6 Sebab Kenapa Kena Jadikan Tria Seputeh Sebagai Portfolio Hartanah Pelaburan Anda Yang Seterusnya

Sejak kebelakangan ini, semakin ramai yang berminat dengan pelaburan hartanah. Tetapi terlalu banyak pilihan yang ada, sampai tak tahu nak pilih yang mana.

Yang terbaru, kita ada Tria Seputeh yang sedang giat di bangunkan. Jom kita tengok kenapa ianya sesuai untuk dijadikan sebagai hartanah pelaburan yang di impikan ramai.

Tapi sebelum kita mulakan bicara, apa kata kita berkenalan dulu dengan pemaju projek Tria Seputeh ini iaitu MRCB Land.

Pemaju Yang Bertanggungjawab Membangunkan KL Sentral

Kredit Gambar: MRCBQuillREIT

Bila disebut KL Sentral, mesti ramai yang pernah berkunjung atau bekerja di sini. Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) adalah pemaju yang bertanggungjawab membangunkan kawasan KL Sentral sehingga ia menjadi seperti sekarang ini.

Jika dahulu, kurang pembangunan di sini, kini kita ada pelbagai pejabat seperti Q Sentral dan Menara CIMB, pusat membeli-belah Nu Sentral, hotel terkemuka seperti St Regis dan beberapa kediaman golongan atasan seperti KL Sentral Park dan Suasana Sentral.

Tak lupa juga di KL Sentral terletaknya hab pengangkutan yang menempatkan stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

Kredit Gambar: Property Guru

Sekarang kita sudah pun kenal dengan MRCB dan sentuhan mereka dengan KL Sentral, mari kita tengok pula projek Tria Seputeh ini. Ianya merupakan kondominium eksklusif yang terletak di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur dan merupakan hartanah yang sangat hot buat masa sekarang.

1. Lokasi Strategik

Dalam sebarang pelaburan hartanah, mantra terkenal yang sering kita dengar adalah lokasi. Tria Seputeh adalah sebahagian daripada 9 Seputeh, yang merupakan projek pembangunan bercampur yang terdiri daripada komersial, perumahan, pendidikan dan taman yang berkeluasan 17.4 ekar. Ianya bermatlamatkan kehidupan sihat yang mampan.

Tria Seputeh adalah projek fasa kedua, dengan fasa pertama yang dinamakan Residensi Vivo. Ianya terdiri daripada empat menara apartmen untuk kediaman, satu menara SOHO untuk ruang pejabat, dan ruang komersial yang menempatkan kedai-kedai.

Namun bila kita sebut Jalan Klang Lama, mungkin ada yang berpendapat ianya suatu tempat yang tak berapa sesuai dan ‘lama’. Tapi tahukah anda, Jalan Klang Lama kini sedang mengalami perubahan yang besar dengan banyak pembangunan baru bagi menggantikan yang lama?

Projek di sekitar Tria Seputeh adalah kawasan perumahan yang agak matang seperti Taman Seputeh, Taman Desa, Kuchai Lama, Taman OUG, Sri Petaling, PJ New Town, Bangsar dan Kampung Kerinchi.

Lokasinya juga sangat strategik dan berhampiran dengan salah satu pusat membeli-belah yang terbesar di Malaysia iaitu Mid Valley Megamall. Selain daripada itu Bangsar South, Bangsar dan juga KL Sentral hanya kurang dari 5km; tidak jauh dari Tria Seputeh.

Pelbagai kemudahan turut disediakan, terutamanya sekolah swasta seperti Campus Rangers International School, Kuen Cheng School, Alice Smith School dan Universiti Malaya. Manakala pusat-pusat perubatan yang terdekat pula adalah Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Pantai Hospital Kuala Lumpur.

2. Pelbagai Akses

Lokasi yang strategik, pasti ianya memerlukan banyak kemudahan bagi menarik orang ramai untuk menyewa unit kita bukan?

Di antara kelebihan Tria Seputeh ini adalah kerana ia mempunyai pelbagai akses. Ini bagi memudahkan mereka yang tinggal di sini untuk keluar dan masuk daripada Jalan Klang Lama ini.

Antara akses-akses yang berdekatan adalah New Pantai Expressway (NPE), Lebuhraya Persekutuan, East West Highway, Lebuhraya Sprint dan Kerinchi Link. Samada anda bekerja di Kuala Lumpur atau Selangor, cukup mudah untuk ke destinasi yang ingin dituju.

Kita mempunyai potensi penyewa di serata tempat, yang pastinya berminat untuk mencari di sekitar kawasan ini.

3. Eksklusiviti

Dengan kawasan persekitaran yang dah ‘matured’, pastinya ramai orang akan membuka mata dan mencari kawasan yang menjadi perhatian ramai untuk di diami. Di sinilah tarikan utama Tria Seputeh, dengan menjanjikan gaya hidup moden serba mewah.

Di Tria Seputeh ini, bilangan unit yang ditawarkan adalah sangat terhad. Jumlah yang ada hanyalah 734 buah unit di 3 buah blok yang berasingan. Hanya 7 hingga ke 11 unit saja setiap tingkat dan sehingga 5 lif disediakan bagi bakal penghuni.  

Tak cukup dengan itu, setiap bangunan ada lobi peribadi tersendiri, tempat istirehat, kemudahan di atas ‘rooftop’ dan bermacam-macam lagi.

4. Promenade Boulevard di 9 Seputeh

Paling menarik tempat ini dengan adanya Promenade Boulevard yang terletak berhadapan projek pengindahan “River of Life”, yang merupakan kawasan yang indah kehijauan dan berlandskap sepanjang 1km untuk para komuniti menikmati aktiviti-aktiviti luar seperti berjogging, berbasikal, dan turut serta kemudahan-kemudahan yang boleh di nikmati antaranya adalah taman permainan kanak-kanak yang unik, “skatepark”, kiosk kontena  dan banyak lagi.

5. Dibangunkan Pemaju Berkaliber

MRCB adalah merupakan syarikat pembinaan yang berkaliber dan tersenarai di Bursa Malaysia dan ianya juga merupakan parent company kepada MRCB Land.

Dan baru-baru ini, MRCB Land telah memenangi beberapa anugerah berprestij oleh PropertyGuru Asia seperti berikut:

  • Best Developer – MRCB Land
  • Best Mixed Use Development – 9 Seputeh
  • Best High End Condo / Apartment Development (Klang Valley) – Tria Seputeh
  • Special Recognition for Building Communities – MRCB Land
  • Special Recognition in CSR – MRCB Land

Anugerah yang bertaraf antarabangsa telah berjaya dimenangi MRCB Land dan Tria Seputeh, sekaligus meningkatkan lagi kredibiliti pemaju dan projek ini. Memang tidak dinafikan lagi kualiti hasil sentuhan mereka, pastinya memenuhi cita rasa penyewa.

6. Transformasi Jalan Klang Lama

Usaha menaik taraf Jalan Klang Lama oleh MRCB Land turut membawa kepada transformasi Jalan Klang Lama kepada pembangunan yang drastik dan pada masa yang sama ia menjadi projek pembangunan hartanah berintegrasi di Kuala Lumpur.

Ianya sekaligus turut meningkatkan permintaan dan harga hartanah di kawasan Jalan Klang Lama ini. Amat beruntung bagi mereka yang membuat keputusan yang bijak untuk melabur, sebelum ianya menjadi rebutan orang ramai.

Bertindak Sekarang Sebelum Terlambat

Bagi mereka yang berminat untuk melabur atau membeli Tria Seputeh sebagai pelaburan untuk masa hadapan, boleh hubungi 03-7971 9983 atau layari triaseputeh.com.my untuk keretangan lanjut.

Juga boleh masukkan info anda di Google Form ini jika berminat.

Dengan itu, kami paparkan gambar-gambar kemudahan yang terdapat di Tria Seputeh untuk tatapan anda semua.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

Apa itu rumah kos rendah? Secara praktikal, rumah kos rendah atau rumah mampu biaya merupakan unit kediaman dengan keluasan di antara 700 kaki persegi atau kurang dan lazimnya adalah rumah flat.

Harga jualan setakat artikel ini ditulis adalah RM42,000 ke bawah dan ada syarat-syarat yang ketat untuk memiliki rumah tersebut.

Wujud juga kaveat dalam penjualan rumah kos rendah ini dengan syarat pendudukan minimum 5 tahun dan lebih pada pemilik rumah.

Kenapa Ada Rumah Kos Rendah?

Semenjak tahun 1960-an lagi, kerajaan menerusi Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) secara agresif telah membina rumah kos rendah di kawasan populasi tinggi seperti Georgetown, Pulau Pinang dan Kuala Lumpur untuk memenuhi permintaan semasa pemilikan hartanah di Malaysia.

Baca : Sejarah Polisi Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Rumah kos rendah bukan sahaja dibina di Malaysia, bahkan turut dibina di negara-negara membangun dan negara sedang membangun untuk menampung keperluan pemilikan hartanah di kalangan rakyat mereka yang berpendapatan rendah.

Rumah kediaman yang selesa dan mampu milik adalah kemewahan terbesar yang kerajaan boleh sediakan selepas peluang pekerjaan dengan kadar gaji yang bermaruah.

Perlu anda tahu, rumah kos rendah adalah inisiatif kerajaan dan urusan pembinaan lazimnya diserahkan pada pemaju hartanah awam dan swasta yang dilantik secara sah.

Dengan metode ini, lebih banyak rumah kos rendah dapat dibina Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri meliputi segenap golongan berpendapatan rendah tanpa mengira latar belakang, agama, kaum dan fahaman politik.

