MFL Jangka Capai Pertumbuhan 50% Dalam Jualan Tiket Dalam Talian Untuk Final Shopee Piala FA 2019

KUALA LUMPUR, 16 Julai: Perlawanan terakhir  di antara Kedah FA dan Perak FA dianggap sebagai salah satu aksi final paling diminati oleh ShopeePiala FA kerana kedua-dua pasukan bertanding untuk menjadi Juara Shopee Piala FA 2019. 

Kedah FA layak ke pentas final selepas menundukkan Felda United menerusi agregat 3-3 sementara Perak telah berjaya menyingkirkan juara bertahan, Pahang dalam aksi buku bertemu ruas itu.

Kini, peminat tegar boleh mendapatkan tiket mereka di Shopee bermula 17 Julai 2019.

Pengumuman ini berikutan peningkatan spekulasi mengenai ketersediaan tiket ketika hari perlawanan akhir antara Kedah dan Perak semakin hampir iaitu pada 27 Julai 2019 di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur. 

Peminat yang baru menjadi pengguna Shopee bakal menikmati tawaran istimewa ketika membeli tiket final Shopee Piala FA 2019 dan akan menikmati potongan sebanyak RM8 apabila mereka memasukkan kod SHMFL1ST.

Shopee adalah platform pasaran dalam talian rasmi dan eksklusif untuk jualan tiket Shopee Piala FA 2019.  Dengan hampir 10,000 tiket yang dijual di final Shopee Piala FA tahun lalu, Malaysian Football League (MFL) memiliki perancangan untuk mencapai pertumbuhan 50% dalam jualan tiket dalam talian. Pada tahun 2018, Shopee telah menjual lebih daripada 30,000 tiket di semua kelab liga dan menjual 3,000 tiket Piala Malaysia dalam masa 1.5 minit. 

Dengan jualan tiket yang menggalakkan pada Shopee pada 2018 dan 2019, ini membuktikan bahawa kadar penggunaan pasaran dalam talian semakin meningkat di kalangan rakyat Malaysia memandangkan semakin banyak orang membeli-belah dalam talian. 

Matlamat MFL, melalui perkongsian dengan Shopee, adalah untuk menyediakan peminat bola sepak dengan pengalaman membeli yang lancar dan memudahkan mereka untuk menyokong pasukan kegemaran mereka. 

Sudah tentu dalam perjalanan untuk merealisasikan matlamat itu kerana ia membuat kemajuan besar dalam mengubah liga tempatan dan adegan bola sepak Malaysia.

Shopee adalah penaja tajuk rasmi Piala FA Malaysia untuk tahun kedua berturut-turut.  Melalui perkongsian itu, lebih ramai peminat akan mempunyai akses langsung untuk perlawanan tiket dan barangan pasukan kegemaran mereka.

Untuk tiket, sila layari https://shopee.com.my/m/mfl

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Seamless Air Alliance Tonjol Teknologi Dayakan Ketersambungan Dalam Penerbangan Masa Depan

PARIS, 19 Jun 2019 /PRNewswire/ — Akses internet dalam penerbangan yang menjengkelkan tidak lama lagi akan tinggal sebagai satu sejarah apabila ketersambungan dalam penerbangan generasi seterusnya bersiap sedia menjadi suatu kenyataan. 

Seamless Air Alliance akan mendemonstrasikan beberapa teknologi utama yang terdiri daripada syarikat-syarikat yang terkemuka dalam industri.

Berlangsung pada hari pertama Paris Air Show 2019 dan dengan sokongan ahli-ahli GlobalReach TechnologySprint dan Boingo, Seamless Air Alliance akan mendemonstrasikan sambungan yang selamat dan lancar kepada Wi-Fi dalam penerbangan yang berprestasi tinggi menggunakan perkhidmatan Wi-Fi Hotspot 2.0 serta membincangkan peluang-peluang yang dibawakan oleh 5G kepada industri penerbangan.

Hotspot 2.0 ialah alatan penting yang menjadi sebahagian daripada kerja-kerja meluas Seamless Air Alliance dalam teknologi Wi-Fi, selular dan 5G tatkala keahliannya terus mempromosikan standard terbuka untuk peralatan sambungan dalam penerbangan.

Seamless Air Alliance logo

“Demonstrasi ini merupakan langkah penting untuk Seamless Air Alliance dalam menonjolkan kemajuan yang dicapai oleh kami sejak beberapa bulan kebelakangan ini. Kami ingin memperkasa syarikat-syarikat penerbangan dengan lebih kawalan ke atas pengalaman ketersambungan yang disediakan kepada penumpang mereka. Spesifikasi terbuka akan menurunkan kos dan kerumitan untuk syarikat-syarikat penerbangan dan menghasilkan pengalaman yang lebih baik untuk berbilion-bilion penumpang di seluruh dunia,” kata Jack Mandala, Ketua Pegawai Eksekutif Seamless Air Alliance.

“Seamless Air Alliance akan membawakan kemajuan industri yang membuatkan kehidupan pelanggan kami lebih baik. Ketersambungan yang lancar dari darat ke udara memberikan tahap kemudahan, produktiviti dan hiburan serba baharu untuk pengembara,” kata Doug Smith, Naib Presiden Pemasaran dan Inovasi Produk, Sprint.

Hari ini, pengendali rangkaian mudah alih di seluruh dunia menggunakan teknologi Hotspot 2.0 untuk mengkonfigurasikan secara automatik peranti pengguna agar terhubung dengan rangkaian Wi-Fi pilihan di lapangan terbang, hotel serta tempat-tempat lain menggunakan protokol penyulitan yang diperlukan, tanpa sebarang interaksi pengguna. Dengan cara yang sama, kelayakan Hotspot 2.0 boleh digunakan untuk melanjutkan rangkaian pembawa demi sambungan dalam penerbangan yang lancar kepada penumpang pengendali-pengendali yang mengambil bahagian.

Mark Carter, Ketua Pegawai Produk di GlobalReach Technology berkata, “Wi-Fi penting untuk pengembara hari ini. Penumpang-penumpang penerbangan ingin kekal terhubung ketika di udara untuk tujuan kerja, hiburan dan komunikasi, seraya menjadikan Wi-Fi dalam penerbangan yang berprestasi tinggi penting. Bagi membezakan pengalaman darat mereka dengan dalam penerbangan, menambah baik penilaian kepuasan dan kesetiaan penumpang, Hotspot 2.0 menyediakan penumpang dengan sambungan yang selamat dan lancar merentas pelbagai peranti dan pesawat.”

“Boingo melancarkan Hotspot 2.0 komersial berskala luas yang pertama di dunia, Boingo Passpoint, di Lapangan Terbang Antarabangsa Chicago O’Hare pada tahun 2013,” kata Dr. Derek Peterson, Ketua Pegawai Teknologi di Boingo. “Kini, kami mendorong lalu lintas Passpoint yang selamat dan lancar daripada pelbagai pembawa di lapangan terbang, arena dan tempat-tempat besar yang lain di seluruh dunia. Boingo ialah peneraju ketersambungan di darat, maka kami berharap dapat bekerjasama dengan rakan-rakan kongsi Seamless Air Alliance untuk mewujudkan sambungan generasi seterusnya di udara.”

Untuk menggalakkan pelbagai keahlian syarikat penerbangan, Seamless Air Alliance mengumumkan peringkat keahlian baharu yang direka untuk membolehkan syarikat-syarikat penerbangan semua saiz untuk menyertainya dan mengambil bahagian. Untuk mengetahui lebih lanjut, atau memulakan proses menjadi ahli Seamless Air Alliance, sila mohon pakej keahlian dengan menghantar emel kepada ([email protected]) atau menghubungi di talian (510-492-4028).

Mesyuarat ahli-ahli Seamless Air Alliance seterusnya akan berlangsung di bekas Ibu Pejabat BBC di White City, West London, 10-11 Julai 2019.

Untuk maklumat lanjut sila kunjungi: www.SeamlessAlliance.com.

Iklan

Allianz Malaysia Raikan Wanita Pada Bulan Mac

Kuala Lumpur, 25 Mac 2019 – Bulan Mac merupakan saat dimana Allianz Malaysia meraikan Hari Wanita Antarabangsa dengan mengiktiraf golongan wanita yang menjadi pemacu kejayaan Syarikat.

Tenaga kerja Allianz Malaysia terdiri daripada mereka yang datang dari latar belakang, budaya, dan kewarganegaraan yang pelbagai. Daripada 1,998 orang kakitangannya, wanita terdiri daripada 68 peratus daripada tenaga kerja tersebut. Hampir 43 peratus daripada ahli lembaga pengarah dan 60 peratus daripada jumlah pengurus ialah wanita.

Mengenalpasti kepentingan dan nilai kepelbagaian di tempat kerja, lebih separuh daripada 7,500 kakitangan Allianz di Asia terdiri dari wanita dengan hampir  50 peratus daripada mereka adalah generasi milenium.

Dalam sebuah siri muatan di laman Facebook, Syarikat telah berkongsi kata-kata pemerkasaan yang diucapkan oleh dua orang pekerja kurang upaya, seorang Ketua Jabatan yang memegang dua buah portfolio dan ahli wanita yang juga terdiri daripada Lembaga Pengarah Syarikat termasuk Y.Bhg. Tan Sri Datuk (Dr.) Rafiah Salim yang juga wanita pertama yang dilantik sebagai Pengerusi.

“Di Malaysia, hampir 70% daripada graduan terdiri daripada wanita. Jadi, untuk semua wanita, rebutlah peluang yang tersedia diluar sana. Ia adalah tentang melakukan yang terbaik dan anda akan mula dikenali jika anda berkerja keras untuk menyelesaikan kerja anda. Kualiti ini akan membantu anda untuk dilihat sebagai  seorang yang menyumbang dengan baik,” kata Tan Sri Datuk (Dr.) Rafiah, Pengerusi Allianz Malaysia Berhad dan Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad.

Berkongsi kunci kejayaannya, Ketua Pegawai Eksekutif Hayat & Kesihatan untuk Allianz di Asia Pasifik, Renat Wagner berkata: “Pilih sesuatu yang anda sukai, jika anda tidak suka apa yang anda lakukan, berhenti lakukannya dan cari sesuatu yang betul-betul anda minati. Dunia ini penuh dengan peluang-peluang, jadi cubalah untuk pilih satu yang anda minati kerana ia akan membantu anda untuk pergi lebih jauh. Anda juga harus sentiasa bersikap positif.”

Untuk menambah lagi keseronokan, Syarikat juga telah menganjurkan satu Pertandingan Bowling Allianz Malaysia 2019 untuk tenaga kerja wanita di Ampang Bowl, Berjaya Times Square pada 22 Mac.

Pertandingan tersebut telah menampilkan 50 orang kakitangan wanita daripada ibu pejabat dan cawangan-cawangan sekitar Lembah Klang serta Marzida Mohd Noor yang merupakan ahli lembaga pengarah Allianz Malaysia Berhad. Semua peserta telah dibahagikan kepada 10 buah kumpulan dimana setiap peserta telah bermain dua set permainan dengan gabungan pengumpulan markah tertinggi dinobatkan sebagai juara. Pemain yang mendapat markah individu tertinggi pula diberikan gelaran Pemain Boling Terbaik Allianz 2019. 

Mengenai Allianz di Malaysia

Syarikat pemegang pelaburan, Allianz Malaysia Berhad, subsidiari Allianz SE, mempunyai dua subsidiari insurans – Allianz General Insurance Company (Malaysia) Berhad (Allianz General) dan Allianz Life Insurance Malaysia Berhad (Allianz Life).

Allianz General adalah salah satu syarikat insurans am di Malaysia dan mempunyai spektrum yang meluas bagi perkhidmatan dalam talian peribadi; perniagaan perusahaan sederhana dan kecil (SME) dan industri yang berisiko besar. Premium Bertulis Kasar (GWP) untuk perniagaan insurans am pada tahun kewangan 2018 telah mencapai RM2.12 bilion.

Allianz Life menawarkan insurans hayat dan kesihatan dan produk-produk berkaitan pelaburan dan bagi tahun kewangan 2018, Allianz Life mencatatkan Premium Bertulis Kasar (GWP ) sebanyak RM2.38 bilion dan merupakan salah satu daripada penanggung insurans hayat yang paling pesat berkembang di Malaysia.

Allianz Malaysia mempunyai 33 cawangan di seluruh negara.

Pada tahun 2018, Allianz Malaysia telah dianugerahkan Pengurusan Hubungan Pelanggan untuk Pusat Panggilan Terbaik (Perak) dan Anugerah Penggunaan Inovatif Terbaik (Merit), iklan Allianz Road Rangers: 24 Hours Call Centre oleh Allianz General juga telah memenangi Iklan Terbaik dalam Perkhidmatan dan Institusi Kewangan di Anugerah YouTube Malaysia 2018. Pada tahun 2017, Allianz Malaysia Berhad telah dianugerahkan Inisiatif Tanggungjawab Korporat Terbaik (permodalan pemasaran bawah RM10 bilion) pada Anugerah Kelab Bilion Ringgit The Edge (The Edge Billion Ringgit Club Awards) 2017, manakala Allianz General tekah diperakui sebagai Syarikat Takaful Motor Terbaik dan Syarikat Insurans Motor Terbaik pada 2016 oleh iBanding.com.

Untuk maklumat lanjut mengenai Allianz Malaysia,layari allianz.com.my

Facebook: facebook.com/AllianzMalaysia/ | Instagram: instagram.com/allianzmalaysia/

Mengenai Allianz

Kumpulan Allianz merupakan salah satu syarikat insurans dan pengurus asset terbesar di dunia yang menyediakan perkhidmata untuk 92 juta pelanggan runcit dan korporat. Pelanggan Allianz mendapat manfaat daripada pelbagai perkhidmatan insurans peribadi dan korporat, yang terdiri daripada insurans harta dan kesihatan kepada perkhidmatan bantuan kepada insurans kredit dan insurans perniagaan global. Allianz merupakan salah satu pelabur terbesar yang menguruskan lebih 673 bilion euro bagi pihak pelanggan insuransnya. Selain itu, pengurus aset kami AllianzGI dan PIMCO mengurus lebih 1.4 trilion euro aset pihak ketiga. Terima kasih kepada penyepaduan kriteria ekologi dan sosial yang sistematik dalam proses perniagaan dan keputusan pelaburan kami, kami memegang kedudukan utama untuk penanggung insurans dalam Indeks Kelestarian Dow Jones (Dow Jones Sustainability Index). Pada 2018, lebih 142,000 pekerja di lebih 80 buah negara mencapai jumlah pendapatan sebanyak 131 billion euro dan keuntungan operasi sebanyak 11.5 bilion euro.

Iklan

Aplikasi Pulse oleh Prudential dengan kerjasama DoctorOnCall, Babylon dan AIME

KUALA LUMPUR, Malaysia, 25 Jun 2019 /PRNewswire/ — Perkembangan teknologi yang begitu pesat terutamanya dalam penggunaan aplikasi secara atas talian telah menunjukkan keperluan aplikasi berkaitan penjagaan kesihatan bagi membantu masyarakat mendapatkan perkhidmatan kesihatan dengan lebih cepat dan mudah.

Sehubungan dengan itu syarikat insurans terkemuka Prudential Assurance Malaysia Berhad (PAMB) telah melancarkan “Pulse”, sejenis aplikasi dengan perintis kecerdasan buatan (Artificial Intelligence). Hasil kerjasama antara Prudential dan Syarikat Babylon Healthcare Services Limited United Kingdom, DoctorOnCall serta AIME membolehkan aplikasi ini diperkenalkan buat julung kalinya di Malaysia. Pengguna aplikasi ini bukan sahaja boleh mendapatkan maklumat tentang status kesihatan, malah boleh bercakap dengan doktor secara atas talian dan mendapatkan penghantaran ubat terus kepada mereka.

Pulse merupakan aplikasi yang unik kerana ia berfungsi mengikut kesesuaian individu. Ketua Eksekutif Prudential Corporation Asia, Nic Nicandrou berkata “Aplikasi ini mampu membantu pengguna mencegah dan melindungi diri daripada serangan penyakit “.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Prudential Assurance Malaysia Berhad, Gan Leong Hin, “Rakyat Malaysia menghabiskan 14 jam sehari dengan alat digital mereka dan 71% carian tentang kesihatan adalah dari telefon bimbit. 23% aplikasi yang dimuat turun dari internet adalah tentang kesihatan. Oleh itu, Prudential menumpukan usaha untuk memberikan mereka perkhidmatan yang bernilai dan mudah digunakan oleh rakyat Malaysia bila-bila masa dan di mana jua mereka berada”.

Pulse menilai tahap kesihatan pengguna yang merangkumi gaya hidup, kesihatan mental, kesihatan organ dalaman dan risiko penyakit pada masa akan datang menerusi soal selidik dengan pengguna. Aplikasi ini dapat memberikan maklumat tentang tahap kesihatan semasa pengguna serta memberi kesedaran tentang aspek yang perlu diperbaiki.

Aplikasi ini juga mempunyai fungsi “Symptom Checker”. Melalui sesi soal jawab, aplikasi ini akan membawa pengguna kepada kemungkinan diagnosis atau penyebab kepada gejala yang dihadapi. Kemudian, pengguna boleh memilih untuk bercakap dengan seorang doktor secara atas talian dengan hanya RM1. Doktor tersebut akan memberikan diagnosis dan mencadangkan rawatan yang sesuai serta mengeluarkan preskripsi secara elektronik sekiranya perlu.

Maran Virumandi, Pengasas Bersama DoctorOnCall menjelaskan “Konsultasi secara atas talian melalui Pulse yang dijalankan dengan kerjasama DoctorOnCall membolehkan pengguna mendapatkan konsultasi dengan doktor-doktor bertauliah dan berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia. Selain itu, mereka juga boleh mendapatkan preskripsi secara atas talian dan ubat-ubatan”.

Pulse turut menyediakan maklumat tentang denggi melalui fungsi amaran denggi. Aplikasi yang boleh didapati dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris ini boleh dimuat turun secara percuma dari Google Play Store dan App Store.

DoctorOnCall merupakan salah sebuah syarikat yang bekerjasama dengan Prudential dalam merealisasikan aplikasi Pulse. Sebagai sebuah klinik atas talian DoctorOnCall menawarkan perkhidmatan konsultasi dengan doktor bertauliah bagi penyakit-penyakit seperti batuk, selsema, demam, masalah kulit dan masalah kesihatan lain. Ini memberi peluang kepada pesakit untuk mendapatkan perkhidmatan kesihatan dari mana jua mereka berada. Ubat-ubatan akan dihantar terus kepada pesakit selepas sesi konsultasi jika diperlukan. Pengunjung laman web turut berpeluang untuk bertanya tentang masalah-masalah kesihatan pada laman forum mereka. Untuk maklumat lanjut layari www.DoctorOnCall.com.my atau hubungi 03-84082000.

Sumber: DoctorOnCall

Iklan

Sewa Kereta Serendah RM8 Sejam Dengan SOCAR

Sebut saja aplikasi kereta, umum tahu akan kewujudan Grab dan Uber. Malah kami pernah membuat perbandingan dalam Pemandu Uber Atau Grab VS Trader Saham.

Tapi hari ini kami ingin memperkenalkan kepada anda SOCAR – sebuah aplikasi yang membolehkan anda membawa sendiri kereta pilihan serendah RM8 sejam. Lengkap dengan perlindungan insurans dan minyak pun dah diisi siap-siap. Nak ‘unlock’ kereta pun pakai aplikasi je, tak perlu pakai kunci. Memang cool!

Apa Itu SOCAR?

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom berkenalan dulu dengan SOCAR yang merupakan platform perkongsian kereta daripada Korea Selatan dan baru dilancarkan pada Januari 2018 di Malaysia. Buat masa sekarang, SOCAR mempunyai 240 buah kereta yang boleh disewa.

Dengan menggunakan aplikasi SOCAR, anda boleh bawa kereta pilihan anda mengikut masa yang anda tentukan – tidak kira sejam, sehari, seminggu atau sebulan. Semuanya menggunakan aplikasi saja.

Bagaimana Nak Guna SOCAR?

Hanya dengan beberapa langkah sahaja, anda sudah boleh menggunakan SOCAR untuk menyewa kereta.

1. Muat Turun Aplikasi SOCAR

Sila muat turun aplikasi SOCAR untuk Google atau Apple.

2. Masukkan Masa Dan Lokasi Untuk Anda Ambil Kereta

Kalau anda tak dapat pergi ke lokasi tersebut, kereta tempahan anda boleh dihantar ke lokasi anda (ada caj tambahan).

3. Sahkan Dan Bayar

Apabila tempahan sudah dibuat, anda perlu mengesahkan dan seterusnya membuat pembayaran.

4. Terima SMS Pengesahan Dan Tunggu

Kemudiannya anda akan terima SMS sebagai pengesahan dan tunggu tarikh yang telah ditetapkan.

5. Pandu Kereta Dengan Gaya Konfiden

Terakhir sekali, silalah ke lokasi tersebut dan pandu kereta idaman anda. Jangan lupa untuk ‘unlock’ kereta anda menggunakan aplikasi SOCAR tadi, tiada kunci akan dibekalkan.

Syarat-Syarat Nak Guna SOCAR

Tapi sebelum itu, pastikan anda memenuhi syarat-syarat tersebut ya:

  • Anda mestilah berumur sekurang-kurangnya 21 tahun
  • Anda mempunyai Kad Pengenalan bagi Warganegara Malaysia atau Pasport bagi Bukan Warganegara
  • Anda mempunyai lesen memandu yang sah
  • Anda ada kad kredit atau kad debit

Kenapa Perlu Guna SOCAR?

Dengan berkongsi kereta dengan orang ramai, ia pastinya menjimatkan daripada segi:

  1. Pembiayaan Kereta – Tak perlu lagi beli kereta, kalau setakat nak ke tempat kerja hari-hari
  2. Insurans Kereta – SOCAR melindungi anda dengan insurans, termasuk sekali dalam tempahan
  3. Penyelenggaraan Kereta – Mengikut kajian, secara puratanya pemandu di Malaysia menghabiskan sehingga RM50,000 hanya untuk menyelenggara kereta selama 5 tahun
  4. Jimat Minyak – Setiap tempahan anda akan dapat minyak percuma sebanyak 30 kilometer bagi setiap sejam
  5. Jimat Parking – Setiap SOCAR dah ada tempat letak keretanya sendiri, jadi ianya menjimatkan masa dan wang bila tiba masa untuk memulangkan kereta

Jimat Lebih Lagi Dengan Kod Promo

Nak lagi berjimat? Pastikan anda ikut langkah di bawah untuk mendapatkan kod promo untuk tempahan SOCAR anda.

Layari lawan web SOCAR atau Facebook SOCAR Malaysia untuk keterangan lanjut.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!