6 Sebab Kenapa Kena Jadikan Tria Seputeh Sebagai Portfolio Hartanah Pelaburan Anda Yang Seterusnya

Sejak kebelakangan ini, semakin ramai yang berminat dengan pelaburan hartanah. Tetapi terlalu banyak pilihan yang ada, sampai tak tahu nak pilih yang mana.

Yang terbaru, kita ada Tria Seputeh yang sedang giat di bangunkan. Jom kita tengok kenapa ianya sesuai untuk dijadikan sebagai hartanah pelaburan yang di impikan ramai.

Tapi sebelum kita mulakan bicara, apa kata kita berkenalan dulu dengan pemaju projek Tria Seputeh ini iaitu MRCB Land.

Pemaju Yang Bertanggungjawab Membangunkan KL Sentral

Kredit Gambar: MRCBQuillREIT

Bila disebut KL Sentral, mesti ramai yang pernah berkunjung atau bekerja di sini. Malaysian Resources Corporation Berhad (MRCB) adalah pemaju yang bertanggungjawab membangunkan kawasan KL Sentral sehingga ia menjadi seperti sekarang ini.

Jika dahulu, kurang pembangunan di sini, kini kita ada pelbagai pejabat seperti Q Sentral dan Menara CIMB, pusat membeli-belah Nu Sentral, hotel terkemuka seperti St Regis dan beberapa kediaman golongan atasan seperti KL Sentral Park dan Suasana Sentral.

Tak lupa juga di KL Sentral terletaknya hab pengangkutan yang menempatkan stesen LRT, komuter, monorel, ETS dan banyak lagi.

Kredit Gambar: Property Guru

Sekarang kita sudah pun kenal dengan MRCB dan sentuhan mereka dengan KL Sentral, mari kita tengok pula projek Tria Seputeh ini. Ianya merupakan kondominium eksklusif yang terletak di Jalan Klang Lama, Kuala Lumpur dan merupakan hartanah yang sangat hot buat masa sekarang.

1. Lokasi Strategik

Dalam sebarang pelaburan hartanah, mantra terkenal yang sering kita dengar adalah lokasi. Tria Seputeh adalah sebahagian daripada 9 Seputeh, yang merupakan projek pembangunan bercampur yang terdiri daripada komersial, perumahan, pendidikan dan taman yang berkeluasan 17.4 ekar. Ianya bermatlamatkan kehidupan sihat yang mampan.

Tria Seputeh adalah projek fasa kedua, dengan fasa pertama yang dinamakan Residensi Vivo. Ianya terdiri daripada empat menara apartmen untuk kediaman, satu menara SOHO untuk ruang pejabat, dan ruang komersial yang menempatkan kedai-kedai.

Namun bila kita sebut Jalan Klang Lama, mungkin ada yang berpendapat ianya suatu tempat yang tak berapa sesuai dan ‘lama’. Tapi tahukah anda, Jalan Klang Lama kini sedang mengalami perubahan yang besar dengan banyak pembangunan baru bagi menggantikan yang lama?

Projek di sekitar Tria Seputeh adalah kawasan perumahan yang agak matang seperti Taman Seputeh, Taman Desa, Kuchai Lama, Taman OUG, Sri Petaling, PJ New Town, Bangsar dan Kampung Kerinchi.

Lokasinya juga sangat strategik dan berhampiran dengan salah satu pusat membeli-belah yang terbesar di Malaysia iaitu Mid Valley Megamall. Selain daripada itu Bangsar South, Bangsar dan juga KL Sentral hanya kurang dari 5km; tidak jauh dari Tria Seputeh.

Pelbagai kemudahan turut disediakan, terutamanya sekolah swasta seperti Campus Rangers International School, Kuen Cheng School, Alice Smith School dan Universiti Malaya. Manakala pusat-pusat perubatan yang terdekat pula adalah Pusat Perubatan Universiti Malaya dan Pantai Hospital Kuala Lumpur.

2. Pelbagai Akses

Lokasi yang strategik, pasti ianya memerlukan banyak kemudahan bagi menarik orang ramai untuk menyewa unit kita bukan?

Di antara kelebihan Tria Seputeh ini adalah kerana ia mempunyai pelbagai akses. Ini bagi memudahkan mereka yang tinggal di sini untuk keluar dan masuk daripada Jalan Klang Lama ini.

