MFL Jangka Capai Pertumbuhan 50% Dalam Jualan Tiket Dalam Talian Untuk Final Shopee Piala FA 2019

KUALA LUMPUR, 16 Julai: Perlawanan terakhir  di antara Kedah FA dan Perak FA dianggap sebagai salah satu aksi final paling diminati oleh ShopeePiala FA kerana kedua-dua pasukan bertanding untuk menjadi Juara Shopee Piala FA 2019. 

Kedah FA layak ke pentas final selepas menundukkan Felda United menerusi agregat 3-3 sementara Perak telah berjaya menyingkirkan juara bertahan, Pahang dalam aksi buku bertemu ruas itu.

Kini, peminat tegar boleh mendapatkan tiket mereka di Shopee bermula 17 Julai 2019.

Pengumuman ini berikutan peningkatan spekulasi mengenai ketersediaan tiket ketika hari perlawanan akhir antara Kedah dan Perak semakin hampir iaitu pada 27 Julai 2019 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. 

Peminat yang baru menjadi pengguna Shopee bakal menikmati tawaran istimewa ketika membeli tiket final Shopee Piala FA 2019 dan akan menikmati potongan sebanyak RM8 apabila mereka memasukkan kod SHMFL1ST.

Shopee adalah platform pasaran dalam talian rasmi dan eksklusif untuk jualan tiket Shopee Piala FA 2019.  Dengan hampir 10,000 tiket yang dijual di final Shopee Piala FA tahun lalu, Malaysian Football League (MFL) memiliki perancangan untuk mencapai pertumbuhan 50% dalam jualan tiket dalam talian. Pada tahun 2018, Shopee telah menjual lebih daripada 30,000 tiket di semua kelab liga dan menjual 3,000 tiket Piala Malaysia dalam masa 1.5 minit. 

Dengan jualan tiket yang menggalakkan pada Shopee pada 2018 dan 2019, ini membuktikan bahawa kadar penggunaan pasaran dalam talian semakin meningkat di kalangan rakyat Malaysia memandangkan semakin banyak orang membeli-belah dalam talian. 

Matlamat MFL, melalui perkongsian dengan Shopee, adalah untuk menyediakan peminat bola sepak dengan pengalaman membeli yang lancar dan memudahkan mereka untuk menyokong pasukan kegemaran mereka. 

Sudah tentu dalam perjalanan untuk merealisasikan matlamat itu kerana ia membuat kemajuan besar dalam mengubah liga tempatan dan adegan bola sepak Malaysia.

Shopee adalah penaja tajuk rasmi Piala FA Malaysia untuk tahun kedua berturut-turut.  Melalui perkongsian itu, lebih ramai peminat akan mempunyai akses langsung untuk perlawanan tiket dan barangan pasukan kegemaran mereka.

Untuk tiket, sila layari https://shopee.com.my/m/mfl

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Shopee, Maybank Dan Visa Selesaikan Dilema Kewangan Anda Dengan Maybank Shopee Credit Card Baharu

Platform e-dagang no.1 Malaysia Shopee, menjalin kerjasama dengan syarikat perkhidmatan kewangan terbesar Malaysia, Maybank dan peneraju pembayaran digital dunia, Visa untuk memperkenalkan satu-satunya kad gaya hidup dan e-dagang Platinum yang diperlukan oleh rakyat Malaysia, iaitu Maybank Shopee Credit Card.

Maybank Shopee Credit Card ini dilancarkan tepat pada masa ketika lebih ramai rakyat Malaysia beralih kepada e-dagang untuk mendapatkan barangan keperluan mereka. Pengguna Shopee kini meluangkan secara purata 20% lebih banyak masa di platform tersebut dalam masa seminggu. Oleh itu, Shopee, Maybank dan Visa telah bekerjasama untuk melancarkan kad kredit berjenama Maybank dan Shopee yang memenuhi keperluan pengguna pada masa ini sambil memulangkan lebih banyak manfaat kepada rakyat Malaysia.

Pengguna kad baharu ini akan menerima ganjaran Shopee Coins[1] untuk semua perbelanjaan mereka sama ada di atas talian mahupun di luar talian, dan pada bila-bila masa atau di mana jua. Pemegang kad ini juga akan mendapat lebih banyak ganjaran apabila mereka berbelanja semasa kempen terpilih Shopee serta pada 28 haribulan setiap bulan di mana mereka akan menerima 5x Shopee Coins untuk semua pembelian di Shopee; 4x Shopee Coins untuk pembayaran makanan, hiburan dan pembayaran tanpa sentuh, dan 1x Shopee Coins untuk semua transaksi lain apabila mereka menggunakan kad ini.

Shopee Coins yang dikumpul membolehkan pengguna berjimat dalam pembelian masa depan di platform ini, dan menebus baucar termasuk baucar makanan dan minuman serta perkhidmatan daripada ciri Daily Coins Rewards di Aplikasi tersebut. Lebih daripada itu, pengumpulan melebihi 5,000 Shopee Coins setiap bulan akan diberi ganjaran dalam bentuk Maybank TreatsPoints yang boleh digunakan oleh pemegang kad untuk menebus hadiah dari Maybank.

Dato’ John Chong, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Perkhidmatan Kewangan Komuniti Maybank berkata, “Sebagai peneraju perniagaan kad kredit di Malaysia, kami sentiasa mencari peluang untuk memperluaskan lagi pelbagai tawaran kami bagi memenuhi gaya hidup pelanggan yang kian berkembang. Mengikut data kami, pengebilan kad di platform e-dagang meningkat sebanyak 43% antara tahun 2017 dan 2019 dan ini menunjukkan bahawa peralihan ke arah membeli-belah atas talian semakin signifikan. Kerjasama dengan Shopee ini akan membolehkan kami memberi lebih ganjaran kepada pelanggan kami, di samping memanfaatkan perkembangan sektor e-dagang di Malaysia bagi mengukuhkan lagi kedudukan terunggul kami dalam segmen kredit kad. Dengan tawaran unik Maybank Shopee Credit Card ini serta penggunaan e-dagang yang semakin meningkat, kami menjangka kad ini akan menjadi pilihan popular dalam kalangan pembeli Malaysia dan menjangkakan pendaftaran yang tinggi.”

Ng Kong Boon, Pengurus Negara Visa Malaysia berkata, “Sejak beberapa tahun lepas, lebih ramai rakyat Malaysia mula berbelanja atas talian dan trend ini semakin meningkat, kerana mereka harus duduk di rumah, seterusnya menjadikannya satu kebiasaan baharu. Malah, berdasarkan data kami, e-dagang sedang berkembang lima kali lebih pantas berbanding membeli-belah secara bersemuka. Kami juga mendapati bahawa satu daripada lapan pemegang kad Visa aktif yang tidak menggunakan e-dagang tahun lalu telah membuat pembelian atas talian pertama mereka tahun ini. Kategori paling popular merangkumi barangan dan perkhidmatan penting dan pembelian runcit[2]. Pelancaran Maybank Shopee Credit Card sangat tepat pada masanya dan kami berbangga dapat bekerjasama dengan syarikat perbankan dan syarikat e-dagang terbesar di Malaysia demi memacu penggunaan pembayaran digital di negara ini. Peranan kami adalah untuk bekerjasama dengan rakan kongsi kami bagi memastikan rakyat Malaysia mempunyai pengalaman membeli-belah atas talian yang lancar dan selamat agar mereka dapat membeli-belah dan membayar dengan yakin.”

“Shopee sebagai sebuah perniagaan sentiasa berusaha memberi impak signifikan kepada komuniti lokal melalui kempen dan kolaborasi kami dengan pelbagai pihak berkepentingan. Kerjasama dengan Maybank dan Visa ini bertujuan membantu rakyat Malaysia yang berdepan dengan kenaikan kos sara hidup dalam tekanan sosio-ekonomi yang diwujudkan oleh Covid-19 kerana ia menawarkan rebat tunai dalam bentuk Shopee Coins dan banyak lagi untuk semua perbelanjaan di Shopee dan perbelanjaan luar talian. Kad ini direka untuk memenuhi keperluan pengguna hari ini di mana lebih ramai yang bergantung pada e-dagang termasuk untuk mendapatkan barangan keperluan asas, barangan keperluan harian dan barangan keperluan rumah. Jika kita bandingkan dengan tahun-tahun yang lalu, pengguna hanya akan membeli barangan secara atas talian jika mereka tidak dapat mendapatkannya secara luar talian. Pelancaran kad ini sememangnya merupakan detik bermakna bagi kami kerana ia sejajar dengan komitmen kami untuk menggunakan teknologi kami bagi menambah baik kehidupan rakyat Malaysia dengan akses, kemudahan dan nilai yang lebih hebat,” kata Ian Ho, Pengarah Urusan Serantau Shopee.

Rakyat Malaysia, berumur antara 21 dan 65 tahun, boleh memohon untuk kad tersebut mulai 1 Julai. Pengecualian yuran tahunan seumur hidup juga ditawarkan untuk kad tersebut. Mereka yang berpendapatan tahunan sebanyak RM36,000 layak mendaftar, dan pemohon yang berjaya akan menerima ganjaran 5,000 Shopee Coins apabila mereka membelanjakan sebanyak RM300 dalam tempoh 60 hari. Memandangkan pelancaran Maybank Shopee Credit Card adalah sebahagian daripada 7.7 Mid Year Sale yang sedang berlangsung hingga 7 Julai, mereka yang mendaftar awal untuk kad tersebut pada 7 Julai atau sebelumnya akan menerima Baucar Shopee bernilai RM500 apabila mereka membelanjakan sebanyak RM300 dalam masa 45 hari, tertakluk kepada terma dan syarat.

Tambahan lagi, 7.7 Mid Year Sale memberikan pulangan tunai 50% Coins Cashback kepada semua pengguna Shopee setiap hari. Pengguna juga berpeluang memenangi hingga tujuh juta Shopee Coins dengan bermain Shopee Claw, Shopee Candy, Shopee Garden, Shopee Poly, Shopee Dance dan banyak lagi. Di samping itu, kempen ini memberi tawaran daripada serendah RM0.77 semasa jualan kilat Shocking Sale yang ditingkatkan pada 7 Julai, dan perbelanjaan minimum yang direndahkan kepada RM10 untuk menikmati penghantaran percuma dari jam 12 tengah malam hingga 2 pagi.

Bersempena pelancaran Maybank Shopee Credit Card, Shopee dan Maybank akan mempersembahkan Shopee 7.7 Maybank Concert yang akan memberikan hiburan kepada penonton di rumah. Konsert ini akan berlangsung dari jam 9 malam hingga 12 tengah malam pada 6 Julai, melalui Shopee Live, Astro Prima dan YouTube. Acara ini akan menampilkan persembahan oleh beberapa selebriti termasuk Adira Suhaimi, Awal Ashaari, Hael Husaini, Jaclyn Victor, Nabila Razali, Naim Daniel, Sherry Alhadad, Yonnyboii dan Zizi Kirana. Mereka juga akan mengambil bahagian dalam beberapa Shopee Games sementara hadiah baucar akan diberikan secara berkala kepada penonton yang menonton di ketiga-tiga platform tersebut.

Untuk mengetahui bagaimana anda boleh memohon untuk Maybank Shopee Credit Card, kunjungi https://shopee.com.my/m/maybank-shopee-credit-card.

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai 7.7 Mid Year Sale Shopee, kunjungi https://shopee.com.my/77.

Mengenai Maybank – Menginsankan Perkhidmatan Kewangan

Maybank adalah antara kumpulan perbankan terkemuka di Asia dan bank keempat terbesar dari segi aset di Asia Tenggara. Kumpulan Maybank mempunyai kehadiran di Malaysia, Singapura, Indonesia, Filipina, Brunei Darussalam, Vietnam, Kemboja, Thailand, Hong Kong SAR & Republik Rakyat China, Bahrain, Uzbekistan, Myanmar, Laos, Pakistan, India, Arab Saudi, Britain dan Amerika Syarikat. Kumpulan menawarkan pelbagai produk dan perkhidmatan, termasuk perbankan pengguna dan korporat, perbankan pelaburan, perbankan Islam, pembrokeran saham, insurans dan takaful dan pengurusan aset. (www.maybank.com)

Mengenai Visa Inc.

Visa Inc. (NYSE: V) ialah pemimpin dunia dalam pembayaran digital. Misi kami adalah untuk menghubungkan dunia menerusi rangkaian pembayaran paling inovatif, boleh dipercayai dan terlindung – membolehkan individu, perniagaan dan ekonomi untuk berkembang maju. VisaNet, rangkaian pemprosesan global kami, menyediakan kemudahan yang terlindung dan boleh dipercayai di seluruh dunia, dan mampu mengendalikan lebih 65,000 pesanan transaksi sesaat. Tumpuan kukuh syarikat kepada inovasi menjadi pemangkin bagi pertumbuhan pantas perdagangan digital dalam sebarang peranti bagi semua insan, di mana-mana sahaja. Sambil dunia berpindah dari analog ke digital, Visa mengguna pakai jenama, produk insan, rangkaian dan skala kami untuk mencorak semula masa depan dunia perniagaan. Untuk maklumat lanjut, sila layari  www.visa.com.my

Mengenai Shopee

Shopee ialah platform e-dagang terkemuka di Asia Tenggara dan Taiwan. Shopee dilancarkan di 7 pasaran pada tahun 2015 untuk menghubungkan pengguna, penjual, dan perniagaan di rantau ini.

Shopee menawarkan pengalaman yang mudah, selamat, dan menarik yang dinikmati oleh berjuta-juta pengguna setiap hari. Ia menawarkan pilihan produk yang luas, disokong oleh pembayaran dan logistik bersepadu, serta ciri-ciri hiburan popular yang disesuaikan untuk setiap pasaran. Shopee juga merupakan penyumbang utama kepada ekonomi digital di rantau ini dengan komitmen teguh untuk membantu jenama dan usahawan berjaya dalam e-dagang.

Shopee adalah sebahagian daripada Sea Limited (NYSE:SE), sebuah syarikat internet pengguna global terkemuka. Selain daripada

Shopee, perniagaan teras Sea termasuk bahagian hiburan digital, Garena, dan bahagian perkhidmatan kewangan digital, SeaMoney. Misi Sea adalah untuk menaiktaraf kualiti kehidupan pengguna dan perniagaan kecil menerusi penggunaan teknologi.


[1] Mata wang maya rasmi Shopee – Shopee Coins tidak boleh ditukar dengan wang tunai atau dipindahkan ke akaun lain. 100 Shopee Coins memberi diskaun RM1 kepada pengguna untuk setiap pesanan daripada Shopee Mall atau Shopee Preferred Sellers.

[2] Data VisaNet setakat bulan Mac 2020.

Iklan

honestbee Lancar Konsep ‘NewGen Retail’ Pertama Dunia: habitat by honestbee, Pengalaman Runcit dan Menjamu Selera Berbilang Deria

SINGAPURA, 16 Oktober 2018 /PRNewswire/ — honestbee, pasaran atas permintaan yang terkemuka di Asia yang menghantar barangan runcit dan hidangan makanan yang berkualiti serta segar dalam lebih 8 pasaran, memperkenalkan tawaran baharunya hari ini: habitat by honestbee, destinasi barangan runcit dan menjamu selera unik yang pertama di dunia disepadukan dengan teknologi dan berbilang deria. Ketua Pegawai Eksekutif & Pengasas honestbee, Joel Sng, menggelarnya sebagai ‘NewGen Retail’, inovasi dalam teknologi runcit yang menginspirasikan lebih penglibatan manusia demi pengalaman membeli belah berbilang deria.

Pasaran jualan barangan runcit global akan menambah nilai jualan sebanyak US$2.7 trilion menjelang tahun 2022, dengan pertumbuhan dalam lima tahun akan datang didominasi oleh Asia.1 Meskipun jualan barangan runcit Asia melalui saluran e-dagang memimpin pertumbuhan global sebanyak 30 peratus pada tahun lalu,2 90 peratus daripada jualan runcit seluruh dunia masih dijalankan di kedai-kedai fizikal.3

Sebagai pemimpin inovasi bagi peruncitan dalam talian dan luar talian, honestbee melabur dalam kepakaran teknologi bagi memacu kemudahan, pemperibadian dan pengalaman berbilang deria dengan melancarkan konsep ‘NewGen Retail’ dalam ruang fizikal baharu ini, habitat.

Kredit Gambar: honestbee

Pengalaman dalam talian dan luar talian bersepadu sepenuhnya

Merangkumi kawasan seluas 60,000 kaki persegi, habitat by honestbee ialah sebuah pasar raya lengkap, penjual produk segar khusus, pusat pemenuhan dalam talian, hab inovasi runcit dan destinasi menjamu selera berasaskan pengalaman, kesemuanya dalam satu persekitaran yang direka dengan teliti. Lebih 20,000 bahan Asia dan global serta keperluan harian dapat dibeli dengan lancar secara dalam talian atau luar talian melalui satu aplikasi honestbee.

Dikuasakan oleh honestbee, habitat menawarkan dua kemudahan yang pertama di dunia: checkout automatik (AutoCheckout) dan pengambilan barang dengan robot (RoboCollect). Pesanan dapat diproses secara menyeluruh kurang daripada 5 minit. Infrastruktur pintar memastikan pengalaman membeli belah berbilang deria yang mudah dengan produktiviti operasi.

Kredit Gambar: honestbee

Untuk memasuki habitat dan memanfaatkan kesemua perkhidmatan, pelanggan perlu memuat turun aplikasi honestbee. Aplikasi ini dihubungkan kepada kad kredit atau melalui beePay, dompet mudah alih milik honestbee sendiri untuk menjalankan transaksi tanpa tunai yang selamat.

Untuk pembelian 10 item atau kurang, pembeli boleh menggunakan fungsi “Scan & Go” pada aplikasi honestbee, supaya mereka boleh melangkau barisan kaunter bayaran dan mendapatkan item mereka serta merta. Bagi item yang lebih banyak, pembeli boleh menurunkan troli peribadi mereka di titik AutoCheckout yang mudah dan habitat akan menguruskan pengimbasan, pempakejan, pembayaran dan penghantaran.

Pembeli boleh memesan daripada konsep makanan dan minuman habitat untuk menjamu selera di situ, bawa pulang serta penghantaran ke rumah, manakala pesanan barangan runcit dalam talian dipenuhi oleh shopper bees menggunakan tali sawat penyampai overhed untuk produktiviti lebih tinggi sebelum driver bees mengambilnya untuk penghantaran tali sawat dalam tempoh sejam dalam sehari.

Kredit Gambar: honestbee

Peluang pertumbuhan untuk pasaran dan rakan kongsi makanan & minuman

Ekosistem dan perkongsian habitat by honestbee menjadikannya mudah dan lebih murah untuk para usahawan global dan rakan-rakan kongsi FMCG/F&B mewujudkan atau meluaskan kehadiran mereka secara dalam talian dan luar talian. Tanpa perlu komited terhadap kos teknologi dan operasi serta infrastruktur dan lekapan, rakan-rakan kongsi pasaran dapat menikmati penyepaduan dalam talian dan luar talian, logistik, pembayaran tanpa tunai, khidmat pelanggan dan data, membolehkan mereka menumpu untuk memberikan pengalaman menjamu selera dan membeli belah yang berkualiti dan unik.

“habitat by honestbee ialah lanjutan fizikal yang indah daripada jenama honestbee yang disukai oleh kita semua. Menerusi pelancaran ini, kami kini menyediakan kemudahan yang didayakan teknologi, nilai serta kualiti melalui makanan, secara dalam talian dan luar talian. Ia merupakan kombinasi unik pasar raya lengkap, penjual runcit khusus, destinasi menjamu selera dan gaya hidup yang interaktif. Dalam ruang yang direka teliti ini, seseorang boleh menjangkakan pengalaman makanan berbilang deria yang menyihatkan, mendidik dan mengilhamkan. Kami merekanya agar pelanggan boleh mendapatkan barangan runcit dan makanan mereka dengan cekap, di samping dapat berlengah-lengah dan menikmati pengalaman tersebut,” kata Pauline Png, Naib Presiden & Pengarah Urusan, habitat by honestbee.

“Kami berasa teruja untuk membawakan konsep ‘NewGen Retail’ dari Singapura ini kepada lapan pasaran kami yang lain dan juga pasaran tambahan tidak lama lagi. Berpandukan minat kami terhadap makanan dan teknologi, kami akan terus menginovasikan penyelesaian O2O untuk meningkatkan kualiti dan nilai produk kami serta pengalaman runcit. Kami mengundang rakan-rakan kongsi dan para pelanggan progresif untuk menyertai kami dalam perjalanan ini!” kata Joel Sng, Ketua Pegawai Eksekutif, honestbee.

habitat by honestbee
Alamat:
 34 Boon Leat Terrace, Singapura 119866
Facebook: habitat by honestbee
Instagram: @habitat_sg
Laman Sesawang: habitat.honestbee.sg

1. IGD 2017: https://www.igd.com/about-us/media/press-releases/press-release/t/igd-asia-continues-to-dominate-growth-in-global-grocery-retailing/i/17932

2. Kantar World Panel: https://www.kantarworldpanel.com/global/News/E-commerce-grocery-market-has-grown-30 

3. Trend Runcit KPMG 2018: https://assets.kpmg.com/content/dam/kpmg/xx/pdf/2018/03/global-retail-trends-2018.pdf

Latar Belakang honestbee

honestbee ialah pasaran terkemuka Asia yang menyediakan produk makanan segar berkualiti dan penghantaran makanan ke rumah. Ia bermula di Singapura (2015) dan kini berada di 16 bandar merentasi lapan negara iaitu Singapura, Jepun, ThailandTaiwan, Filipina, MalaysiaIndonesia dan Hong Kong. Dengan misi untuk menjadi perkhidmatan makanan paling pesat berkembang di Asia yang dikuasakan oleh komuniti dan teknologi, honestbee menyediakan logistik atas permintaan bertaraf dunia, peluang pekerjaan yang anjal serta jaringan kukuh melibatkan 12,000 rakan kongsi untuk menyediakan perkhidmatan yang inovatif.

Iklan

Kad-Kad UnionPay Dikeluarkan Di Luar Tanah Besar China Melebihi 100 Juta

SHANGHAI, 20 Oktober 2018 /PRNewswire/ — UnionPay International hari ini mengumumkan bahawa bilangan kad UnionPay yang dikeluarkan di luar Tanah Besar China telah melebihi 100 juta kad. Jumlah transaksi yang dibuat menggunakan kad-kad UnionPay keluaran luar negara ini meningkat sebanyak lebih 40% semasa tiga suku pertama tahun ini. Dalam sesetengah pasaran di luar tanah besar China, lebih 90% daripada transaksi menggunakan kad-kad UnionPay keluaran tempatan dibuat di dalam negara.

Selain menyediakan perkhidmatan pembayaran rentas sempadan kepada pelanggan-pelanggan di tanah besar China, UnionPay mempercepatkan usaha penyetempatan perniagaannya di luar negara: Pertama, UnionPay meningkatkan kualiti pengeluaran kad di samping meningkatkan skala pengeluaran kad. Hasilnya, kad UnionPay menjadi pilihan pembayaran utama untuk kegunaan harian dan perjalanan rentas sempadan oleh pelanggan di banyak negara serta wilayah, menyokong pertukaran kakitangan antara China dan seluruh pelosok dunia. Kedua, inovasi pembayaran menjadi daya penggerak utama bagi penyetempatan perniagaan UnionPay di luar tanah besar China. Kad-kad UnionPay yang dikeluarkan di luar negara dilengkapi dengan lebih banyak fungsi inovatif, seperti pembayaran dalam talian, yang menawarkan pengalaman pembayaran yang dipertingkat kepada pemegang kad luar negara. Sementara itu, UnionPay berkolaborasi dengan produk-produk e-dompet luar negara bagi mempercepatkan proses pengeluaran digital kad-kad UnionPay.

Skala pengeluaran kad UnionPay di luar tanah besar China terus meningkat

Setakat ini, sejumlah 100 juta kad UnionPay dikeluarkan di 48 negara dan wilayah di luar Tanah Besar China dan negara-negara serta wilayah-wilayah yang mengambil bahagian dalam pembinaan Jalur dan Jalan telah menjadi pasaran utama yang mana sejumlah besar kad UnionPay dikeluarkan sepanjang beberapa tahun lalu. Sepanjang Jalur dan Jalan, lebih 35 juta kad UnionPay dikeluarkan di lebih 30 negara dan wilayah, iaitu 20 kali ganda lebih tinggi berbanding sebelum cadangan Inisiatif berkenaan. Antara pasaran-pasaran ini, kesemua 10 negara ASEAN dan 6 negara Asia Tengah mengeluarkan kad UnionPay manakala lebih 10 bank di Rusia mengeluarkan lebih 1.5 juta kad UnionPay. Di samping itu, UnionPay merupakan jenama kad Nombor 1 dari segi kad-kad yang dikeluarkan di LaosMongolia dan juga Myanmar.

UnionPay turut membuat kemajuan penting bagi pengeluaran kad di beberapa negara serta wilayah di Eropah dan benua Amerika. Bulan ini, UnionPay International and Bank of China Cawangan Paris bersama-sama mengeluarkan Kad Debit Dwi-Mata Wang RMB-Euro UnionPay pertama Perancis bagi menawarkan kemudahan kepada pertukaran kakitangan dan ekonomi antara China dan Perancis. Di benua Amerika, Panama mengeluarkan kad UnionPay pertamanya pada awal tahun ini; baru-baru ini juga, Southern Commercial Bank Suriname mengeluarkan pelbagai produk kad UnionPay; manakala East West Bank di Amerika Syarikat turut merancang untuk mengeluarkan kad-kad UnionPay dalam tempoh terdekat.

UnionPay jadi kaedah bayaran pilihan oleh ramai penduduk luar negara

Kad UnionPay juga memainkan peranan yang semakin penting dalam kehidupan harian pelanggan di luar tanah besar China. Dalam pasaran-pasaran seperti Hong KongMacauAsia Tenggara, Korea Selatan, Pakistan dan Asia Tengah, lebih 90% transaksi menggunakan kad-kad UnionPay keluaran tempatan berlaku di dalam negara dari segi jumlahnya. Kad UnionPay juga merupakan kad rakyat di Manila serta kad gaji untuk warga UAE, Rusia serta Uzbekistan. MINT, kumpulan perkhidmatan kewangan UAE mengeluarkan kira-kira 500,000 kad gaji UnionPay menurut perjanjian kerjasamanya dengan UnionPay International tahun ini.

Dengan China menjadi negara tuan rumah kemasukan pelancongan dalam negara ketiga terbesar di dunia, UnionPay turut menyediakan ciri kemudahan pembayaran kepada tetamu-tetamu luar negara yang mengunjungi China. Kad-kad RMB dan kad-kad dwi-mata wang UnionPay telahpun dikeluarkan kira-kira di 20 negara serta wilayah di luar tanah besar China, menjimatkan kos yang berpunca daripada pertukaran mata wang untuk pelanggan-pelanggan luar negara. Jumlah transaksi di tanah besar China yang dibuat menggunakan kad UnionPay keluaran Pakistan telah mengekalkan peningkatan tiga digitnya selama tiga tahun berturut-turut. Jumlah transaksi di tanah besar China yang dibuat menggunakan kad UnionPay yang dikeluarkan di Uzbekistan, Korea Selatan dan Thailand meningkat lebih dua kali ganda sejak tahun ini.

Inovasi jadi daya penggerak penyetempatan perniagaan luar negara UnionPay

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, UnionPay International mengambil beberapa langkah untuk terus menambah baik pengalaman pembayaran pemegang kad di luar tanah besar China. Pertama, ia telah mempelbagaikan portfolio kad luar negara dan melancarkan produk kad premium, seperti Kad Bertema dan Kad Komersial, demi memenuhi pelbagai keperluan pelanggan luar negara. Kira-kira 600,000 Kad Komersial UnionPay dikeluarkan di lebih 10 negara di luar tanah besar China. Kedua, UnionPay terus meningkatkan perkhidmatan menggunakan kad dan faedah-faedah untuk pemegang kad, menyediakan keistimewaan seperti diskaun peniaga, perkhidmatan pembayaran balik cukai, perkhidmatan VIP untuk permohonan visa Cina, bantuan global dan sebagainya. Ketiga, UnionPay melancarkan produk-produk pembayaran inovatif yang selamat serta anjal bagi memenuhi tabiat pembayaran berubah-ubah oleh pelanggan luar negara, lalu meningkatkan daya tarikan UnionPay.

Aplikasi mudah alih “UnionPay” melancarkan perkhidmatan pembayaran mudah alih kepada pemegang kad di Hong Kong dan Macau bulan lalu. Di samping itu, pemegang kad UnionPay di Singapura, Thailand dan Vietnam dapat menggunakan kad-kad UnionPay keluaran tempatan pada aplikasi pembayaran mudah alih tempatan untuk membayar dengan mengimbas kod QR UnionPay di tempat jualan. Pemegang kad UnionPay di Hong KongMacau dan Korea Selatan juga dapat menikmati perkhidmatan QuickPass mudah alih UnionPay yang membolehkan mereka membayar dengan mengetik telefon bimbit mereka. Selain itu, memandangkan semakin banyak kad UnionPay keluaran luar negara dilengkapi dengan fungsi pembayaran dalam talian, jumlah transaksi dalam talian rentas sempadan bagi kad-kad UnionPay keluaran luar negara meningkat kira-kira sebanyak 40%.

Sementara itu, UnionPay International mempercepatkan pembinaan sistem pengeluaran kad digitalnya berdasarkan aplikasi e-dompet. Pada September ini, UnionPay International bekerjasama dengan kumpulan perkhidmatan pembayaran Singapura NETS untuk menaik taraf e-dompet tempatan NETSPay. Pengguna-pengguna tempatan boleh memuat turun dan mendaftar e-dompet serta menikmati perkhidmatan pembayaran mudah alih UnionPay di dalam dan luar Singapura. Seterusnya, UnionPay akan melancarkan lebih banyak produk e-dompet di Asia Tenggara, Timur Tengah, Asia Selatan dan juga benua Amerika.

Sumber: UnionPay International

Iklan

Unit Amanah PMB Investment Menerima 2 Anugerah dan Pengiktirafan Global

PMB Investment Berhad (PMB Investment), sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad (Pelaburan MARA), menerima dua (2) Anugerah Dana Islam Global (Global Islamic Fund Awards) dari Anugerah Dana Lipper Dari Refinitiv 2019 (Lipper Fund Awards From Refinitiv 2019!).

Menurut Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan MARA, Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, “Lipper Fund Awards From Refinitiv 2019 merupakan penganugerahan piawaian kecemerlangan tertinggi di seluruh dunia. Ini membuktikan dana-dana yang diuruskan PMB Investment adalah berprestasi tinggi dan bertaraf global”.

Lipper Fund Awards From Refinitiv 2019 telah memberi pengiktirafan kepada syarikat pengurusan dana yang cemerlang selama lebih tiga dekad di lebih 20 negara seluruh dunia. Hanya pengurus dana yang menyediakan prestasi dana terbaik dalam jangkamasa sederhana dan panjang serta konsisten layak menerima pengiktirafan ini.

Mengulas lanjut mengenai dana-dana yang menerima pengiktirafan ini, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment, Najmi Haji Mohamed berkata, “dana yang menerima anugerah ialah PMB Shariah Premier Fund dengan pulangan sebanyak 11.11% bagi tempoh tiga tahun dan 22.90% bagi tempoh 5 tahun berakhir 31 Disember 2018. PMB SPF berada dalam kedudukan pertama dari 57 dana untuk tempoh 3 tahun dan 52 dana bagi tempoh 5 tahun dalam kategori dana Ekuiti Syariah Malaysia.”

Tambah Najmi lagi, “pengiktirafan ini membuktikan PMB Investment mempunyai rekod prestasi dana yang cemerlang bagi tempoh jangka pendek dan panjang”.

PMB SPF menawarkan peluang kepada pelabur untuk mencapai pertumbuhan modal dalam jangka masa sederhana hingga panjang melalui pelaburan dalam mana-mana 75 saham patuh syariah terbesar dari segi modal pasaran (pada masa pembelian) yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Untuk rekod, PMB SPF berjaya memenangi Best Malaysia Large-Cap Equity (Shariah) pada Majlis Penganugerahan Morningstar Malaysia 2019 dan memperoleh dua (2) anugerah individu dana unit amanah syariah terbaik Malaysia pada Majlis Penganugerahan Lipper Fund Awards from Refinitiv 2019 pada Mac lalu.

PMB Investment sebuah syarikat milik penuh Kumpulan Pelaburan MARA Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 15 dana unit amanah, dua dana borong dan beberapa mandat portfolio dengan pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!