‘Market Outlook’ Dan 5 Saham Pilihan Rakuten Trade

Semalam telah berlangsungnya sesi ‘Virtual Market Outlook’ yang telah diadakan oleh pihak Rakuten Trade kepada pihak media. Dan berikut merupakan hasil kajian daripada penyelidik mereka, iaitu Mr Kenny Yee, Ketua Penyelidik dan Ms Yong Jun Ting, Penganalisa Ekuiti.

Di Mana Kita Sekarang?

Angka-angka ini kelihatan menakutkan, terutamanya aliran pelaburan asing yang kini mencecah RM11.9 bilion bagi tahun 2020 ini. Ditambah lagi dengan kejatuhan harga minyak ke paras $34 USD setong dan mata wang Ringgit yang melemah.

Pendapatan Syarikat Terjejas

Hampir semua sektor di Malaysia mencatatkan pendapatan syarikat yang menurun. Bila pendapatan turun, keuntungan syarikat pun akan turun.

Pelabur Asing Bawa Keluar Wang Pelaburan Tanpa Henti

Kalau diikutkan, jumlah wang pelaburan yang dibawa keluar setakat 15 Mei 2020 telah pun melebihi jumlah wang yang dibawa keluar mereka sepanjang tahun 2019. Ngeri bukan?

Nasib Baik Ada Pelabur Runcit Tempatan

Mungkin disebabkan moratorium 6 bulan, mungkin disebabkan lebih ramai orang duduk di rumah, mungkin disebabkan pusat perjudian semuanya ditutup; kita dapat lihat peningkatan yang sangat ketara pelabur runcit yang melabur ke dalam pasaran saham.

Masa Depan Malaysia

Indeks FBM KLCI dijangka berada di paras 1,400 mata pada penghujung tahun 2020 nanti. Pendapatan syarikat dijangka terjejas teruk sepanjang tahun ini.

Mata wang Ringgit dijangka mengukuh sedikit berbanding US Dolar dan kadar faedah yang menarik bakal membawa masuk semula pelaburan asing ke dalam negara.

Senarai Top 30 FBM KLCI Bakal Berubah

Dijangkakan bahawa Malaysia Airports bakal terkeluar daripada senarai 30 syarikat teratas dalam senarai FBM KLCI. Ianya bakal digantikan oleh Telekom Malaysia, sama-sama kita nantikan pengumumannya.

Jom kita tengok pula 5 saham pilihan Rakuten Trade seperti berikut:

1. Ancom Berhad

Ancom Berhad ini terlibat dalam sektor pertanian dan bahan kimia.

Harga saham Ancom Berhad ini telah membuat reversal yang baik setelah mengalami kejatuhan yang sangat besar.

2. Supercomnet Technologies

Scomnet merupakan syarikat yang popular di kalangan pelabur, mereka telibat dalam sektor kesihatan dan lebih banyak mengeskport barangan mereka ke luar negara.

Harga saham Scomnet ini telah jatuh banyak dan telah berjaya membuat reversal dengan jayanya.

3. LYC Healthcare

Nama pun ‘healthcare’, sudah tentunya syarikat LYC ini terlibat dalam sektor penjagaan kesihatan.

Kalau tengok pada carta, harga saham LYC baru saja mencatatkan ‘fresh breakout’ dan berpotensi untuk naik lebih tinggi lagi.

4. Bahvest Resources

Bahvest ini terlibat dalam sekto perlombongan emas. Perasan tak harga emas naik apabila ekonomi gawat?

Harga saham Bahvest kelihatan sedang downtrend, mungkin mengambil masa sikit untuk membuat tujahan yang kuat untuk harga saham meningkat naik.

5. RCE Capital (tak patuh syariah)

Satu-satunya saham syarikat dalam senarai Top 5 ini yang tak patuh syariah. RCE Capital terlibat dalam memberi kemudahan pinjaman kepada pelanggan.

Harga saham syarikat telah membuat reversal yang baik dan baru saja membuat ‘fresh breakout’.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 30 Saham Pegangan KWSP

Selain ASB, setiap tahun ramai pekerja yang mencarum KWSP turut ternanti-nantikan pengumuman jumlah dan peratusan dividen yang bakal diagihkan. Pulangan daripada pelaburan juga dilihat agak baik untuk 10 tahun terkini. Bermula tahun 2017, kadar dividen yang diagihkan dipecahkan kepada shariah dan konvensional.

Sumber: KWSP

Berdasarkan maklumat daripada laman web KWSP, bahagian pelaburan mengurus dana pelaburan KWSP berdasarkan dua objektif utama pelaburan jangka panjang iaitu untuk melindung nilai simpanan ahli; dan untuk memastikan pulangan yang stabil dan konsisten untuk jangka panjang berdasarkan had toleransi risiko.

Dalam pasaran saham, pelabur menggelar KWSP sebagai jerung kerana memiliki dana pelaburan yang besar sehingga bernilai berbilion ringgit. Mempunyai aset di bawah pengurusan (AUM) yang sangat besar maka tidak mustahil pendapatan mereka juga mencecah berbilion ringgit.

Sumber: KWSP

Oleh itu, sebagai seorang pelabur yang mencarum kWSP, kita mesti nak tahu di mana KWSP melaburkan duit yang dicarumkan para pekerja?

Berdasarkan laman web KWSP, berikut merupakan Top 30 Pegangan Ekuiti berdasarkan peratusan saham diterbitkan syarikat dan data ini adalah setakat 30 Disember 2022.

Ulasan 30 saham terbesar pegangan KWSP berdasarkan peratusan saham terbitan

Mari lihat beberapa info menarik berkaitan pegangan KWSP.

  • Daripada 30 saham terbesar pegangan KWSP, 20 daripadanya adalah patuh syariah. 
  • 12 daripada 30 saham tersebut pula adalah komponen indeks FBM KLCI. 
  • Saham dari sektor kewangan merupakan saham paling banyak dalam senarai Top 30 tersebut dengan 7 saham 
  • Saham kedua terbanyak adalah dari sektor REITs dan Servis & Produk Pengguna masing-masing dengan 4 saham dari sektor tersebut
  • Berdasarkan senarai 30 saham tersebut, kita dapat kenal pasti bahawa KWSP melaburkan dana pelaburan di saham-saham blue chip sahaja.

Adakah anda ingin membentuk portfolio anda seperti KWSP? Mungkin anda sebagai pelabur runcit juga boleh mengkaji saham dan sektor mana jerung seperti KWSP melaburkan dana pelaburan mereka.

Untuk pengetahuan anda, KWSP bukan sahaja melabur di pasaran ekuiti tetapi juga instrument lain seperti instrument pendapatan tetap (fixed income), hartanah dan infrastruktur serta instrumen pasaran wang. 

Oleh itu, bagaimanakah prestasi KWSP setakat ini?

Sumber: KWSP

Baru-baru ini kita juga telah menerbitkan satu artikel bertajuk “Siapa pemegang saham terbesar Maybank”. Sekiranya anda berminat untuk membaca, sila kilk link di bawah.

Baca: Siapa Pemegang Saham Terbesar Maybank?

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee