‘Market Outlook’ Dan 5 Saham Pilihan Rakuten Trade

Semalam telah berlangsungnya sesi ‘Virtual Market Outlook’ yang telah diadakan oleh pihak Rakuten Trade kepada pihak media. Dan berikut merupakan hasil kajian daripada penyelidik mereka, iaitu Mr Kenny Yee, Ketua Penyelidik dan Ms Yong Jun Ting, Penganalisa Ekuiti.

Di Mana Kita Sekarang?

Angka-angka ini kelihatan menakutkan, terutamanya aliran pelaburan asing yang kini mencecah RM11.9 bilion bagi tahun 2020 ini. Ditambah lagi dengan kejatuhan harga minyak ke paras $34 USD setong dan mata wang Ringgit yang melemah.

Pendapatan Syarikat Terjejas

Hampir semua sektor di Malaysia mencatatkan pendapatan syarikat yang menurun. Bila pendapatan turun, keuntungan syarikat pun akan turun.

Pelabur Asing Bawa Keluar Wang Pelaburan Tanpa Henti

Kalau diikutkan, jumlah wang pelaburan yang dibawa keluar setakat 15 Mei 2020 telah pun melebihi jumlah wang yang dibawa keluar mereka sepanjang tahun 2019. Ngeri bukan?

Nasib Baik Ada Pelabur Runcit Tempatan

Mungkin disebabkan moratorium 6 bulan, mungkin disebabkan lebih ramai orang duduk di rumah, mungkin disebabkan pusat perjudian semuanya ditutup; kita dapat lihat peningkatan yang sangat ketara pelabur runcit yang melabur ke dalam pasaran saham.

Masa Depan Malaysia

Indeks FBM KLCI dijangka berada di paras 1,400 mata pada penghujung tahun 2020 nanti. Pendapatan syarikat dijangka terjejas teruk sepanjang tahun ini.

Mata wang Ringgit dijangka mengukuh sedikit berbanding US Dolar dan kadar faedah yang menarik bakal membawa masuk semula pelaburan asing ke dalam negara.

Senarai Top 30 FBM KLCI Bakal Berubah

Dijangkakan bahawa Malaysia Airports bakal terkeluar daripada senarai 30 syarikat teratas dalam senarai FBM KLCI. Ianya bakal digantikan oleh Telekom Malaysia, sama-sama kita nantikan pengumumannya.

Jom kita tengok pula 5 saham pilihan Rakuten Trade seperti berikut:

1. Ancom Berhad

Ancom Berhad ini terlibat dalam sektor pertanian dan bahan kimia.

Harga saham Ancom Berhad ini telah membuat reversal yang baik setelah mengalami kejatuhan yang sangat besar.

2. Supercomnet Technologies

Scomnet merupakan syarikat yang popular di kalangan pelabur, mereka telibat dalam sektor kesihatan dan lebih banyak mengeskport barangan mereka ke luar negara.

Harga saham Scomnet ini telah jatuh banyak dan telah berjaya membuat reversal dengan jayanya.

3. LYC Healthcare

Nama pun ‘healthcare’, sudah tentunya syarikat LYC ini terlibat dalam sektor penjagaan kesihatan.

Kalau tengok pada carta, harga saham LYC baru saja mencatatkan ‘fresh breakout’ dan berpotensi untuk naik lebih tinggi lagi.

4. Bahvest Resources

Bahvest ini terlibat dalam sekto perlombongan emas. Perasan tak harga emas naik apabila ekonomi gawat?

Harga saham Bahvest kelihatan sedang downtrend, mungkin mengambil masa sikit untuk membuat tujahan yang kuat untuk harga saham meningkat naik.

5. RCE Capital (tak patuh syariah)

Satu-satunya saham syarikat dalam senarai Top 5 ini yang tak patuh syariah. RCE Capital terlibat dalam memberi kemudahan pinjaman kepada pelanggan.

Harga saham syarikat telah membuat reversal yang baik dan baru saja membuat ‘fresh breakout’.

Previous ArticleNext Article

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kontroversi Yang Melanda Syarikat Nestle

Sebut sahaja Maggi, Milo atau susu Nespray, pasti kita akan dapat menggambarkan produk kerana kita membesar dengan jenama tersebut. Tapi tahukah anda bahawa semua makanan tersebut dimiliki oleh syarikat gergasi paling popular di dunia iaitu Nestlé. Di Malaysia, saham Nestlé boleh diibaratkan sebagai saham Berkshire Hathaway berkelas A iaitu saham paling mahal. Dari tahun ke tahun kenaikan harga saham syarikat tersebut positif kerana perniagaan yang dijalankan mempunyai fundamental yang sangat kukuh.

