Gila Kot Untung Sampai 600% Dalam Pasaran Saham?

Bawa bertenang bro, kalau orang yang tak kenal dunia saham Bursa Malaysia ni, dia takkan tahu betapa besar potensi keuntungan yang menanti.

Ini bukan benda baru, cuma ramai yang belum tahu. Al maklumlah dulu mana ada Facebook atau Twitter.

Tapi bila dah lama ceburi bidang ini, maka sekali-sekali kita akan dikejutkan dengan berita keuntungan yang amat besar. Mereka yang ada ilmu pastinya senyap-senyap buat duit.

Sumber: FB Haji Asri Ahmad

Kalau tengok harga saham tu, tuan punya badan beli saham warrant ni 3 minggu yang lalu.

Apa-apa pun, kita kena panjatkan kesyukuran kita kepada Yang Maha Esa. Lagi banyak rezeki yang kita dapat, lagi bersyukur kita dengan Maha Pemberi Rezeki.

Lagi kaya kita, lagi banyak kita kena bantu orang. Dan ya, rezeki tak pernah salah alamat.

Layan sendiri video tuan punya badan di bawah ni:

Bukan 100% tapi 656%!

Bukan 100%, bukan 400% tetapi hari ini dah 656% tuan-tuan, siapa nak kasi?Allah Maha Kaya….Rasa syukur tak terhingga bila dapat tahu kejayaan anak didik. Tahniah. You deserve it!

Posted by Mohd Asri on Selasa, 16 Julai 2019

Di antara point yang dikongsikan oleh Tuan Azizi Ali adalah:

  • Pasaran saham tak bagus pun masih boleh buat duit
  • Rugi itu biasa
  • Belajar daripada kesilapan, orang lain buat boleh je
  • Dengan mengamal ilmu yang betul, kesilapan dapat diperbaiki
  • Macam bermimpi, tapi itulah rezeki dari Allah
  • Jangan mudah berputus asa
  • Belajar dengan orang yang dah berjaya, dan amalkan
  • Gandakan usaha
  • Jangan berhenti untuk tambah ilmu

Kena ingat, high risk, high return. Pasaran saham bukan tempat mereka yang lemah semangat dan cepat putus asa.

Iklan

Tapi nak dapat keuntungan tinggi macam ni, kenalah belajar. Kenalah ada ilmu, kenalah ada mentor, baru tahu nak beli saham apa, nak beli harga apa.

Bukan boleh main hentam cuba-cuba ikut kawan.

AI Juga Boleh Membantu Dalam Pelaburan Saham

This image has an empty alt attribute; its file name is 164-seminar-bmai-sa-210719-1561374173-700x466.jpg

Jom beramai-ramai ke Seminar Berani Melabur Artificial Intelligence pada 21 Julai @ SACC, Shah Alam bersama dengan mentor saham Tuan Haji Mohd Asri dan Datuk Dr Mohd Daud Bakar.

Zaman dah berubah. Dah tiba masanya untuk kita melabur menggunakan AI untuk membantu kita berjaya. Boleh ke sini untuk mendaftar -> http://bit.ly/SeminarBeraniMelaburAI-2019

Kami di Majalah Labur juga akan buat special launching aplikasi SPEEDSAHAM dalam seminar ini. InshaAllah aplikasi ini dapat membantu memilih saham-saham yang berpotensi “meletup”, sesuai untuk para pedagang dan pelabur.

Nak kaunter Buy Today Sell Tomorrow (BTST)? Sesuai untuk para traders yang nak buat keuntungan dalam masa beberapa jam atau sehari dua.

Atau nak tahu saham-saham mana yang sesuai untuk Swing? Sesuai untuk mereka yang nak meraih keuntungan dalam masa beberapa minggu.

Bagaimana pula dengan pelabur yang nak amalkan teknik simpan dan peram? Jangan risau, kami pun ada pilihan kaunter yang boleh anda beli dan tunggu berbulan-bulan atau bertahun-tahun untuk meraih keuntungan.

Klik link ini dan masukkan nama dan emel, nanti kami hantar details > http://bit.ly/speedsaham

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Melabur Dalam Saham Maybank Bakal Jadi Halal?

Permodalan Nasional Bhd (PNB) memiliki pegangan sebanyak 48 peratus dalam Maybank, kumpulan bank terbesar di Malaysia yang menjadi bank ke-4 terbesar di ASEAN berdasarkan jumlah aset dan bank Islam ke-5 terbesar di dunia.

PNB bercadang untuk membolehkan Maybank menetapkan 20 peratus sahamnya menjadi patuh syariah (Islam) atau i-saham menerusi mekanisme berdasarkan perlindungan.

