Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain?

Kemakmuran, kemahsyuran, keberhasilan dan keunggulan sesebuah negara boleh dinilai dengan melihat rakyat sesebuah negara tersebut. Namun jika melihat kepada masyarakat negara tersebut, apakah bentuk statistik atau pandangan yang ingin kita lihat?

Adakah Malaysia lebih baik berbanding Vietnam kerana rakyat Malaysia mempunyai wang yang lebih? Adakah Jerman lebih baik berbanding Itali kerana mempunyai produk yang lebih baik? Adakah Jepun lebih baik berbanding Singapura kerana rakyat mereka mempunyai gaji yang lebih besar?

Walau apa jua parameter yang kita gunakan untuk menilai, terdapat pelbagai cara untuk menentukan kekayaan dan setiap negara cenderung untuk melihat pelbagai statistik yang berlainan. Sungguhpun begitu, kebiasaannya ahli ekonomi mendefinisikan kekayaan negara berdasarkan jumlah pendapatan, aset dan pemilikan rakyat negara tersebut seperti gaji pendapatan bulanan mereka hasil daripada bekerja.

Namun membandingkan perbezaan gaji antara sesebuah negara, ibarat membandingkan buah oren dengan buah epal. Ini kerana gaji setiap negara dibayar dalam mata wang yang berlainan.

Adakah purata gaji di Jepun sebanyak ¥311,000 lebih baik berbanding £28,000 di England? Kita perlu melihat dengan lebih teliti agar dapat menterjemahkan jumlah pendapatan mereka dalam perspektif yang betul.

Salah satu cara mudah, adalah dengan melihat perbandingan kedua-dua mata wang tersebut. Ia boleh dinilai melalui penggunaan kadar pertukaran mata wang.

Kadar pertukaran mata wang adalah ditentukan oleh pasaran tukaran mata wang asing di seluruh dunia. Tukaran mata wang asing memberi cerminan pandangan pasaran mengenai sistem ekonomi dan politik sesebuah negara.

Walau bagaimanapun, masalah masih wujud kerana ‘Apakah yang mampu dibeli berdasarkan pendapatan rakyat sesebuah negara?`. Contohnya jika tukaran mata wang Japanese Yen lebih baik berbanding Switzerland Franc dan kadar purata gaji rakyat di Jepun lebih tinggi berbanding di Switzerland.

Nilaikan pula adakah barangan yang sama mampu diperolehi oleh rakyat Jepun dan Switzerland pada kadar sama? Sekiranya harga barangan di Jepun sebenarnya 30 kali ganda lebih mahal berbanding di Switzerland, tidak bermakna pendapatan yang tinggi di Jepun berbanding di Switzerland akan menjanjikan taraf hidup yang lebih baik.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk melihat gaji yang benar-benar mampu menampung taraf hidup mereka, atau pun dalam bahasa mudahnya digelar sebagai ‘kuasa membeli’. Kuasa membeli hasil daripada pendapatan mereka akan mampu memberitahu kita, ‘Apakah bentuk taraf hidup rakyat sesebuah negara?’ atau dalam bahasa ekonomi dikenali sebagai Purchasing Power Parity (PPP).

Dengan adanya PPP ini, ia membolehkan kita membandingkan kuasa membeli atau nilai sebenar wang yang dimiliki oleh purata rakyat negara tersebut.

Walaupun sesebuah negara lebih kaya daripada segi jumlah wang yang diperolehi berbanding negara yang lain, namun kita harus menilai apakah tempoh masa yang panjang hasil daripada wang tersebut mampu menampung kehidupan mereka berbanding negara yang lain.

Jom kita tengok senarai negara yang mempunyai PPP yang tinggi seperti berikut:

Sumber: Statista

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

TikTok Wujud Shopping Mall, Beli Sambil Berhibur

Tahukah anda, aplikasi TikTok bukanlah semata-mata platform untuk berhibur? Anda juga boleh membeli-belah seperti berada di sebuah mall!

Untuk pengetahuan anda, kini TikTok telah melancarkan Shopping Mall mereka yang tersendiri. Inilah peluang anda untuk beli barang atau berniaga sambil bertiktok.

Dengan kewujudan shopping mall di TikTok ini, ia membolehkan pengguna membeli dan menjual barangan secara dalam talian pada aplikasi TikTok. Bagi anda yang berminat untuk menjual di TikTok Shopping Mall, anda perlu mendaftar akaun TikTok sebagai seller terlebih dahulu. 

Sementara itu, bagi pelanggan yang ingin membeli di TikTok, mereka hanya perlu mencari barang yang dikehendaki di TikTok menggunakan akaun TikTok mereka sendiri.

Shopping Mall TikTok Bakal Memberi Manfaat Kepada Perusahaan Kecil Dan Sederhana (SME)

Dengan adanya TikTok Shopping Mall, ia secara tidak langsung membuka peluang perniagaan kepada Perusahaan Kecil dan Sederhana (SME) dalam bentuk berniaga sambil berhibur. 

Boleh dikatakan bahawa peluang yang diberikan ini juga mampu memberikan manfaat kepada mereka yang masih tidak mempunyai kedai fizikal ekoran masalah kos pelaburan yang sangat tinggi. Jadi, peniaga akan dapat menjalankan perniagaan secara menyeluruh dengan aplikasi TikTok dengan menjadi pencipta kandungan video pada kadar yang tertentu.

Selain itu, pengguna biasa juga turut mendapat manfaat yang sama dengan adanya TikTok Shopping Mall kerana mereka boleh membeli apa sahaja yang mereka mahukan sambil berhibur. 

Menarik lagi, fungsi yang ada pada TikTok Shopping Mall kini adalah promosi yang melibatkan baucar penghantaran percuma dan diskaun sehingga 99%. Rugi sangat jika anda belum guna aplikasi TikTok!

Kelebihan Berniaga Di Platform TikTok

Kini, pengguna TikTok di Malaysia boleh dikatakan mencecah 4 juta orang. Boleh dikatakan juga dalam 4 juta orang ini, kebanyakannya dalam kalangan pengguna berusia dalam lingkungan 16 tahun hingga 24 tahun. Oleh itu, mereka ini biasanya mempunyai kecenderungan minat yang amat tinggi dalam sesuatu perkara yang mereka suka atau gemari.

Namun, saban hari, pengguna yang berusia 25 tahun ke atas juga semakin meningkat ekoran peningkatan kandungan digital yang semakin berkualiti. Kita tahu bahawa pengguna yang berusia 25 tahun ke atas mempunyai buying power yang amat tinggi. Selain itu, mereka juga cenderung untuk mengikuti trend-trend yang terkini.

Apa yang dapat kita lihat di sini adalah berniaga di TikTok pasti dapat meraih pelanggan yang lebih ramai dan keuntungan yang pasti mengejutkan anda. Sudah pasti content yang dihasilkan oleh anda harus menarik perhatian golongan-golongan ini. Jika hasilnya menarik, pasti produk yang anda jual laku keras, betul tak?

Cara Daftar Akaun TikTok

Bagi anda yang berminat untuk mendaftar akaun Tiktok, anda boleh mengikuti langkah berikut.

  1. Muat turun aplikasi TikTok melalui Playstore bagi smartphone yang menggunakan sistem Android dan Appstore bagi pengguna sistem IOS (Apple) milik anda.
  2. Selepas siap memuat turun aplikasi TikTok, anda perlu mendaftar akaun terlebih dahulu. Di sini, anda boleh mendaftar dengan menggunakan emel, nombor telefon, Facebook, Instagram, Twitter atau akaun Google milik anda.
  3. Apabila selesai memilih cara pendaftaran di atas, anda perlu memasukkan butiran tarikh lahir anda pada ruangan yang dipaparkan. Kemudian, klik ‘Teruskan’ setelah selesai memasukkan butiran tarikh lahir anda.
  4. Selepas itu, akan tertera pula paparan untuk pengesahan melalui emel ataupun melalui nombor telefon. Di sini, anda perlu memastikan maklumat yang diisi adalah betul dan tepat bagi memastikan kod pengesahan diterima. Apabila selesai, klik pada kotak ‘Seterusnya’.
  5. Masukkan kod pengesahan yang diterima pada paparan seterusnya. Kod tersebut perlu dimasukkan untuk memastikan akaun yang dibuat oleh anda adalah asli.
  6. Selepas memasukkan kod tersebut, anda dikehendaki membuat kata laluan akaun dan sahkan kata laluan tersebut.
  7. Akhir sekali, paparan ‘I’m not a robot’ dipaparkan untuk pengesahan terakhir anda bagi memastikan anda adalah manusia dan bukannya bot komputer. Pada bahagian ini, anda perlu menyelesaikan captcha yang diberikan sebelum akaun TikTok anda boleh diguna.

Kesimpulannya, TikTok sememangnya terkenal dengan aplikasi hiburan dan keunikannya yang tersendiri. Idea mereka dalam mewujudkan shopping mall atas talian juga merupakan satu nafas baru buat kita semua dalam mengembangkan perniagaan.

Bagi anda yang mempunyai bakat yang terpendam, mungkin anda juga boleh berniaga sambil menunjukkan bakat tersebut kepada pelanggan-pelanggan anda nanti. TikTok juga dapat menaikkan bakat-bakat baru sekali gus memberi manfaat untuk kembangkan shopping mall anda.

Baca juga:

Dah follow TikTok Majalah Labur? Jemput follow TikTok kami untuk dapatkan maklumat yang ringkas, padat dan mudah difahami.