[2020] Berapa Agaknya Gaji Pengarah Syarikat Top 30 Di Malaysia?

Dengar kata gaji pengarah syarikat yang tersenarai di Bursa Malaysia ni tinggi-tinggi? Ada yang kata gaji mereka ni tinggi melampau dan tak masuk akal.

Untuk senarai ini, kita akan hanya beri tumpuan kepada syarikat-syarikat Top 30 Yang Tersenarai dalam FBM KLCI. Apa pula FBM KLCI ni?

FBM KLCI Sebagai Penanda Aras Bursa Malaysia

Sama seperti saham, FBM KLCI juga ada turun naiknya, tetapi kalau saham menggunakan harga untuk menilaikan saham tersebut – FBM KLCI pula menggunakan sistem mata (point).

Dan ianya terdiri daripada 30 syarikat terbesar di Bursa Malaysia berdasarkan market capitalization mereka.

Nota:
Market Capitalization = Nilai sesuatu saham
Market Capitalization = Harga Saham x Jumlah Volume Saham

Senang cerita, 30 syarikat terbesar Bursa Malaysia bergabung maka terhasillah FBM KLCI.

30 Syarikat Terbesar Malaysia

Dah tau apa itu FMB KLCI, jom kita tengok senarai Top 30 berikut:

Setakat 12 Februari 2020

Mesti kenal syarikat-syarikat terkemuka di atas ni kan? Samada kita guna perkhidmatan yang mereka tawarkan, atau pernah beli barang keluaran mereka.

Sekarang dah tahu 30 syarikat terbesar Malaysia, jom kita tengok pula berapa gaji pengarah syarikat.

1. Gaji Pengarah Maybank

Sumber: Maybank Annual Report 2018 – Corporate (English)

Pendapatan Tertinggi: Datuk Abdul Farid Alias – RM9,599,293 setahun atau RM799,941 sebulan

2. Gaji Pengarah Tenaga Nasional Berhad (TNB)

Sumber: TNB Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Seri Ir. Azman bin Mohd – RM11,499,461 setahun atau RM958,288 sebulan

3. Gaji Pengarah Public Bank

Sumber: 2018 Public Bank Annual Report

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Sri Dr. Teh Hong Piow – RM42,389,000 setahun atau RM3,532,416 sebulan

4. Gaji Pengarah Petronas Chemicals

Sumber: ​Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

5. Gaji Pengarah CIMB

Sumber: CIMB 2018 Annual Report

Pendapatan Tertinggi: Tengku Dato’ Sri Zafrul bin Tengku Abdul Aziz – RM8,689,000 setahun atau RM724,083 sebulan

6. Gaji Pengarah IHH Healthcare

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

7. Gaji Pengarah Maxis

Sumber: Annual Report Year 2018

Pendapatan Tertinggi: Raja Tan Sri Dato’ Seri Arshad bin Raja Tun Uda – RM537,891 setahun atau RM44,824 sebulan

8. Gaji Pengarah Axiata

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Ahli Lembaga Pengarah Axiata mengumumkan bahawa mereka tidak akan mendedahkan nama pihak pengurusan kanan beserta dengan gaji yang mereka terima.

Sumber: Integrated Annual Report 2018

Yang didedahkan, Chairman (pengerusi) menerima bayaran sebanyak RM30,000 sebulan manakala Pengarah pula menerima RM20,000 sebulan.

9. Gaji Pengarah Sime Plantation

Sumber: SDP Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Seri Mohd Bakke Salleh – RM2,150,000 setahun atau RM179,167 sebulan

10. Gaji Pengarah MISC Berhad

Sumber: MISC Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Nasarudin Md Idris – RM474,260 setahun atau RM39,521 sebulan

11. Gaji Pengarah Hong Leong Bank

Sumber: Hong Leong Bank Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Mr Domenic Fuda – RM12,024,000 setahun atau RM1,002,000 sebulan

12. Gaji Pengarah Nestle

Sumber: Nestle Corporate Governance and Financial Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Alois Hofbauer – RM6,145,965 setahun atau RM512,163 sebulan

13. Gaji Pengarah Digi

Sumber: Annual Report Year 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Saw Choo Boon – RM279,399 setahun atau RM23,283 sebulan

14. Gaji Pengarah Petronas Gas

Sumber: PGB Corporate Governance Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

15. Gaji Pengarah IOI Corporation

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Dato’ Lee Yeow Chor – RM15,608,000 setahun atau RM1,300,667 sebulan

16. Gaji Pengarah PPB Group

Sumber: PPB Group Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Lim Soon Huat – RM3,404,000 setahun atau RM283,667 sebulan

17. Gaji Pengarah KL Kepong Berhad

Sumber: KL Kepong Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dato’ Seri Lee Oi Hian – RM8,711,000 setahun atau RM725,917 sebulan

18. Gaji Pengarah Hap Seng Consolidated

Sumber: Corporate Governance Report 2018

Hap Seng juga tidak mendedahkan berapa pendapatan yang diterima oleh ahli lembaga pengarah mereka.