Tiga Kali Ganda Saiz Bank Islam

Kalau ianya menjadi kenyataan, saiz entiti tersebut akan menjadi tiga kali ganda BIMB Holdings Berhad (Bank Islam) yang merupakan perbankan Islam yang terbesar di Bursa Malaysia.

Bakal Peneraju Pelaburan Patuh Syariah Dalam Sektor Perbankan

Malaysia memang cukup terkenal dengan perbankan Islam, dan jika PNB berjaya ‘memecahkan’ saham induk Maybank, ia akan dikenali sebagai i-saham Maybank.

Kira-kira 25 peratus daripada keuntungan Maybank kini disumbangkan oleh kewangan Islam dan berdasarkan permodalan pasaran bank yang berjumlah RM97 bilion, proses ini akan mewujudkan kelas baharu dalam instrumen pelaburan patuh Syariah.

Kini mereka perlu memikirkan mekanisma bagi ‘memagar’ entiti tersebut daripada unsur riba dan tidak syariah yang lain.

Iklan

Ini merupakan usaha daripada pengerusi PNB, Tan Sri Dato’ Sri Abdul Wahid bin Omar yang merupakan bekas Presiden & CEO Maybank. Syarikat pengurusan dana itu sedang berbincang dengan beberapa majlis Syariah dan maklum balas yang diterima sangat positif.

Bersama-sama Bangunkan Industri Patuh Syariah Negara

Dengan wujudnya peluang pelaburan patuh syariah yang semakin bertambah di Malaysia, marilah kita sama-sama menikmati pulangannya bersama-sama.

Dah ada peluang sebegini, jangan pula sibuk nak masuk skim cepat kaya atau skim-skim lain yang tak tentu status halal haramnya. Di samping kita untung dengan melabur, ekonomi Islam negara turut berkembang sama.

Sumber berita diambil daripada The Star.

Iklan

Ilmu Technical Analysis: Apa Itu Fibonacci Dan Kegunaannya Dalam Pelaburan Saham

Tak ramai orang yang tahu apa yang dimaksudkan dengan Fibonacci ni, lebih-lebih lagi kegunaannya dalam pelaburan saham. Dengar nama Fibonacci pun dah semacam, apatah lagi untuk memahaminya.

Jangan risau, jom kita sama-sama belajar mengenai Fibonacci ini. Semoga ia dapat membantu kita buat duit dalam pasaran saham.

Definisi Fibonacci Trading

Fibonacci adalah istilah yang digunakan dalam analisis teknikal yang merujuk kepada kawasan yang berkaitan dengan sokongan atau pun rintangan. Tahap anjakan Fibonacci menggunakan garisan mendatar untuk menunjukkan di mana tahap sokongan dan rintangan sebaik mungkin. Setiap peringkat dikaitkan dengan peratusan.

Peratusannya adalah berapa banyak langkah awal yang telah dipindahkan semula. Tahap peratusan Fibonacci ialah 23.6%, 38.2%, 61.8% dan 78.6%. Peratusan 50% juga digunakan dalam Fibonacci walaupun ia tidak dinyatakan secara rasmi.

Nombor-nombor Fibonacci

Penunjuk ini berguna kerana ia boleh ditujukan di antara mana-mana dua titik harga yang signifikan, seperti yang tinggi dan yang rendah. Kemudiannya penunjuk tersebut akan menciptakan tahap di antara dua titik tersebut.

Katakan harga saham naik sebanyak RM10 dan kemudian jatuh sebanyak RM2.36. Peratusan tersebut menjadi 23.6%, yang merupakan nombor Fibonacci.

Nombor Fibonacci ditemui di seluruh alam semulajadi, oleh itu ramai yang percaya bahawa angka-angka ini juga mempunyai kaitan dalam pasaran kewangan.

Formula Fibonacci

Penunjuk bagi Fibonacci sendiri asalnya tidak mempunyai mana-mana formula pun. Apabila penunjuk tersebut diterapkan pada carta dan pengguna memilih dua titik garisan, garisan tersebut akan menunjukkan peratusan tersebut.

Bagaimana Mengira Tahap Anjakan Fibonacci

Seperti yang dinyatakan di atas, tidak ada apa-apa nombor untuk dikira apabila kita berhadapan dengan anjakan Fibonacci ini. Mereka adalah hanya peratusan, walau apa jua nilai yang dipilih.

Iklan

Anda mungkin tertanya-tanya dari manakah nombor ini berasal?

Pada dasarnya ia datang dari nisbah emas atau pun sering dikenali dengan Golden Ratio. Jika anda memulakan urutan nombor dengan sifar dan satu, dan kemudian terus menambah dua nombor sebelum ini, anda akan berakhir dengan urutan nombor seperti betikut:

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987 … dengan urutan yang berterusan sampai sebanyak mana nombor yang ada.

Tahap pengeluaran Fibonacci diperolehi daripada urutan angka ini. Jika kita membahagi satu nombor dengan nombor seterusnya, kita akan dapat 0.618, atau 61.8%. Bahagikan nombor dengan nombor kedua di sebelah kanannya dan kita akan dapat 0.382 atau 38.2%.

Semua nisbah, kecuali 50% kerana ia bukan nombor Fibonacci rasmi kerana ianya berdasarkan beberapa pengiraan matematik yang melibatkan urutan angka ini.

Fungsi Fibonacci

Dalam Analisis Teknikal, Fibonacci banyak digunakan untuk menentukan paras kejatuhan dan hala tuju harga saham. Boleh dikatakan Fibonacci ini adalah satu petunjuk yang amat penting bagi pelabur saham jangka pendek.

Jika pengiraannya menunjukkan angka yang melepasi paras Golden Ratio, kebarangkalian potensi untuk naik adalah amat tipis.

Kesimpulannya, sekarang kita sudah tahu bahawa fungsi Fibonacci adalah untuk menentukan angka dalam sistem sesebuah bacaan graf saham. 

Sumber Rujukan:

  1. Stallion Brother.com
  2. Investopedia

Iklan

Lima Tema Utama Yang Bakal Menggerakkan Pasaran Global Sepanjang Minggu Ini (6-10 Julai 2020)

Pasaran Wall Street mengukuh pada hari Khamis (2 Julai 2020) di mana indeks Nasdaq mencapai paras tertinggi yang baru. Ini berikutan rekod baru data pekerjaan Non-Farm Payroll (NFP) yang memberi gambaran bahawa pemulihan ekonomi negara Amerika Syarikat (AS) berada di landasan yang betul.

Indeks komposit Nasdaq yang terdiri lebih daripada 2,500 syarikat ditutup pada paras 10,207 mata dengan peningkatan 0.52%, manakala dua lagi indeks utama turut merekodkan bacaan lebih tinggi.

Indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) yang mengandungi 30 syarikat terbesar dalam bursa saham Amerika Syarikat (AS) menokok 0.36%

Manakala indeks S&P 500 yang sering dijadikan panduan prestasi keseluruhan ekonomi AS ditutup 0.45% lebih tinggi.

Rangsangan dan harapan pemulihan lebih pantas terhadap ekonomi Amerika Syarikat telah mencetuskan sentimen positif di Wall Street di samping data-data ekonomi yang memberangsangkan sepanjang minggu lalu.

Amerika Syarikat menambah 4.8 juta pekerjaan dalam sektor bukan perladangan pada bulan Jun dalam data yang dikeluarkan pada Khamis oleh Jabatan Buruh AS. Data menunjukkan bacaan kali ini lebih tinggi daripada ramalan pasaran iaitu 3 juta pekerjaan. Kadar pengangguran di negara itu juga berkurangan daripada 13.3% kepada 11.1%.

Pasaran Asia turut membuat kenaikan pada hari Jumaat (3 Julai 2020) selepas mendapat rangsangan daripada data ekonomi positif di AS dan China. Data Caixin PMI dalam sektor perkhidmatan China mencatat bacaan 58.4 pada Jun, lebih tinggi daripada bacaan sebelum itu 55. Sebelum itu data PMI dalam industri berat pembuatan dan perkhidmatan China turut merekodkan bacaan memberangsangkan.

Indeks keyakinan pengguna Amerika Syarikat yang dikeluarkan oleh Conference Board juga mencatat bacaan jauh lebih baik iaitu 98.1 berbanding 85.9 sebelum ini. Ini adalah tinjauan yang dibuat kepada 3,000 isi rumah di negara itu yang mana ditanyakan soalan tentang tahap ekonomi semasa termasuk ketersediaan pekerjaan dan keadaan perniagaan.

Berikut adalah lima catalyst yang akan menjadi perhatian pelabur sepanjang minggu ini.

1. Kes Positif Covid-19 Terus Meningkat

Peningkatan kes positif koronavirus agak membimbangkan sejak seminggu yang lalu terutamanya di dalam ekonomi besar dunia. 12 negeri di Amerika Syarikat dilaporkan sedang menangguhkan pembukaan semula ekonomi selepas rekod tertinggi catatan kes baru positif di negara itu.

