Jom Berkenalan Dengan Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS)

Kita biasa dengar pasal Bursa Malaysia je kan? Bagaimana pula dengan Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS)? Mesti pertama kali dengar kan?

Jom kita sama-sama tambah ilmu baru dan kenali Bursa Suq Al-Sila’ ni dengan lebih rapat.

Platform Pasaran Komoditi

Bursa Suq Al-Sila’ (BSAS) adalah himpunan daripada perkataan bahasa arab iaitu Bursah yang bermaksud platform, Suq yang bermaksud pasaran dan Al-Sila’ yang bermaksud komoditi.

Secara umumnya BSAS berperanan sebagai platform yang menjalankan urus niaga perdagangan komoditi terutamanya dalam transaksi perbankan yang melibatkan kontrak Tawarruq atau Commodity Murabahah.

BSAS telah dilancarkan secara rasmi pada 17 Ogos 2009 oleh sekumpulan pakar industri kewangan Islam bagi pihak Bursa Malaysia, dengan kerjasama Bank Negara dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia. BSAS mencatatkan kadar pertumbuhan tahunan terkumpul sebanyak 112.2% sejak penubuhannya.

BSAS diinspirasikan oleh platform London Metal Exchange yang ditubuhkan sebagai pemudah cara transaksi dalam perbankan Islam, dengan menyediakan kemudahan pengurusan kecairan kewangan dan penstrukturan produk perbankan Islam seperti deposit tetap, pembiayaan, pelaburan, Sukuk dan sebagainya.

BSAS dilaksanakan menerusi aplikasi atas talian bagi urus niaga perdagangan komoditi terutamanya minyak sawit mentah (crude palm oil).

Fungi utama BSAS adalah membantu melancarkan urus niaga kewangan yang dijalankan berdasarkan kontrak Tawarruq atau Commodity Murabahah dengan cara menyediakan lebih daripada 20 jenis aset pendasar (underlying asset) atau komoditi bagi transaksi ini.

Di antara aset pendasar yang disediakan adalah minyak sawit mentah, polyethelyne (plastic resin), biji kopi, getah, tembaga, zink, dan sebagainya. 

Kesemua komoditi tersebut wujud dan boleh dikenal pasti, boleh dimiliki sebelum dijual, kualiti boleh ditentukan, piawaian dan nilai dan boleh dihantar dan diserahkan kepada pembeli.

Secara ringkasnya, mekanisme Tawarruq atau Commodity Murabahah yang melibatkan BSAS adalah seperti berikut: 

  1. Pelanggan bernama Ahmad pergi ke Bank bagi memohon pembiayaan peribadi sebanyak RM10,000.
  2. Bank dengan menggunakan platform BSAS, membeli komoditi bernilai RM10,000.00 daripada pembekal komoditi.
  3. Seterusnya Bank menjual komoditi tersebut kepada Ahmad dengan harga RM13,00.00 (principal+kadar keuntungan) dan bayaran akan dibuat secara bertangguh (instalment).
  4. Ahmad mempunyai hak dan pilihan untuk mengambil komoditi tersebut sekiranya berhasrat untuk menyimpan komoditi. Sekiranya Ahmad ingin mendapatkan tunai,  beliau akan terus menjual komoditi kepada pembekal komoditi melalui platform BSAS dengan melantik Bank sebagai wakilnya akan membantu beliau menjual komoditi tadi.
  5. Bank yang bertindak sebagai wakil Ahmad akan menjual komoditi kepada pembekal komoditi melalui BSAS pada harga RM100,000.00 secara tunai dan tunai tersebut akan dikreditkan ke akaun Ahmad.

Begitulah secara ringkas tentang mekanisme pembiayaan berasaskan Tawarruq atau Commodity Murabahah dengan menggunakan BSAS. Mekanisme ini adalah apa yang berlaku di belakang kaunter ketika kita ke Bank dan meminta pembiayaan sama ada ia pembiayaan peribadi, pembiayaan kereta, pembiayaan bisnes, dan pembiayaan rumah.

Setiap transaksi penjualan dan pembelian komoditi di BSAS dikawalselia dengan ketat dan dibuktikan dengan sijil pemilikan yang khusus untuk setiap transaksi. Sijil pemilikan ini membuktikan pemilikan setiap individu atau institusi ke atas komoditi yang dijual dan dibeli.

Selain daripada itu, BSAS juga mempunyai garis panduan pelbagai yang harus dipatuhi oleh setiap pihak yang terlibat dengan platform ini.

Senarai garis panduan itu boleh dilihat di sini: https://www.bursamalaysia.com/bm/regulation/islamic_market/rules_of_bursa_suq_al_sila

BSAS telah menerima banyak anugerah daripada dalam dan luar negara. Antaranya anugerah “Most Outstanding Islamic Finance” di Kuala Lumpur International Islamic Finance Forum (KLIFF) kali ke-7, Anugerah Inovasi Islam bagi kategori “Muamalat Financial Management System Innovative Product” oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi, dan Anugerah “Market Innovation” daripada majalah The Asset Triple A.

Pengiktirafan ini menunjukkan komitmen tinggi pakar-pakar kewangan Islam dalam memartabatkan industri kewangan Islam di Malaysia, seterusnya menjadikan Malaysia hub-utama industry kewangan Islam di dunia.

Ditulis oleh Arham Merican, pegawai Shariah di salah sebuah bank Islam antarabangsa dan sedang melanjutkan pengajian peringkat Sarjana dalam bidang Pengajian Pembangunan. Meminati bidang ekonomi dan Shariah dengan fokus pada pemberdayaan modal insan.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: