syarikat perlu memperolehi pendapatan yang meningkat saban tahun. Keuntungan juga turut meningkat saban tahun. Bila pendapatan dan keuntungan meningkat setiap tahun, minat pelabur juga akan meningkat sama. Ini baru peningkatan daripada segi harga saham, belum dikira keuntungan yang diperolehi dalam bentuk dividen lagi.

Untuk dapatkan senarai di atas, kita perlu gunakan Screener. Dan ada Screener yang bernama Beginner Stocks. Bukan setakat boleh tahu pulangan untuk 5 tahun, nak tahu pulangan untuk 10 tahun pun boleh. Ada saham yang boleh beri pulangan sampai 1200% untuk 10 tahun pun ada tau.


SEMINAR LABUR SAHAM

Apapun kami ucapkan tahniah kepada mereka yang sudah ada ilmu sebab mereka tahu mengkaji dahulu dari segi ilmu Fundamental dan juga Teknikal dimana mereka tahu waktu yang sesuai untuk membeli dan menjual saham.

Buat mereka yang belum terlibat dan belum ada ilmu saham yang betul teruskan membaca.

Nak belajar lagi? Tak faham apa yang kami cerita dekat atas ni? Kami syorkan untuk hadir Seminar Labur Saham anjuran Asri Ahmad Academy. Memang berbaloi. Percayalah ini bukan seminar acah-acah preview. Kami sendiri dah pergi banyak kali, berasap kepala! Siap boleh buka akaun saham (CDS) semasa seminar.

Dengar sendiri secara live dari speaker Tuan Hj Mohd Asri apa kena buat, apa jangan buat supaya dapat maksimumkan keuntungan dan minimumkan kerugian. Maklumlah ini bukan skim cepat kaya, jadi untung rugi itu pasti.

Program ini adalah eksklusif untuk anda yang “ZERO”, sentiasa SIBUK tetapi ingin tambah pendapatan pasif melalui pelaburan saham yang PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia. Program ini adalah dengan kerjasama bersama Bursa Malaysia, BursaMarketPlace, Bank Pelaburan (Bank mana? RAHSIA) & Pusat Pungutan Zakat MAIWP. Haa nampak…? So confirm ini bukan calang-calang seminar. Daftar segera di www.asriahmadacademy.com

Kalau kita beri peluang dan masa untuk diri kita mendatangi ilmu, inshaAllah ilmu akan lebih mudah nak datang. Tapi kalau kita sombong, bukan ilmu saja yang tak nak dekat, malah rezeki pun menjauh. Walllahualam…

Dengar apa kata mereka yang sudah berguru dengan Tuan Hj Mohd Asri

Iklan

Saham Jatuh, So What?

Berita sedih buat semua pelabur pada tanggal 21 Jun 2018 apabila Indeks FBMKLCI jatuh ke bawah paras 1,700 mata untuk tutup pada 1,692.30 mata.

Sumber: iSaham

Dalam bahasa saham, Support bagi FBMKLCI telah bolos dan kita bakal menyaksikan ia mengalami penurunan untuk masa yang terdekat. Mungkin ia akan ambil masa sebulan dua untuk pulih kembali, atau mungkin setahun barangkali.

Ia juga telah mencatatkan 1-Year Low, di bawah paras yang dicatatkan pada bulan Februari 2017.

Apa Kesannya Kepada Rakyat Marhaen?

Untuk itu, jom kita ikuti coretan Tuan Izzuddin Yussof untuk mendapatkan penerangan lanjut.

Saham jatuh, so what..?

Beberapa hari ni kita asyik didedahkan dengan berita saham Malaysia jatuh terus menerus.

Tapi persoalannya….

Apa kaitan saham dengan rakyat marhaen? Bukan majoriti rakyat main saham pun?

Kesannya banyak. Malahan mungkin perlu diingatkan. Dua krisis ekonomi dunia pada tahun 1998 dan 2008, yang menjadikan ramai orang kehilangan kerja, harga barang naik mendadak, malahan ada yang membunuh diri….

Dipanggil ‘Financial Crisis’

Bukan ‘Economic Crisis’

Kenapa? Sebab krisis itu bermula di financial market. Di stock market. Di FX market. Di debt market. Di derivatives market

Tempat yang rakyat marhaen tak ada kaitan dengannya. Tetapi tempiasnya sehingga ada yang hidup merana.

Jadi apa kaitan pasaran kewangan dengan kita?

1. Nilai Ringgit

Bila pasaran kewangan (saham dan bon) satu-satu negara jatuh, maka akan jatuh sekalilah nilai matawang negara tersebut

Dan apa berlaku bila nilai Ringgit jatuh? Barangan import akan menjadi semakin mahal.

Ianya tidak menjadi masalah untuk negara yang tidak bergantung kepada import. Tetapi untuk negara seperti Malaysia, kejatuhan nilai Ringgit sentiasa memberikan tekanan terhadap harga makanan

Kenapa? Sebab again majoriti makanan kita diimport. Tidak kiralah beras, kambing, ikan, dan segala buah-buahan seperti anggur, oren dan sebagainya

Barang elektronik kita juga diimport. Nak melancong pun jadi semakin mahal.

Dan of course pinjaman syarikat dan kerajaan dalam foreign currency akan meningkat mendadak.

Maka tidak kiralah anda orang miskin atau kaya mahupun kerajaan. Kejatuhan Ringgit akan dirasai.

Walaupun pada masa sama ianya bagus untuk businessman tempatan yang tidak bergantung pada import.

2. Sukar Mendapat Pinjaman Dengan Bank

Bank ada minimum ‘capital’ yang mereka perlukan. Dan majoriti duit Bank yang ‘tidak digunakan’ dilaburkan di dalam bond market.

Ada dua kesan apabila bond market crash. Pertama bank akan mengalami ‘kerugian’ di dalam pelaburan mereka. Ini menjadikan duit yang diorang boleh ‘spend’ untuk bagi pinjam kepada orang yang meminjam akan berkurangan.

Kedua, mereka akan mempunyai insentif yang lebih rendah untuk bagi pinjam kepada rakyat marhaen.

Katakanlah MGS 3-year punya yield (interest rate) pun naik sampai lebih 4%. Bank akan lebih tertarik untuk labur je duit mereka di dalam MGS berbanding bagi pinjam kepada orang yang nak beli kereta atau rumah.

3. Interest Rate Yang Lebih Mahal

Pada umumnya interest rate pinjaman kereta dan rumah memang bergantung kepada OPR yang ditentukan oleh BNM.

Tetapi ada faktor lain yang juga akan bagi kesan kepada interest rate yang dikenakan untuk pinjaman kereta dan rumah

Iaitu liquidity.

Pada tahun 2009-2013… Berlakunya peningkatan liquidity dalam pasaran kewangan yang sangat banyak hasil daripada kemasukan duit oleh pelabur asing. Ini sekaligus menjadikan bank turut merendahkan kadar interest rate pinjaman, dan sangat terkejar-kejar untuk memberikan pinjaman sebab duit yang sangat ‘banyak’

Maka apa akan terjadi bila sebaliknya berlaku? Bank akan mempunyai duit yang ‘sedikit’. Maka mereka akan mengenakan lebih interest rate untuk setiap pinjaman yang diberikan.

Sebab money supply tu dah jatuh. Kerana keluarnya duit dari Malaysia.

4. Pekerja Dunia Kewangan Kehilangan Kerja

Bila bank tak ada duit. Bila labur dalam stock market tak menguntungkan. Bila semua pihak menjauhi pasaran kewangan

Itulah saatnya pekerja bank akan ramai dibuang. Yang baru grad pula tak akan dapat kerja.

5. Tergoleknya Ekonomi

Maka apa jadi bila harga barang naik dan orang kurang membeli? Bank kurang memberi pinjaman? Interest rate untuk pinjaman pula menjadi mahal? Pekerja dunia kewangan banyak yang kehilangan kerja? Individu yang melabur mengalami kerugian besar. Orang nak beli kereta tak dapat beli. Nak beli rumah tak dapat beli. Nak bukak perniagaan pun tak ada yang nak bagi pinjaman. Nak beli makanan pun silap-silap ada yang tidak mampu

Maka itulah permulaan ekonomi pun akan mula tergolek. Kadar pengangguran juga akan meningkat. It will be like a domino effect.

6. Tersungkurnya Harga Minyak

Harga minyak sentiasa bergantung kepada demand dan supply. Dan di saat berlakunya pergolekan ekonomi di seluruh dunia hasil daripada krisis kewangan, maka permintaan untuk minyak akan turut tergolek, lantas menjadikan harga minyak tersungkur

Ketika Asian Financial Crisis 1998, harga minyak jatuh sehingga serendah USD10 per barrel

Apa akan jadi kepada kerajaan kalau harga minyak tersungkur sedangkan kita sudah mansuhkan GST? Sekolah punya peruntukan akan di potong. Ubat di hospital akan dipotong. Cikgu dan doktor yang baru grad tak akan dapat tempat kerja. Yang sudah berkerja dalam sektor kerajaan pun berkemungkinan gaji akan dipotong.

Jadi… Nampak ke?

Ekonomi zaman sekarang memang terbahagi kepada dua:

  • Real Economy
  • Financial Market

Tapi kedua-duanya sudah integrasi. Yang mana kalau tersungkur satu, pasti akan tersungkur juga yang satu lagi.

Dan kena tahu juga yang financial market itu biasanya jatuh atas jangkaan Real Economy akan jatuh. Bukan dia suka-suka tersungkur.

Dan sekarang ni ada 5 faktor yang menjadikan stock market, bond market dan Ringgit jatuh:

1) Risiko trade war (ini utama sekarang ni)
2) Federal Reserves berkemungkinan menaikkan interest rate lebih laju
3) Kerajaan sendiri mengatakan ekonomi Malaysia berisiko bankrap
4) Tidak ada perancangan ekonomi mahupun fiskal yang jelas sehingga sekarang
5) Pemansuhan projek-projek mega sehinggakan pekerja syarikat-syarikat GLC ini sendiri sudah bersedia dengan risiko dibuang kerja (sebab dah tak ada project)

Sumber: FB Izzuddin Yussof

Sejarah Mungkin Berulang

Tahun 1997 kita ada Krisis Kewangan Asia dan tahun 2008 pula kita ada Krisis Kewangan Global. Seolah-olah kita akan berdepan dengan satu krisis yang dahsyat setiap 10 tahun.

Adakah tahun 2018 akan ada lagi satu krisis? Krisis China-Amerika Syarikat?

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!