Setakat pada hari Ahad, jumlah kes di seluruh dunia adalah 11,386,428 kes di mana peningkatan dalam tempoh seminggu sebanyak 1.34 juta. Pada tempoh yang sama seminggu sebelum itu jumlah kes hanya bertambah sebanyak 1.04 juta di seluruh dunia.

Di Amerika Syarikat pula, minggu lalu sahaja mencatatkan jumlah kes sebanyak 361,275 kes baru yang membawa jumlah terkini setakat pada hari Ahad kepada 2.93 juta kes. Jumlah itu meningkat daripada hanya 239,880 kes pada minggu sebelumnya. Pada hari Sabtu (4 Julai 2020) sahaja AS merekodkan jumlah kes baru sebanyak 107,457.

Perkembangan terbaru ini adalah tidak baik kepada pergerakan pasaran dengan potensi ancaman gelombang kedua di mana vaksin kepada wabak ini mustahil untuk dihasilkan dalam tempoh beberapa minggu akan datang.

2. Data-data Ekonomi Amerika Syarikat

Satu data penting akan dikeluarkan oleh ekonomi terbesar dunia AS pada Isnin iaitu keadaan semasa sektor ekonomi yang paling banyak menyumbang kepada negara itu. Sektor perkhidmatan mewakili hampir 70% ekonomi Amerika Syarikat, termasuk perkhidmatan kewangan, media, pengangkutan dan teknologi.

Iklan

Data kali ini dijangka meningkat daripada 45.4 sebelum ini kepada bacaan 50.0 iaitu tahap pertengahan antara keadaan kemelesetan (<50) dan pertumbuhan (>50).

Data tuntutan pengangguran yang menjadi perhatian sejak penularan wabak Covid-19 pula akan dikeluarkan pada Khamis (9 Julai 2020) di mana ia menunjukkan jumlah rakyat AS yang kehilangan pekerjaan setiap minggu.

Seterusnya data indeks harga pengeluar akan dikeluarkan pada hari Jumaat pukul 8.30 malam. Data ini penting untuk melihat tahap indeks harga dalam sektor pengeluar yang menjadi gambaran kepada peningkatan atau penurunan dalam harga pengguna.

3. Perkembangan Politik Amerika Syarikat

Presiden Mexico Andres Manuel Lopez Obrador akan melawat Presiden Trump di White House pada minggu ini. Ini adalah pertemuan sempena perjanjian dagang yang telah dipersetujui antara kedua-dua negara dan secara rasminya bermula pada hari Rabu ini.

Dalam pada itu perkembangan pilihanraya presiden yang akan berlangsung hujung tahun ini turut mencuri perhatian di mana parti Demokrat sedang menunggu siapakah yang akan dipilih oleh Joe Biden sebagai calon naib presiden beliau. Hal ini sangat penting kerana faktor umur Biden yang menginjak 78 beberapa minggu selepas pilihanraya.

4. Kecelaruan Rundingan Brexit

Angela Merkel memberi amaran bahawa UK tidak akan mendapat sebarang perjanjian di mana Boris Johnson mendakwa ia adalah satu pilihan yang baik jika mereka tidak mendapat apa yang dimahukan.

Rundingan pada minggu lalu antara United Kingdom (UK) dan Kesatuan Eropah (EU) gagal menemui titik persamaan berikutan perselisihan yang serius antara dua pihak. Ketua perunding EU, Michael Barnier mendakwa UK kurang memberi kerjasama dalam rundingan tersebut sekaligus berakhir sehari lebih awal.

Minggu ini rundingan akan bersambung di London dan sekali lagi usaha mencari persefahaman dijangka gagal. Britain secara rasmi telah meninggalkan blok perdagangan terbesar dunia itu pada 31 Januari 2020 dan tempoh setahun peralihan masih gagal membuahkan hubungan baru menjelang hujung tahun ini.

5. Ketegangan Amerika Syarikat – China

Peperangan dalam skala kecil antara India dan China sedang berlangsung di sempadan kedua-dua negara dan kini ekonomi kedua terbesar dunia itu akan ditentang secara tidak langsung oleh seteru terbesarnya Amerika Syarikat di Laut Cina Selatan.

Dua kapal pembawa pesawat diarahkan ke kawasan Laut Cina Selatan untuk menjalankan latihan peperangan seakan cuba memberi amaran kepada tentera laut China yang juga menjalankan latihan di kawasan yang sama.

Dengan ketegangan dalam isu perdagangan yang tidak berpenghujung, penularan Covid-19, dan campur tangan di Hong Kong, pegawai Amerika Syarikat berkata mereka mahu mencabar China dalam usaha perluasan kawasan jajahan yang dianggap tidak sah.

Sumber Rujukan:

Disediakan oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini berkhidmat di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Adakah Akan Muncul Tangan-Tangan Ghaib Dalam Pilihan Raya Amerika Syarikat Akhir Tahun Ini?

Pilihan raya persiden Amerika Syarikat bakal berlangsung pada bulan November tahun ini. Setiap kali pilihan raya untuk menjadi Presiden Amerika Syarikat berlangsung, seluruh dunia akan memberi tumpuan kerana ia memberi impak yang sangat besar kepada ekonomi dunia.

Seperti yang kita tahu, selepas kejatuhan Empayar Soviet Union pada tahun 1990, Amerika Syarikat telah menjadi kuasa unilateral dunia dan melantik dirinya sendiri sebagai Polis Dunia.

Dengan kekuatan ekonomi yang sangat besar, Amerika Syarikat mampu menentukan hala tuju perdagangan dunia dan hari ini, hanya China yang bakal menjadi pesaing kepada ekonomi Amerika Syarikat.

Dengan perkembangan teknologi yang semakin berkembang pesat, pilihan raya Amerika Syarikat bakal menjadi medan peperangan yang dinanti-nantikan oleh musuh negara mereka.

Kontroversi yang pernah berlaku pada pilihan raya yang lepas adalah apabila Donald Trump berjaya menjadi presiden Amerika Syarikat yang telah menimbulkan tanda tanya kepada ramai ahli politik negara tersebut.

Pihak risikan Amerika Syarikat telah membuat satu kenyataan bahawa semasa pilihan raya tersebut berlangsung, pihak Rusia merupakan negara yang bertanggungjawab dalam mengganggu pilihan raya tersebut.

Pihak keselamatan Amerika Syarikat telah mengeluarkan bukti bahawa pada pilihan raya yang berlangsung pada tahun 2016 itu, Rusia telah menggodam beberapa media sosial popular di sana seperti Facebook dan Twitter untuk memenangkan calon presiden pada ketika itu iaitu Donald Trump.

Penggodam Rusia telah menggunakan beberapa cara untuk memanipulasi pilihan raya Amerika Syarikat supaya berpihak kepada mereka. Penggodam Rusia dipercayai menggunakan tiga fasa utama untuk memenangkan Donald Trump.

Fasa yang pertama adalah online propaganda, iaitu keadah yang popular dalam mana-mana perang saraf. Dalam fasa ini, mereka menggunakan media sosial yang popular di negara tersebut untuk menyebarkan berita palsu mengenai Hillary Clinton.

Iklan

Facebook percaya bahawa terdapat 126 juta akaun Facebook yang dimiliki oleh rakyat Amerika Syarikat terdedah kepada penggodaman oleh pihak Rusia.

Fasa kedua pula melibatkan political hack yang mana penggodam Rusia mencuri dan memintas emel-emel penting dan menyebarkannya kepada WikiLeaks. Akaun yang menjadi mangsa dalam kejadian ini adalah milik Hillary Clinton.

Fasa ketiga dan yang terakhir sekali, pihak Rusia mencuri maklumat penting pengundi di 21 buah negeri di Amerika Syarikat bagi memudahkan mereka menyebarkan propaganda untuk menyerang rakyat Amerika Syarikat.

Donald Trump yang menafikan dakwaan media negara itu dengan menyatakan bahawa dia tidak dibantu oleh pihak Rusia untuk memenangi pilihan raya presiden pada tahun 2016.

Kini dengan pilihan raya yang semakin menghampiri, Amerika Syarikat kali ini bakal diganggu oleh tiga musuh utama Amerika Syarikat iaitu Rusia, China dan juga Iran. Microsoft telah memberi amaran bahwa penggodam dari tiga buah negara ini sedang giat melakukan serangan.

Menurut Nancy Pelosi, Speaker of the United States House of Representatives mendakwa pihak penggodam dari China sedang berusaha untuk menghalang Donald Trump daripada memenangi pilihan raya presiden pada kali ini. Ini kerana China tidak menyukai Donald Trump yang begitu tegas mengenai polisi mereka terhadap China.

Pihak keselamatan Amerika Syarikat telah meningkatkan kawalan keselamatan cyber security dan membuat tawaran sebanyak $10 juta kepada sesiapa yang berjaya mededahkan maklumat penting bagi menghalang gangguan daripada pihak luar.

Bagi Amerika Syarikat, mereka akan melindungi cubaan pihak luar untuk menghancurkan sistem demokrasi yang telah dibina oleh negara tersebut sejak sekian lama.

Sumber Rujukan: https://www.asiatimesfinancial.com/russia-china-hackers-targeting-us-vote-microsoft-warns

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!