Antara akses-akses yang berdekatan adalah New Pantai Expressway (NPE), Lebuhraya Persekutuan, East West Highway, Lebuhraya Sprint dan Kerinchi Link. Samada anda bekerja di Kuala Lumpur atau Selangor, cukup mudah untuk ke destinasi yang ingin dituju.

Kita mempunyai potensi penyewa di serata tempat, yang pastinya berminat untuk mencari di sekitar kawasan ini.

3. Eksklusiviti

Dengan kawasan persekitaran yang dah ‘matured’, pastinya ramai orang akan membuka mata dan mencari kawasan yang menjadi perhatian ramai untuk di diami. Di sinilah tarikan utama Tria Seputeh, dengan menjanjikan gaya hidup moden serba mewah.

Di Tria Seputeh ini, bilangan unit yang ditawarkan adalah sangat terhad. Jumlah yang ada hanyalah 734 buah unit di 3 buah blok yang berasingan. Hanya 7 hingga ke 11 unit saja setiap tingkat dan sehingga 5 lif disediakan bagi bakal penghuni.  

Tak cukup dengan itu, setiap bangunan ada lobi peribadi tersendiri, tempat istirehat, kemudahan di atas ‘rooftop’ dan bermacam-macam lagi.

4. Promenade Boulevard di 9 Seputeh

Paling menarik tempat ini dengan adanya Promenade Boulevard yang terletak berhadapan projek pengindahan “River of Life”, yang merupakan kawasan yang indah kehijauan dan berlandskap sepanjang 1km untuk para komuniti menikmati aktiviti-aktiviti luar seperti berjogging, berbasikal, dan turut serta kemudahan-kemudahan yang boleh di nikmati antaranya adalah taman permainan kanak-kanak yang unik, “skatepark”, kiosk kontena  dan banyak lagi.

5. Dibangunkan Pemaju Berkaliber

MRCB adalah merupakan syarikat pembinaan yang berkaliber dan tersenarai di Bursa Malaysia dan ianya juga merupakan parent company kepada MRCB Land.

Dan baru-baru ini, MRCB Land telah memenangi beberapa anugerah berprestij oleh PropertyGuru Asia seperti berikut:

  • Best Developer – MRCB Land
  • Best Mixed Use Development – 9 Seputeh
  • Best High End Condo / Apartment Development (Klang Valley) – Tria Seputeh
  • Special Recognition for Building Communities – MRCB Land
  • Special Recognition in CSR – MRCB Land

Anugerah yang bertaraf antarabangsa telah berjaya dimenangi MRCB Land dan Tria Seputeh, sekaligus meningkatkan lagi kredibiliti pemaju dan projek ini. Memang tidak dinafikan lagi kualiti hasil sentuhan mereka, pastinya memenuhi cita rasa penyewa.

6. Transformasi Jalan Klang Lama

Usaha menaik taraf Jalan Klang Lama oleh MRCB Land turut membawa kepada transformasi Jalan Klang Lama kepada pembangunan yang drastik dan pada masa yang sama ia menjadi projek pembangunan hartanah berintegrasi di Kuala Lumpur.

Ianya sekaligus turut meningkatkan permintaan dan harga hartanah di kawasan Jalan Klang Lama ini. Amat beruntung bagi mereka yang membuat keputusan yang bijak untuk melabur, sebelum ianya menjadi rebutan orang ramai.

Bertindak Sekarang Sebelum Terlambat

Bagi mereka yang berminat untuk melabur atau membeli Tria Seputeh sebagai pelaburan untuk masa hadapan, boleh hubungi 03-7971 9983 atau layari triaseputeh.com.my untuk keretangan lanjut.

Juga boleh masukkan info anda di Google Form ini jika berminat.

Dengan itu, kami paparkan gambar-gambar kemudahan yang terdapat di Tria Seputeh untuk tatapan anda semua.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ramai Orang Beli Rumah Subsale Tapi Gagal Lakukan 7 Perkara Ini

Nak beli rumah kena viewing terlebih dahulu? Apa sebenarnya yang kita perlu buat semasa viewing tersebut?

Ya, sama seperti proses kita nak beli sebuah kereta. Kita akan pergi ke galeri kereta, melihat, menyentuh, dan membuka pintu kereta sebelum mengambil bau ‘kereta baru’ tersebut.

Untuk rumah pula, prosesnya adalah lebih rumit dan kompleks kerana kita bukan sahaja perlu menilai keadaan dalaman rumah, bahkan keadaan luar rumah, persekitaran dan infrastruktur yang terdapat berdekatan rumah tersebut.

Aktiviti viewing rumah lebih kritikal apabila kita membuat keputusan untuk ‘hidup dan mati’ di kawasan tersebut dan menanti cucu datang pada hujung minggu atau pada cuti sekolah.

Perkara asas yang perlu dilakukan apabila viewing rumah selain daripada melihat keadaan rumah adalah melihat keadaan rumah, persekitaran rumah dan kemudahan rumah.

Baca : “Booster” Yang Meningkatkan Nilai Hartanah

Kredit Gambar: Twitter

Ramai bakal pembeli rumah sekadar melihat keadaan rumah dan merenung jauh kawasan luar rumah.

Kita sebenarnya perlu buat lebih dari itu! Proses viewing rumah adalah berbeza mengikut objektif. Viewing untuk rumah pelaburan tidak sama dengan viewing untuk rumah yang ingin diduduki.

Artikel ini akan menunjukkan perbezaan aktiviti yang perlu kita buat apabila viewing rumah dengan fokus untuk pelaburan dan untuk didiami sendiri.

Berikan perhatian kepada empat perkara ini sekiranya rumah tersebut adalah bertujuan untuk pelaburan dan disewakan.

1. Rental Yield

Perkara pertama yang kita perlu semak sebenarnya adalah berapa kadar sewa di kawasan tersebut untuk menentukan dapatan sewa kasar yang bakal diterima kelak.

Baca : Apa Itu Rental Yield Dalam Pelaburan Hartanah?

Ini penting supaya poket kita tidak berdarah di kemudian hari. Ramai orang tersilap dalam membeli rumah untuk pelaburan kerana bayaran ansuran bulanan pinjaman bank adalah jauh lebih tinggi berbanding dapatan sewa.

Contoh:

Rumah: Kondominium 2 Bilik di Kajang

Harga: RM300,000

Ansuran Bulanan Bank: RM1,500

Kadar Sewa Semasa: RM850

Kerugian: RM650.

2. Permintaan Semasa

Apabila pergi viewing, lihatlah permintaan semasa sewaan di projek atau kawasan tersebut. Caranya dengan melihat sekiranya wujud pusat komersial, pusat pengajian tinggi dan pusat perindustrian.

Baca : 6 Tanggapan Yang Salah Tentang Pelaburan Hartanah

Logiknya adalah, tempat yang mempunyai peluang pekerjaan yang tinggi mempunyai permintaan sewaan yang tinggi. Jangan hanya fokus kepada pelajar universiti semata-mata.

Kita sebenarnya boleh sewakan rumah anda kepada pekerja kilang secara harian atau mingguan. Dan rental yield yang boleh diterima adalah jauh lebih lumayan!

3. Permintaan Mendatang

Lihat adakah terdapat sebarang projek pembangunan universiti, kawasan perindustrian, pengangkutan awam dan pusat komersial di kawasan tersebut.

Ini penting kerana kita perlu pastikan rumah yang dibeli akan berjaya disewa untuk sekurang-kurangnya tempoh 30 tahun ke 40 tahun lagi sebelum kita jual dan merasa capital appreciation tersebut.

4. Booster Hartanah

Semak adakah terdapat hospital kerajaan, hospital swasta, sekolah, taska, restoran makanan segera, kedai serbaneka, pasaraya dan pusat membeli-belah di kawasan itu.

Ini semua merupakan indikator bahawa kawasan tersebut sesuai didiami golongan profesional dan berkeluarga.

Sebaliknya jika rumah tersebut adalah bertujuan untuk kita duduk sendiri, maka berikan tumpuan kepada 3 perkara ini pula.

1. Ruang Rumah

Memandangkan kita bakal membina keluarga bahagia anda di rumah tersebut, pastikan rumah dalaman rumah tersebut sesuai.

Pastikan terdapat sekurang-kurangnya 2 bilik air dan jumlah bilik adalah mencukupi untuk keperluan kita sekeluarga.

Baca : Adakah Kewangan Anda Dah Bersedia Untuk Beli Rumah?

Kredit Gambar: @kualalumpurcity

Dapur yang luas adalah bonus kerana golongan wanita cenderung menggunakan dapur sebagai ruang sosial mereka.

Sekiranya kita bakal membeli rumah teres, pastikan ada lebihan ruang untuk aktiviti menjemur baju, aktiviti berkeluarga seperti bersukan, BBQ dan ruang parkir yang selesa dengan jumlah kenderaan yang ada.

2. Lokasi Bilik

Bilik tidak sepatutnya menghadap tandas dan bilik juga tidak sesuai menghadap pintu utama rumah.

Ini penting supaya ahli keluarga mempunyai privasi apabila orang datang ke rumah daripada pintu utama rumah.

Lihat juga lebihan ruang di kiri & kanan, belakang rumah dan loteng rumah sekiranya anda berhasrat untuk menambah jumlah bilik seiring pertambahan ahli keluarga anda kelak.

3. Faktor Persekitaran

Lihat keadaan semasa kawasan kejiranan sekurang-kurangnya 3 kali pada waktu yang berbeza.

Yang pertama pada waktu puncak ketika orang sibuk keluar ke pejabat dan menghantar anak. Kedua, pada hujung minggu untuk melihat keadaan trafik semasa dan ketiga pada waktu malam.

Pada waktu malam kita dapat lihat senario sebenar kawasan kejiranan tersebut samada jiran sebelah sering parkir kereta di depan rumah orang lain, kutu rayau dan pelbagai lagi.

Membaca melalui forum dan bertanya orang yang tinggal di kawasan itu sebenarnya tidak mencukupi.

Kita perlu merasai sendiri pengalamannya. Bagaimana perasaannya apabila ingin keluar ke pejabat pada sebelah pagi dan melihat gambaran anak-anak membesar di kawasan kejiranan tersebut.

Kesimpulannya di sini, bukanlah satu dosa sekiranya kita ingin viewing rumah tersebut berulang kali. Biarlah ejen hartanah yang menguruskan rumah tersebut bosan sekalipun dengan kita hatta kita viewing 18 kali.

Baca : Ini Cara Untuk Elak Duit Booking Fee Rumah Daripada ‘Burn’

Hal ini kerana, di hujung hari duit kita juga yang akan dikeluarkan dan masa depan kita sebagai bakal pemilik rumah bergantung kepada proses viewing ini.

Selepas puas viewing, jangan lupa untuk pastikan rekod CCRIS dan CTOS berada dalam keadaan baik untuk memohon pinjaman pembiayaan hartanah dari bank.

Sumber Rujukan:

Pada tahun 2020, waktu PKP pertama, Tuan Faizul Ridzuan telah membuat 6 ramalan yang satu persatu menjadi kenyataan.

1. PKP mustahil hanya 2 minggu, akan berakhir pada bulan Jun 2020

2. Kita berada dalam recession yang paling teruk dalam sejarah moden Malaysia – Disahkan selepas beberapa minggu oleh World Bank

3. Interest bakal jatuh banyak akibat recession. Hari ni interest rate kita adalah pada kadar terendah dalam masa 50 tahun.

4. Bull run bagi saham dalam jangka masa 12-24 bulan sehingga boleh buat pulangan lebih daripada 100%. 2 bulan lepas ramalan saya, volume bursa naik pecah rekod 

5.Transaksi hartanah tahun 2020 akan jadi tahun paling teruk sejak tahun 2000, dan kita akan sampai market bottom. Sila nantikan data NAPIC yang akan keluar lagi beberapa minggu.

6. Property bull run akan tiba dalam masa 5 tahun

Nak tahu apa pandangan Tuan Faizul Ridzuan tentang masa terbaik untuk beli rumah?

Sertai webinar percuma pada hari Ahad, 24 Januari 2021 jam 830 malam. Daftar sekarang di -> Webinar Faizul Ridzuan

Slot ke webinar adalah terhad. Sila pastikan anda daftar dan hadir awal pada tarikh dan masa yang ditetapkan.

Kita jumpa nanti Ahad ini.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!