Nak Tahu Bagaimana Sesebuah Negara Lebih Kaya Berbanding Negara Lain?

Kemakmuran, kemahsyuran, keberhasilan dan keunggulan sesebuah negara boleh dinilai dengan melihat rakyat sesebuah negara tersebut. Namun jika melihat kepada masyarakat negara tersebut, apakah bentuk statistik atau pandangan yang ingin kita lihat?

Adakah Malaysia lebih baik berbanding Vietnam kerana rakyat Malaysia mempunyai wang yang lebih? Adakah Jerman lebih baik berbanding Itali kerana mempunyai produk yang lebih baik? Adakah Jepun lebih baik berbanding Singapura kerana rakyat mereka mempunyai gaji yang lebih besar?

Walau apa jua parameter yang kita gunakan untuk menilai, terdapat pelbagai cara untuk menentukan kekayaan dan setiap negara cenderung untuk melihat pelbagai statistik yang berlainan. Sungguhpun begitu, kebiasaannya ahli ekonomi mendefinisikan kekayaan negara berdasarkan jumlah pendapatan, aset dan pemilikan rakyat negara tersebut seperti gaji pendapatan bulanan mereka hasil daripada bekerja.

Namun membandingkan perbezaan gaji antara sesebuah negara, ibarat membandingkan buah oren dengan buah epal. Ini kerana gaji setiap negara dibayar dalam mata wang yang berlainan.

Adakah purata gaji di Jepun sebanyak ¥311,000 lebih baik berbanding £28,000 di England? Kita perlu melihat dengan lebih teliti agar dapat menterjemahkan jumlah pendapatan mereka dalam perspektif yang betul.

Salah satu cara mudah, adalah dengan melihat perbandingan kedua-dua mata wang tersebut. Ia boleh dinilai melalui penggunaan kadar pertukaran mata wang.

Kadar pertukaran mata wang adalah ditentukan oleh pasaran tukaran mata wang asing di seluruh dunia. Tukaran mata wang asing memberi cerminan pandangan pasaran mengenai sistem ekonomi dan politik sesebuah negara.

Walau bagaimanapun, masalah masih wujud kerana ‘Apakah yang mampu dibeli berdasarkan pendapatan rakyat sesebuah negara?`. Contohnya jika tukaran mata wang Japanese Yen lebih baik berbanding Switzerland Franc dan kadar purata gaji rakyat di Jepun lebih tinggi berbanding di Switzerland.

Nilaikan pula adakah barangan yang sama mampu diperolehi oleh rakyat Jepun dan Switzerland pada kadar sama? Sekiranya harga barangan di Jepun sebenarnya 30 kali ganda lebih mahal berbanding di Switzerland, tidak bermakna pendapatan yang tinggi di Jepun berbanding di Switzerland akan menjanjikan taraf hidup yang lebih baik.

Oleh kerana itu, adalah penting untuk melihat gaji yang benar-benar mampu menampung taraf hidup mereka, atau pun dalam bahasa mudahnya digelar sebagai ‘kuasa membeli’. Kuasa membeli hasil daripada pendapatan mereka akan mampu memberitahu kita, ‘Apakah bentuk taraf hidup rakyat sesebuah negara?’ atau dalam bahasa ekonomi dikenali sebagai Purchasing Power Parity (PPP).

Dengan adanya PPP ini, ia membolehkan kita membandingkan kuasa membeli atau nilai sebenar wang yang dimiliki oleh purata rakyat negara tersebut.

Walaupun sesebuah negara lebih kaya daripada segi jumlah wang yang diperolehi berbanding negara yang lain, namun kita harus menilai apakah tempoh masa yang panjang hasil daripada wang tersebut mampu menampung kehidupan mereka berbanding negara yang lain.

Jom kita tengok senarai negara yang mempunyai PPP yang tinggi seperti berikut:

Sumber: Statista

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

B40 Hanya Kuasai 1% Daripada Jumlah Simpanan Di KWSP, T20 Kuasai 82%

Ada yang dah kerja berpuluh tahun, banyak juga dah carum dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP). Mesti nak tahu berapa simpanan purata rakyat Malaysia dalam skim persaraan ini kan?

Tapi sebelum itu, ada beberapa fakta oleh pihak KWSP yang kita perlu ketahui terlebih dahulu:

  • Bilangan ahli aktif yang mencapai Simpanan Asas (RM240,000 pada usia 55 tahun) menurun daripada 36% pada 2020 kepada 29% pada akhir 2022
  • 71% ahli yang berumur 55 tahun tidak mempunyai dana cukup untuk bersara melebihi paras kemiskinan
  • Setakat Disember 2022, 51% ahli di bawah umur 55 tahun hanya mempunyai baki simpanan kurang daripada RM10,000
  • Jumlah ini menyebabkan ahli memperoleh pendapatan persaraan kurang daripada RM42 sebulan untuk tempoh 20 tahun.
  • Sebanyak RM240,000 diperlukan bagi membolehkan seseorang pesara hidup dengan ‘tenang’ dalam tempoh 20 tahun berpandukan kepada purata jangka hayat rakyat Malaysia hari ini

Rujukan: Berita Harian, MalaysiaKini

Data ini adalah secara umum, tetapi kita akan lihat dengan lebih mendalam lagi.

Purata Simpanan KWSP Mengikut Kumpulan

Sumber: KWSP

Purata Simpanan KWSP Mengikut Umur

Sumber: KWSP

Berdasarkan EPF Annual Report 2019 yang dikeluarkan pihak KWSP, maka kita perolehi data di atas. Secara puratanya rakyat Malaysia yang mencarum dalam KWSP ini mempunyai RM96 ribu ketika dalam lingkungan umur 30-39 tahun.

Manakala apabila tiba waktu pencen umum 55 pula, purata pencarum mempunyai RM107 ribu dalam KWSP mereka.

Jumlah ini dilihat menurun berbanding data purata simpanan pencen iaitu RM204 ribu ketika tahun 2019.

Cukup ke banyak jumlah ini bagi menempuh hari persaraan? Dengan kadar jangka hayat sehingga umur 70 tahun, ini bermakna bahawa duit tersebut perlu bertahan selama sekurang-kurangnya 15 tahun.

Gaji Rendah Dan Pengeluaran KWSP Oleh Ahli

Sumber: JABATAN PERANGKAAN MALAYSIA

Memang tidak dinafikan bahawa gaji rendah adalah punca utama kenapa simpanan dalam KWSP adalah rendah. Golongan isi rumah di Malaysia secara putaranya menerima gaji RM8,479 sebulan pada tahun 2022.

Isi rumah di sini kita andaikan pasangan suami isteri kedua-duanya bekerja, maka kena bahagi pula dengan dua. Berapa ramai daripada anda yang menerima gaji sebanyak ini setiap bulan?

Sumber: KWSP
Sumber: KWSP

Selain daripada itu juga, pada tahun 2022 seramai 9.1 juta rakyat Malaysia telah membuat pengeluaran sebanyak RM91.04 bilion atau purata RM9,906 seorang.

Tahun ini keluar duit untuk beli rumah, tahun depan keluar duit kurangkan pembiayaan bulanan rumah, lagi 15 tahun nak keluar duit untuk pergi haji. Maka semakin berkuranglah simpanan dalam tabung KWSP.

Jadi apakah penyelesaian kepada isu simpanan KWSP tak mencukupi ini? Sudahkah anda mempunyai backup plan yang lain?

Sumber: KWSP 2023, 2022

Panduan:

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee