Oatly, Susu Alternatif Yang Baru Saja IPO Di Amerika Syarikat

Susu merupakan sumber protein yang sangat diperlukan oleh tubuh manusia. Sejak beribu tahun yang lalu, manusia telah meminum susu daripada binatang ternakan.

Antara susu yang paling popular adalah susu lembu. Pasaran untuk produk tenusu dunia telah mencecah paras USD674 bilion pada tahun 2019.

Oleh kerana sambutan yang diterima sangat menggalakkan, industri tenusu merupakan salah satu industri yang lama bertahan sejak dari dulu lagi.

Kini, industri tenusu ini bakal dicabar oleh susu alternatif yang semakin mendapat tempat di pasaran Amerika Syarikat. Antara syarikat yang sedang meningkat naik adalah syarikat yang bernama Oatly.

Sejarah Penubuhan Oatly

Kredit Gambar: Expressen

Oatly merupakan sebuah syarikat dari Sweden yang ditubuhkan pada tahun 1993. Syarikat ini diasaskan oleh Rickard Öste yang merupakan seorang saintis dalam bidang pemakanan.

Apa yang menarik mengenai syarikat ini adalah mereka mengeluarkan susu bukan daripada haiwan ternakan, tetapi ianya adalah berasaskan tumbuhan. Idea untuk menubuhkan susu alternatif ini disebabkan ada sesetengah pengguna yang mempunyai masalah lactose intolerance kesan daripada meminum produk tenusu dari haiwan.

Selain itu juga, Sweden pada ketika itu kekurangan bekalan produk tenusu walaupun terkenal sebagai salah sebuah negara di Eropah yang meminum susu dengan jumlah yang tinggi.

Dengan permintaan yang tinggi di pasaran, Oatly telah jerjaya menjadi pemain susu alternatif di Sweden sejak penubuhan syarikat itu. Mereka memilih oat sebagai bahan utama dalam menghasilkan susu ini kerana kandungan khasiat yang terdapat dalam tumbuhan tersebut, selain daripada ianya mudah untuk didapati.

Dari tahun ke tahun, jenama Oatly ini semakin berkembang di Sweden dan mereka bercadang untuk mengembangkan produk mereka ke seluruh dunia.

Untuk mengembangkan produk mereka ke seluruh dunia, mereka berhasrat untuk memasuki pasaran Amerika Syarikat. Kerana jika berjaya menembusi pasaran di sana, ia akan memudahkan mereka untuk menakluki dunia.

Di bawah CEO Toni Petersson, banyak perubahan yang berlaku terhadap Oatly.

Bagaimana Oatly Berjaya Menakluki Pasaran Amerika Syarikat

Kredit Gambar: Cups Works

Pada tahun 2015, produk Oatly ini secara rasminya memasuki pasaran Amerika Syarikat. Mereka memperkenalkan produk mereka dengan menggunakan teknik pemasaran yang unik.

Mereka tidak meletakan mana-mana produk mereka di pasaraya terkenal kerana merasakan pasaran produk tenusu di Amerika Syarikat sudah tepu. Mereka menggunakan teknik pemasaran yang unik dengan memperkenalkan produk mereka di tempat eksklusif iaitu di coffee house.

Banyak coffee house menggunakan susu alternatif dari Oatly untuk kegunaan mereka terutamanya coffee house generasi ketiga. Mereka memilih coffee house yang terletak di New York sebagai destinasi pertama mereka.

Teknik pemasaran mereka membuahkan hasil kerana kebanyakan pengguna yang lepak di coffee house menggunakan media sosial mereka dalam memperkenalkan susu buatan Oatly kepada orang ramai.

Permintaan Susu Alternatif Semakin Meningkat

Kredit Gambar: Dairy Reporter

Disebabkan masyarakat kini semakin sedar tentang perubahan iklim dunia, permintaan terhadap susu altenatif juga semakin meningkat. Oatly menggunakan peluang tersebut dalam mendidik masyarakat tentang perubahan iklim dunia.

Oatly menyatakan susu buatan mereka dapat mengurangkan pencemaran karbon sebanyak 80% dan dengan penggunaan susu tersebut, pengguna dapat mengurangkan kesan terhadap perubahan iklim dunia.    

Mereka juga menggunakan teknik menghasilkan stok dengan kuantiti yang kecil supaya permintaan di pasaran meningkat. Dengan ini, ia telah menaikkan nama Oatly.

Pada tahun lepas, syarikat ini telah berjaya menghasilkan pendapatan sebanyak USD422 juta.

Kini, Oatly mengorak selangkah ke hadapan apabila baru saja disenaraikan di pasaran saham Nasdaq di Amerika Syarikat pada 20 Mei 2021 yang lalu.

Sumber: Trading View

Baru beberapa minggu diniagakan, harga saham Oatly telah pun naik 17% yang meletakkan syarikat tersebut kini bernilai USD11 bilion.

Sumber Rujukan:


Nak belajar saham global? Nak merasa buat duit ekstra dalam USD?

Dalam e-book ini, anda akan belajar:

Cara buka akaun saham global
Step by Step cara beli dan jual saham Wall Street
• Cara pilih saham-saham ‘GRED A’
• Cara pilih saham mengikut kriteria
• Teknik yang berkesan untuk beli saham Wall Street
• Cara menentukan saham patuh syariah
Screener saham global percuma

Milikinya sekarang di -> Dari Malaysia Ke Wall Street

Previous ArticleNext Article

Bagaimana Perubahan Trend Boleh Dikesan Dengan 3 Tanda Ini

Dalam kita melalui proses untuk menjadi seorang pelabur dan pedagang yang berjaya, pemahaman dan pembacaan carta mestilah baik. Hal ini kerana, untuk kita membuat keputusan membeli dan menjual kita perlu mahir dalam membaca carta.

Pemahaman analisis teknikal juga adalah salah satu tiang untuk kita berjaya menjadi seorang pelabur. Salah satu buku lagenda tulisan Steve Nison berjudul Japanese Candlestick Charting Techniques banyak menceritakan bagaimana untuk kita mahir membaca carta menggunakan candlestick pattern.

Candlestick adalah bar hijau dan merah yang terdapat di dalam carta dan ianya terbentuk dengan 4 ciri-ciri iaitu Open, Close, High dan Low. Selain itu, pembentukan candlestick menceritakan psikologi manusia dalam melakukan keputusan membeli dan menjual.

Untuk gambaran  yang jelas boleh lihat gambar di bawah.

Dalam kita melabur dan berdagang terdapat beberapa candlestick patterns yang boleh kita gunakan untuk mengesan perubahan trend.

Mari kita lihat tiga candlestick pattern yang mempunyai potensi membuat perubahan trend dalam carta.

1. Hammer Pattern

Candlestick pattern yang popular di kalangan pelabur adalah Hammer. Hal ini kerana ia sangat senang untuk dikesan di dalam carta. Hammer pattern yang baik selalunya berada di dalam aliran downtrend.

Jika hammer pattern berada di dalam aliran uptrend, kewujudannya menjadi tidak signifikan.

Sumber : Investopedia

Seperti dalam gambar di atas, carta menunjukkan aliran downtrend untuk beberapa ketika, namun, candle hammer muncul menunjukan minat belian sudah mula berlaku. Apabila candle hammer telah sempurna, kita boleh mengambil posisi di dalam pasaran.

Selain daripada itu, volume juga perlu diperhatikan semasa candle hammer ini terbentuk. Volume yang tinggi menandakan pattern yang sempurna.

2. Engulfing Pattern

Selain hammer pattern, engulfing juga menjadi kegemaran para pelabur. Pattern ini muncul apabila terdapat satu candlestick besar dan satu candlestick kecil. Pattern ini juga mempunyai signifikan yang besar apabila muncul dalam aliran downtrend.

Sumber : Investopedia

Pattern engulfing ini menceritakan pihak pembeli telah berjaya untuk menolak harga ke atas paras tertinggi candle sebelumnya. Secara psikologinya, minat belian mula masuk ke dalam pasaran.

Candlestick yang ke tiga selepas candlestick besar perlulah ditutup lebih tinggi berbanding sebelum untuk meneruskan aliran menaik. Jika pattern seperti di atas muncul di dalam pasaran, anda boleh cuba memasuki pasaran dan pastikan anda mempunyai trading plan yang betul.

3. Morning Star

Pattern morning star adalah pattern yang dibentuk oleh 3 batang candle. Candlestick yang pertama adalah candlestick bearish di mana harga tutup lebih rendah berbanding harga buka.

Pada candlestick kedua adalah candlestick bullish kecil dan yang ketiga adalah candlestick yang lebih besar dari yang kedua dan harga tutup lebih tinggi dan menunjukkan minat belian sudah mula masuk pasaran.

Morning star adalah tanda-tanda awal dalam mengesan perubahan trend bakal berlaku.

Sumber : Investopedia

Tanda-tanda awal perubahan trend boleh dilihat jika salah satu daripada 3 pattern ini muncul. Walaubagaimanapun, kita perlu bersedia dengan trading plan yang betul sebelum membuat sebarang keputusan untuk membeli atau menjual.

Sebagai pelabur kita perlu bersedia jika pasaran bergerak melawan arus trading plan kita. Pastikan kita tidak merisikokan wang lebihan dengan risiko yang besar dan boleh merosakan modal pelaburan kita.

Peluang Sauk Saham Yang Membuat Reversal

ebook reversal candlestick

Buy on Dip ialah teknik membeli saham ketika anda nampak Bullish Reversal candlestick muncul pada carta.

Teknik ini dapat membantu memberitahu anda kemungkinan pertukaran trend yang akan berlaku.

Ia akan memudahkan anda untuk membuat keputusan bila waktu yang sesuai nak beli saham apabila saham dalam watchlist anda membuat pullback. 

Dalam e-book ini, anda akan belajar: 

1.  Memahami trend
2.  Kuasai support & resistance
3.  Berkenalan dengan jenis-jenis carta
4.  Memahami bagaimana pembentukan candlestick
5.  Belajar beli ketika bullish reversal candlestick muncul pada carta
6.  Belajar jual ketika bearish reversal candlestick muncul pada carta
7.  Ada contoh kajian kes. Bukan 1 tapi 6 kajian kes!

Dapatkan eBook Reversal Candlestick -> https://thekapital.my/ebook-reversalcandlestick

Majalah Labur