Baca : Projek Perumahan Awam Terbaik Di Dunia (Edisi 2022)

Perlu diingat yang flat kos rendah yang dibina di seluruh negeri, bertujuan untuk membasmi dan menempatkan setinggan di unit kediaman dan kejiranan yang lebih selesa dan sistematik di bawah Program Setinggan Sifar.

Bercakap tentang rumah kos rendah, yang paling popular sudah tentunya flat PKNS di Seksyen 7, Shah Alam dan Bangi yang dibina pada era awal 1980-an dengan harga jualan RM25,000 – RM35,000 untuk keluasan sekitar 667 kaki persegi.

Sumber: The KL Chronicle

Terkini, yang paling ikonik di Selangor dan menjadi tumpuan rakyat Selangor dan pemastautin tetap yang bekerja di Selangor adalah Rumah SelangorKu.

Berapa Harga Rumah Kos Rendah?

Harga rumah kos rendah di setiap negeri adalah berbeza mengikut lokasi dan bergantung kepada jenis rumah. Ada rumah kos rendah yang ditawarkan adalah flat dan ada juga teres.

Seperti di Selangor di bawah projek Rumah SelangorKu, unit kediaman yang ditawarkan adalah flat dengan keluasan 700 kaki persegi pada harga bermula RM42,000.

Di Johor pula, Projek Rumah Mampu Biaya menawarkan unit teres dua tingkat dengan keluasan 756 kaki persegi dan turut dijual pada harga RM42,000.

Baca : Pro & Cons Beli Rumah Mampu Milik Di Malaysia

Manakala di Pulau Pinang, sama seperti di Selangor. Rumah kos rendah ditawarkan adalah flat dengan keluasan bermula 700 kaki persegi dan dijual  dengan tanda harga RM42,000.

Syarat Jual Rumah Kos Rendah di Selangor.

Jika anda ingin jual rumah kos rendah di Selangor, syaratnya adalah :-

  1. Pemilikan hartanah mencukupi atau melebihi 5 tahun
  2. Wajib membayar fi sebanyak RM100 untuk permohonan baru, rayuan pertama & seterusnya
  3. Tertakluk kepada kelulusan PBT yakni Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS)

Cara Jual Rumah Kos Rendah (Terkini 2022)

  1. Langkah pertama adalah, cari ejen hartanah berdaftar yang sah dan ada pengalaman untuk urusan jual beli hartanah kos rendah kerana prosesnya berbeza dengan jual beli hartanah subsales biasa.
  2. Iklankan unit kediaman anda samada secara offline atau online dengan menjelaskan secara terperinci jenis rumah ini (kos rendah) dan berikan info penting seperti syarat-syarat untuk menjadi pemilik kediaman kos rendah ini.
  3. Jika pembeli berminat, mereka perlu bayar booking fee sebanyak 3.18% daripada harga rumah dan tandatangan dokumen Offer to Purchase.
  4. Kemudian, pembeli akan memohon untuk dapatkan pinjaman bank dan proses ini lazimnya agak sukar kerana tidak banyak bank yang menawarkan pinjaman untuk hartanah di bawah RM150,000RM200,000.
  5. Jika permohonan pinjaman hartanah pembeli berjaya, mereka akan tandatangan Sales & Purchase Agreement.
  6. Anda dan pembeli perlu buat permohonan pindah milik rumah kos rendah pada PBT. Kalau di Selangor adalah LPHS, kalau di Pulau Pinang adalah LPNPP dan kalau di Johor adalah LPHJ.
  7. PBT akan berikan jawapan balik akan permohonan pindah milik rumah kos rendah anda dalam masa 30 hari – 60 hari dari tarikh permohonan dibuat.

Kesimpulannya, cara jual rumah kos rendah tidaklah sesukar yang disangkakan, asalkan pembeli menepati syarat-syarat yang ditetapkan PBT. Syarat terbesar adalah pendapatan pembeli rumah itu sendiri.

Jangan sesekali cuba untuk menipu pendapatan anda kerana anda boleh disenarai hitam oleh PBT.

Baca : Jangan Tipu Kelayakan Pinjaman Hartanah Anda. Ini Sebabnya

Hal ini kerana, PBT ada kuasa untuk tidak meluluskan permohonan jika pendapatan tidak selari dengan jenis rumah kos rendah yang ingin dibeli dan dokumen yang tidak lengkap.

Banyak perkara yang perlu anda ambil tahu sebelum memiliki rumah. 


InshaAllah, kami berhasrat untuk berkongsi ilmu yang kami ada mengenai hartanah kepada pembaca setia Majalah Labur.

Kunci pertama sebelum beli rumah adalah ilmu, ilmu dan ilmu. 

Lebih awal belajar, lebih cepat dapat menilai sesebuah rumah.

Jika berminat boleh isi borang ini.

PRA-TEMPAH ILMU PREMIUM HARTANAHSEKARANG!