Namun jika kita ambil purata pendapatan lima orang pengurusan syarikat iaitu RM14,446,236 setahun, maka seorang akan memperolehi pendapatan RM2,889,247 setahun atau RM240,770 sebulan.

19. Gaji Pengarah RHB Bank

Sumber: Annual Report 2018 – Financial Section

Pendapatan Tertinggi: Dato’ Khairussaleh Ramli – RM4,506,000 setahun atau RM375,500 sebulan

20. Gaji Pengarah Petronas Dagangan

Sumber: Integrated Report 2018

Tidak diberitahu secara spesifik siapa yang memperolehi pendapatan tertinggi, sekadar kita tahu Pengerusi mendapat bayaran sebanyak RM24,000 sebulan, manakala Ahli Lembaga Pengarah yang lain mendapat RM12,000 sebulan.

21. Gaji Pengarah Genting Berhad

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Lim Kok Thay – RM183,070,000 setahun atau RM15,255,833 sebulan

22. Gaji Pengarah Hartalega

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Kuan Mun Leong – RM2,067,557 setahun atau RM172,296 sebulan

23. Gaji Pengarah Press Metal

Sumber: Press Metal Aluminium Holdings Berhad – CG Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Koon Poh Ming – RM2,100,000 setahun atau RM175,000 sebulan

24. Gaji Pengarah Dialog Group

Sumber: Dialog Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dr Ngau Boon Keat – RM9,362,000 setahun atau RM780,167 sebulan

25. Gaji Pengarah Hong Leong Financial Group

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Mr Tan Kong Khoon – RM12,047,000 setahun atau RM1,003,917 sebulan

26. Gaji Pengarah Genting Malaysia

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Lim Kok Thay – RM93,516,000 setahun atau RM7,793,000 sebulan

27. Gaji Pengarah Sime Darby

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Jeffri Salim Davidson – RM2,887,000 setahun atau RM240,583 sebulan

28. Gaji Pengarah Top Glove Corporation

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Dr Lim Wee Chai – RM3,524,014 setahun atau RM293,668 sebulan

29. Gaji Pengarah AmBank Group

Sumber: Annual Report 2019

Pendapatan Tertinggi: Tan Sri Azman Hashim – RM2,479,000 setahun atau RM206,583 sebulan

30. Gaji Pengarah Malaysia Airports Holdings Berhad (MAHB)

Sumber: Annual Report 2018

Pendapatan Tertinggi: Rosli Abdullan – RM432,696 setahun atau RM36,058 sebulan

Pengarah Dengan Gaji Tahunan Tertinggi

1. Genting Berhad: Tan Sri Lim Kok Thay – RM183,070,000 setahun atau RM15,255,833 sebulan

2. Genting Malaysia: Tan Sri Lim Kok Thay – RM93,516,000 setahun atau RM7,793,000 sebulan

3. IHH Healthcare: Dr Tan See Leng – RM36,175,000 setahun atau RM3,014,583 sebulan

Pengarah Dengan Gaji Tahunan Terendah

1. Digi: Tan Sri Saw Choo Boon – RM279,399 setahun atau RM23,283 sebulan

2. Petronas Gas: Datuk Mohd Anuar Taib – RM309,000 setahun atau RM25,750 sebulan

3. Petronas Chemicals: Datuk Md Arif Mahmood – RM312,500 setahun atau RM26,041 sebulan

With great money comes great responsibility. Harapnya mereka yang bergaji besar sebegini tiada yang bermasalah dengan pihak LHDN.

Previous ArticleNext Article

4 Tips Memilih Broker Yang Sesuai Dengan Anda

Adakah anda seorang yang baru berkenalan dengan saham dan telah tiba masanya untuk anda membuka akaun CDS dan akaun trading?

Untuk mula melabur dan berdagang saham, anda wajib mempunyai akaun CDS dan akaun trading.

Sebelum itu, apa itu akaun CDS dan apa pula akaun trading?

Akaun CDS berfungsi untuk menyimpan dan mengemas kini saham yang anda beli atau jual. Anda boleh membuka akaun CDS di mana-mana bank pelaburan dan syarikat broker yang berdaftar di negara ini.

Untuk pengetahuan anda, akaun CDS juga boleh dibuka secara online hanya dengan aplikasi Bursa Anywhere. Sekarang semuanya mudah dan maklumat juga boleh diperoleh di hujung jari. Kami kongsikan kepada anda tutorial buka akaun CDS secara online guna aplikasi Bursa Anywhere.

Baca: Tutorial Buka Akaun CDS Secara Online Guna Aplikasi Bursa Anywhere

Bursa Anywhere merupakan aplikasi yang boleh dimuat turun di telefon pintar anda. Oleh itu, anda tidak akan dapat melayari Bursa Anywhere di laman carian internet.

Di atas merupakan cara mendaftar akaun CDS. Sekarang tiba masanya untuk membuka akaun trading.

Akaun trading pula berfungsi untuk membuat transaksi belian dan jualan saham. Modal pelaburan perlu dimasukkan ke dalam akaun trading ini sebelum anda boleh mula membeli saham.

Terdapat banyak broker yang anda boleh pilih untuk membuka akaun trading bergantung kepada keselesaan anda.

Jom kami kongsikan beberapa tips kepada anda untuk anda pilih broker yang sesuai untuk anda.

1. Caj Brokerage

Setiap broker mempunyai caj brokerage yang berlainan. Ada yang murah dan ada juga yang sedikit mahal berbanding broker yang lain. Pada zaman ini, caj brokerage yang dikenakan amat kompetitif dan tidak jauh beza di antara broker-broker yang lain.

Jika anda seorang trader tegar, anda mungkin boleh mempertimbangkan broker yang mengenakan caj brokerage yang rendah. Jika anda seorang pelabur jangka masa panjang, caj brokerage mungkin tidak menjadi isu kepada anda kerana anda jarang melakukan transaksi beli dan jual.

2. Trading Platform Yang Mudah Digunakan

Setiap broker menyediakan trading platform yang berbeza-beza. Ada yang mudah digunakan, ada yang mempunyai banyak fungsi menarik malah ada yang menyediakan screener yang baik.

Perkara yang paling penting adalah pengalaman pengguna menggunakan trading platform tersebut. Sekiranya anda masih baru dan belum lagi mempunyai pengalaman yang tinggi, anda disarankan memilih trading platform yang mesra pengguna.

3. Kempen Yang Menarik

Salah satu tips kepada anda untuk memilih broker yang baik adalah broker tersebut sering mengadakan kempen-kempen yang menarik serta menguntungkan para pelanggannya.

Sebagai contoh,kempen percuma caj brokerage bagi tempoh sebulan bagi pelanggan terpilih. Selain itu, antara kempen menarik yang sering dianjurkan adalah kempen memberi hadiah kepada pemenang terpilih.

Baca: Senarai Broker Saham Terbaik Di Malaysia

Kempen yang menarik memberi petanda bahawa broker menghargai klien-klien yang membuka akaun bersama mereka serta menggunakan servis mereka.

4. Mempunyai Barisan Remiser Atau Dealer Yang Memberi Support

Sebagai newbie dalam pelaburan saham, bimbingan daripada pihak yang berpengalaman dan betul adalah amat penting.

Apa yang anda boleh lakukan adalah kenal pasti remiser atau dealer yang menyediakan servis yang baik kepada klien mereka.

Antara servis yang disediakan adalah kelas saham percuma, support group yang sentiasa menjawab pertanyaan anda serta membantu anda sekiranya anda ada masalah berkaitan dengan akaun anda.

Kesimpulannya sekiranya anda seorang pelabur beragama Islam, sebaiknya anda pastikan terlebih dahulu broker pilihan anda tersebut adalah patuh syariah dan anda juga perlu memastikan anda membuka akaun Islamik bagi mengelak daripada menghadapi sebarang insiden terbeli saham yang tidak patuh syariah.

Akhir kata, selamat datang ke dunia pelaburan saham dan semoga anda terus menjana keuntungan daripada pelaburan anda.

Dapatka juga ilmu seperti :-

Alhamdulillah, terkini kami terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee