Jom Berkenalan Dengan Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS)

Kita biasa dengar pasal Bursa Malaysia je kan? Bagaimana pula dengan Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS)? Mesti pertama kali dengar kan?

Jom kita sama-sama tambah ilmu baru dan kenali Bursa Suq Al-Sila’ ni dengan lebih rapat.

Platform Pasaran Komoditi

Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS) adalah himpunan daripada perkataan bahasa arab iaitu Bursah yang bermaksud platform, Suq yang bermaksud pasaran dan Al-Sila’ yang bermaksud komoditi.

Secara umumnya BSAS berperanan sebagai platform yang menjalankan urus niaga perdagangan komoditi terutamanya dalam transaksi perbankan yang melibatkan kontrak Tawarruq atau Commodity Murabahah.

BSAS telah dilancarkan secara rasmi pada 17 Ogos 2009 oleh sekumpulan pakar industri kewangan Islam bagi pihak Bursa Malaysia, dengan kerjasama Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. BSAS mencatatkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 112.2% sejak penubuhannya.

BSAS diinspirasikan oleh platform London Metal Exchange yang ditubuhkan sebagai pemudah cara transaksi dalam perbankan Islam, dengan menyediakan kemudahan pengurusan kecairan kewangan dan penstrukturan produk perbankan Islam seperti deposit tetap, pembiayaan, pelaburan, Sukuk dan sebagainya.

BSAS dilaksanakan menerusi aplikasi atas talian bagi urus niaga perdagangan komoditi terutamanya minyak sawit mentah (crude palm oil).

Fungi utama BSAS adalah membantu melancarkan urus niaga kewangan yang dijalankan berdasarkan kontrak Tawarruq atau Commodity Murabahah dengan cara menyediakan lebih daripada 20 jenis aset pendasar (underlying asset) atau komoditi bagi transaksi ini.

Di antara aset pendasar yang disediakan adalah minyak sawit mentah, polyethelyne (plastic resin), biji kopi, getah, tembaga, zink, dan sebagainya. 

Kesemua komoditi tersebut wujud dan boleh dikenal pasti, boleh dimiliki sebelum dijual, kualiti boleh ditentukan, piawaian dan nilai dan boleh dihantar dan diserahkan kepada pembeli.

Secara ringkasnya, mekanisme Tawarruq atau Commodity Murabahah yang melibatkan BSAS adalah seperti berikut: 

  1. Pelanggan bernama Ahmad pergi ke Bank bagi memohon pembiayaan peribadi sebanyak RM10,000.
  2. Bank dengan menggunakan platform BSAS, membeli komoditi bernilai RM10,000.00 daripada pembekal komoditi.
  3. Seterusnya Bank menjual komoditi tersebut kepada Ahmad dengan harga RM13,00.00 (principal+kadar keuntungan) dan bayaran akan dibuat secara bertangguh (instalment).
  4. Ahmad mempunyai hak dan pilihan untuk mengambil komoditi tersebut sekiranya berhasrat untuk menyimpan komoditi. Sekiranya Ahmad ingin mendapatkan tunai,  beliau akan terus menjual komoditi kepada pembekal komoditi melalui platform BSAS dengan melantik Bank sebagai wakilnya akan membantu beliau menjual komoditi tadi.
  5. Bank yang bertindak sebagai wakil Ahmad akan menjual komoditi kepada pembekal komoditi melalui BSAS pada harga RM100,000.00 secara tunai dan tunai tersebut akan dikreditkan ke akaun Ahmad.

Begitulah secara ringkas tentang mekanisme pembiayaan berasaskan Tawarruq atau Commodity Murabahah dengan menggunakan BSAS. Mekanisme ini adalah apa yang berlaku di belakang kaunter ketika kita ke Bank dan meminta pembiayaan sama ada ia pembiayaan peribadi, pembiayaan kereta, pembiayaan bisnes, dan pembiayaan rumah.

Setiap transaksi penjualan dan pembelian komoditi di BSAS dikawalselia dengan ketat dan dibuktikan dengan sijil pemilikan yang khusus untuk setiap transaksi. Sijil pemilikan ini membuktikan pemilikan setiap individu atau institusi ke atas komoditi yang dijual dan dibeli.

Selain daripada itu, BSAS juga mempunyai garis panduan pelbagai yang harus dipatuhi oleh setiap pihak yang terlibat dengan platform ini.

Senarai garis panduan itu boleh dilihat di sini: https://www.bursamalaysia.com/bm/regulation/islamic_market/rules_of_bursa_suq_al_sila

BSAS telah menerima banyak anugerah daripada dalam dan luar negara. Antaranya anugerah “Most Outstanding Islamic Finance” di Kuala Lumpur International Islamic Finance Forum (KLIFF) kali ke-7, Anugerah Inovasi Islam bagi kategori “Muamalat Financial Management System Innovative Product” oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, dan Anugerah “Market Innovation” daripada majalah The Asset Triple A.

Pengiktirafan ini menunjukkan komitmen tinggi pakar-pakar kewangan Islam dalam memartabatkan industri kewangan Islam di Malaysia, seterusnya menjadikan Malaysia hub-utama industry kewangan Islam di dunia.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Artikel ini bertujuan untuk berkongsi dengan anda senarai saham patuh syariah paling rugi bagi bulan Mac 2024. Sebelum itu, mari lihat apa yang telah berlaku pada indeks sepanjang tempoh tersebut.

Prestasi FBM KLCI

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI merosot sedikit pada bulan Mac 2024. Pada awal bulan Mac 2024, indeks dibuka pada 1,553.16 mata manakala ia ditutup pada 1,536.07 mata di penghujung bulan.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mac 2024

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling rugi untuk Mac 2024 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Mac tahun 2024 adalah seperti berikut:

1. Microlink Solutions Berhad

Sumber: TradingView

Saham ini berada pada harga RM0.870 pada awal bulan dan ditutup pada harga serendah RM0.340 pada hujung bulan Mac 2024. Ia memberikan kejatuhan sebanyak 60.92% kepada Microlink.

2. Destini Berhad

Sumber: TradingView

Nasib Destini agak berbeza dengan syarikat minyak & gas yang lain di Bursa Malaysia. Di kala syarikat dari sektor yang sama membuat kenaikan, Destini Berhad telah susut sebanyak RM0.02 dan ditutup pada harga RM0.030 pada 29 Mac 2024.

3. Omesti Berhad

Sumber: TradingView

Omesti Berhad pula mengalami kejatuhan RM0.105 pada harga sahamnya sehingga menyebabkannya susut 38.89%.

4. Toyo Ventures Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Di tempat keempat, Toyo Ventures Holdings Berhad juga turun dengan agak banyak iaitu sebanyak RM0.470. Dari sudut peratusan, Toyo telah jatuh 33.57% dari harga awal bulannya. 

5. Meridian Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kelima, Meridian Berhad telah susut RM0.025 atau 31.25%. 

6. Widad Group Berhad

Sumber: TradingView

Sejak kejatuhan mendadak pada bulan Januari, Widad Group Berhad belum lagi berjaya pulih dari kejatuhan besar tersebut. Malah harganya terus jatuh dan kini hanya bernilai RM0.085 seunit. 

7. Kumpulan Jetson Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan ketujuh, Kumpulan Jetson Berhad telah susut sebanyak RM0.08 dan 23.88% sepanjang bulan Mac 2024.

8. Air Asia X Berhad

Sumber: TradingView

Air Asia X Berhad dibuka pada harga RM1.64 pada 1 Mac 2024 dan ditutup pada RM1.33 pada 29 Mac 2024. Ia telah jatuh sebanyak 18.90% dalam tempoh sebulan.

9. Harn Len Corporation Berhad

Sumber: TradingView

Di kedudukan kedua terakhir, Harn Len Corporation Berhad jatuh sebanyak RM0.075 atau 16.85%. 

10. Tan Chong Motor Holdings Berhad

Sumber: TradingView

Melengkapi senarai ini, Tan Chong Motor Holdings Berhad telah kehilangan RM0.120 dari harga saham dan ia menyebabkannya jatuh sebanyak 12.24%.

Kesimpulan

Kami berharap anda tidak perlu panik dan gusar. Rugi sekali bukan bermakna anda akan rugi selama-lamanya. Sebaliknya, kaji kenapa anda mengalami kerugian dan perbaiki kesilapan tersebut dalam pelaburan anda yang seterusnya. Semoga saham yang anda beli akan datang tidak masuk dalam senarai saham paling rugi pada bulan hadapan.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

InshaAllah berbaloi……

>> Pradaftar Sekarang & Dapatkan Akses Terawal!