5 Saham Kaki Gamers Kena Tahu

Permainan video adalah antara bentuk hiburan yang paling popular, dengan gamers di seluruh dunia menghabiskan masa sebanyak 3 bilion jam setiap minggu untuk bermain game! Kajian juga mengatakan bahawa terdapat 20.1 juta gamers di seluruh Malaysia dan membelanjakan wang sebanyak RM2.8 billion ke atas permainan video sahaja pada tahun 2019.

Padanlah Youtube dan Twitch gamers kaya-raya, memang industri ini banyak buat duit pun!

Selain itu, Statista menganggarkan bahawa 55.3% gamers di Malaysia adalah terdiri dari kaum lelaki manakala selebihnya wanita. Tak sangka, ramai juga gamers wanita ye!

Kalau anda nak tahu juga, 75% gamers Malaysia bermain permainan video di telefon pintar mereka, 66% masih juga bermain di komputer, manakala 55% bermain menggunakan konsol seperti PlayStation dan Xbox.

Sepanjang 6 bulan lepas, sebanyak 87% dari gamers telah membelanjakan wang untuk membeli barang maya (virtual goods) atau barang dalam permainan (in-game items). Antara banyak-banyak barang yang dibeli, barang yang paling popular ialah power-ups (barang yang membuatkan watak permainan menjadi lebih kuat).

Genre game yang paling popular di Malaysia pula ialah Strategi, di mana permainan yang paling popular ialah Mobile Legends.

Kalau anda seorang gamer, andalah yang membentuk statistik-statistik di atas. Selain main game-game ini, tahu tak yang anda juga boleh melabur dalam syarikat-syarikat yang menerbitkan game tersebut?

Ha, jangan terkejut kerana kebanyakan syarikat penerbit game ialah syarikat yang tersenarai di pasaran saham.

Jom kita tengok sama-sama!

1. Tencent

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD5.2 bilion

Di saat permainan telefon pintar mengukuhkan kedudukan berbanding konsol, Tencent sebagai syarikat pengeluar permainan video terbesar di dunia turut mengambil peluang untuk mengukuhkan kedudukannya sebagai raja permainan video.

Dengan portfolio game yang solid terdiri dari League of Legends, Player Unknown’s Battlegrounds (PUBG), dan Honour of Kings, Tencent boleh dikatakan syarikat paling berjaya dari segi hasil jualan berkaitan permainan video buat masa ini.

Syarikat yang beroperasi dari China ini juga pemilik kepada aplikasi yang paling besar di China iaitu WeChat.

2. Sony

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD3.0 bilion

Di tempat kedua ialah Sony, dengan hasil jualan sebanyak USD3 bilion dari segmen permainan video sahaja. Namun, segmen permainan video Sony bukanlah berkaitan jualan game sahaja, malah Sony menjual konsol yang paling popular di dunia iaitu PlayStation.

Selain jualan konsol, Sony juga menawarkan khidmat langganan berbayar PlayStation Plus dan PlayStation Now. Tidak dilupakan juga hasil jualan permainan-permainan yang diterbitkan oleh Sony sendiri melalui koleksi Intellectual Property-nya (IP) seperti God of War, The Last of Us, Uncharted, Death Stranding, Horizon Zero Dawn, dan Spider-Man.

3. Apple

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD2.9 bilion

Eh? Apple jual gamekah? Ya, itu juga persoalan yang bermain di fikiran penulis. Penulis sendiri terlupa bahawa terdapat beratus ribu game third-party (bukan diterbitkan oleh Apple sendiri) di App Store.

Tidak hairanlah, kerana kenaikan mobile gaming secara mendadak telah meletakkan Apple sebagai antara penyedia khidmat gaming terbesar di dunia. Setiap kali pemain membeli sesuatu dalam mobile game, Apple mendapat sedikit hasil jualan dari transaksi tersebut.

Mungkin nampak sedikit, tapi jika dikira berapa bilion transaksi yang dilakukan oleh pemilik-pemilik iPhone di seluruh dunia, jumlah keseluruhannya boleh jadi besar dalam sekelip mata.

4. Microsoft

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD2.2 bilion

Microsoft, seperti Sony, menjana pendapatan melalui jualan konsol dan game. Microsoft dan Sony sudah berperang sesama sendiri sekian lama kerana konsol Xbox milik Microsoft belum berjaya menguasai pasaran yang didominasi oleh PlayStation.

Namun, Microsoft tetap berjaya menjadi antara syarikat gergasi permainan video dengan hasil jualan konsol Xbox, langganan Xbox Live, permainan video dari IP sendiri dan juga royalti dari permainan video terbitan third-party.

5. Google/Alphabet

Jualan dari segmen permainan video pada suku ketiga 2019:

USD1.9 bilion

Google, seperti Apple, merupakan penyedia platform Google Play untuk aplikasi third-party, termasuk aplikasi permainan video. Namun, Google tidak mempunyai kadar monetisasi (menjana wang dari servis) setinggi Apple walaupun mempunyai angka app download yang lebih tinggi.

Secara spesifik, App Store hanya mempunyai mobile gaming download sebanyak 2.4 bilion namun menjana hasil yang lebih tinggi dari Google yang mempunyai sebanyak 8.7 bilion app download.

Sumber Rujukan:

Ditulis oleh Azam, seorang pengurus dana saham antarabangsa di sebuah institusi kewangan di Malaysia.

Penafian: Artikel ini merupakan pendapat dan pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pandangan rasmi mana-mana individu/organisasi. Penulis tidak menerima sebarang bayaran pengiklanan dari mana-mana individu/organisasi yang disebutkan di dalam artikel ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Persediaan Sebelum Nak Jadi Pelabur Saham

Semakin hari, semakin ramai yang celik dengan kepentingan untuk melabur. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini juga, semakin ramai yang terlibat dengan pasaran saham sebagai salah satu cara untuk mengembangkan pendapatan.

Maklumlah, nak pergi kerja tak boleh, maka terpaksalah cipta peluang lain.

Walau apa pun keadaan kita semua, ini persediaan perlu ada sebelum nak terlibat dalam pasaran saham patuh syariah.

1. Berkenalan Dulu Dengan Produk di Bursa Malaysia

Pasaran saham adalah tempat di mana saham syarikat dibeli dan dijual. Ia memberikan syarikat akses untuk mendapatkan modal perniagaan dan memberikan pelabur peluang untuk memiliki saham syarikat dan menikmati keuntungan daripada prestasi syarikat di masa hadapan.

Anda hanya boleh membeli saham menerusi pasaran saham seperti Bursa Malaysia, di mana saham dibeli dan dijual mengikut peraturan dan garis panduan yang ketat. Ada lebih daripada 900 buah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia yang menawarkan pelbagai pilihan pelaburan kepada pelabur tempatan dan global.

Senang cerita, saham adalah sebahagian kecil pegangan dalam sesebuah syarikat. Turun naik harga saham adalah berdasarkan kepada minat belian atau jualan.

Lagi ramai orang berminat untuk membeli sesuatu saham, harga saham akan meningkat.

Kita ambil contoh mudah apabila berlakunya wabak Covid-19, permintaan terhadap sarung tangan getah melambung tinggi. Permintaan melebihi pengeluaran, sehingga orang sanggup bayar ‘mahal’ untuk mendapatkan glove tersebut.

Maka saham-saham syarikat yang terlibat dalam penghasilan sarung tangan getah mendapat permintaan yang tinggi, maka minat belian lebih tinggi daripada jualan – harga saham pun naik.

Baca: Saham-Saham Glove Terus Terbang, ada saham yang naik lebih daripada 200% dalam masa 2 bulan,

Sebaliknya jika lebih ramai orang berminat untuk menjual sesuatu saham, secara lumrahnya harga saham akan jatuh.

Ambil contoh wabak Covid-19 juga, orang ramai tak berani untuk pergi bercuti, orang ramai tak dibenarkan pergi ke negara lain, orang ramai diminta duduk di rumah disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Maka permintaan terhadap industri perhotelan, percutian, penerbangan semua terjejas teruk. Saham-saham syarikat yang berkenaan jatuh merudum kerana kurangnya permintaan.

2. Tetapkan Objektif

Apa yang kita nak daripada pelaburan saham ini, adakah untuk topup duit masa pencen nanti? Jika ya, mampukah nak beli, simpan dan peram saham tu untuk jangka masa panjang? Peram untuk 5 tahun atau 10 tahun mungkin?

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kalis krisis dan boleh naik slow and steady. Contohnya saham syarikat F&B.

Atau mungkin kita nak pulangan setiap hujung tahun, sebab nak jadikan duit tambahan belanja sekolah anak-anak. Itu juga boleh. Tak ada betul salah pun.

Maka kena pandai pilih saham syarikat yang kebiasannya senang terkesan dengan catalyst. Contohnya saham syarikat minyak, teknologi dan pembinaan.

3. Tengok Kewangan Peribadi

Kalau nak melabur di pasaran saham Bursa Malaysia atau global, sudah semestinya memerlukan modal. Tak perlu modal RM10,000 mahupun RM100,000 pun. Apa yang penting, gunakan duit lebihan, dan jangan sesekali berhutang!

Kami nak ingatkan yang bila beli dan jual saham di Bursa Malaysia ni ada kos lain yang terlibat. Kita ada:

  • Brokerage Fee
  • Stamp Duty
  • SST
  • Clearing Fee

Jika dikira jumlahnya, boleh jadi RM10 sehingga RM35 bergantung kepada Broker. Sebenarnya kos ini sangat minimum, hanya memberi kesan jika modal yang kita gunakan tu rendah sangat.

Jadi adakah sesuai modal RM100 untuk beli saham? Atau perlu modal RM1,000? Atau modal RM10,000?

Itu kena tanya diri sendiri, yang penting modal adalah duit yang sanggup kita rugi sepenuhnya. Kalau rasa mampu nak rugi sebanyak RM5,000 terlebih dahulu, maka jadikan RM5,000 tersebut sebagai modal permulaan.

4. Cuba Olok-Olok Dulu

Sebelum nak buka akaun CDS, cuba olok-olok jual beli atas kertas atau platform yang disediakan BursaMKTPlc.

Baca Beli Saham Olok-Olok Di BursaMarketPlace

Walaupun baru balik bertapa sebulan dari Seminar Saham, jangan terus guna duit betul. Ramai newbie yang tak sabar akan terus guna duit betul dan bila rugi, automatik sifu saham tadi akan disalahkan.

Kalau dengan duit olok-olok pun tak boleh untung, ingat pakai duit betul boleh buat duit ke?

5. Cari Broker Dan Trading Platform Yang Sesuai

Broker adalah ‘orang tengah’ di antara Bursa Malaysia dan para pelabur. Trading platform pula adalah aplikasi di mana kita guna untuk beli dan jual saham.

Carilah broker yang patuh syariah, mereka akan sediakan:

  • Trading platform
  • Mobile apps
  • Laporan penyelidikan
  • Remisier / dealer yang mesra alam
  • Kos rendah (brokerage fee yang rendah)

Trading platform yang ada di Malaysia ni sekali pandang nampak sama, walaupun ada platform yang hebat sikit seperti boleh setting stop loss dan ada robot sendiri.

6. Bonus – Gunalah Screener Untuk Cari Saham-Saham Berpotensi

Kelebihan SpeedSaham ni, kita trade ikut masa kita.

Ada orang free pagi, trade pagi.
Ada orang free petang, trade petang.
Bila kita sibuk dengan urusan harian, boleh duduk tepi minum kopi dulu.

SpeedSaham adalah screener saham berasaskan web menggunakan algorithm untuk bantu tunjukkan saham-saham berpotensi Short-Term, Mid-Term dan Long-Term.

Maaf, nak cakap awal-awal ni, SpeedSaham ni memang bukan untuk newbie.

Saham Short Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa sejam, 2 jam, 3 jam atau sehari dua.

Saham Mid Term?

Sesuai untuk pedagang yang nak buat duit dalam masa seminggu dua.

Saham Long Term?

Sesuai untuk pelabur simpan dan peram, buat duit dalam masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Berapa Harga SpeedSaham?

  • Buat masa ini RM400 untuk langganan SpeedSaham selama setahun. (Kalau rasa dah power dan tak perlu sesi previu, boleh pilih yang ini)
  • RM799 pula untuk langganan SpeedSaham selama setahun + BONUS sesi separuh hari bersama founder SpeedSaham untuk dapatkan teknik penggunaan dan pengalaman peribadi beliau.

Ada Trial Tak?

Alhamdulillah ada, jemput datang ke sesi previu kami, dan trial 7 hari akan diberikan. InshaAllah semoga lebih ramai dapat menjana pulangan yang baik di pasaran saham patuh shariah.

Berminat Nak Langgan SpeedSaham?

Klik http://bit.ly/LanggananSpeedSaham untuk melanggan atau tempah tempat duduk anda di sesi previu SpeedSaham. Sesi previu adalah sangat limited, jadi daftar sekarang supaya dapat datang sesi awal.

*Penafian: Sebarang tindakan atau keputusan untuk berdagang/melabur berdasarkan saham-saham yang berpotensi ini adalah keputusan anda. Kami tidak bertanggungjawab ke atas keuntungan atau kerugian anda apabila berdagang/melabur.

Iklan

Siapa Di Sebalik One City Development?

Pasti ramai yang bimbang dengan perkembangan yang berlaku berikutan kekecohan yang timbul berkaitan isu perpindahan kuil Sri Maha Mariamman di USJ Subang Jaya. Maaflah jika tajuk sedikit suspen.

Tapi kami bukan nak kupas isu sensitif tersebut, sebaliknya sekadar berkongsi beberapa fakta di sebalik syarikat One City Development Sdn Bhd.

One City @ USJ 25

Sumber: One City

Pemaju hartanah ini giat membangunkan tanah seluas 77 ekar di USJ 25, Subang Jaya. Ianya berkonsepkan hijau dan mesra alam.

Ia menampilkan beberapa keunikan seperti berikut

  • Sky Park – Bangunan pejabat dan kedai setinggi 12 tingkat
  • The Place – Dipenuhi kedai dan mempunyai Dewan Serbaguna di tingkat atas
  • Garden Shoppe – Bangunan kedai dan restoran dikelilingi dengan kehijauan
  • The Square – Tempat membeli-belah dan tumpuan pelancong
  • Urban Park – Tanah luas dilengkapi dengan pentas dan sistem bunyi yang canggih bagi menganjurkan acara ‘outdoor’
  • City Hotel – Hotel bertaraf 4 bintang dengan 243 bilik

One City Development Sdn Bhd Dimilki MCT Berhad Melalui MCT Consortium

Sekarang kita tengok pula siapa pemilik One City iaitu MCT Berhad.

Sumber: MCT

Siapa MCT Berhad?

MCT Berhad merupakan syarikat ‘investment holding’ yang terlibat dalam sektor pembangunan hartanah, aktiviti pembinaan dan bermacam-macam lagi. Di antara projek-projek MCT adalah seperti berikut:

Sumber: MCT

Ternyata One City @ USJ 25 dipaparkan di laman web MCT ni. Logiknya hartanah-hartanah di sini pasti sekarang telah menjadi milik individu-individu / syarikat lain dan bukan 100% milik One City Development lagi.

MCT Berhad Disenaraikan Di Bursa Malaysia

Sumber: Bursa Marketplace

Kalau nak tahu, syarikat MCT Berhad ini turut disenaraikan di Bursa Malaysia sejak 2015. Kalau ikut pada carta, saham MCT sedang membuat downtrend sejak daripada awal tahun.

Oh ya, saham MCT ni patuh Syariah ya – boleh beli tanpa was-was kalau nak beli.

Kenali Pemilik MCT Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Bila dah jadi syarikat yang tersenarai di pasaran saham, semua pasal syarikat perlu didedahkan kepada orang ramai. Tabung Haji dengan KWAP yang merupakan jerung tempatan tersenarai dalam top 10 pemegang saham MCT Berhad.

Tapi siapa pula di tempat pertama iaitu Regent Wise Investments Limited dengan 66.25% pegangan saham syarikat MCT?

Regent Wise Investments Limited Berasal Dari Hong Kong

Sumber: Bloomberg

Memang tak banyak maklumat yang boleh diperolehi berkenaan syarikat Regent Wise Investments Limited ni. Tapi menurut maklumat daripada Bloomberg, syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2010 dan berasal daripada Hong Kong dan merupakan subsidiari kepada Ayala Land, Inc.

Siapa pula Ayala Land?

Ayala Land Berasal Dari Filipina

Sumber: Google

Ayala Land ini pula katanya merupakan syarikat hartanah yang terbesar di Filipina. Ia merupakan sebahagian daripada Ayala Corporation.

Sumber: Wikipedia

Ayala Corporation pula adalah syarikat awam yang disenaraikan di Bursa Saham Filipina sejak 1991 lagi. Kalau dilihat kepada perolehan sebanyak $237 bilion Peso pada tahun 2016, kalau convert menjadi $4.499 bilion US Dolar. Bersamaan dengan RM18.861 bilion!

Iklan

Selamat Datang SST 6% Untuk Perkhidmatan Penyediaan Pembrokeran Atau Brokerage Fees

MELAKA 31 Dis. – Bermula 1 Mac depan, Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) akan memperluaskan empat lagi skop perkhidmatan bercukai baharu yang dikenakan cukai perkhidmatan di bawah Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST).

Pelaksanaan cukai baharu itu melibatkan perkhidmatan pengendalian taman hiburan; perkhidmatan penyediaan pembrokeran dan penaja jaminan; perkhidmatan pembersihan dan perkhidmatan penyediaan latihan atau tunjuk ajar.

Ketua Pengarah JKDM, Datuk Seri T. Subromaniam berkata, penambahan skop perkhidmatan cukai baharu itu juga dijangka bakal membabitkan anggaran antara 5,000 hingga 10,000 syarikat berdaftar di seluruh negara, selain tidak membebankan golongan keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40).

“Secara keseluruhan, JKDM menjangkakan akan ada penambahan hasil oleh kerajaan pada tahun depan yang akhirnya hasil (SST) ini dikembali semula kepada rakyat, termasuk kepada golongan B40.

“Sehubungan itu, mana-mana syarikat yang mempunyai perkhidmatan dan nilai perkhidmatan bercukai melebihi RM500,000 setahun sudah boleh mendaftar bermula esok atau sebelum 28 Februari depan,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang akhbar mengumumkan pelaksanaan SST terhadap empat skop perkhidmatan baharu itu sempena lawatan beliau ke Melaka, di sebuah hotel petang tadi.

Yang turut hadir, Pengarah JKDM Melaka, Tuang Aleong dan Timbalan Pengarah JKDM negeri (Pengkastaman/Cukai Dalam Negeri), Noriah Abd. Rahman.

Subromaniam berkata, mulai esok juga JKDM akan mengecualikan cukai perkhidmatan kepada orang berdaftar SST dalam Kumpulan G (kumpulan profesional) yang memberikan perkhidmatan sama kepada orang berdaftar lain dalam Kumpulan G.

“Berikutan pengecualian cukai perkhidmatan ini, kita menjangkakan ia akan memberi manfaat kepada 20,000 hingga 25,000 syarikat yang menawarkan perkhidmatan profesional dan pengiklanan,” katanya.

Kredit Sumber: Utusan Online

Ambil tahu juga 4 Jenis Kos Yang Terlibat Semasa Jual Beli Saham dan Senarai Perbandingan Brokerage Fee Untuk Syarikat Broker Patuh Syariah Di Bursa Malaysia. Buatlah tindakan yang bijak dan selamat melabur bagi tahun 2019.

Iklan

Apa Yang Kami Belajar Semasa di AGM DNeX

Ini merupakan kali pertama kami menghadiri Annual General Meeting (AGM) bagi Dagang Nexchange Bhd (DNeX) sejak menjadi pemegang saham mereka hanya beberapa bulan yang lalu. Nampak yang datang ramainya kelibat uncle dan auntie, yang muda mudi remaja macam kami memang kurang sangat.

DNeX sekarang terbahagi kepada 2 sektor bisnes utama iaitu sektor tenaga dan perkhidmatan IT (e-services). Kira antara seteru kepada MyEG Services Berhad.

1. DNeX mencatatkan angka pendapatan yang kukuh pada tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2017, dengan pendapatan RM204 juta, meningkat sebanyak 14% berbanding tahun lepas iaitu RM 178 juta.

2. DNeX mensasarkan untuk meningkatkan pendapatannya sebanyak 30% dan meningkatkan keuntungan bersihnya sebanyak 20% dalam tempoh dua tahun akan datang.

3. Keuntungan bersih dalam tahun 2017 jatuh 53.5% kepada RM56.6 juta, berikutan disebabkan ‘negative goodwill’ sebanyak RM88.9 semasa pengambilalihan Ping Petroleum Ltd pada tahun 2016.

4. Kadar dividen bagi tahun 2017 hanya RM0.50, lebih rendah berbanding tahun lalu.

5. Market cap meningkat 2 kali ganda: 2017 : RM 851.4 juta berbanding 2016: RM 441.9 juta.

6. Impak syarikat terhadap peralihan kerajaan baharu? Kerajaan baharu akan lebih telus, tender-tender baru akan lebih terbuka dan kontrak akan diberikan kepada yang layak berdasarkan merit. DNeX tidak bergantung kepada projek kerajaan semata-mata, jadi perubahan kerajaan yang lebih baik adalah bagus untuk syarikat. Syarikat tidak bimbang kerana mereka dilihat sebagai syarikat yang berpotensi.

7. Dalam konteks kerajaan baharu hari ini, syarikat berharap lebih banyak (projek) servis e-goverment ditawarkan kepada syarikat lain seperti DNeX. MyEG dan DNeX adalah dua syarikat yang berbeza. MyEG terlibat dalam proses ‘government-to-customer (G2C)’  manakala DNeX terlibat dalam proses ‘goverment-to-business (G2B)’ berkaitan kastam. Jadi, kedua-dua syarikat menawarkan solusi yang berbeza.

8. DNeX juga terlibat dalam projek RFID bersama Touch N Go.

9. Projek terbaru mereka termasuklah sistem RFID untuk projek ‘Entry Project (VEP)‘ dan sistem Road Charge (RC) di sempadan Malaysia-Thailand.

10. Hala tuju bisnes?

  • Start-up baru – DNeX Telco. Masih sangat baru dan sedang berusaha untuk dapatkan projek pertama
  • Bisnes lain seperti Go Halal. Mempunyai potensi besar dalam industri halal
  • Syarikat tidak mahu terlalu bergantung kepada projek-projek kerajaan
  • Syarikat telah dapat kontrak RFID di Johor & Singapura, dan sekarang sedang berusaha untuk medapatkan kontrak kedua
  • Syarikat mahu dapatkan projek yang lebih kurang sama dengan lebih banyak lagi
  • Syarikat akan menambah usahasama dengan syarikat antarabangsa

11. Sebagai penghargaan kepada pemegang saham yang hadir, dapatlah kami bawa balik beberapa door gift.

 

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!