4 Jenis Kos Beli dan Jual Saham

Kita nak beli rumah atau kereta pun ada kos-kos lain yang terlibat. Samalah juga nak BELI dan JUAL SAHAM.

Tapi tak payah pening-pening nak kira dan buat bayaran kos. Semuanya dikira secara automatik dalam sistem.

Ini adalah 4 jenis kos yang akan terlibat :

1. Brokerage Fee

Brokerage fee adalah merupakan satu bayaran yang dikenakan oleh pihak broker kepada pelabur. Setiap broker mempunyai kadar yang berbeza.

Perkara ini boleh dikatakan agak baik kepada pelabur kerana kita boleh membuat perbandingan dan memilih broker yang mengenakan brokerage fee yang kompetitif selain dapat menjimatkan kos yang kita keluarkan.

2. SST 6%

Sales And Service Tax (SST) atau Cukai Jualan dan Perkhidmatan akan dikenakan terhadap brokerage fee sahaja. Kadar yang dikenakan pula adalah sebanyak 6%.

3. Clearance Fee

Clearance fee adalah merupakan sejenis bayaran kepada Bursa Malaysia yang dikenakan kepada para pelabur. Kadar clearance fee adalah sebanyak 0.03% dan maksimum bagi fee ini adalah sehingga RM200.

4. Duti Setem

Duti setem adalah caj yang dikenakan bagi setiap transaksi jual beli saham untuk dibayar kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). Bagi setiap transaksi yang bernilai RM1000, RM1 akan dikenakan. Jumlah maksimum duti setem ini adalah sebanyak RM200.

Namun begitu, caj ini dikecualikan bagi syarikat Small Cap dan Mid Cap.

Contoh Pengiraan Kos Beli Saham

Untuk lebih mudah memahami jenis kos jual dan beli saham, anda boleh rujuk contoh yang diberikan.

Jika anda membeli 100 unit saham berharga RM1.50 seunit berjumlah RM150, kadar brokerage fee yang perlu anda bayar adalah RM12 (minimum).

Caj SST sebanyak 6% dikenakan kepada brokerage fee iaitu sebanyak RM0.72 manakala clearance fee yang dikenakan kepada anda adalah sebanyak RM0.04.

Disebabkan oleh harga saham yang dibeli kurang daripada RM1000, maka duti setem yang dikenakan kepada anda adalah sebanyak RM1.00

Maka, untuk membeli saham ini, anda perlu membayar sebanyak RM163.76.

Untuk mendapatkan kos jualan saham anda, kita andaikan anda memiliki 100 unit saham berharga RM1.50 yang berjumlah sebanyak RM150.00.

Brokerage fee yang dikenakan adalah RM12 (minimum) manakala SST pula adalah sebanyak RM0.72. Clearance fee yang dikenakan pula adalah sebanyak RM0.04 dan duti setem adalah sebanyak RM1.00.

Jumlah kos yang perlu anda bayar adalah sebanyak RM13.76.

Contoh pengiraan yang diberikan adalah untuk pemegang akaun RHB TradeSmart. Kadar kos berbeza mengikut bank pelaburan.

Artikel ini ditaja oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy & Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Saham MAHB Alami Kejatuhan Ketika Urus Niaga Diteruskan Semula, Pelabur Dinasihat Terima Tawaran

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) — Saham Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) mengalami kejatuhan sejurus urus niaganya disambung semula hari ini.

Pada 9 pagi, kaunter itu jatuh 30 sen kepada RM10.10 tetapi kemudiannya kejatuhan itu berkurangan di antara 14 dan 28 sen sesaham.

Kaunter itu berada di tempat ketiga dalam senarai kejatuhan teratas di Bursa Malaysia pada harga RM10.12 sesaham setakat 10.10 pagi.

Semalam, MAHB meminta semua sekuriti syarikatnya digantung urus niaga bagi pengumuman material.

Ia kemudian mengumumkan bahawa sebuah konsortium, yang diketuai oleh dua syarikat pelaburan berkaitan kerajaan iaitu Khazanah Nasional Bhd melalui anak syarikat milik penuhnya UEM Group Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), telah membuat tawaran pengambilalihan bernilai RM18.4 bilion.

Konsortium itu, Gateway Development Alliance (GDA), menawarkan RM11 sesaham.

Pemegang saham lain dalam konsortium itu terdiri daripada anak syarikat milik penuh Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) dan dana yang diuruskan oleh Global Infrastructure Partners (GIP), salah satu pelabur infrastruktur utama dunia dengan berpengalaman memiliki serta menguruskan lapangan terbang, menurut kenyataan bersama daripada pemegang saham GDA.

Secara kolektif, pelabur Malaysia akan memiliki 70 peratus saham MAHB manakala ADIA dan GIP akan memiliki baki 30 peratus.

MIDF Research berkata tawaran RM11.00 sesaham konsortium itu mewakili premium 26 peratus berbanding nilai saksama terbitan aliran tunai terdiskaun (DCF) sebanyak RM8.75.

“Urus niaga itu meletakkan penilaian pada 9.2 kali dan 7.6 kali nilai/pendapatan syarikat sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan untuk tahun kewangan 2023/2024, yang kami anggap munasabah berbanding purata sejarah lima tahun sebanyak 9.3 kali,” katanya dalam nota penyelidikan hari ini.

Firma penyelidikan itu berkata nilai saksama terbitan DCF untuk MAHB kekal pada RM8.75.

“Dengan mengandaikan prasyarat sama ada dipenuhi atau diketepikan, kami mengesyorkan pelabur menerima tawaran pembelian pada harga RM11.00 sesaham,” katanya.

MAHB menjadi pengendali lapangan terbang Asia pertama yang disenaraikan dan yang keenam di dunia berbuat demikian pada 1999.

Hari ini, ia merupakan salah satu kumpulan pengendali lapangan terbang terbesar di dunia dari segi bilangan penumpang yang dikendalikan, menguruskan 39 lapangan terbang di seluruh Malaysia dengan lima lapangan terbang antarabangsa, 17 domestik dan 17 STOLports serta satu lapangan terbang antarabangsa di Turkiye.

— BERNAMA

Penafian: Saham MAHB tidak patuh syariah.