Nestle bukan sahaja terkenal di Malaysia malah tidak keberatan jika kita menyatakan bahawa syarikat ini merupakan syarikat paling besar di dunia dalam penghasilan makanan kepada penduduk bumi. Syarikat ini merupakan sebuah syarikat yang berasal dari Switzerland dan diasaskan oleh Henri Nestlé yang juga merupakan seorang rakyat Jerman.

Walaupun mengecapi pelbagai kejayaan yang luar biasa dalam dunia perniagaan, syarikat ini tidak terlepas dari kontroversi yang terpalit denganya. Kontroversi tersebut sedikit sebanyak turut mencemarkan nama Nestlé secara amnya di Malaysia walaupun ia tidak berlaku di Malaysia.

Sumber: CNBC

Kontroversi Iklan Di Benua Afrika

Sumber: Business Insider

Antara kontroversi paling popular yang telah mencemarkan nama Nestlé dalam industri makanan adalah dalam penjualan susu formula untuk bayi di negara Afrika. Nestlé merupakan salah sebuah syarikat pengeluar susu yang paling besar di dunia. Susu formula untuk bayi merupakan salah satu produk yang menjadi tunjang jualan kepada syarikat tersbut. Kontoversi yang menimpa Nestlé dalam penglibatan penjualan susu formula bayi adalah berlaku pada era 1970-an.

Kontroversi ini tercetus pada negara dunia ketiga iaitu negara yang berada di benua Afrika. Seperti yang sedia maklum, negara yang berada di benua tersebut merupakan negara yang sangat miskin. Kebanyakan negara yang berada di sana bertahan disebabkan bantuan luar yang disalur daripada badan dunia. Disebabkan perkara tersebut, Afrika hanya bergantung hidup dengan bantuan luar sahaja dan paras kemiskinan di negara mereka merupakan yang tertinggi di dunia.

Apa yang dilakukan oleh Nestlé di sana adalah mereka melakukan iklan tentang penjualan susu formula bagi mempengaruhi rakyat negara Afrika supaya membeli susu yang dipasarkan oleh mereka sedangkan dengan kekuatan kewangan yang mereka miliki, mereka tidak mampu untuk membeli susu formula bayi untuk anak mereka.

Nestlé tanpa segan dan silu melakukan kempen komersial tentang kebaikan susu formula mereka kepada bayi sedangkan mengikut kajian pemakanan dunia, susu ibu merupakan makan yang paling bagus untuk bayi. Kempen iklan yang dijalankan itu telah berjaya menyakinkan para ibu yang berada di Afrika bahawa susu formula adalah makanaan yang terbaik untuk anak mereka. Disebabkan perkara tersebut, ada antara ibu di Afrika yang mempercayai dan memberi susu formula kepada anak mereka tanpa mengetahui bahawa susu ibu adalah yang terbaik.

Dengan pendapatan di bawah paras kemiskinan, susu formula di Afrika boleh dikategorikan sebagai susu yang sangat mahal. mereka yang terpengaruh turut membeli untuk anak mereka sedangkan mereka sendiri tidak mempunyai wang untuk makan. Nestlé tanpa berselindung melakukan iklan yang luar biasa terhadap pasaran di sana dan dikritik hebat oleh pemerhati hak asasi manusia kerana hanya memikirkan keuntungan tanpa melihat keadaan sekeliling mereka.

Selain harga susu yang mahal, air untuk membancuh susu juga di Afrika sangat kotor dan tidak sesuai diminum oleh manusia terutama bayi. Jadi tidak ada gunanya susu yang bekhasiat tetapi dibancuh dengan air yang kotor kerana ia memberi kesan negatif kepada penggunanya. Terdapat kisah dmana seorang ibu negara Afrika yang memberi anak mereka susu formula dengan sukatan yang tidak betul kerana ingin berjimat telah menjadi isu yang sangat besar pada dekad 1980-an.

Sumber: Griid

Selain isu susu formula, Nestlé juga dilihat membuat perniagaan air yang mana mencetuskan kontroversi di Amerika Syarikat. Nestlé yang dikatakan mengambil air dari bandar Michigan dengan kadar yang sangat murah dan menjualnya kembali dengan harga yang mahal. Ini mencetuskan kemarahan penduduk di sekitar Michigan tetapi Nestlé yang bijak mengambil peluang mengembangkan perniagaan mereka dengan memberi peluang pekerjaan kepada penduduk sekitar.

Dengan memberi pekerjaaan dan membayar cukai yang tinggi kepada penduduk serta datuk bandar, syarikat ini mampu beroperasi tanpa sebarang masalah. Disebabkan model perniagaan yang begitu unik dan besar, Nestlé dilihat semakin berkembang setiap tahun dan tidak berdepan dengan mana-mana masalah walaupun pandemik Covid-19.

Kini Nestlé dilihat sebagai salah satu syarikat pengeluar makanan yang terbesar di dunia yang menerajui hampir segenap jenis makanan segera di muka bumi ini.

Baca juga: