Hertz, Syarikat Sewa Kereta Yang Berusia 100 Tahun Kini Jatuh Tersungkur

Pandemik Covid-19 ini telah menyebabkan banyak perniagaan musnah sekelip mata. Kebanyakan perniagaan kecil memang tidak mampu bertahan dengan penularan wabak ini dan terpaksa menutup operasi mereka.

Lagi bertambah buruk apabila perniagaan itu melibatkan sektor pelancongan. Kini sebuah lagi syarikat gergasi dari Amerika Syarikat telah diisytiharkan muflis akibat tidak mampu bertahan di dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu.

Syarikat yang dimaksudkan adalah Hertz. Ia mungkin nama yang asing bagi rakyat Malaysia tetapi tahukah anda, syarikat ini merupakan syarikat sewa kereta yang pertama di dunia.

Syarikat ini telah telah beroperasi lebih daripada seratus tahun di dalam dunia perniagaan sewa kereta.

Bermula Sejak Tahun 1918

Syarikat ini telah diasaskan pada tahun 1918 oleh Walter L. Jacobs. Beliau merupakan seorang yang kreatif dan telah membangunkan syarikat dengan sebanyak 12 kereta Ford model T.

Lima tahun kemudian, beliau menjual perniagaanya kepada John Hertz dan sejak itulah sini perniagaan kereta sewa mereka semakin berkembang.

John Hertz

Walaupun telah menjual perniagaanya kepada John Hertz, Walter L. Jacobs masih lagi berkhidmat di dalam syarikat tersebut. John Hertz merupakan seorang yang berpandangan jauh di dalam perniagaan dan mengambil berat tentang kehendak pelanggan.

Hanya selepas setahun setengah mengambil alih syarikat tersebut, beliau telah berjaya mendapat revenue sebanyak $1 juta pada tahun 1925. Syarikat ini semakin berkembang dengan pesat dari dekad ke dekad.

Pada tahun 1940-an, Hertz telah mengembangkan operasi mereka ke  peringkat antarabangsa. Syarikat ini juga mempelbagaikan jenis perniagaan dari makanan sehingga ke sistem audio pada dekad 1960-an.

Ketika era 1990-an, Hertz telah kembali fokus kepada perniagaan asal mereka dengan menjual segala perniagaan yang tidak berkaitan dengan teras mereka.

Syarikat ini sering bertukar tangan pemilikan sehingga tahun 2006, syarikat ini berjaya mengapungkan sahamnya ke pasaran saham NYSE. Dengan menjadi syarikat public listed company, Hertz telah menyesuaikan perniagaannya dengan keadaan semasa. Mereka mula memfokuskan penyewaan kenderaan melalui industri pelancongan.

Peningkatan permintaan kereta sewa turut meningkat pada musim panas di mana kebanyakan pelanggan mereka menyewa kenderaan untuk bercuti. Syarikat ini turut menyediakan sports car untuk disewa bagi pelanggan mereka yang suka memandu laju dan ingin bergaya.

Masalah mula timbul apabila muncul krisis pandemik yang berlaku pada awal tahun ini. Hertz berdepan dengan masalah yang besar berbanding dengan pesaing mereka sehingga terpaksa diisytiharkan muflis. Di antara faktor yang utama menyebabkan syarikat ini muflis adalah disebabkan hutang yang terlalu tinggi.

Selain itu juga, syarikat ini kerap menukar CEO dalam tempoh satu dekad. Apabila CEO baru yang menerajui syarikat tersebut, hala tuju syarikat juga turut berubah berdasarkan kesesuaian pengurusan mereka.

Seterusnya, ibu pejabat yang kerap berpindah tempat juga telah memberi impak kepada syarikat. Banyak pekerja mereka yang berpengalaman terpaksa berhenti kerja akibat pemindahan ini. Sebagai contoh, Hertz telah menukar ibu pejabatnya dari New Jersey ke Florida.

Syarikat ini telah berdepan dengan satu lagi isu yang mana nilai harga kereta terpakai yang semakin murah, akibat kurangnya kuasa membeli di kalangan rakyat Amerika Syarikat.

Seperti yang kita tahu, aset utama syarikat ini adalah kereta sewa dan mereka tidak mempu menjual kereta terpakai mereka untuk membayar pinjaman mereka kepada pemiutang akibat nilai aset mereka yang semakin rendah.

Akhirnya, Hertz telah diisytiharkan muflis disebabkan tidak mampu lagi menanggung bebanan hutang yang sangat tinggi. Harga saham pun jatuh merudum.

Dulu harga seunit boleh mencecah setinggi $90 USD pada tahun 2014, tetapi kini hanya bernilai $1.45 USD saja.

Maka berakhirlah riwayat syarikat yang berusia lebih daripada 100 tahun ini.

Sumber Rujukan:

Iklan

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!